Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ege’de ki hareketliliğin araştırılması taraftarıyım PergamoN yardımcı olabilir kayda değer bir şey varsa belki.

    Her zaman ki hareketler anormal birşey görürsem burdan paylaşırım. Depremleri daha önceden takip etmeyenlere anormal gelebilir :)

    gülpınar açıkları çok uzun süredir hareketli bu depremler zaman zaman artıp azala biliyor, +4,+5 belkide +6’lık deprem sürpriz olmaz.



    Bir gazetemizin depremlerle ilgili haberinden bir cümle " Son olarak Ege Denizi, Midilli Adası açıklarında 2.2 büyüklüğünde depremin olması Türkiye ve yakın çevresindeki son depremlerin araştırılmasına sebebiyet veriyor."

    35 yıl Deprembilim konularında akademik geçmişim var. Böyle bir cümle ile ne demek istiyorlar anlamadım. Ya sabır....

    (Haluk eyidoğan)

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • ilker hocam,madem usemezsoya gore oyleyse,gecmiste nasil o kadar buyuk depremler olabilmis.1509 1766 vs vs mesela?neyin kafasi bu..bu preforler ayri ayri mi egitim aliyor anlamiyorum?profesor olmanin asamalari bellidir...aman su ulkede mantikli hic bir surec olmayacak mi?mesela binanizi guclendirin,kentsel donusum yaptirin derler ama kiyamet gibide masraf cikarir devlet.olani var olmayani var..amann

    Kendimce bir şeyler söyleyeyim.

    Bence Hoca için söylenecek şey, ilgi çekmek. Hani derler ya reklamın iyisi kötüsü olmaz diye,

    aynı mantık onun için de geçerli sanırım. Ama yanlış yapıyor. Çünkü gerçekler yani saha araştırmaları, tarihsel belgeler kendisini

    yalanlıyor. Benim söyleyeceğim hesabını kendi vicdanına versin. Yapacak başka şeyim yok kendi adıma.


    İşin deprem hazırlık kısmına gelirsem;


    Bence devlet stratejik hata(lar) yapmaya devam ediyor.

    Dikkat ederseniz, hazırlıklar hep afet sonrası için. Helikopterler ile müdahale,

    enkaz kaldırma, afet sonrası acil sağlık falan filan gibi.


    Kentsel dönüşüm nerede kaldı? Kentsel dönüşüm geliri ve rantı yüksek olan bölgelere

    mahsus bir iş değil ki. Önemli olan risk alanlarını yok etmek.


    Siz de bildiğiniz için basit bir örnek vereyim.

    Yalova için ne yapıldı?

    Binada n vazgeçtim, sadece zemin ile ilgili olarak bile ciddi sıkıntı yaşanacak.

    Ama çatır çatır ruhsat verme işlemleri devam ediyor. Nerede kaldı önlemler?


    Alt yapı sorunlu. Kamu yapıları sorunlu. Üst yapı sorunlu.

    Çok samimi bir şey söyleyeyim size, istanbul için sonuna kadar güvenebileceğim tek üst yapı

    boğaz köprüleri.


    Başka hiç bir şeyin de gevencesi yok.

    Durum bu Hocam, Allah sonumuzu hayretsin.

  • coook haklisiniz ilker bey..bu arada buradaki emekleriniz ve ayirdiginiz zaman size cok tesekkur ediyorum...cok sey katiyorsunuz bu sayfaya siz ve pergamon bey..

    Einmal editiert, zuletzt von divane ()

  • Senpai kötü niyetle yazmadığınızı söylememize rağmen mesajınız biraz üzüntü verici sizden ricam kimseyi dış görünüşü ile bu forumda yargılamayalım Allah hepimize ayrı ayrı görünüş vermiş buna yapabilecek bir şeyimiz yok. Bir çok insan manken vasfı taşımada da aralarında hayatımızı kurtaranlar var ve daha bunun gibi bir çok örnek var. Lütfen kişisel algılamayın ama bize yakışmaz dış görünüşe yorum yapmak. Yazım sizi kırdı ise affola 🙏

  • Şener Üşümezsoyun Ayasofyada taş üstünde taş kalmazdı demesi tutarsız.

    Ayasofya zaten 7 şiddetindeki depreme dayanabilecek bir yapıdır. Kaldı ki kubbe geçmişte zarar görüp onarılmıştır.

