Hisseden herkese geçmiş olsun, merkez üssü Rodos sanırım
Posts by karkolik furkan
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Depremi hissetmedim belki ayakta olduğumdan ama 10 dakika uzaklıkta yakınımız otururken ciddi hissetmiş hatta 5 civarı falan diye düşünmüş.
-
Sürahi içindeki su sürekli titreşiyor ama hissetmiyorum yine yoğunlaştı artçılar.
-
Önümüzdeki 2-3 gün boyunca çoğunlukla kapalı bir hava olacak. Hatta yer yer saatler seviyesinde sprey yağış görebiliriz.
Güney Marmara'ya gelen yağışlar kuzeydoğuya ve Karadeniz'e süpürüleceği için İstanbul bu asıl yağışlardan faydalanmayacak.
Yeni hafta başında ise ayazdan, poyrazdan ve sprey yağıştan çoğunlukla söz edeceğiz özellikle gece saatlerinde yer yer 2-3 derecelere düşen semtler görebiliriz. Bu süreçte de sprey yağış dışında kayda değer bir yağış görünmüyor.
-
Prof. Şener Üşümezsoy görece optimist açıklamalar yapıyor. Çünkü PergamoN hocanın dediği gibi tarihsel depremlerin doğru olmama olasılığı mevcut. Bu nedenle "Ben İstanbul'u etkileyecek +7Mw üzeri deprem beklemiyorum" çok kesin bir açıklama olarak kaçıyor.
Ayrıca hiçbir sunucunun deprem bilimcilere doğuya doğru bir yırtılma oldu bu bir risk doğurur mu sorusunu sorduğunu görmedim. Zaten sorsalar cevap da verilemeyecek ancak en azından doğru sorular sorulmalı diye düşünüyorum.
Daha dün depremden yaklaşık 20dk sonra artçıların nereye kaydığını incelerken doğuya kayması dikkatimi çekmişti. Deprem hakkında fazla bilgim yok ancak şunu sormak istiyorum. Yeni depremin Coulomb Gerilim haritasında gerilim doğuya kaymış gibi gözüküyor bu artçılarla mi ilgili yoksa gerçekten öncü olma olasılığı yüksek mi? PergamoN Narsil hocalarım müsait olduğunuzda cevaplarsanız sevinirim.
-
Minik minik artçılar devam ediyor fazla bildirim geldiği için 3.5 üzerine çektim uygulamayı. Tekrardan herkese geçmiş olsun.
-
Deprem Ağı bildirim attı 15 saniye sonra deprem oldu.
-
Tam emin olmamakla birlikte (dışarıda inceleme fırsatı bulamadım) artçılar dizilimli şekilde ilk depremden doğuya eğilimli gerçekleşiyor. Bu bir şeye işaret eder mi diye meraklandım açıkçası. PergamoN Avcılar segmenti üzerinde yorumlarınızı merak ediyorum tabi henüz çözümü gelmemiştir depremin.
-
Yıkıcı dalga gelecek diye çok korktum ne yapacağımı bilemedim o an beynim başım döndü çok geçmiş olsun herkese
-
ICON'a göre Anadolu Yakası çok ucundan yakalarken GFS'ye göre kütleler organiza olamıyor ve Kocaeli ve doğusu yararlanıyor yağıştan. Kim kazanacak ben de merak ediyorum.
-
Kütleler Marmara Denizi'nde organize oluyorlar bir squall line gibi adeta. Ancak güney kıyılarımız harici etkilemesi zor çünkü çok acayip bir hızda ilerliyor.
-
Yağış çok hızlı ilerliyor saf kar dışında graupeli daha olası görüyorum. Sürpriz oluşabilir.
-
Ani düşüş ile beraber graupel yağışları başladı. Çoğu ilçede bunu görebiliriz.
-
Soğuk hava ülkenin tam kuzeybatısından girişini yaptı. Cephenin çıkması için 1-1.30 saatlik bir süre var tam çıkışı sırasında Anadolu Yakası havada kar görebilir gibi görünüyor. Onun dışında ani sürprizler ve sıcaklık düşüşleri gerekiyor tabii ki. Devamında da yarın sabah radar takibine geçeceğiz. Karadeniz'de oluşan kütlelerin nereye gideceği takip edilmeli.
Son durum değerlendirmesi için👇.
PostRE: İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar
Herkese selamlar.
Bu yazımda bugün akşam saatlerinden itibaren bizi etkileyecek olan Kutup kökenli soğuk hava dalgasını değerlendireceğiz. Sistem İstanbul'da Pazar sabah saatlerine kadar etkisini sürdürecek. Bu süre zarfında büyük çoğunluğu yağmur olmak üzere etkili yağışlar göreceğiz. Barajlar açısından gayet verimli bir sistem olacak. En başta bunu söylemeliyim.
