Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yer yer yağışlar oluyor ve olmaya devam edecek. Normalde gökgürültüsü ihtimali olabilirdi ama öncesindeki alçak irtifa Stratus bulutları havayı soğuttu ve dinamik kararsızlığı azalttı haliyle gökgürültüsü ihtimali sıfırlandı, olmaz ama olursa da lokal anlamda hafif olur.

  • Ordu da gerçekleşen gecenin en düşük sıcaklıkları


    Ordu, Gürgentepe, GÜRGENTEPE 1,5
    Ordu, Kabadüz, KABADÜZ/YOKUŞDİBİ BELDESİ 1,7
    Ordu, Mesudiye, MESUDİYE 1,9
    Ordu, Akkuş, AKKUŞ 2,6
    Ordu, Korgan, KORGAN 2,7
    Ordu, Aybastı, AYBASTI/TOYGAR KÖYÜ 2,8
    Ordu, Kabadüz, ÇAMBAŞI KAYAK MERKEZİ 3,1
    Ordu, Gölköy, GÖLKÖY 3,3
    Ordu, Aybastı, AYBASTI 3,7
    Ordu, İkizce, İKİZCE/ŞENBOLLUK 3,9
    Ordu, Kumru, KUMRU 4,3
    Ordu, Fatsa, FATSA/ILICA 4,7
    Ordu, Perşembe, PERŞEMBE/EKİNCİLER KÖYÜ 4,7
    Ordu, Kabataş, KABATAŞ 5,0
    Ordu, Çaybaşı, ÇAYBAŞI 5,2
    Ordu, Çamaş, ÇAMAŞ 5,3
    Ordu, Mesudiye, MESUDİYE/TOPÇAM 6,0
    Ordu, Ulubey, ORDU/ULUBEY 6,2
    Ordu, Perşembe, PERŞEMBE/KIRLI BELDESİ 7,1
    Ordu, Perşembe, PERŞEMBE/YASONBURNU FENERİ 7,7
    Ordu, Ünye, ÜNYE 8,0
    Ordu, Çatalpınar, ÇATALPINAR 8,0
    Ordu, Altınordu, ORDU ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜ 8,2
    Ordu, Altınordu, ORDU 8,3
    Ordu, Fatsa, FATSA 8,3
    Ordu, Ünye, ÜNYE BALIKÇI BARINAĞI ANA MENDİREK FENER 8,5
  • Giresun da gerçekleşen gecenin en düşük sıcaklıkları


    Giresun, Alucra, ALUCRA 0,0
    Giresun, Alucra, ALUCRA/ÇAKRAK KÖYÜ 0,1
    Giresun, Görele, GÖRELE/SİS DAĞI 1,1
    Giresun, Alucra, ALUCRA/GÜRBULAK KÖYÜ 1,3
    Giresun, Dereli, DERELİ/TAMDERE KÖYÜ 2,3
    Giresun, Merkez, GİRESUN/İNİŞDİBİ KÖYÜ 2,5
    Giresun, Şebinkarahisar, ŞEBİNKARAHİSAR/GÜRPINAR KÖYÜ 2,8
    Giresun, Bulancak, BULANCAK/KOVANLIK 3,1
    Giresun, Eynesil, EYNESİL/ÖREN BELDESİ 3,6
    Giresun, Çamoluk, ÇAMOLUK 3,8
    Giresun, Bulancak, BULANCAK/SERPİN YAYLASI 3,9
    Giresun, Keşap, KEŞAP/YİVDİNCİK KÖYÜ 4,1
    Giresun, Dereli, DERELİ/KÜMBET YAYLASI 4,2
    Giresun, Dereli, DERELİ/YAVUZKEMAL 4,5
    Giresun, Şebinkarahisar, ŞEBİNKARAHİSAR 4,7
    Giresun, Espiye, ESPİYE/AVLUCA 4,8
    Giresun, Dereli, DERELİ/KÜMBET KAYAK MERKEZİ 5,2
    Giresun, Yağlıdere, YAĞLIDERE/SINIRKÖY KÖYÜ 5,4
    Giresun, Görele, GÖRELE/KUŞÇULU KÖYÜ 5,9
    Giresun, Güce, GÜCE 5,9
    Giresun, Bulancak, BULANCAK 6,5
    Giresun, Doğankent, DOĞANKENT 7,3
    Giresun, Dereli, DERELİ 7,5
    Giresun, Piraziz, PİRAZİZBURNU FENERİ 7,6
    Giresun, Yağlıdere, YAĞLIDERE 8,0
    Giresun, Merkez, GİRESUN 8,0
    Giresun, Merkez, GİRESUN PALAMUT KAYALIĞI IŞIKLI ŞAMANDIRA 8,3
    Giresun, Çanakçı, ÇANAKÇI 8,3
    Giresun, Tirebolu, TİREBOLU 8,4
    Giresun, Espiye, ESPİYE 10,2
    • Offizieller Beitrag


