Narsil Hocam YouTube da Cenk Yaltırak hocanın 4 Aralık 2023 te Gemlik 5.1 lik depremden sonra tv programı konuşmasında İznik Gölü Gemlik tarafında riskten bahsetmiyor sebebi ne olabilir normalde orası sismik boşluktu diye biliyorum Cenk hocaya göre asıl riskli parçalar Marmara denizi içi 1509-1754-1766 parçaları
hocam şöyle, KAF'ın orta kolunun yıllık kayma hızı kuzey kol gibi değil, üstelik asıl sismik boşluk geyve-mekece-iznik hattında, Ramazan hocanın güzel bir haritası var bu bölge için, burada olacak depremin etkileyeceği iller belli ve sınırlı, ancak KAFîn kuzey kolunda olacak depremin etki alanı hem insan hayatı için hemde maddi açıdan oldukça risk taşıyor o yüzden hoca daha çok KAF'ın kuzey koluna vurgu yapıyor.
Artçı olarak nitelendireceğimiz bölge içerisinde oluşa bir deprem, 6.2 nin episentırı ve çevresi olarak ifade edebiliriz. Yalnız her depremi artçı olarakta nitelendirmiyoruz bunuda belirteyim, bu deprem için değil ama marmara denizinden olan her depreme artçı diyemeyiz.
Hisseden üyelerimize geçmiş olsun, bursadan hissetmedim..
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun. Vatanımızı düşmandan kurtarma çabalarının ateşinin yakıldığı bu tarihte, bu uğurda savaşmış tüm gazi ve şehitlerimizi başta Atamız ve onun silah arkadaşları olmak üzere saygı ve minnetle anıyoruz.
Daha öncede yazmistim 500 yilda bir coklu 250 yilda bir ayri kirilmalar var, Bu konuda Cenk hocanin calismalarinin dogru yolda oldugunu dusunuyorum. tarihsel depremler her ne kadar kesinlik gostermesede 1509 depremini en iyi aciklayan senaryonun Cenk hocaninki oldugu fikrindeyim. Su yeni kurulan merkezle ozellikle bu konunun dahada ortaya cikacagini dusunuyorum. Bu arada bence stresin her ne kadar kumburgaz segmentinde oldugunu dusunenler fazla olsada ben asil birikimin dogu marmara segmentinde oldugunu ve onun kirilmasiyla 1766 segmentlerinin kirilarak beklenen buyuk depremi yaratacaklari kanaatindeyim.
Depremin olduğu bölgeye hakim faylar bindirme fayları dolayısıyla derinlikleri fazladır, ilk verilen 20 km ler bana az gelmişti zaten. Ramazan hocanın dediği gibi burada da hazırlık evresi depremleri devam ediyor. Burada olacak büyük bir deprem sarsıntıdan çok oluşturabileceği tsunami riskiyle tehlike arz etmekte..
PergamoN benim dikkatimi çeken şu oldu, 6.2 aslında bu kadar son anları dediğimiz bir segment üzerinde (kumburgaz) çoklu kırılmayı (adalar segmentide) başlatabilecek bir deprem büyüklüğü. Ancak 6.2 den sonra beklenilen büyük deprem gelmedi. Bu aslında tarihte bu 2 segmentin ayrı ayrı kırılmasının bir sebebi olabilir. Ancak hala 1509 depreminin tam olarak nasıl ve hangi segmentleri içerdiği sorusu cevap bulmuş değil ( tek fay görüşü veya Cenk hocanın görüşü). Benim düşüncem 1509 depremi gibi ortalama 500 yılda 1 olan deprem çoklu kırılmayı içeren bir deprem. 1766 da ise 2 ayrı deprem görüyoruz. Sen hangi görüşe daha yakınsın tek fay mı (Şengör ve ekibi) yoksa çoklu segmentlerin olduğu görüş mü? (Yaltırak ve ekibi) ?
Hissedenlere gecmis olsun, bursada konumumdan hissetmedim, 6.2 nin artcilari devam ediyor, her ne kadar sonumlenme surecinde olsada ara ara 4-5Mw lik depremler mumkundur
28 Mart 2025 tarihinde yaşanan Myanmar Mw 7.7'lik depremindeki bu video kaydında, deprem sırasında sağ yanal doğrultu atımlı fay olan Sagaing Fayı'nda meydana gelen yer değiştirme, yüzey kırığı çok net şekilde görülüyor. Bu olayı tarihte ilk defa bu kadar net bir şekilde kamera kaydıyla görebiliyoruz. Jeoloji tarihine geçecek bir video kaydı. (Videoda özellikle 10. saniye - 20. saniye arasına dikkat.)
Sonuna kadar izledim ve şuanda Türkiye'de Marmara denizi içerisini en iyi bilen öğretim üyesi Cenk hoca. Adamın anlattıklarının noktası virgülüne kadar hepsi çok değerli. Bu videoları izleyen sıradan bir vatandaş bile bundan sonrası için artık kimi izlemesi dinlemesi gerektiğini bilir..