Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • kötü bişey aslında bu

    Bilgi sahibi olmadığımız için şu şekilde karşılaştırma yapıyoruz aslında;


    4.7'lik depremin ardından artçı depremler sonlandıktan sonra 3 civarında depremler olmuş ve arkasından 5.8 vurdu.


    Son saatlere bakarsak sanki 4.7'den sonrakilermiş gibi ve sırada yine bir deprem varmış gibi. Bakalım zaman ne gösterecek?


    Herkes her saniye tedbirli olsun. Deprem on dakika sonra da olabilir, on ay sonra da.

  • balikciliga ilgim var. Balik tutma ile ilgili facede grup var. Birkacina uyeyim. Birisi bi balik yakalamis normalde dipte olan balik ama su yuzeyinde yakalanmis. Yakalayanda deprem olucak heralde ki balik yuzeye geldi dedi. Hakikatende deprem oldu. Tesaduftur belkide bilemem.

    Hocam, Simav deprem konusunda malum. Gölcük Yaylası vardır Simav'da, rakımı 1400'dür, bir de göl vardır orada. Oraya çıktığımız gün deterjana benzer köpükler ve ölü balıklar vardı gölde. Bunu Simav'ın yerlilerinden birine anlattığımızda "deprem olabilir" falan demişti. Gerçekten de 1-2 gün sonra yanlış hatırlamıyorsam 3.5 ve 4.1 büyüklüklerinde depremler olmuştu. Eylül 2015'in başlarında oldu bu bahsettiğim depremler.

  • KB/GD gidişli çözümleme derse dünkü bahsettiğim sorun çözülmüş olur :) ilk paylaşılan çözüm daha doğrusu bahsi geçen diğer çözüm KD/GB vermişti. Ve kendi çiztikleri kırmızı çizgi üstündeki fayı daire içine almıştım ne kadarda benziyor.

    Yanlız 10-15km uzunlukta doğrultu atımlı faya ilk defa denk geliyorum doğrultu atım bileşeni olanları o uzunlukta daha önce görmüştüm.

    Ve tek bir fay olduğundan hala emin değiller büyük depremden hariç benzer büyüklükde bir deprem beklenebilir.

  • Değerli arkadaşlar,

    Türkiyede erken uyarı sistemi var mı? diye tartışıyoruz. Aslında bu tartışmanın kendisi garip bir tartışma. Bu sistem elle tutulur gözle görülür somut bir sistem. Ya vardır ya yoktur. Kandilli bir erken uyarı sinyali üretip marmaray ve igdaş'a ilettiğini söylüyor. Ama ben ilgili kurumların; evet deprem anında otomatik sistemlerle kapatma yaptıklarına dair net bir açıklama görmedim. Varsa ve öğrenirsek güzel olur. Mesela kandillinin sinyal sistemi yeterli mi?Eksikleri var mı? Hangi kurumlar gazı, elektriği kesecek? Metrolar, trenler, tüneller nasıl bir işlem yapacak? Bunlar kaç büyüklüğünde bir depremde olacak ? Böyle bir sistem varsa ,bu gibi bilgiler halka açık olmalı ve herkesçe bilinmeli diye düşünüyorum.


    99 Depremi için ise durum açık. Böyle bir sistemimiz yoktu. Deprem anındaki elektrik kesintisi, yaşanan hasardan kaynaklandı.

    Ayrıca, Piyasada birçok marka model doğalgaz kesme cihazı mevcut. Bu cihazlar depremi hissettiğinde gaz vanasını kapatıyor. Ancak merkezi sisteme vs bağlı değiller . Üzerlerinde kendi sensörleri var . İşlevselliklerini, kalite standartlarını vs. almak isteyenler araştırmalı tabi.


    Ek olarak, erken uyarı sistemleri, deprem olmadan değil, başladığı anda ikaz verirler. Burada kazanılan zaman, genelde saniye düzeyindedir ve depremin merkez noktasının şehre uzaklığına bağlıdır. Japonlar bu işin uzmanı ve çok gelişmiş bir erken uyarı sistemleri var . Google Japanese earthquake warning system yazarsanız çok sayıda video ve bilgiye ulaşabilirsiniz.


    Pusula meselesine gelirsek : Bunu yapan arkadaşa şöyle demek gerekli: Güzel kardeşim bak elinde telefonun var. Google'a yaz bakalım "pusula nasıl kullanılır."

    1- Pusula elektromanyetik kaynaklara ve büyük metal yapılara uzak konumlandırılarak okunmalıdır.

    2-Telefon acaba gerçek kuzeyi mi gösteriyor yoksa manyetik kuzeyi mi? Gerçek kuzeyi(Coğrafi kuzey) gösteriyorsa pusulada ki sapma normal görünüyor.

