Posts by Cold.EFso

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

Nereye geliyorsun hocam anadolunun sıcağına güven olmaz bulut arkasına geçti mi güneş bir anda değişir hava

Eyvallah, teşekkür ederim

Anadolu’yu tanırız biraz :))

Önce 5 gün deprem bölgesine 5 gün de Kapadokya programım kısmetse var , bu yüzden sakin hava arayışındayım

83236568-0F25-47B8-9653-1801A8DF4698.png41595AB5-978A-4FDD-A17C-D1A65AA83CE7.gif

İki modelin de tutarlı ve tutarsız yönleri var

Artık hava ne kadar da serin olsa Baharın ortasındayız , modellerin ani R yapışları çok doğal olur artık

ECM full 240 saat Gfs Gem Jma UKMO ve diğer modellere göre oldukça sıcak bir çıktı sundu

Şahsen sevinçli ve heyecanlıyım😎🔥

AFA4C394-BDED-4D76-81BA-C8F5FA349CA6.gif

Yılın ilk +20 izotermini Anadolu’nun göbeğine hem de benim orda olmayı planladığım güne verdi , Bayram için de nispeten daha ılık ve daha vasat yağışlı bir süreç görmüş ECM ( ancak dediğim gibi bu sıcak çıktı olur muhtemelen)

Acayip soğuk çok üşütüyor yürürken yüzüm dondu resmen. 🥶

Napçaz ya çok üşüyorum 😶‍🌫️

External Content m.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

3c23f83cc4fad1.pngOcak Şubat ayında olsak bu kadan inat etmezdi sistem , bu sefer kuzeyde zaafiyet bile görmemiş ana senaryo, biz burda soğuklara yalvarrız gelme diye 40 takla atsak geleceği varsa gelir:))

Yine de -3 falan zor diyorum ( umuyorum )

Ama Kuzey kesimlere bi -1/-2 giriş ihtimali az değil , önemli olan ayaza çekmeden soğukları atlatmak , şu ana kadar 1 sistem hariç baharı minimum ayazla atlattık

Ancak ay sonu Mayıs başı civarları için de salınımlar söz konusu

Fındık Erik Kayısı Kiraz şeftali ve hatta tahılın zarar görmemesi için en uygun dizilimler olmasını temenni ediyorum, yağış şart Tabiki , sistem gelmesin de diyemeyiz

Fakat rapid ENS biraz umudumu arttırdı

Yağış var ama deli soğuklar yok diyor

Yani kararında bir serinlik vermiş

Bu durumda en fazla +1000 ayaz görür ve mantıklı olan da bu gibi görünüyor

Sebep ise Otoban ile bizim aramızdaki bölge ( Donbas , Rostov , Kırım , Krasnodar hattına ) zaafiyet veriyor ve soğuk kırpılarak geliyor Karadeniz üzerinden

Bu durumda özellikle Girit taraflarından itibaren yaklaşacak AB alanlarıyla yağış ve serinlik alırız

2A498519-53F6-495F-82E7-F7636ACF778C.png7AB98A01-AB24-4CED-970C-624EEF4F70D3.png

Cumartesi günü 16-21 Nisan arasında Rex blocking ile batı bölgelerimizde yağışlar olabileceğinden bahsetmiştik modellerdede yağışlar nihayet gözükmeye başladı. Devamında buradan otoban açılıp yeni bir 0 izotermi yada -2-3 lük sistem bayramda gelirmi, zor ama göreceğiz artık. Eps bayramda batı bölgelerimizi soğuk göstermeye devam ediyor.

ecmwf-deterministic-europe-wide-z500-anom-2035200.png"

ecmwf-ensemble-avg-europe-wide-t850-anom-stream-2143200.png"

Sanki bi -2/-3 yükleme niyeti var gibi

250 saat vade için cidden sıkı bir soğuk anomali

3 hafta önceden Bayram soğukları demiştik

Maalesef isabete doğru gidiyor bu iş

Soğuk varken hava açar ayaza çekerse + 500 rakım için don riski olur , en istemediğim soğuklar olacak bu ve maalesef ay sonu için de sinyal var

Günlerdir haftalardır üşüyoruz , bayramda da üşüyeceğiz ve hatta devamı da var

Ukrayna’dan hatta Rusya’nın bir çok Batı kentinden soğuğuz an itibariyle

İspanya değerlerine ise gıpta ile bakıyorum 😀🔥

Senin ve kıymetli üstadların enerjisi ve takibi ile kışın bitmediğini, hatta sonbahar formunda Temmuz'a kadar devam edeceğini düşünmek güzel. Barajlara ilaç olmaya devam, tıpkı son 3 sene gibi, bitmeyen kış, gelmeyen yaz... Arada afrika atağı yesek de olur.

