Herkese öncelikle selamlar
.
Sistemi bugün itibariyle ilimiz adına tamamen yolcu ettik diyebiliriz. Sistem merkezinin doğuya ilerleyip sonra tekrar batılayıp ülkenin kuzeydoğusunda asılı kalması gibi bir durumu oluşacak ancak daha fazla batılaması gibi bir ihtimali görünmüyor şimdilik. Azor o sıralarda ülkemize yatmaya başlıyor bile.
Bu yazımda Altay Kar Fırtınası'nı İstanbul adına videosuz ve görselsiz olarak değerlendirmek istiyorum. Vakit bulduğumda ise çektiğim görselleri ve videoları birleştirip YouTube üzerinden buraya paylaşacağım o zaman herşey daha net anlaşılmış olacak. Tabi konumum bu sistemin en şanslı lokasyonlarından biriydi sebebini aşağıda açıkladım.
Şimdi sistemi gün gün değerlendirmeye başlayabiliriz👇.
19 Şubat 2025 Çarşamba - Sürpriz (?) Soğuk Cephe Geçişi
Öncelikle 18 Şubat Salı akşam saatlerinde paylaştığım yazımı aşağıya bırakmak istiyorum. Öncesinde 6 OCAK 2017 hocam da bu tarihe dikkat çekmişti. Bu cephenin istasyoner (durağan) bir cephe olduğunu ve yavaş hareket edeceğini söylemiştik modeller de bunu günü yaklaştıkça oturtmaya başladılar. Tabi AB'nin konumu hakkında belirsizlikler vardı. Bu günü ve yağışları en iyi çözen model ICON.Eu modeli oldu.
Post
Selamlar arkadaşlar.
Sınırlı alan modellerinin akşam güncellemelerinin ardından yarın akşam için son bir bakış atalım. Ardından artık söz radarda olacak.
Öncelikle yarın için kar ihtimalinin bıçak sırtı olduğunu söylemem lazım. Sebebini aşağıda okuyabilirsiniz. Önce ICON ve ECMWF ile başlayalım.
ICON özellikle 3 gündür yarın akşama kar göstermekte ısrarcı. 2 gündür yanına ECMWF'yi de çekmiş durumda. Alttaki paylaşımımda ICON'un son kar şartlarını incelemiştim. Buradan tekrar…
karkolik furkan
February 18, 2025 at 10:39 PM
Birçok istasyon o gün il geneli 10-20mm aralığında yağış alırken Sarıyer istasyonu 40mm'ye yaklaştı. 20mm üzerini gören birçok istasyon da mevcut. MGM sitesinde bazı istasyon verileri de hatalı.
Peki ne oldu da 850'de -7 varken siklonik cephede bu kadar yoğun kar yağışları gördük?
1. etmen bu yağışların her ne kadar siklonik özellik gösterse de esasında deniz etkisi olmaları. Yani bir Karadeniz AB'sinin göstereceği etkiyi yaşadık aslında. Yağışlar kuvvetli bu sayede dikey hareket de kuvvetli. Aynı zamanda 500 hPa yani 5500 metre seviyesinde yaklaşık -32'ler bulunuyordu ortalama.
2. etmen rüzgarın Karayel olması. Balkanların soğuğunu tamamen üzerimize çekmiş oldu.
Bu sayede kimsenin dikkat etmediği ve herkesin sistemde batılama kovaladığı tarihlerde 6-7 saatlik bir istasyoner cephe konumumda 5-10 cm aralığında, il genelinde ise ortalama 1-5 cm aralığında bir kar örtüsü bırakmış oldu.
Gelelim asıl sistemimize.
Sistemden önce model takibi yaparken modellerin orta vadede Azor'u şişirme eğiliminde sonra da zayıflatma eğiliminde olduklarını söylemiştik bu genelgeçer olarak kullanılır. Modeller de son 150-120 saat vade aralığında bunu uyguladılar ve sistem merkezi batılama eğilimine girdi.
