Posts by karkolik furkan

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Cephe yağışı beklenenden erken çekildiği için Aydos ve kısa süreli de olsa Çamlıca harici kar örtüsü göremedik. Ne bekliyorsak o geldi aslında pek sürprizlik durum oluşmadı.

    Şimdi Karadeniz de üretmeye başladı, bu akşama kadar yağış sırasında kar şartları her geçen saat bozularak devam edecek. Bu süre zarfındaki yağışlar kky/graupel şeklinde görülecek.

    Sonrasında da Karadeniz yağış üretecek ancak sıcaklık yetersiz kalacağı için sprey yağış yer yer sağanak yağmur şeklinde yağış alacağız.

    Son durum.

    Tek fark kar şartlarında biraz da iyileşme var bugün akşam çoğu ilçeden lapa lapa kar hatta Aydos'ta örtü haberleri görebiliriz.

    Çoğu yer beklenenden soğuk ilerledi gün içinde. Bir sürpriz yaşatabilir.

    Herkese selamlar.

    Radardan da anlaşılacağı üzere ilk kütlelerimiz gelmeye başladı. Bugün öğleden sonra sıcaklıklardaki ani düşüş başladı aşağıda ENKA Balmumcu istasyonu verisini görebilirsiniz. Yarın sabah uyandığımızda da fazlasıyla üşüyeceğiz.


    Sisteme göz atacak olursak; öncelikle cephe yağışının %85/90 civarının şehir merkezinde yağmur şeklinde düşeceğini söyleyebilirim. Yükseklerde ise öğleden sonra akşama doğru yağış kara çevirmeye çalışacak. Bu sıralarda hissedilen sıcaklık sert poyrazla yer yer eksi değerlerde hissettirecektir.

    Cephe geçişi sırasında yaşanacak olan ekstrem sıcaklık düşüşü pek çok bölgemizde kararsızlığa hakim olacak ve olmakta. Sarı ekonun üzerinde kütle yakalayan yerlerde yer yer minik taneli dolu/graupel şeklinde yağışlar gözlemlenebilir. Aynı şekilde mısır patlağı gibi oluşabilecek kütlelerde şimşek aktivitesi olacaktır. Ancak üst katmanlarda hava iyice soğumaya başladıkça bu kararsızlık dağılacak. Cephe yağışının sonlanması ise yarın gece 00.00-01.00 dolaylarını bulabilir genel kanı modellerin beklentisinin biraz daha üzerinde yağış olması. Saat 7'den sonra ise kar şartları belirginleşmeye başlıyor. Şimdi biraz bu şartları inceleyelim:

    ICON'a göre don seviyesi 400-500 aralığında olacak. Rakımı 200 ve üstü bölgeler (özellikle Anadolu Yakası) cephe çıkışı %90 havada kar görecektir. Alt rakımlarda ise sulu kardan öteye geçemeyebilir. Bu cephe geçişi Şubat sistemimizdeki gibi DEK özelliği göstermeyeceği için Bursa üzerinde konumlanacak AB'nin asıl konumu büyük önem teşkil ediyor.


    Hatırlarsanız ki Kasım 2024 sisteminin özellikle Anadolu Yakası'nda bir Kasım efsanesine dönüşme sebebi tamamen cephe geçişini sağlayan AB alanının konumuydu. Tam olarak Uludağ'ın biraz daha doğusunda konumlanmıştı ve rüzgar şiiri ile kar şartlarını Anadolu Yakası için kusursuz bir hale getirmişti. Yine yarınki AB'nin konumuna bağlı olarak her şey değişebilir. Şu anda görünen yine Bursa üzerinde konumlanması.

    Cephe geçişinin ardından ise 21 Mart'a kadar Karadeniz üretmeye devam edecek. 19 Mart akşam saatlerinden itibaren kar şartları bozulduğu için bu yağışların çoğu 5 dereceler civarında sprey yağış dediğimiz çiseleme ile gerçekleşecek. Ancak 19 Mart akşam saatlerine kadar yakalanan yağışlar yine özellikle yüksek kesimlerde kky/graupel şeklinde görülecektir. Bunlar cılız kütleler gibi görünse de modellerin DEK kütlelerini öngöremediğini bildiğimiz için burası bir soru işareti.

