Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Sinekten yağ çıkarabilme azmiyle olabilecek en iyi senaryoları bir araya getirdim :D


    Gece saatlerinde birçok model yağış vermiyorken UKMO dey-dek kütlelerinin kıyı kesimlerde zayıf yağışlara neden olabileceğini söylemiş.


    Aynı saatlerde yine UKMO -6 girişi vermiş


    Ancak kendisi çiy noktası sıcaklığını yüksek tutarken bu sefer ona Gem'den destek gelmiş. Gem'in çiy noktasını bu kadar düşük vermesinin sebebi ise yağışın çekilmiş olması tabii de :)


    Kendi tahminim ise cephesel yağıştan kar ya da graupel göremeyeceğiz zaten önceki gün kar örtüsünün 400 metrelere inebileceğini söylemiştim. Dey-dek kütleleri ise yüksek ihtimalle oluşacak ancak bunlar ya denizde asılı kalacak ya da kıyıya paralel geçecektir. Az bir ihtimal de olsa kütleye denk gelebiliriz o zaman da bana kalırsa sulu kar işten bile değil.

    Diğer bir konu ise çiy noktası yağış çekildikten sonra hızla düşüyor ancak bulutlar hemen çekilmiyor. Böyle durumlarda maksimum nem yani havanın taşıyabileceği nem miktarı düşüyor bağıl nem ise buna bağlı olarak artıyor yani kap küçüldü su taştı gibi bir şey yaşayabiliriz :) Bizim oralarda genellikle soğuktan kar yağdı derler ve birkaç gündür inanılmaz soğuk var bu yağışın ardından karların oluşturduğu yüksek basınç sayesinde dağlardan denize lodos eserek havada süzülen birkaç kar tanesi görebiliriz.


    O kadar zorlama bir tahmin oldu ki tarifi hazırlarken işin içine duygularımı da kattım pek lezzetsiz bir yemek oldu elime sağlık :hfyeni (18):

  • Gençler siz bakmayın bizim modellere kızdığımıza falan o buz dağının görünen yüzü.Doğruyu konuşmak gerekirse Şubat verileri endeksleri parametreleri aklınıza ne gelirse bölgemiz adına çok iyi.Takip ettiğim,konuştuğum bu işin ilmini bilen insanlar da sorumlulukları gereği fazla dillendirmeselerde aynı beklentide bölgemiz adına.Zaten hali hazırda kısa vade de en kötü ihtimalde bile güzel bir periyoda girmiş bulunuyoruz.Allahın izni ile olacak bu iş.Nasip diyeceğiz artık.

    abi bazen bu endekslere falan fazla mı umut bağlanıyor parametrelere. İşin içinde ab var belki de tamamen bu endekslere bakıp umutlanmamak lazım neticede ana senaryo modelin dediği oluyor en sonunda

  • abi bazen bu endekslere falan fazla mı umut bağlanıyor parametrelere. İşin içinde ab var belki de tamamen bu endekslere bakıp umutlanmamak lazım neticede ana senaryo modelin dediği oluyor en sonunda

    Şimdi parametreler olmasa modellerin hiç bir anlamı yok o vadedeki bir alçak basıncı şu vadeden çözmek çok saçma olur vade yaklaştıkça değişecektir arada var 4-5 gün daha neler olur neler.


    Gelen parametreleri ayrıştırırıp sentezleyip bir çıktıya döküyorlar buna yapay zeka deniyor işte AO SU NAOSU EPOSU CARTU CURTU bir araya getirip sentezleyip bizlere sunuyorlar

  • Şimdi parametreler olmasa modellerin hiç bir anlamı yok o vadedeki bir alçak basıncı şu vadeden çözmek çok saçma olur vade yaklaştıkça değişecektir arada var 4-5 gün daha neler olur neler

    eyvallah ama biraz kendimizi umutlandırıyoruz sanki böyle diyerek belki de bilmiyorum

  • abi bazen bu endekslere falan fazla mı umut bağlanıyor parametrelere. İşin içinde ab var belki de tamamen bu endekslere bakıp umutlanmamak lazım neticede ana senaryo modelin dediği oluyor en sonunda

    Bazı verileri AB ile açıklayamayız kürşat.Bugün o AB orada olur yarın bize yarayan yerde.Önemli olan hangi sektörde ve periyoda maruz kalacağımız.Nasıl ocak ayında YB hakimiyeti öngörüsü ile bunu negatif tecrübe ettiysek şubat da bir o kadar iyi geldi.Ha ne kadar yeterli olacak,aynı oranda devam edecek mi göreceğiz kardeşim.