    (Manyetik kuzey kutbu, coğrafi-gerçek kuzey kutbu neydi ? Emekti ;) )

    3-Pusulanın kalibrasyonu konusu var.


    Arkadaşlar elinizde bir alet olması size her zaman yardımcı olmaz. Mesele pusula; arazide haritayı arabanın üzerine yayıp okuma yapıyorsanız , telefonun üstüne koyup bakıyorsanız yada pusula hatalı ise , vay halinize....

  • kumburgaz fayi, cinarcik fayi golcuk fayi diye acik bir sekilde yazan marmara denizi fay haritasi atarmisiniz? Google da aradim ama tam istedigimi bulamadim.


    Beni kast etiniz sanırım , Hocam buyurun en net anlayacağınız harita hemde en son hangi zaman deprem olduğu da yazıyor dediğiniz fayların ismi de var, diğerleri hem benim için hemde sizin için karışık gelir en net bu ;


    marmara denizi fay hattı haritası ile ilgili görsel sonucu

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Cenk hoca hakkında yeterince bilgim fikrim yok ama konuşmaları ikna ediyor

    Akademik başarısı nedir yada deprem konusunda isabetli öngörüleri nedir bilmiyorum

    Şahsen bu konuda gelenekselciyim ve daha “genç” hocaları takip ediyorum

    Fakat yine de ismi bu kadar yayılan Cenk hocanın Twitter’da sadece 15 bin takipçisi var , bu demek oluyor ki toplumun deprem hassasiyeti , işi gırgıra vuracak düzeyde kalmaya devam ediyor maalesef

  • Beni kast etiniz sanırım , Hocam buyurun en net anlayacağınız harita hemde en son hangi zaman deprem olduğu da yazıyor dediğiniz fayların ismi de var, diğerleri hem benim için hemde sizin için karışık gelir en net bu ;


    marmara denizi fay hattı haritası ile ilgili görsel sonucu

    Eyw. Kumburgaz fayi nerden baslayip nerde bitiyo acaba

  • Güzel bir yazı


    1939 yılında kuzey anadolu fayının en uç kısmında erzincan depremi oldu. depremin büyüklüğü 7.9 idi. erzincan depremin olunca haliyle erzincan segmentindeki enerji boşaldı. bu enerji nereye gitti dersiniz? bu enerjinin bir kısmı titreşime dönüşerek dünyayı titretti. bir kısmı da fay hattı doğu-batı yönünde burulduğu için hemen batıdaki segmentte depolandı. bu erzincan'ın batısı için felaket demekti. yani kısacası segment üzerindeki enerjiyi tıpkı bir bayrak yarışı gibi hemen batısındaki segmente aktardı.

    aradan 4 yıl geçmiştiki erzingan segmentinden aktarılan enerji hemen batıdaki niksar segmentinde ortaya çıktı. sene 1942, niksar 7.0 lık bir depremle yerle bir oldu.

    tabi niksar segmenti de aynı bayrak oyununa devam etti ve elindeki enerjiyi hemen batısında bulunan tosya-ladik segmentine verdi. niksar depreminin üzerinden bir yıl geçmiş, sene 1943 olmuştu. tosya-ladik arası 7.2lik bir depremle sallandı. bu segmentteki enerji de hemen batısındaki gerede-bolu segmentine aktarıldı.


    1944 senesinde bolu-gerede 7.2lik bir depremle sallandı. enerji yine her zamanki gibi batıya kaçtı. çünkü arap levhası güzel anadolumu batıya ittiriyordu.

    aradan 13 sene geçmişti ki bolu gerede segmentinin hemen bitişiğindeki bolu-abant segmenti 1957 senesinde 7.1lik bir magnitüdle kırıldı.

    takvimler 1967 senesini gösterdiğinde tıpkı bir tsunami gibi ilerleyen deprem fırtınası apadazarı'nda ortaya çıktı. adapazarı 7.2lik bir depremle yıkıldı.

    yine uzun yıllar deprem olmadı. deprem izmit segmentini 1999 senesinde 7.4lük bir depremle yerle bir etti. bu kısmı zaten hepimiz biliyoruz.

    her depremden sonra açığa çıkan enerji jeofizik mühendisleri tarafından modellenerek haritası çıkarılır. deprem olan segmentte enerji kalmaz, o segmentte bir daha kolay kolay deprem olmaz uzun yıllar. ama tüm enerji segmentin ucundaki diğer segmentlere kayar


    işte size yukarıda bahsettiğim depremler sonrasında meydana gelen enerji yığılmalarının resmi


    eYZIS2jxlW3aLNAs-636391018099808285.jpg



    1939 ve 1957 depremleri arası. bakın nasıl da her bir depremden sonra bütün enerji segmentin diğer ucuna birikip o bölgeleri tehlikeye atıyor.