Sistem şu sıralarda bizi etkisi altına almaya başlayan bir cephe ile giriş yapacak. Bu soğuk cephe soğuk hava ile…karkolik furkanApril 10, 2025 at 5:50 PM -
karkolik furkan hocam öncelikle yaziniz ve analinizin için teşekkürler.
İstanbul'un 0.2 derecelik rekoru hangi tarihler acaba biliyormusnuz ?
Hocam selamlar, teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Bilgisayar yanımda olmadığı için bakamıyorum, MGM sitesinde veri mevcut orada yazıyor olması lazım.
Düzeltme: O Sistem Buraya Gelecek! hocam da yukarıda paylaşmış.
-
Herkese selamlar
.
Bu yazımda bugün akşam saatlerinden itibaren bizi etkileyecek olan Kutup kökenli soğuk hava dalgasını değerlendireceğiz. Sistem İstanbul'da Pazar sabah saatlerine kadar etkisini sürdürecek. Bu süre zarfında büyük çoğunluğu yağmur olmak üzere etkili yağışlar göreceğiz. Barajlar açısından gayet verimli bir sistem olacak. En başta bunu söylemeliyim.
Sistem şu sıralarda bizi etkisi altına almaya başlayan bir cephe ile giriş yapacak. Bu soğuk cephe soğuk hava ile çakışmadığı için bu akşam ve gece sahil kesimlerinde saf kar ihtimali %1 bile değil diyebilirim. Şehrimizin en tepelerinde bile düşük bir ihtimal gözüküyor. Bu orana sürprizi dahil etmiyorum tabii ki ancak beklenti bu yönde. Sokak lambasında yer yer yağmurun arasından kar taneleri kendini gösterebilir. Sistem sırasında çopunlukla Karayel rüzgarı bizi etkisi altına alacak ve cephe girişinden itibaren şehri olumsuz yönde etkileyecektir dikkat. Aşağıda tam cephe çıkışının olacağı saatteki model sıcaklık beklentisini koyuyorum.
Bu cephe geçişinin ardından sıcaklıklar hızla düşmeye devam edecek ve sistemi taşıyan Yukarı Seviye Alçağı uzaklaşınca DEK şartları oluşmaya başlayacak. Bu DEK şartları için kesin birşey yazmak mümkün değil çünkü her modelde farklı bir görüntü görüyoruz. Rüzgar tam yatık Karayel şeklinde olan modellerde Kocaeli ve doğusu bu yağıştan faydalanırken ICON'a göre İstanbul da yararlanıyor ve şehrin en batı kesimleri daha şanssız, Anadolu Yakası ise daha şanslı gözüküyor. Modellerdeki farklılığın sebebi sistemi taşıyan AB'nin konumunun değişkenlik göstermesi. Yazıma tutarlılığı yakın vadede en yüksek olan ICON modelini aldım. Bakalım hangi model kazanacak bunu zaman gösterecek.
Yukarıda gördüğümüz gibi yarın sabahın ilerleyen saatlerinden itibaren Karadeniz çalışmaya başlıyor ve adeta bir cephe hareketi göstererek şehrimize ilerliyor. Burada Anadolu Yakası'nı havada kar görmek için daha şanslı öngörmüş ICON. Bu konuda ECMWF ile de ortak olduklarını söyleyebilirim yalnız değil. Eğer ICON ve ECMWF'nin gösterdiği yağışlar gece gerçekleşseydi yağış anında merkez istasyonda Nisan ayı en düşük sıcaklık rekoru (0.2 derece) kırılabilirdi ancak şu an çok zor gözüküyor.
Yarın akşam saatlerine kalmadan yağışlar bitmiş oluyor çünkü kuzeye doğru yol alan AB tekrar güneye doğru bir salınım gerçekleştiriyor ve DEK şartlarını bozuyor. Karadeniz üzerinde spin atmaya başlayan bu AB ile birlikte Cuma gece ve Cumartesi günü il genelinde hoş yağışlarımız olacak. Hatta hala ne yönde iniş yapacağı kesin değil. Şu an ortak kanı Orta Karadeniz'den iniş yapması. 👇
Sistem için değerlendirmem böyle. Kar görmek için halen en uygun konumun Aydos tepesi olduğunu söylemem lazım. Orada örtü oluşma ihtimali bile yüksek. Nisan ayı için son zamanların en sert soğuklarından birini yaşayacağız. Anın tadını beklentisiz şekilde çıkaralım.
Herkese iyi günler dilerim.
-
Yağış durumu halen belli değil ancak sadece Karayel diyerek iyi geceler diliyorum
.