    "Açıldıktan (537) çok kısa bir süre pek çok depremin vurmaya başladığı Ayasofya’da 557 depreminin etkileri ana kubbenin çöküşü ile sonuçlanır. 869 ve 986 depremlerinin de büyük zarar verdiği yapıda kubbenin yeniden yıkılma tehlikesi geçirdiği bilinir. Bu depremler sonucunda Ayasofya’nın dışa doğru genişleyen kütlevi gövdesi dış destek duvarları ile rahatlatılmıştır. Osmanlı döneminde Mimar Sinan’ın Ayasofya’nın batı ve doğu yönüne eklediği 8 adet payanda hem kubbenin hem de yapının gövdesinin dışa doğru açılması engellemiş, bu sayede yapı günümüze ulaşabilmiştir. 1766 depremi sonrası Sultan II. Mahmut yapıyı yeni baştan onartmıştır. 1894 depremi sonrasında çok önemli hasar gören Ayasofya’da kurulan vakıfda uluslar arası bilimsel bir heyet görev almıştır. Ancak, Osmanlı İmparatorluğunun içinde bulunduğu zor ekonomik koşullar, çöküş dönemi sıkıntıları ile bu çalışmalar proje aşamasında kalır. Cumhuriyetin ilanı ile Ayasofya’da onarımlar devam etmektedir."

  • Bakalim celal sengor buna ne cevap verecek. Cevap verirse bilgilendirin lutfen.


    Eger bu adami takip etmeyeceksek celal sengoru ahmet ercanida takip etmemeliyiz. 99 depreminden sonra 8 buyuklugunde deprem olacak dediler sonra fayin tek seferde kirilmasi zor birkac parcada kirilacak dediler. Bu seferde usumezsoyun dedigine geldiler. O donem resmen istanbulu terkedin dediler. Milletin psikolojisini bozdular. Usumezsoyun hatasi belkide depreme 6.5 u gecmez demesi. Yada 6.5-7 arasi demesi. He belkide 7 yi de gecmez Allah bilir diyelim. Eger 8 olursa celal sengor vs yine yanlis ongorude bulunmus olacaklar. Usumezsoy 99 dan beri dikkati cinarciktaki faya cekiyor. Orasi daha riskli diyor.


    Usumezsoyun bu aciklamasi benimde isime gelmez. Kentsel donusume alinan tedbirlere dem vurabilir ama suanki gidisatta adami hakli cikariyor. Insallah herzaman hakli cikarda hepimiz rahat ederiz.


    Sonucta depremde hava gibi kaotik bir yapida. Ben 20 aralik 2012 de 1 hafta oncesinden tipi geliyor derken mgm abur surmeli vs. Yagmur bi ara kky diyolardi. O gun tipi oldu ve yuzlerce kaza oldu. Belki usumezsoyda kimsenin gormedigi seyleri goruyodur diyelim insallah. Bunun cevabini tarih verecek.

  • Fay uzunluğunu kastediyor sanırım kendisine sormak lazım 7’lik için 1000km olması lazımmış kaf’ın toplam uzunluğı 1200km civarı

    Fay uzunluğundan bahsetmiyor ,7 şiddetinde bir deprem olabilmesi için 100 km uzunluğunda 10 km derinliğindeki bir fayın kırılması gerektiğinden bahsediyor. 100x10=1000km karelik fay .

  • Fay uzunluğundan bahsetmiyor ,7 şiddetinde bir deprem olabilmesi için 100 km uzunluğunda 10 km derinliğindeki bir fayın kırılması gerektiğinden bahsediyor. 100x10=1000km karelik fay .

    Bu dediğinin olması için düşey atımında gerçekleşmesi lazım doğrultu atım yapan bir faydan düşey hareket beklenmez o zaman oblik fay olur doğrultu atım bileşeni yoksa.doğrultu atımlı fayda üzerindeki atıma bağlı kırılan kesim hareket eder sadece 5 metrelik bir atım yapan 40-45km’lik bir fayda 7’lik bir deprem üretebilir,üretiyorda. 100km 1000km falan hikaye o hesabın matematiksel formülü var işte 1000km alan zorunluluk değil.

    Ben zaten dinlemiyordum kendisinide medyada öyle yazılmış 1000km kırıkması gerek diye.

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Fotoğraf açıklaması yok.


    kaynak: Cenk Yaltırak


    Şimdi ben bu fayları burada görüpte, az buçuk deprem bilgisiyle( fayların enerjilerinin uzunluklarıyla alakası olduğunu vs) 7 ve üzeri 3 deprem olabilir diyebiliyorsam, Şener hoca neye göre neyi yorumluyor, ben o adamın elinde kendi düşüncelerini sunan bir haritaylada çıktığını görmedim gören varsa lütfen paylaşabilir mi?

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Sonuç olarak, takip edilen temel 3 görüş var, bu 3 görüşün sahibide Prof. ünvanlı insanlar.


    1. görüş: 180 km lik fay 1 defada kırılacak, 7.6-8.1 şiddetinde deprem olacak, ( bu görüşün sahipleri bunu sonradan değiştirdiler ,3 ayrı faydan bahsediyorlar)

    2. görüş: Tarihsel depremleri ele alarak konuşuyor, 1509 da 7.4 şiddetinde depram oldu, bu bidaha olacak diyor.