    en son 1992 yılına ait bir modellemede enerji son olarak izmitte birikmiş değil mi arkadaşlar.

    en alttaki model resminde erzincanda ve izmitte hayvani bir enerji var. bu modelden bir yıl sonra, yani 1993te erzincan yerle bir oldu. 7 sene sonra da izmit yıkıldı.

    izmit segmenti, üzerindeki enerjiyi nereye verdi dersiniz? tabii ki istanbul'da adaların altından geçen marmara denizi segmentine. bildiğin google earth'te bile bariz bir şekilde, marmara denizinin altında hemen görülebiliyor bu fay hattı (marmara segmenti).


    işte o koyu kısım

    AZt6XsORQZEKafiV-636391019008713074.jpg



    işte sevgili dostlarım, uzmanların istanbul deprem bekleme sebebi budur. uzmanların istanbul'da büyük bir deprem bekleme sebebi de bu deprem fırtınasının 7nin üzerinde oluşudur.

    bazı arkadaşlar şöyle düşünebilir." deprem erzincan'dan başlayarak izmite kadar geldi, sonra izmitte yön değiştirerek tekrar doğuya yöneldi. 17 ağustos depreminden sonra meydana gelen 7.2lik düzce depreminin de sebebi budur."



    hepiniz merak ediyorsunuz, 17 ağustos depreminden sonraki modelleme çalışmasını. onun da resmi burda.


    PtcBC1Cz26schURN-636391019555587208.gif



    bakın 12 bar enerji düzceye birikmiş. sonrasında bu enerji düzce depremiyle göç etti doğuya. peki ya gebze'de biriken o enerji nerde? işte o enerji istanbul segmentinde sevgili kardeşlerim. çok fazla ömrü kalmadı, yakında deprem olacak. ama izmit, adapazarı ve yalova da deprem olmaz 200 yıl. şu an marmara bölgesinin en güvenli yerleri buralar. istanbul bıçak sırtında. istanbul segmentinin kurtuluşu yok bak aradan da 13 sene geçmiş. bence en fazla 5-6 senesi var. siz siz olun marmara kıyılarında uzaklaşın. özellikle pendik, maltepe, kartal kıyılarında oturanlarla zeytinburnu, bakırköy ve avcılar kıyılarında oturanlar kuzeye kaçsın. 17 ağustos depreminde avcılar, depremin odak noktasına zeytinburnundan, kadıköyden ve bakırköyden daha uzak olmasına rağmen daha çok zarar gördü. sebebi söylendiği gibi avcıların zemininin sağlam olmaması değil yansıyan ve kırılan deprem dalgalarının tamamen tesadüfi olarak avcılarda çarpışması idi. yani dalgalarının ne zaman nere çarpışacağı belli olmaz, kıyılardan uzukta durmakta fayda var. not: kuzey anadolu fay hattı bingöl'den başlar ve istanbul'u geçerek ege denizine (saros körfezi) kadar ulaşır. bu hat boyunca onlarca segment vardır ve bu segmentlerden sadece iki tanesi son yüzyılda kırılmamıştır. birisi yedisu segmentidir diğeri doğu marmara (adaların altı) segmentidir.


    https://seyler.eksisozluk.com/…buyuk-bir-deprem-bekliyor

  • Öncelikle 1999 depreminde elektriklerin kesilmesiyle ilgili yanlış bilgim için okuyanlardan özür dilerim. Elektriklerin kesilmesinin 1. sebebi ana trafoların zarar görmesi olduğunu bende net bir bilgi ile öğrenmiş oldum..


    Erken uyarı sistemiyle ilgili olarak


    1- Depremlerin 5 in üzerinde olması ve çalışmasıyla ilgili herhangi bir kesinlik yok kimi ülke 6.0 ve üzerini uyarı olarak görürken kimi ülkede 4.0 üzerini uyarı olarak görüyor ve bu uyarılarında dereceleri var

    2- Ülkemizde İstanbul için bir uyarı sistemi var, bu sistem 10 istasyondan oluşuyor. Bu sistemin elektrik sistemiyle bağlantısı var ancak gaz ile ilgili herhangi bir bilgi bulamadım, bu konuyla ilgili resmi bir kaynaktan bilgi almaya çalışacağım alırsam bu konuda paylaşacağım..


    Konuyla ilgili bir link;

    http://www.guvenliyasam.org/de…stemi-modernize-ediliyor/


    ve konuyla ilgili bir makale

    http://www.jeofizik.org.tr/res…6abca3a3a_ek.pdf?dergi=32


    buarada 2.linkten bulacağınız makalede depremle yaşayan ülkelerin erken uyarı sistemleriyle ilgilide bilgi bulabilirsiniz.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN