Beiträge von snowstorm81

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Kıymetli arkadaşlar, deprem kendini sürekli hatırlatıyor. Hem depreme hazırlıklı olmak hem de deprem vb. afetlerde çevremize ve diğer afetzedelere faydalı olmak için herkese Afad gönüllüsü olmayı tavsiye ediyorum. Aşağıdaki linkten e-devlet üzerinden gönüllülük başvurusunda bulunuyorsunuz. Onaylandıktan sonra internet üzerinden 6 eğitim modülünü tamamladığınızda temel afad gönüllüsü oluyorsunuz. Sonrasında ilçenizdeki duruma göre 3 gün teorik 2 gün saha eğitimlerine çağırılıyorsunuz. Özellikle saha eğitimleri çok şey katıyor. Bu eğitimler sonucunda Destek Afad Gönüllüsü olarak afet zamanlarında uzman personele destek olmak için çağırılabiliyorsunuz. Ne kadar çok kişi gönüllü olursa o kadar bilinçlenmiş oluruz. Ben katıldım herkese de tavsiye ederim.


    AFAD Gönüllülük Sistemi

    Geçen sene de Leylekler erken göç etti sert bir kış göremedik bu mantıkla sert bir kış beklemek ne kadar doğru

    Olsun bu da bir umuttur:) Umutlanmayı severiz:)


    Bir de haber siteleri her zamanki gibi abartmış. Adamın ifadesi şu sekilde aslında:  Peki bu sene ne bekliyoruz? Öngörümüz ne? Bu öngörü illa tutacak diye bir şey yoktur ama bu sene kışın sert geçme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.


    Asıl haber metninin tamamı:


    Akademisyenlere göre leyleklerin erken göçü sert geçecek kışın habercisi
    Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesinden iki akademisyenin yaptığı araştırmaya göre leyleklerin erken göç etmesi kışın sert geçeceğine…
    www.aa.com.tr

    Aslında iyi bir arşiv taramasıyla bizde de epey bilgiye ulaşılabilir. Ama diğer konulardan meteorolojik hadiselere pek sıra gelmiyor. :)

    Güney sahillerin 2 metre kar alması için güçlü bir Siklon olacak , her tarafı ağır ağır hareket ederek bir güzel tarayacak ( Godzilla sisteminin çok daha ağır hareket eden hali ) ve üstüne DEK mekanizması ile kalın ve uzun tren bantları en az 72 saat dövecek ve hiç erime olmayacak , üstüne sistemin finaline doğru bir mezosiklon oluşacak

    Tüm bunlar için 850’de en az -14 gerekecek ve Karadeniz sıcaklığı optimum düzeyde olacak

    Bence bu şehir için imkansız değil

    Ama Sahillerin 2 metre aldığı yerde Arnavutköy herhalde bir 5-6 metre kar alır 😀

    Siklonun ağır hareket etmesi hangi şartlara bağlı?

    Deprem ağının anlık deprem meydana geldiği sıradaki alarmının ayarlardaki deprem mesafesi ve büyüklüğüyle alakası yok. Depremden sonra deprem çözümü bildirimleri için geçerli o ayar. Zaten böyle olmasa alarmın anlamı olmazdı deprem olduktan sonra gelirdi ilk anda büyüklük bilinemez. Ben 300 km +4 büyüklük ayarladım ama hem sabah hem şimdiki depremin alarmını aldım 470 km ile.

    Evet bu dogru. Ama en azından hafif sarsıntı uyarılarını almama özelliği getirseler güzel olur. Gece 12 de 250 km ötedeki 5 şiddetindeki deprem uyarısını duymak gereksiz paniğe sebep olur.


    Gerçi dedigim özellik halihazırda var bende de işaretli ama geliştirilmesi lazım. Bugün sesli uyarı verdi. Oysa ben Pendik'teyim. Sesli uyariya gerek yoktu.

    Bu arada olası İstanbul depreminde deprem ağı uygulamasının haber verme süresi muhtemelen çok kısa olacak. Çünkü deprem denizde bekleniyor. Denizde insan olmayacağından deprem ağı ancak deprem dalgaları karaya geldiginde devreye girecektir. En iyi ihtimalle Adalarda hissedildiğinde uyariyı alırız. Silivri-Tekirdağ açıklarında olursa Anadolu yakasındakiler biraz daha erken uyarı alabilir.

    Deprem uyarısı geldiği gibi hemen yanımda ki suya baktım, ne kendim hissettim ne de su titredi. Sonuçta anında sesli uyarı geldi Deprem ağı uygulamasından. Bu yüzden tebrik ederim uygulamayı. :hfyeni (25): 4 büyüklüğü üstüne ayarlamıştım. Gayet ideal ve güzel çalıştı.


    Geçmiş olsun herkese.

    Hocam büyüklük ayarlaması çok birsey ifade etmiyor sanırım gerçek zamanlı uyarıda. Dediginiz normal deprem bildirimlerini kapsıyor. Benim 5.5 üzeri mesela ama bana da sesli uyarı geldi. Bulunduğunuz bölgede hissedilme ihtimali varsa gerçek zamanlı uyarı her türlü devreye giriyor diye anladım ben.