    Son durum böyle. Pek vakit bulamadığımdan detaylı değerlendirme yapamıyorum ancak sürprize de açık olmamız gerektiğini söylemeliyim. Berkay hocamın sözü olan ''Atmosfer kaotiktir.'' yazıp herkese iyi geceler diliyorum:)

    Herkese selamlar.

    Yarın artık bu ekstrem sıcak hava dalgasının son ve pik günü. Yine öğle saatlerinde kuzey ilçeler +30 değerler görürken güney sahillerinde 25-30 bandında sıcaklıklar ile günü kapatacağız. Akşam ise şehir genelinde 15-20 bandında sıcaklıklar olacak yine.

    Pazartesiden itibaren ise kademe kademe düşüşler başlayacak ve Pazartesi gece / Salı sabahından itibaren sistemi fazlasıyla hissetmeye başlayacağız.

    Öncelikle bu sistem ilk gözüktüğünde modellerde yine ULL'ye benzer bir süreç görünüyordu. Kutuptan inen sistem tam olarak giriş yapamıyor ardından yukarıdan bağlantısı kopuyor ve üzerimizde kendi içinde güç kazanmaya başlıyordu.

    Fakat güncellemeler geçtikçe soğuk kopamamaya başladı. Bunun sebebini şöyle kısaca açıklayayim:

    Her ne kadar İzlanda'yı pek sevmesek de dozunda İzlanda bize gelen Kutup kökenli sistemlerdeki kelebek etkisinin önemli bir parçası aslında. Şubat sistemimizdeki süreçte herkes bunu tecrübe etmişti. Şimdi ise İzlanda aktif değil yerinde devasa bir YB alanı var. Bu sebeple koridorumuz açılıyor ancak İzlanda'da yani kıtanın çok kuzeyinde YB olduğu ve Azor'la olan bağlantısı koptuğu için Güneybatı Avrupa'dan kıtaya örümcekler dalabiliyor nitekim dalacak da.

    Bu AB alanın girişi ise kıtaya güneyden YB atağı gelmesine sebep oluyor. Bu sıralarda Atlantik'ten Kuzey Avrupa'ya giriş yapan bir AB alanı, kopmuş Azor'u doğuya ittiriyor ve soğuğun bağlantısının kesilmemesine sebep oluyor. Bu sebeple de Kutuptan soğuk hava dalgası resmen bize transit geçiyor, uğruyor yani sadece.

    Tabi Marttan fazlasını beklemek ne kadar doğru bilemem nitekim sistem geçtikten 1-2 gün sonra resmi olarak bahar ayına giriş yapacağız. Ancak neden ilk gözüktüğünden daha zayıf bir sistem alacağımızı açıklamaya çalıştım. Az çok genel hatlarıyla nasıl bir sistem geçireceğimiz belli oldu zaten.

    Soğuk cephenin henüz ne kadarı yağmur ne kadarı kar şeklinde alacağımız henüz kesinleşmedi fakat en azından sonlarını 850 ile çakıştırabilirsek %75-80 kadarını yağmur %20-25 kadarını kar şeklinde beklediğimi söyleyebilirim. Şu anda gözüken kar şartları yağış çekildikten sonra oluştuğu için modellerde Boğaz hattı ve doğusunda bir kar yağışı görünüyor. Tabi tutuculuk açısından beklentiye girmemek lazım su oranı yüksek bir kar yağışı olacaktır bu.

    Cephe geçtikten sonra Doğu Avrupa'daki YB alanı hemen üstümüze yatacak. Bu yatışa kadar Karadeniz ne üretirse kârdır şeklinde bakıyorum ben meseleye. Cılız DEK bantları ile şanslı olan ilçeler görsel şölen, yüksekler ise anlık örtüler görecektir.

    Şu anda genel hatlarıyla böyle gözüküyor. Pek heyecanlandırıcı bir sistem olmadığı için model takibinde pek bulunmadım açıkçası.

    Heyecanlandırıcı olan tek kısmı ise 850'de yaklaşık 25, yer seviyesinde yer yer 30 derecelere varacak olan düşüş. Tam hastalık havası olacak özellikle Pazartesi dikkat edilmeli.

    Herkese iyi akşamlar diliyorum.

