Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Zaten bu yönü de bende soru işaretleri uyandırdı

    Fake bildirim geliyor mu

    Veya şiddeti konumu fake olarak belirliyor mu ?

    Hiç incelemedim uygulamayı o yüzden soruyorum

    Onur35 yazmış hocam biraz önce.

    Onur35 Teşekkürler.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Deprem ağının anlık deprem meydana geldiği sıradaki alarmının ayarlardaki deprem mesafesi ve büyüklüğüyle alakası yok. Depremden sonra deprem çözümü bildirimleri için geçerli o ayar. Zaten böyle olmasa alarmın anlamı olmazdı deprem olduktan sonra gelirdi ilk anda büyüklük bilinemez. Ben 300 km +4 büyüklük ayarladım ama hem sabah hem şimdiki depremin alarmını aldım 470 km ile.

    Evet bu dogru. Ama en azından hafif sarsıntı uyarılarını almama özelliği getirseler güzel olur. Gece 12 de 250 km ötedeki 5 şiddetindeki deprem uyarısını duymak gereksiz paniğe sebep olur.


    Gerçi dedigim özellik halihazırda var bende de işaretli ama geliştirilmesi lazım. Bugün sesli uyarı verdi. Oysa ben Pendik'teyim. Sesli uyariya gerek yoktu.

  • Sabahtan bu yana olan depremler


  • Evet ben anlık uyarı kısmındaki "bulunduğunuz yerde sarsıntı hafifse alarm sesini devre dışı bırak" seçeneğini işaretlemedim bu yüzden alarm geliyor büyük ihtimalle. Sizde o kısım işaretliyse size de bundan dolayı gelmemiştir.

    Evet onu kapattım hocam

  • Bugün olan 4.7 Bolu/Kızılağıl depreminin lokasyonununu yakından inceleyeyim dedim.

    Deprem konumunu ve Fay hatlarının olduğu haritayı incelmek isteyen arkadaşlar olursa diye paylaşıyorum.

    Güneyde(alt tarafta) olan uzun hat KAF ana fayı.

    Deprem Kızılağıl üstünde bulunan yaklaşık 5km'lik küçük paralel fayda meydana gelmiş.

    Devamında şuanda devam eden 2.5/3.5 arasında artçıları sürüyor.

    Derinliği 9.6km olarak çözümlenmiş.


    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Dikkatimi çeken bir şey var. 3 Aralık 2020 de Siirt Kurtalan'da meydana gelen 5.2 lik depremden sonra en büyüğü 2.4 olan sadece 10 tane artçı deprem oldu. Ama bugün Bolu'da meydana gelen depremden sonra 29 tane artçı sarsıntı kaydedildi. 5.2 büyüklüğündeki depremden sonra bu kadar az artçı olmasın zemin ile mi alakalı yoksa bölgedeki fay karakteriyle mi alakalı? PergamoN hocam bu konuda bir fikriniz var mı?

  • Dikkatimi çeken bir şey var. 3 Aralık 2020 de Siirt Kurtalan'da meydana gelen 5.2 lik depremden sonra en büyüğü 2.4 olan sadece 10 tane artçı deprem oldu. Ama bugün Bolu'da meydana gelen depremden sonra 29 tane artçı sarsıntı kaydedildi. 5.2 büyüklüğündeki depremden sonra bu kadar az artçı olmasın zemin ile mi alakalı yoksa bölgedeki fay karakteriyle mi alakalı? PergamoN hocam bu konuda bir fikriniz var mı?

    Tamamen kırılma mekanizması ile alakalı bir fay üreteceği en büyük depremi kayma açığı bırakmadan üretmişse artçıların az olması beklenir çoğu depremde birden fazla fay etkili olduğu için özellikle normal faylar genelde bir zon şeklinde geliştiği için daha fazla artçı-bağımsız deprem görülebiliyor.