    3. görüş: Marmarada araştırma yapan fransız gemisi ve japonların fay hakkında görüşlerini alarak, stres biriken 40-50 km lik çok sığ olan bir faydan bahsediyor, bu fayında 6,5 şiddetinde deprem üretebileceğinden bahsediyor.


    bu görüşlerin sahipleri halk arasında deprem bilimci olarak bilinen 3 ayrı Prof.


    Birde medyada çıkan haberlere çok inanmayın, orda insanların sözlerini reyting uğruna çok değiştiriyorlar,


    isim vermeyeyim, burda en çok güvenilen hocalardan birtanesinin anlatmak istediği olguyu, 7,5 şiddetinde 2,5 dakikalık deprem olacak diye yayınladılar.


    Halbuki 2,5 dakikalık deprem süresini 25 katlı binanın en üst katı için söylemişti. Bunu genel olara 2,5 dakikalık deprem olacak diye yayınladılar.

  • Ağır hasarlı okulların tamamı 1999 depreminden önce yapılmış

    İstanbul'daki depremin ardından ön hasar tespit çalışmalarında 20 okulun hafif, 9 okulun ise ağır hasarlı olduğu belirlendi. Ağır hasarlıların tamamının 17 Ağustos 1999 depreminden önce yapıldığı saptandı.

    Zeynep Rakipoğlu |02.10.2019

    Ağır hasarlı okulların tamamı 1999 depreminden önce yapılmış



    İstanbul

    İstanbul'da 26 Eylül'de meydana gelen Silivri açıkları merkez üslü, 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından, İstanbul Valiliği Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'ne (AFAD) gelen hasarlı yapı ihbarları değerlendirilerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca görevlendirilen teknik ekiplerce incelendi.


    AFAD merkezine 114 okul ve eğitim kurumu için hasar ihbarı yapılırken, yapılan çalışmalarda bunlardan 85 okul hasarsız, 20 okul az hasarlı, 9 okulun ise ağır hasarlı olduğu saptandı.

    Buna göre, ağır hasarlı olduğu belirlenen Bahçelievler Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Bahçelievler Yenibosna Ortaokulu, Büyükçekmece Mimarsinan İlkokulu ve Ortaokulu, Çatalca Arif Nihat Asya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), Gaziosmanpaşa Vefa Poyraz Anadolu Lisesi, Gaziosmanpaşa Küçükköy İmam Hatip Lisesi (İHL) (A Blok), Gaziosmanpaşa 100. Yıl İlk/Ortaokulu, Pendik Seyit Burhan Toprak İlkokulu ve Sancaktepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nin 17 Ağustos 1999'daki büyük depremden önce yapıldığı tespit edildi.

    Az hasarlı olduğu anlaşılan 20 okuldan Pendik Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu hariç, diğer 19'u Arnavutköy Şehit Er Tuncer Türkan Ortaokulu, Avcılar Abdulkadir Uztürk Ortaokulu, Beykoz Fatinhoca İlkokulu, Büyükçekmece Güzelce Cevdet Zebure Kotan Ortaokulu, Eyüpsultan Üçşehitler İlkokulu ve Ortaokulu, Fatih Çapa Fen Lisesi Yurdu, Gaziosmanpaşa Gazi Paşa İlkokulu, Gaziosmanpaşa Şehit Öğretmen Mustafa Gümüş Ortaokulu, Gaziosmanpaşa Karlıtepe Ortaokulu, Güngören Mehmetçik İmam Hatip Ortaokulu, Küçükçekmece Söğütlüçeşme Ortaokulu, Küçükçekmece Tahsin Banguoğlu İlkokulu, Küçükçekmece Nergiz Anaokulu, Maltepe Halit Armay Anadolu Lisesi, Pendik Ergenekon İlkokulu ve Ortaokulu, Sancaktepe Osmangazi İlkokulu, Silivri Prof. Dr. Besim Üstünel Anaokulu, Sultangazi İstiklal Ortaokulu ve Üsküdar Burhan Felek Anadolu Lisesi'nin de yine 1999 depreminden sonra inşa edildiği belirtildi.

    Öte yandan ön hasar tespit çalışmalarının gözlemsel olarak yapıldığı, hasarlı binaların beton mukavemeti ve demir donatılarının ayrıntılı olarak incelenmeye başlandığı bildirildi. Detaylı hesaplamalar sonucunda önümüzdeki günlerde hasar tespit raporu çıkarılarak buna ilişkin yol haritasının çizileceği kaydedildi.

  • Fay uzunluğunu kastediyor sanırım kendisine sormak lazım 7’lik için 1000km olması lazımmış kaf’ın toplam uzunluğı 1200km civarı

    Aslında öyle demedi, yanlış aktarılmış.


    Ben ilgili videoyu izledim. Kırılması muhtemel olan fay 100 km, bu da 5.000 km kareye den geliyor, bu alanın kırılması da maksimum 7.0'lık bir deprem üretebilir dedi yanlış hatırlamıyorsam.