    Öğle ECMWF güncellemesinde kar şartlarında biraz bozulma var aynı şekilde GFS'de de öyle. Bunun sebebi Mart ayına girmemiz ve modellerin çözümlemelerinde oluşan sapmalar. Hem GFS hem de ECMWF sapma haritasını aşağıda paylaşıyorum.

    Gördüğümüz üzere her iki modelde de ülkemiz üzerinde büyük bir sapma payı var. Bu da sistem hakkında henüz hiçbir şeyin kesinleşmediğini gösteriyor.

    Benim beklediğim ise halen -8 -9 civarında bir 850 sıcaklığı ve -32 -33 civarında bir 500 sıcaklığı ile bu sistemi geçirmemiz. Sadece beklentilerimi paylaşmak istedim bu yazımda sebebi yukarıda da söylediğim gibi.

    Bu ciddi sıcaklık düşüşü, yağış ile beraberinde dolu ihtimaline sebep olur mu aklım orada :)

    Yağmur sırasında bu hadiseyi gözlemleyebiliriz, aynı şekilde sıcaklık kar değerlerine yaklaşırken yer seviyesi 6 derecedeyken bile birçok ilçede graupel geçişleri görebiliriz. Daha önceden bir Eylül ayında yaşamıştık yıl 2021 olması lazım.

    Saf kardan çok buz tipi yağışlar (dolu ve graupel) görmemiz olası. 850 daha da kuvvetli olsaydı donan yağmur hadisesini bile konuşuyor olurduk ki normalde kutba yakın okyanusal bölgelerde (örn: Büyük Göller/Great Lakes) yaşanır genelde.

    Soğuğun giriş yapamama daha doğrusu 850'nin -8'de kalma ihtimali var. Bu sebeple yerde tutucu bir kar için beklentileri minimize etmekte fayda görüyorum.

    Sistemi en başından beri gören ECMWF'yken GFS temkinliydi şimdi tam tersi senaryoya doğru ilerledik şu anda GFS ana senaryo baya uç senaryoları deniyor ara ara.

    15-16 derecelerden 7-8 saat içinde -2'lere iniş gördük daha önceden (Ocak 2017) ama 25-30 derecelerden 0-5 arasına uzın zaman sonra ilk kez ineceğiz gibi duruyor arşive bakmak lazım. Ben işin burasındayım. Atmosfer nasıl tepki verecek bunları hep birlikte gözlemleyeceğiz. (Sıcaklık yeterli olduğu takdirde şimşekli kar yağışları görülebilir).

    Furkan şimdi 850 de +20 lerden -9-10 belki de -12 ler girecek hele ki 500 hpa da -35-40 lar girdiğinde (Ukmo gibi olursa) gökgürültüsü şimşekli kar yoğun lapa kar kırmızı ekolu radar fırtına dikey karışımlı yağış ne arasan bulursun aksiyon ve heyecan had safhada

    Sinoptik tam oturmadı modeller birbirinden farklı şuanda ancak tek gerçek var sistem ülkemiz için garanti artık

    Ben halen temkinliyim ama ECMWF'de bir ısrar görüyoruz.

    Bu sıcaklık düşüşüne Karadeniz'in ve atmosferin vereceği tepkiyi hayal bile edemeyiz şu anda. Detay olarak 980'lik bir AB oluşumu gözlenebilir mesela Karadeniz'de (uç senaryo). Bu da 850'yi alır ortada sistem bırakmaz tabi orası da var. Ama dediğim gibi detay ve yakın vade işi bu önce şu +15'leri bir atlatalım.

    Koridorumuz açık kaldığı takdirde, kutuptan inen soğuk atağı tam olarak giremese de bir kopuş gerçekleştirip Sochi AB'si ile dönüş hareketine başlıyor. Tipik bir Kasım-Aralık sistemi aslında. Kasım 2024 gibi beklediğimi söylemiştim. 500 soğuğu tam giriş yapamıyor yani. Devamında da ULL gibi hareket ederek kuzeye doğru kaçıyor.

    Tabi geleceği halen kesin değil ama ECMWF'de bir ısrar görüyoruz bu sefer de GFS biraz temkinli yaklaşıyor. Geçen ayki sistemin galibi ECMWF'yken kimi dikkate alacağımızı sanırım biliyorsunuz. Tabi devamı için başka şekilde konuşuruz.

    Son durum.