Teşekkür ederim hocam, Çok naziksiniz

Şükür işler yoluna girdi gibi kuraklık imtihanı açısından

Bol aksiyonlu bir süreç bizi bekliyor

Özelikle Temmuz Eylül dönemi çok ilginç gelişmelere tanıklık edebiliriz

( Nisan sonu Mayıs serin ataklarını belirtmiştik zaten uzun süre önce ve çoluk çocuk artık üşüyor , evde battaniye kemiriyorlar :hfyeni (18): )

Geç Isınma + El Nino + Uyanmış Akdeniz + Basra’nın dinamizmi Medicane dahil ekşın “dolu” bir süreç vaad ediyor, hasarsız ama bereketli bir dönem temenni ediyorum

Ana senaryo en sıcak çıkar muhtemelen

En soğuk senaryoyu düşünmek bile istemem

ECM diyagramda -6/-8’lik senaryo potansiyeli bile var şu sinoptikte

Snowcharm güzel yazmışsınız

Güncelleme yüklenirken belirttiğim üzere 216 h en sıcak çıkmış

277899C6-1D51-46BA-95FE-C2DEABD6B75B.gif

Ve bu durum yazdığınız senaryonun ihtimalini bir gıdım daha arttıran bir durum oluyor maalesef

Artık +1200 rakımın altındaki bölgelerde don buz ayaz İSTEMİYORUZ

Yağış baştacı ama daha fazlasına hayır diyoruz

En yüksek sıcaklık değerleri.

Fatih ne yapmış öyle 8|

İstanbul, Çatalca, ÇATALCA RADAR SAHASI 7,0
    İstanbul, Kartal, KARTAL/AYDOS DAĞI 7,4
    İstanbul, Silivri, SİLİVRİ ORMAN SAHASI 7,9
    İstanbul, Silivri, SİLİVRİ 8,2
    İstanbul, Şile, ŞİLE/DARLIK KÖYÜ 8,5
    İstanbul, Ümraniye, ÜMRANİYE 8,7
    İstanbul, Sarıyer, SARIYER 9,0
    İstanbul, Arnavutköy, ARNAVUTKÖY 9,0
    İstanbul, Sarıyer, SARIYER/YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ 9,1
    İstanbul, Beykoz, BEYKOZ/ANADOLU FENERİ 9,3
    İstanbul, Çatalca, ÇATALCA 9,3
    İstanbul, Eyüp, EYÜPSULTAN 9,5
    İstanbul, Sancaktepe, SANCAKTEPE 9,5
    İstanbul, Arnavutköy, İSTANBUL HAVALİMANI 9,5
    İstanbul, Arnavutköy, ARNAVUTKÖY/TERKOS BARAJI 9,6
    İstanbul, Güngören, GÜNGÖREN/DAVUTPAŞA MARMARA 9,6
    İstanbul, Çekmeköy, ÇEKMEKÖY/ÖMERLİ 9,6
    İstanbul, Üsküdar, ÜSKÜDAR 9,6
    İstanbul, Sarıyer, SARIYER/KUMKÖY-KİLYOS 9,7
    İstanbul, Pendik, PENDİK/ÖMERLİ BARAJI 9,9
    İstanbul, Sancaktepe, SAMANDIRA HAVALİMANI 9,9
    İstanbul, Silivri, SİLİVRİ ANA MENDİREK FENERİ 9,9
    İstanbul, Şişli, ŞİŞLİ 9,9
    İstanbul, Pendik, İSTANBUL SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI 10,0
    İstanbul, Büyükçekmece, BÜYÜKÇEKMECE 10,0
    İstanbul, Sarıyer, SARIYER/İTÜ MASLAK YERLEŞKESİ 10,0
    İstanbul, Şile, ŞİLE/İSAKÖY 10,1
    İstanbul, Şile, ŞİLE 10,1
    İstanbul, Beykoz, BEYKOZ 10,1
    İstanbul, Bakırköy, FLORYA 10,4
    İstanbul, Kadıköy, KADIKÖY/GÖZTEPE 10,4
    İstanbul, Bakırköy, İSTANBUL ATATÜRK HAVALİMANI 10,5
    İstanbul, Silivri, SİLİVRİ TPAO ŞAMANDIRA 10,6
    İstanbul, Tuzla, TUZLA İTÜ GÜNEY MENDİREK FENERİ 10,6
    İstanbul, Tuzla, TUZLA AYDINLI LİMAN FENERİ 10,7
    İstanbul, Adalar, ADALAR ŞAMANDIRA 10,8
    İstanbul, Beylikdüzü, BEYLİKDÜZÜ 10,8
    İstanbul, Kadıköy, KADIKÖY GÖZTEPE RIHTIM 10,9
    İstanbul, Tuzla, TUZLA 10,9
    İstanbul, Kartal, İSTANBUL BÖLGE 11,2
    İstanbul, Fatih, FATİH/İST.DEN.BİL.ENS. 20,7

İstasyon müdürü sensörün yanında mangal yada semaverde çay keyfi yapmış olabilir 😀🔥

850 Anomalisini , hata payı nispeten düşük olan 168 h için yorumlayalım 572C3117-2084-4619-BA8D-74901B7091C7.png

Kafkaslar’da dibimize kadar gelen ciddi bir soğuk anomali var , -6/-8 anomali Azerbaycan Gürcistan ve Kuzey İran’ı ele geçirmiş