-
Tek bir tekzip yapalım Hocam,
mevsime göre soğuk bayağı hafif kalır bu sistem için. İstanbul için mevsime göre, hele hele küresel ısınma etkileri sonrasında ekstrem soğuk gibi denebilir düşüncesindeyim...
Hocam selamlar.
Mevsimine göre sert olarak nitelendiriyorum ancak ekstrem soğuk dememiz için erken. Zaten tarihte merkez istasyonda kaydedilmiş en düşük sıcaklık 0.2 derece ve bunu merkezde kırmamız şu an zor gözüküyor. Değerlendirme yazımda şunu da belirttim, gün geçtikçe 500 soğuğunda zayıflama ve 850'de de -7/-9 aralığında değişimler bekliyorum. Halen geçerli bu durum.
Sistem hakkında;
Görsel paylaşamıyorum ancak modellerde 1 gün öncesine göre zayıflamalar var. Gittikçe toparlama emareleri gösterirse iş değişir ancak şu anki beklentide şehir merkezinden çok kırsal ve yüksek ilçelerde/semtlerde saat bazında bir görsel şölen oluşturacağa benziyor. Örtü görmek isteyenler için en uygun konumsa Aydos olacaktır. Sistemin İstanbul adına yıldızı olmaya aday görünüyor.
Tekrardan üstüne basarak belirteyim yağış ve soğuğun çakışması önemli. Ve havada da olsa kar görebileceğimizi söylemek için erken.
-
Herkese merhaba
.
Biz geçtiğimiz Mart ayındaki sistem ile kışı kapattık sanarken aslında kapatmamışız😀. Önümüzde neredeyse Ocak ortası gibi hissettirecek mevsimine göre sert bir soğuk hava atağı ihtimali şiddetle bulunuyor.
Şimdi Nisan soğuğumuzu değerlendirmeye başlayalım.
Öncelikle sistem dinamikleri (hem blokaja girmemesi, hem zayıf Kutup destekli olması, hem de içinde bulunduğumuz mevsim) gereği 500 hPa'da vade yaklaştıkça zayıflama ağırlıklı değişimler olacak. 850'de -7/-9 aralığında bir sistem alacağımız ise kesinleşti şeklinde düşünebilirsiniz.
Kar konuşmak için hala erken olduğunu düşünüyorum. Son bir veda yapacak gibi görünüyor ancak şehir merkezinde son raddeye kadar takipler yapılmalı. İstanbul zaten kar konusunda bıçak sırtı bir şehirken (belki de en güzel yanı bu sürekli bir aksiyon gerekiyor kar için
) -8 ile gelen, içerisinde denizel köken de barındıran bir sistemi tahmin etmek bu vadede günümüz şartlarında zor.
Kesinleşen durumlardan bir tanesi de sistem içerisinde karayel fırtınası şehrimizde hayatı olumsuz yönde etkileyecek. Perşembe-Pazar arası bir planınız varsa gözden geçirmenizi öneririm aynı şekilde deniz ve hava seferleri de bundan etkilenecek.
Rüzgarın karayel ve sert esecek olması hissedilen sıcaklıkları bir hayli düşürecektir tabii ki ama burada önemli bir detay daha var. 2m sıcaklıkları da beklenenden düşük seyredecek hatta en büyük etkiyi kıyı ilçelerimiz yaşayacaktır.
Yukarıdaki sebeplerle anlık sürprizlere açık olmamız gerektiğini sürekli belirteceğim.
Özellikle yağış ve soğuğun çakışması elzem. Vade yaklaşsın duruma göre yine görsel destekli bir değerlendirme yaparız.
Son olarak sistemi iki parçaya bölmemiz gerekebilir.
İlki Cuma gecesi soğuk cephe ile alacağımız yağışlar👇
İkincisi ise Pazar günü Karadeniz'de oluşma ihtimali bulunan bir Karadeniz Alçağı.
Şimdilik durumlar böyle.
Herkese iyi akşamlar diliyorum
.
-
Bu akşam 19.00'dan sonra cephe çıkışında rakımı yüksek ilçelerde yağmurun arasından kar taneleri gözlemlenebilir. Dew Point sıcaklığı biraz yüksek kalacak (1-2 dereceler) bu sebeple alçak kesimlerde kar görülmeme ihtimali daha yüksek.
10-11 Nisan ise bir hayli sürprize açık bir topa dönüşen soğuk hava güç kazanırsa 500 soğuğu ile birlikte ilginç şeyler yaşatabilir. Biraz takip edelim yaklaşık 2 gün önce karayel fırtınası ile yoğun kar yağışları gösteren bir görüntü vardı modellerde. Neden olmasın?