    Sistem gücü hafif kuvvetlendi 160h'de tabi tam 1 haftalık vade var. Halen değişimlere gebe. Ve bu olası sistemi takip ederken 850'mizde yaklaşık +20 olacak. Bahar ayında böylesi bir sıcaklık değişimini uzun zaman sonra ilk kez test edeceğiz gibi görünüyor şimdilik.

    ECMWF diyagramını bekliyorum. Ondan sonra kısa bir değerlendirme yapabiliriz şu anda gözüken durum hakkında.

    Koridorumuz açık kaldığı takdirde, kutuptan inen soğuk atağı tam olarak giremese de bir kopuş gerçekleştirip Sochi AB'si ile dönüş hareketine başlıyor. Tipik bir Kasım-Aralık sistemi aslında. Kasım 2024 gibi beklediğimi söylemiştim. 500 soğuğu tam giriş yapamıyor yani. Devamında da ULL gibi hareket ederek kuzeye doğru kaçıyor.

    Tabi geleceği halen kesin değil ama ECMWF'de bir ısrar görüyoruz bu sefer de GFS biraz temkinli yaklaşıyor. Geçen ayki sistemin galibi ECMWF'yken kimi dikkate alacağımızı sanırım biliyorsunuz. Tabi devamı için başka şekilde konuşuruz.

    İstanbul'da sıcaklıklar önümüzdeki hafta ortasından itibaren 25-30 derecelere dayanacak hatta bir sonraki hafta başında bazı istasyonlarda Mart rekoru kırılabilir.

    Onun dışında Mart sonu için çok kuvvetli bir soğuk hava dalgası beklemediğimi söylemeliyim tabii ki geldiği takdirde kar yağışları görebiliriz ancak 2022 Mart'ı gibi bir beklentiye girilmemeli. 2024 Kasım minvalinde beklentim var.

    Sebebi ise bu sıcak hava dalgasının beklenenden uzun sürme ihtimali. Bu da 3. haftadan itibaren olumlu gözüken patterni olumsuz yöne çevirebilir. Bu nedenle de güney enlemlere inebilecek olası bir soğuk hava dalgasının gücünde zayıflamalar yaratabilir.

    Altay Sistemi'nin ardından bir dinlenme ve ağır grip sürecinin ardından foruma ancak girebildim ve çok sakiniz uzun süre sonra alışması zor oldu.

    Yakın-orta vade için şunu söyleyebilirim SonHortumBükücü hocanın da yukarıda paylaştığı gibi AO pozitif arkadaşlar bu da sürekli bir dönüş demek. Mart ortasına kadar güney enlemlere kutuptan salınım ihtimali az görünüyor ancak İzlanda kökenli seri ve agresif soğuklar görebiliriz.

    Mart sonu içinse kesin konuşmamak lazım gelmeli çünkü her şeyden öte Mart sonu artık bir bahar ayı kıvamında takvimsel olarak da öyle keza. Modeller açısından bahar aylarında YB alanları çözümlemesi zor bir hale gelebiliyor bazı durumlarda bir anda AB alanları parazitler türeyebiliyor.

    Olası Ani Stratosferik Isınma (SSW) ihtimali takip edilmeli Mart ortası sonrası için. Bunun dışında birşey söylemek zor.

    Hepimize iyi Yüksek Basınçlı günler dilerim:).

    Karaya Düzce'den çıkan AB'miz (kırmızı nokta). Bunu Kocaeli-Sakarya civarlarından çıkarabilseydik 2021 Tulpar'da yaşadığımız hadisenin bir benzeri olurdu.

    Göz uzak kaldığı için kütleler bir siklonik yağış kadar organize olamadı ve güçlü DEK bantları halinde bu yağışı alabildik. Bu sebeple de Marmaray ile yaptığım yolculukta Anadolu Yakası güney sahillerinde kar örtüsünün bir artıp bir azaldığına şahit olmuştum.

    AB karaya eğer belirttiğim konumdan çıksaydı kütleler nasıl organize olmalıydı bir de bunu görelim.👇

    Herkese öncelikle selamlar:).

    Sistemi bugün itibariyle ilimiz adına tamamen yolcu ettik diyebiliriz. Sistem merkezinin doğuya ilerleyip sonra tekrar batılayıp ülkenin kuzeydoğusunda asılı kalması gibi bir durumu oluşacak ancak daha fazla batılaması gibi bir ihtimali görünmüyor şimdilik. Azor o sıralarda ülkemize yatmaya başlıyor bile.