Soğuğun kökeni ise elbette Sibirya

Perma Tomsk Yekaterinburg Orenburg Kostanai Astana hattı boyunca , balyozik Ull etkisiyle nerdeyse -12’ye İnen bir anomali var

Zaten haritadan görüldüğü üzere bu soğuğun kolları Balkanlar’dan bize kadar ara ara geliyor

Yukarda andığım bu bölgeler bu şekil belki 10. Soğuk atağını aldılar ve bu kış perişan olmuş durumdalar

Öte yandan Afrika üzerinden Orta Akdeniz boyunca Güneybatımızdan da girmiş soğuk anomali var

Normalde o güzergahtan kırmızılık gelirken yada umarken Mart başından beri o bölge hep mavi oldu , bir kaç atak daha yine oradan sızacak gibi

Son yılların en mavi Nisan anomalisi çıkarsa şaşırmam çünkü Bayram havası da özelikle batı kesimlerde soğuk ve yağışlı görünüyor

Cold.EFso uzun yıılardır değişmeyen bir durumu paylaşmak istedim. Tabii istisnalar arada olmadı değil. Soğuk potansiyeli yüksek olup yağış bakımından aşırı kurak geçen kışların sonu yani Mart ayı ile birlikte sanki mucize olmuş gibi yağış ve soğuk süreç başlar bazı seneler Haziran ortasına kadar bu durum devam eder. Haziranda 15 derecelerde yağmur aldığımızı hatırlıyorum böyle dönemlerde. Arkasında bilimsel bir temelim yok sadece izlenimimi yazmak istedim. Belki siz de aynı görüşteyseniz bilimsel dayanığını yazabilirsiniz.

Bu şekil kıyaslamalı analizlere bayılıyorum

Zaten meteoroloji bir benzetim ve kıyas ilimidir

Bunu sayısal modellere yani simülasyona sistemli bir şekilde sokunca oluşan çıktılar da güncellemeler oluyor , doğruyu hakikati bulmaya çalışıyorlar

Bu kış kuduruk izlanda yüzünden bir çok efsanevi sinoptiği kaybettik maalesef , hem Skandi yükseğini engelledi hem de Azoru

Kutup bölgesinde de polar jetlerin uygunsuz gelişimi yüzünden yüksek oluşamadı ( ya kısa süreli oldu Ya da konumu işimize gelmedi ama çoğunlukla oluşamadı )

Geç SSW dolayısıyla da soğukların etkisi uzar diye beklemiştik zaten

Peki bu soğuklar neden Avrupa’da değil de bizde , bunda da yine tembel bir sezon geçiren Azorun geç uyanıp taaaa Norveç’e kadar çıkmasının ( Jetler de katkı veriyor bu süreçlere ) etkisi var

Ek olarak Akdeniz de geç de olsa uyandı

Yeterli güçte ve derinlikte AB patlatamasa da hem sıcak otobanımız Libya Mısır tarafı yağışlı ve serin oluyor hem de bize orta karar yağış paslıyor , öte yandan kısmen Irak Basra Hattı frikik verse de orda da etki zayıf kaldığı için sadece güneydoğu ve iç Anadolu güneyi ısınabildi

Beri yandan Kazakistan Tataristan güney Batı Sibirya arasında hep derin GPH oluştuğu için bir şekilde soğuk parçaları Azor desteğiyle Balkanlar üzerinden ülkemize sızıyor

Ve bu serin süreç devam eder gözüküyor

Şahsen soğuklardan artık bıhtım , deprem bölgesinde olmayı planladığım günlerde 25/28 derece denemeleri ve peşinden etkili orajlarla yağış aksiyonu ihtimali var , ( İstanbul için de daha düşük yoğunluklu da olsa oraj ihtimali) onu da takip edeceğiz

Memleketin yarısı oruç tutmuyor eyvallah da ulu orta yemek yiyip pöfür pöfür sigara içmek nedir abi ya. Otogarda her gün olay her gün tartışma. Biz ne ara bu kadar yozlaştık. Ondan sonra diyoruz ki kuraklık felaket cart curt. Ulu orta Allah'a isyan ediyoruz kafamıza göktaşı düşmediğine şükredelim vallahi.

Eskiden bunu dert ederdim de artık önemsemiyorum

Seferisi var , zaafı olan var, serserisi var , hastası var , inanmayanı var , gayrı Müslim’i var , inanıp da günahını üstlenen var, kadınlar zaten özel durum , yabancı da çok ülkede , tek tek oruç gbtsi yapamam :)) tutanın sevabı daha çok olur çevrede tüttüren çok olursa

Ayrıca bence bu sene oruç tutma oranı daha yüksek , buna eminim , yani öyledir inşaallah

Allah’ın ceza vermesi mi , valla hiç bir şey sonsuz cehennemden daha ağır olamaz , onu göze alan için depremmiş tusunamiymiş hafif kalır