Sürekli İzlanda diyagramları paylaşıyordum ve her güncellemede oynamaları görebiliyorduk ortalamadaki. Ancak bir zaman sonra bu oynamalar azaldı hatta bazen hiç olmamaya başladı bu sebeple artık İzlanda diyagramı paylaşmanın anlamsız olacağını ve çekirdek merkezinin az çok kesinleştiğini düşünmeye başladım. Ya Sinop'un biraz batısı ya da doğusu olacaktı.
(Bir de şu yanlışı düzeltelim bu sistem genel olarak bir ULL değil kuzeyden gelen kütlenin kopması sonucu iki YB arasında (Azor ve Ural) sıkışıp kalması ve güç kazanarak doğrudan güneyli salınım göstermesiydi. Fakat şekil olarak ULL'ye benzediği için ULL terimini kullandık bundan berkeeldek hocam da bahsetmişti. ULL'ye 11 Şubat'ı örnek gösterebiliriz veya 2015 Şubat'ı direkt bir örneği.)
GFS ana senaryonun 144h vadede yaptığı soğuk çekirdeğini neredeyse Kocaeli'den sokması çok çok uçuktu nitekim GEFS de (senaryolar) hiç destek vermemişti.
Bu vadede tamamen UKMO ve ECMWF gibi geleceğini düşünüyordum. Kastamonu - Sinop arası bir merkez ve önce uzanan DEK bantları ardından Sakarya merkezli AB alanı. Ancak öyle olmadı.
Sisteme yaklaşmışken UKMO modelinde 120h'de bir anda soğuk merkezinin 100km doğulamasıyla 2015 Şubat sisteminin değili gibi bir hadiseyi yaşadık. Aşağıya 6 OCAK 2017 hocamın paylaşımını bırakıyorum oradan karşılaştırabilirsiniz.
6 OCAK 2017
February 23, 2025 at 5:25 PM
Ve bu Samsun merkezli sistemin konumu artık değişmeyince kesinleşmişti. Hatta beklenenden fazla doğulu olduğu için Sochi AB'si bile Batum'a yaradı diyebiliriz tabi Karadeniz kıyıları da özellikle Rize ve doğusu yararlandı.
Benim beklediğim Sakarya'da oluşan bir AB'ydi fakat bu doğulama sebebiyle AB Kastamonu açıklarında oluşup Sakarya'dan ve hatta biraz doğusundan karaya çıktı. Bu da daha çok Anadolu Yakası'nın doğusuna yaradı. Hatta ilimizde siklonik etki gösteremedi bile diyebiliriz.
Sistem boyunca en çok da gece ve sabah saatlerinde kar almamız gündüz saatlerinde erimenin önüne geçememize sebep oldu. Güneşlenme sırasında 4-5 dereceyi gören istsayonlar oldu. Fakat gece saatlerinde hava açıkken enverziyon ile -10 derecenin altını gören bir iki istasyon gördük. Onun dışında konumumda rekor gece sıcaklığını -5.2 olarak ölçtü araba termometresi (bu sabah 07.30 sularıydı).
Böylece İstanbul için potansiyel olarak adını "efsane" listesine adını yazdırabilecek bir sistem maalesef bu kadar hafızamızda kazınmayacak. Ancak 2025 Şubat ayı son yılların en soğuk Şubat ayı olarak kayıtlara geçecektir. Yağış olmadığı günler de dahil göz kararı yaklaşık 10-13 gün aralığında kar değerleri ve altında kaldık.
Son olarak aşamki derbi içinse hava açık ancak soğuk olacak. Özellikle Seyrantepe bölgesi enverziyonun yüksek olduğu bölgelerden. Bu sebeple kalın giyinmekte fayda var.
Herkese iyi günler, yeni konumuz içinse hayırlı olsun dilemek istiyorum
.