    Bu yazımda Altay Kar Fırtınası'nı İstanbul adına videosuz ve görselsiz olarak değerlendirmek istiyorum. Vakit bulduğumda ise çektiğim görselleri ve videoları birleştirip YouTube üzerinden buraya paylaşacağım o zaman herşey daha net anlaşılmış olacak. Tabi konumum bu sistemin en şanslı lokasyonlarından biriydi sebebini aşağıda açıkladım.

    Şimdi sistemi gün gün değerlendirmeye başlayabiliriz👇.


    19 Şubat 2025 Çarşamba - Sürpriz (?) Soğuk Cephe Geçişi

    Öncelikle 18 Şubat Salı akşam saatlerinde paylaştığım yazımı aşağıya bırakmak istiyorum. Öncesinde 6 OCAK 2017 hocam da bu tarihe dikkat çekmişti. Bu cephenin istasyoner (durağan) bir cephe olduğunu ve yavaş hareket edeceğini söylemiştik modeller de bunu günü yaklaştıkça oturtmaya başladılar. Tabi AB'nin konumu hakkında belirsizlikler vardı. Bu günü ve yağışları en iyi çözen model ICON.Eu modeli oldu.

    karkolik furkan
    February 18, 2025 at 10:39 PM

    Birçok istasyon o gün il geneli 10-20mm aralığında yağış alırken Sarıyer istasyonu 40mm'ye yaklaştı. 20mm üzerini gören birçok istasyon da mevcut. MGM sitesinde bazı istasyon verileri de hatalı.

    Peki ne oldu da 850'de -7 varken siklonik cephede bu kadar yoğun kar yağışları gördük?

    1. etmen bu yağışların her ne kadar siklonik özellik gösterse de esasında deniz etkisi olmaları. Yani bir Karadeniz AB'sinin göstereceği etkiyi yaşadık aslında. Yağışlar kuvvetli bu sayede dikey hareket de kuvvetli. Aynı zamanda 500 hPa yani 5500 metre seviyesinde yaklaşık -32'ler bulunuyordu ortalama.

    2. etmen rüzgarın Karayel olması. Balkanların soğuğunu tamamen üzerimize çekmiş oldu.

    Bu sayede kimsenin dikkat etmediği ve herkesin sistemde batılama kovaladığı tarihlerde 6-7 saatlik bir istasyoner cephe konumumda 5-10 cm aralığında, il genelinde ise ortalama 1-5 cm aralığında bir kar örtüsü bırakmış oldu.

    Gelelim asıl sistemimize.

    Sistemden önce model takibi yaparken modellerin orta vadede Azor'u şişirme eğiliminde sonra da zayıflatma eğiliminde olduklarını söylemiştik bu genelgeçer olarak kullanılır. Modeller de son 150-120 saat vade aralığında bunu uyguladılar ve sistem merkezi batılama eğilimine girdi.

    Sürekli İzlanda diyagramları paylaşıyordum ve her güncellemede oynamaları görebiliyorduk ortalamadaki. Ancak bir zaman sonra bu oynamalar azaldı hatta bazen hiç olmamaya başladı bu sebeple artık İzlanda diyagramı paylaşmanın anlamsız olacağını ve çekirdek merkezinin az çok kesinleştiğini düşünmeye başladım. Ya Sinop'un biraz batısı ya da doğusu olacaktı.

    (Bir de şu yanlışı düzeltelim bu sistem genel olarak bir ULL değil kuzeyden gelen kütlenin kopması sonucu iki YB arasında (Azor ve Ural) sıkışıp kalması ve güç kazanarak doğrudan güneyli salınım göstermesiydi. Fakat şekil olarak ULL'ye benzediği için ULL terimini kullandık bundan berkeeldek hocam da bahsetmişti. ULL'ye 11 Şubat'ı örnek gösterebiliriz veya 2015 Şubat'ı direkt bir örneği.)

    GFS ana senaryonun 144h vadede yaptığı soğuk çekirdeğini neredeyse Kocaeli'den sokması çok çok uçuktu nitekim GEFS de (senaryolar) hiç destek vermemişti.

