Orta ve Doğu Karadeniz'de Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz
Yarın bölgemizde şiddetli hava olayları bekleniyor. Bugünden daha da kuvvetli olacaktır. Hatta Samsun-Ordu hattının iç kesimlerinde küçük hortum denemeleri bile olabilir, ihtimal çok düşük ama değerlendirmemek ayıp kaçar. İri dolu, kuvvetli konvektif fırtına, ani su baskını gibi hadiselere karşı dikkatli olalım.
Salıpazarı ve İkizce tarafından çekilmiş bir diyagramı aşağıya bıraktım.

Bildiğiniz üzere SH için rüzgar kesmesi olması gerektiğini söylemiştim ve burada yeterli miktarda rüzgar kesmesi var. Ayrıca dünden daha da kararsız bir havayla karşı karşıyayız. 2052J/kg SBCAPE, -7 LI, 33 K, 56 TT endeksleri çok kararsız havaya işaret ediyor. Ayrıca kompozit parametrelerden SCP, EHI ve SHIP yüksek değerlere çıkmış. 3.1SCP ve 2.1EHI Süper Hücre oluşumu için çok uygun değerler. 1.2SHIP ise doluya işaret ediyor. Ayrıca 165SREH ve 57BRN dönen hava akımlarının gelişimine katkıda bulunuyor ve küçücükte olsa hortum ihtimalini doğuruyor. 33kts 0-6km shear ise Süper Hücre için yeterli rüzgar kesmesini bizlere veriyor. Ayrıca yaklaşık 700m bulut tabanı ve 10km bulut tepe noktası bulunuyor. Gelişen CB bulutları dikey profilde çok yükselecek.
Giresun'un iç kesimlerinden çekilen bir diyagram

Burada da gördüğünüz üzere Süper Hücre oluşumu mümkün görünüyor. Önceki diyagrama göre daha kararlı ama daha çok rüzgar kesmesine sahip bir diyagram var. Yani yine Süper Hücre oluşacaktır. 1243J/kg SBCAPE, -6 LI, 32 K, 54 TT değerleri çok kararsız havaya işaret ediyor ayrıca kompozit parametrelerden de SCP ve EHI yüksek rakamlara çıkmış. Ancak buradaki diyagrama göre hortum oluşması daha zor çünkü hava o kadar kararsız gözükmüyor ve yeterli koşullar sağlanmıyor. Ayrıca 500m bulut tabanı ve 9,5km bulut tavanı olacak gibi yine önceki gibi CB bulutları dikey profilde çok yükselecek.

Bahsettiğim bölgedeki derin parseli ve gelişmiş konverjans sahalarını görebiliyorsunuz. Bu iki olay da dikey gelişim için ekstra destek sağlayacak.

Burada da STP/0-6km shear var. Hortum için bahsettiğim bölgedeki STP değerini görebiliyorsunuz. 0-6km shear değerini aşağıya bırakacağım oradan daha net görebiliriz.

Burada da SREH ve SCP var. Süper Hücre için bölgemizin riskli olduğunu görebiliyoruz ayrıca SREH değerinin de bazı noktalarda kısmen yüksek olduğunu görüyoruz.

Burada da yukarıda bahsettiğim shear değerleri var. Gördüğünüz üzere bölgemizdeki shear değerleri yükselmiş, dediklerimi doğrular nitelikte.

Burada da dolu parametresinin haritalanmış hali var. Bölgemizin özellikle de Samsun-Giresun hattının dolu açısından çok riskli olduğunu söylemek gerek, bakalım neler olacak...

Burada da CAPE'i görebiliyoruz ancak ben bunu CIN yani konvektif inhibisyonu görebilmeniz için bıraktım. Bahsettiğim bölgelerde CIN olmaması bu olayların önünde engel olmadığını gözler önüne seriyor.
İri dolu, şiddetli yağış, ani su baskını ve şiddetli konvektif rüzgar gibi hadiselere karşı dikkatli olalım. Bakalım yarın neler olacak?