22 Mayıs 1766 depreminin yıldönümü kayıtlara göre hasar doğu Marmara’da yoğunlaşıyor 6.2Mw depreminde olduğu gibi Marmara’da kırılmalar doğuya tek taraflı ilerliyor olabilir.
Üstteki bilgiler 17 Ağustos 1999 depremi esnasındaki okların başladığı yerdeki istasyonlardan elde edilen yer değiştirme miktarlarıdır. Altta yazdıklarım amatörce düşüncelerim çokta fazla dikkate almayın. Benim bu haritadan gördüğüm yorumlarımdan biri şu: Çatalca yarımadasına kuzeybatıdan Avrasya levhasından baskı gelmekte.
Gülcük depreminden sonra Anadolu levhasının Kocaeli yarımadasına uyguladığı baski ortadan kalkınca Kocaeli yarımadası doğu-güneydoğuya hareketle yerine yerleşmiş. Fakat Çatalca yarımadası eşit miktarda doğulamamış. Muhtemelen Orta Marmara sırtına takılıyor. Orta Marmara sırtı muazzam bir direnç göstermekte. Bir gün Orta Marmara sırtı yırtılırsa birkaç km uzağındaki düşey atımlı Adalar fayını tetikler mi bilemem, Kandilli simülasyonuna göre olabilirmiş. Korkulan budur.
Bu olaylar Anadolu levhasının rolüyle değil, Avrasya levhasının rolünün bir sonucudur. Bu durumda KAF la ilgili değildir.
PergamoN un 390.sayfada paylaştığı haritadaki Marmara Ereğlisi ve Istanbul-Maslak taki GPS verileri bana göre sevindirici mi üzücümü düşünmek gerek. Bu bilgi yeni geldi. Çatalca yarımadası da yerine yerleşme eğiliminde olsada Orta Marmara sırtındaki takılmaya uygulanan baski devam ediyor hatta artmışta olabilir. Orta Marmara Sırtı nın batısından baskı doğusundan da çekme gerilmesi olabilir.