    Samsun'da Barajların Su Seviyeleri ArttıSamsun'da şubat ayında bazı barajların doluluk oranlarında geçen yılın aynı ayına göre düşüş, bazılarında ise artış oldu.A+A-Samsun'da şubat ayında bazı barajların doluluk oranlarında geçen yılın aynı ayına göre düşüş, bazılarında ise artış oldu.Uzmanların uyarılarına göre Türkiye'de kuraklık tehlikesi devam ediyor. Samsun'da ise şubat ayının son günlerde yalancı bahar yaşandı. Bazı günler sıcaklıklar 23 derecelere kadar çıktı. Geçen yılın şubat ayına göre bazı barajların doluluk oranında azalma, bazılarında ise yükselme tespit edildi.Doluluk oranı düşen barajlarSamsun şehir merkezinin içme suyunu sağlayan, geçen yıl şubat ayının son gününde yapılan ölçümde yüzde 100 doluluk oranı olan Çakmak Barajı'nın 2023 yılı şubat ayında seviyesi yüzde 79,5 olarak ölçüldü. Yeşilırmak Nehri üzerinde bulunan Suat Uğurlu Barajı'nın geçen yıl yüzde 77,8 olan su seviyesi, bu yıl aynı dönemde yüzde 57,5 olarak kayıtlara geçti. Hasan Uğurlu Barajı'nda 2022’de yüzde 44,8 olarak ölçülen su seviyesi, 2023 yılında yüzde 37,6'ya geriledi.Geçen yıl şubat ayında yüzde 75,8 olan Duruçay Barajı'nın su seviyesi, 2023 Şubat ayında 39,7’ye düştü. Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan, geçen yıl yüzde 93,8 olan Derbent Barajı'nın doluluk oranı azalarak yüzde 88,5 olarak ölçüldü.Altınkaya ve Vezirköprü Barajlarında doluluk oranı arttıSamsun’da Altınkaya ve Vezirköprü Barajlarında su seviyesi yükseldi. Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan, Türkiye’nin en büyük barajlarından biri olan, 2022 Şubat ayında su seviyesi yüzde 21,5 olarak ölçülen Altınkaya Barajı'nın 2023 Şubat doluluk oranı yüzde 46,3’e çıktı. Vezirköprü Barajı'nda ise geçen yıl yüzde 29 olan doluluk oranı bu sene şubat ayında yüzde 76,1 olarak kayıtlara geçti.


    Ülke geneline göre özellikle batı bölgelerimizdeki barajlara kıyasla, barajlar iyi durumda Samsun'da.


    Önümüzdeki dönemde yine aralıklarla yağışlar devam edecek gibi


  • Konumuz bu değil ama, iskandinav bölgesi finse kamerası çoşmaya başlar oralar zaten sert ama son yılların en iyi mart ayı yaşanır galiba

  • Giresun diyagramı. ayın 10'undan sonra takip olabilir

    Cümleyi şöyle revize edeyim müsaade ederseniz,

    Ayın sonuna kadar her an herşey olabilir.

    700-1000 rakımlara kadar kar yapan her sistemi sistemden sayarsak, 6-7 ,10-11, 16-18 ve 22-24 Mart'ta olmak üzere 4 sistem(cik) beklentisindeyim.

    Bunların en sert olabilecek olanları maalesef son ikisi olabilir.

    Mart ayı, 5., son ve sert bir finallede bitebilir.

  • Bu sene Karadenizin kışı Karadenizin kışı diye diye nazar ettiler :) Ben kepenkleri bu sene sahiller adına ve kendi adıma kapatıyorum devam eden yarışmacı arkadaşlara başarılar diliyorum.

  • Bu hava olayı şans mıdır nedir, şanstır aga... ulen en az 3 sistem kaçtı hemde öyle çokta uzak değildi o sistemler ve ufak tefek değil muhteşem nitelikteydiler , zaten muhtemel onlar bekleniyordu ancak bir tık daha işler lehimize gitseydi altın harflerle yazılacak tahtası bile altından olacaktı, neyse yarın bir gün yine 15 aralık gelecek kovalamaca başlayacak, gfs ecmf iyiki varlar iyi ya da kötü, bir gün sahilde göz gözü görmeyen sistem modelleyecekler, bak sen heyecana....