    Daha iyi anlaşılması açısından örnek verirsek bir fay mevcut 5km uzunluğunda diyelim uzunluk gereği kırılma mekanizması açısından bu fay derinde en fazla 25cm atım miktarı biriktirebilir (Fay uzunluğu/atım miktarı genelde doğrul orantılıdır) 5km uzunluğundaki bu fayın tamamı kırılarak 23-25cm bir hareket gerçekleştirdiyse bu fayda çok az artçı görülür hareketin tamamı gerçekleşmişdir. Üzerinde 25cm atım birikimi var ve fayın tamamı ortalama 15cm hareket etmişse kalan 10cm kayma açığı, artçı depremlerle kapanır fay aslında 25cm hareketle 5.5M'lik bir deprem üretecekken ortalama 15cm hareket ederek 5.3M ürettiyse arkasından çok sayıda artçıyla 4.4-4.3-4.0 (örnek olarak veriyorum) bu 10cm açığı kapatır. 4.7'lik bir deprem 4.0'lık bir depremden 5 kat daha büyüktür.



    Bolu depreminin çözümü KD-GB yönlü hafif doğuya eğimli doğrultu atımlı faylanma çözümü verdi bu çözüm ve artçı dağılım haritalanan fayla uyuşmuyor ,depremlerin tamamı tek bir fay tarafından üretiliyorsa haritalanan fayı kestiği söylenebilir birbirini kesen faylar genelde kısa süre içinde tetikleniyor bu depremlerin bir kısmı haritalanan fay üzerinde gelişiyor olabilir bu depremler arçtı değil bağımsız gelişen depremlerdir, çözümleri göremediğimiz için bunun yorumunu yapmak zor ama haritalanan D-B yönlü fay üzerindede uzunluk gereği 4.5-5.0 arasında deprem gelişme ihtimali mevcut görünüyor.

  • Hocam tam tarihi avukatlarina vermiş yazılı olarak,canli yayında aciklayamiyor yasakmış,ipuclari veriyor benim anladığım Ağustos ayı bekledigi ay , sadece İstanbul depremi yıkıcı olarak Hakkari ve fethiye merkezli Muğla depremi yaşanacak diyor samsuna vurgu yapıyor sürekli ,Hakkari ve Muğla için simdiden onlem alinmasi gerektigini vurguluyor, İstanbul depremi icinse celal Şengör ve Naci görür gibi tek parçali kirilma bekliyor istanbul Avrupa yakasinin cok etkilenecegini ve tsunami olacağını yer cokmeleri olacağını ozellikle Avrupa yakasinda bu cokmelerin olacağını,istanbul depreminin Tekirdağ, Çerkezköy, Silivri , Balıkesir, Yalova beslemesinde es zamanlı olarak gerçekleşeceğini malesef bekledigi siddet ve buyukluk Naci görür ve Celal Şengör den cok farkli

    Samsun’a vurgu yapmayaydı iyiydi hemşehrim. Maraş depreminden sonra kimsede psikoloji kalmamışken Samsun adı sürekli geçer oldu. Bafra'da ovadayız tedirgin olmamak mümkün değil. Lakin evi de birkaç gün içinde bırakıp müstakil tek katlı bir evde oturma imkanı da yok maalesef. Bina yeni ama ne kadar sağlam bilemiyoruz. Henüz kontrol yaptırmadik. En kısa zamanda baktıracağız.

  • Samsun’a vurgu yapmayaydı iyiydi hemşehrim. Maraş depreminden sonra kimsede psikoloji kalmamışken Samsun adı sürekli geçer oldu. Bafra'da ovadayız tedirgin olmamak mümkün değil. Lakin evi de birkaç gün içinde bırakıp müstakil tek katlı bir evde oturma imkanı da yok maalesef. Bina yeni ama ne kadar sağlam bilemiyoruz. Henüz kontrol yaptırmadik. En kısa zamanda baktıracağız.

    Valla hocam bende Alaçam liyim anne baba orda,1 ay önce Samsun'a vurgu yaptı bu kadin sonrasında samsun un karadeniz kisminda depremler olmaya basladi ama halen bekledigi depremler bunlar degil,tedbir bizlerden takdir Allah'tan

  • Bolu'daki 4.8'lik depremin ardından çok sayıda artçı deprem kaydedilmiş. Peki Niğde Bor'daki 5.3 lük depremin ardından bu kadar artçı bildirimi neden olmadı. Yaşanacak artçı sayısı neye bağlı.