    Bu vadede tamamen UKMO ve ECMWF gibi geleceğini düşünüyordum. Kastamonu - Sinop arası bir merkez ve önce uzanan DEK bantları ardından Sakarya merkezli AB alanı. Ancak öyle olmadı.

    Sisteme yaklaşmışken UKMO modelinde 120h'de bir anda soğuk merkezinin 100km doğulamasıyla 2015 Şubat sisteminin değili gibi bir hadiseyi yaşadık. Aşağıya 6 OCAK 2017 hocamın paylaşımını bırakıyorum oradan karşılaştırabilirsiniz.

    Ve bu Samsun merkezli sistemin konumu artık değişmeyince kesinleşmişti. Hatta beklenenden fazla doğulu olduğu için Sochi AB'si bile Batum'a yaradı diyebiliriz tabi Karadeniz kıyıları da özellikle Rize ve doğusu yararlandı.

    Benim beklediğim Sakarya'da oluşan bir AB'ydi fakat bu doğulama sebebiyle AB Kastamonu açıklarında oluşup Sakarya'dan ve hatta biraz doğusundan karaya çıktı. Bu da daha çok Anadolu Yakası'nın doğusuna yaradı. Hatta ilimizde siklonik etki gösteremedi bile diyebiliriz.

    Sistem boyunca en çok da gece ve sabah saatlerinde kar almamız gündüz saatlerinde erimenin önüne geçememize sebep oldu. Güneşlenme sırasında 4-5 dereceyi gören istsayonlar oldu. Fakat gece saatlerinde hava açıkken enverziyon ile -10 derecenin altını gören bir iki istasyon gördük. Onun dışında konumumda rekor gece sıcaklığını -5.2 olarak ölçtü araba termometresi (bu sabah 07.30 sularıydı).

    Böylece İstanbul için potansiyel olarak adını "efsane" listesine adını yazdırabilecek bir sistem maalesef bu kadar hafızamızda kazınmayacak. Ancak 2025 Şubat ayı son yılların en soğuk Şubat ayı olarak kayıtlara geçecektir. Yağış olmadığı günler de dahil göz kararı yaklaşık 10-13 gün aralığında kar değerleri ve altında kaldık.

    Son olarak aşamki derbi içinse hava açık ancak soğuk olacak. Özellikle Seyrantepe bölgesi enverziyonun yüksek olduğu bölgelerden. Bu sebeple kalın giyinmekte fayda var.

    Herkese iyi günler, yeni konumuz içinse hayırlı olsun dilemek istiyorum:).

    Özellikle biraz daha deneyimli arkadaşlarıma bir sorum olacak. Tam tarihini hatırlamıyorum ama tulpar olabilir, sistem çıkış yaparken beklenmedik bir şekilde cephe yağışıyla kapanış yapmıştık. Bu sistemdede böyle birşey yaşama şansımız varmı en azından kaliteli bir bitiriş yapalım.

    Modeller şu anda böyle bir mini ölçekli mezo ya da AB oluşumunu öngörmüyor. İl geneli için Pazartesi sabah saatlerine kadar DEK geçişleri azalarak devam edecek.

    Mart ayında aybar gibi bi sistemi bırakın, aybarın yarısı kadar bi sistem beklentisine girerseniz çok üzülürsünüz

    Mart başı ve devamı için ihtimaller belirsiz. NAO şu sıralar pozitife meyilli devamında yine pozitif kalması veya nötre yaklaşmasını destekleyen senaryolar var bu biraz umut verebilir ama 2 gün önce de pozitife meyilliydi. AO (Arctic Oscillation) ise fazla pozitife meyilli. Bir beklentiye şu anda girilmesini tavsiye etmiyorum ancak bu veriler her gün değişebilir.

    Mart en az -16 gelmesi lazım yoksa - 12 falan bunun gibi eriyen bir kar olur

    Mart'ta ülkemize -16'ların ulaşabilmesi için 1987 gibi istisnai bir durumun oluşması lazım. Bunun denk gelme ihtimali ise çok düşüktür süper bilgisayarlar ile anca hesaplanabilir.

    En iyi ihtimalle -16'lık soğuğun -12'sinden -13'ünden faydalanabiliriz. Bu da Mart 2022 sistemlerine tekabül eder zaten. Ki Mart 2022 sistemlerinden başka il genelinde örtü aldığımız başka sistem varsa eskilerdedir yine. Yakın zamanda hatırlamıyorum.