  • 2023 Kış sezonu için efsane olarak anılabilecek üç sistem salınım ön gördüm ve forumdaki birkaç kişiyle beraber bu sistemlerde mutabıktık.


    Birincisi Ocak 8-10 olarak belirttiğimdi, diğerleri ise Dede Korkut ve Emir Timurlenk'ti. Bu sistemleri çok büyük sinerjiyle takip ettim ve elimden geldiğince analizlerini yaptım. Hatta özel olarak Ani Stratosferik Isınma olaylarını objektif bir şekilde yorumladım.


    Atmosfer her zaman yaptığı gibi yine kendi bildiğini okudu. Sistemlerin bize gelmesini beklerken sistemler hep sıyırıp geçti. Atmosferin ne kadar karmaşık ve mükemmel bir oluşum olduğunu yine anlamış olduk. Bizler sadece onu anlamaya çalışan aciz insanlarız.


    Hem modellerin performansı hem de verilerdeki tutarsızlık tahminleri etkileyen en önemli etkendi. Bu gözler bu yıl MJO'nun çember çevresinde gezindiğini gördü. Hem hiçbir fazda değil hem de nötrde değildi, daha önce görülmemiş bir olay. Ayrıca MJO meteorolojinin ana verilerinden birisidir, hatta birçok kişiye göre en önemlisidir.


    Ben şahsen bu yılki başarısızlığımdan ötürü kendimden utanıyorum ve sizlere özürlerimi sunuyorum. Daha çok gelişmeli, daha çok araştırmalı ve daha çok öğrenmeliyim. Kendime has metedolojimi herkes biliyor bunu daha çok geliştirmeliyim.


    Kış boyu analizlerimde ve yazılarımda sürekli teknik ayrıntıya girdim çünkü mesajları okuyanların bilgilenebileceğini düşündüm. Eğer bu durumdan rahatsız olan varsa hakkını helal etsin. Yine yazılarımda teknik ayrıntıya girmeye devam edeceğim çünkü burasının sadece bir forum değil aynı zamanda bir okul olduğunu düşünüyorum.


    Bu bir pes etme veya isyan mesajı değil. Sadece kendi adıma sahillerde kışı kapadım o yüzden böyle bir mesaj yazdım. Yoksa yağışlı periyoda giriyoruz ve hareketli bir sezona girmemiz olası. Benim en çok sevdiğim ve en başarılı olduğumu düşündüğüm olayları analiz edebileceğim vakte geliyoruz. O yüzden benim için hiçbir şey bitmiş değil.


    Ayrıca burada benimle beraber analiz yapan her bir kişiye de teşekkürlerimi iletiyorum. Eğer birilerine bir şeyler katabildiysem ne mutlu bana. Eğer birisini istemeden kırdıysam hakkını helal etsin.


    İyi akşamlar, iyi forumlar...

  • Beklenen sistem için fikirlerimi önceden atmosferik açısal momentumla beraber belirtmiştim. Aynen öyle oluyor, yanılmayı çok isterdim ancak veriler ne diyorsa onu söylemek gerekiyor.


    BLOxNAO EOF faz uzayı da sistem için -BLO/-NAO örüntüsü veriyor. Negatif BLO'dan İskandinav bölgesinin alçak basınç hakimiyetinde olabileceğini, Negatif NAO'dan ise Avrupa kıtasında alçak basınç hakimiyetini olabileceğini anlayabiliyoruz.


    Ayrıca geçenlerde açıkladığım AAM/GWO durumu da aynen dediğim gibi ilerliyor.


    MJO'da ise yine OLR/VP durumuna bakarak faz8 döngüsü olacağını kestirebiliyoruz. Ayrıca dalga genliğinin de çok olması faz etkisini de arttırıyor. Belki dalga genliği daha da çok artabilir.

  • Palanci kardeşim bilimde yanlış olmaz.

    Sürekli gelişim olur.

    Sen daha bu yaşında bunları biliyorsun.

    Çalışmaya devam et.

    Gün gelecek senin için bu uşak bizim forumdaydi ve ben kendisine adam olacak çocuk demiştim diyeceğim.

    2 yıl önce 90 rakima devlet hastanesinin oralarda ne olur diye soruyordun unutmadım.

    Şimdi bilimsel makale yazacak kıvama geldin.

    Devam aslanım devam...