Atmosferi Anlama Gayretleri ; Tele-bağlantı Sirkülasyon denklemleri

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 211694-ebb73-pngAçıkcası Ocak 15 e kadar agresif bir soğuk iniş beklememekle beraber Ocak 15 sonrasında Mart ayını da içine alabilecek 2012 tarzı bir kış beklediğimi belirtmek istiyorum, saygılar, Kış'ımız rast gele.

    Maalesef bu sene kış Nisan sonuna kadar uzar ve SPV’de en az 1 ısınma daha var bana göre

    Gerçi SPV split disp vs kavramları çok da öne çıkartmıyorum paylaşımlarda, çünkü gıcık kapılıyor ve çok afaki artık , TPV üzerinden konuşmayı daha gerçekçi buluyorum ( üst zonal karakteri katkısıyla )

  • Atmosferde güzel şeyler oluyor. Biraz teknik bir yazı olacak ama olsun.


    GWO şu sıralar faz 7-8 arasında ama ilerleyen günlerde zayıflayıp nötre ilerleyecek. Sonrasında ise tekrardan faz 5-6 yapacak. Peki bu ne anlama geliyor?


    Güney Amerika ve Güney Afrikadaki tropikal zorlamalar sonucu gelişen rüzgar aktiviteleri -FT(Friction Torque) tetikliyor. Bundan dolayı mevcut süreçte GLAAM nötre iniyor, aynı zamanda GWO da nötre yöneliyor. Sonrasında ise Dateline(Uluslararası Tarih çizgisi) konveksiyonuyla güneye doğru momentum aktarımı yapılıyor bununla birlikte hem FT hem de MT pozitife yöneliyor bunun sonucu olarak da GLAAM pozitife yöneliyor.


    Bu dediklerim Ocak 20'yi buluyor. Ocak 20'den sonra +GLAAM/+MT/+FT etkileşimiyle birlikte tropikal ekvatorda konveksiyonel zorlamalar başlıyor.


    Pasifikte başlayan tropikal zorlamalar KW(Kelvin Wave) tetiklemeye başlayacak. Tetiklenen KW, Tropikal Pasifik boyunca batılı rüzgarlarla taşınıp And dağlarına çarpacak ve kuzeye doğru momentum aktarımına başlayacak bunun sonucu olarak da +NAMT tetiklenecek ve Atlantik jetlerini güçlendirip kırmaya başlayacak, sistem alabiliriz.



    Ayrıca MJO'dan da görüldüğü üzere tropikal zorlamalar Endonezya civarında etkili olacak.


    Takibe devam. Bakalım neler olacak...

  • Eline sağlık Kerem güzel analiz olmuş.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk