İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Üç gün şunu diyeceğiz. Yalnız iyi yağmur, kky yağıyor. Keşke sıcaklık üç derece daha düşük olsaydı. Kar anlamında berbat bir sezon geçiriyoruz. Ancak son yılların en yağışlı kışı oluyor. Su sıkıntımız ortadan kalktı sayılır.

  • Üç gün şunu diyeceğiz. Yalnız iyi yağmur, kky yağıyor. Keşke sıcaklık üç derece daha düşük olsaydı. Kar anlamında berbat bir sezon geçiriyoruz. Ancak son yılların en yağışlı kışı oluyor. Su sıkıntımız ortadan kalktı sayılır.

    İstanbul dışında hemen her nokta kar aldı, istanbul'un azizliği diyebiliriz. Gerçi daha mevsim bitmedi, enseyi karartmamakta fayda var.

    Baraj doluluk seviyemiz maşallah düzeyinde, haftaya %70'i kesin geçeriz. Her ne kadar kar yağışsız bir kış geçirsekte baraj doluluk oranlarımız için şükretmekte fayda var.

    Susuzluk herşeyden öte bir sorun ve İstanbul susuzluk riskini bile kaldırmayacak nüfus yoğunluğuna sahip.

  • enlemler gittikçe yer değiştiriyor antalyanın havası izmire kaydı izmirin havası istanbula kayıyor yavaş yavaş afrika ve çöl iklimine geçiş yapıyoruz gibi düşünüyorum doğru bi düşüncemi acaba

  • Selam arkadaşlar,

    Perşembe günü mobilden inceleyebildiğim kadarıyla yazdığım yazıya genel olarak katılmaktayım, o yüzden alıntıladım. Bir saat kadar önce günler sonra evime ulaşabildim. Bilgisayarımda ufak bir problem oluşmuş, kardeşiminkinden biraz teknik bilgi paylaşmaya çalışacağım.

    Sistemimiz cumartesiden itibaren 2 basamaklıydı. (3. bir basamağın ihtimali yüksek duruyor) Bunlardan ilki bir kaç saat önce aldığımız cephe yağışıydı. Bu cepheye sebep olan soğuk çekirdek İzlanda üzerinden doğrudan İstanbul'un karadeniz kıyılarına doğru ilerledi. 850hpa seviyesinde zayıf olsa da (-3, -4) üst seviyede oldukça iyi değerlere sahipti (-30, -32). Bu yağış sırasında bile şehir genelinde sıcaklıklar 4-6 derece bandına kadar geriledi. Hatta dün aydos-binkılıç yüksekleri sürpriz yapabilir diye düşünüyordum. Yağış sırasında benim gördüğüm kadarıyla Çatalca radar 1.5 derece Aydos istasyonu da 2.9 derece bandına kadar geriledi. Çatalca radardan 1-1,5 derece kadar daha soğuk olan Binkılıç yüksekleri ve aydos istasyonundan 2 derece daha soğuk olan Aydos zirvesinde kar sağanağı yaşanmış gibi duruyor.

    Bu izlanda kökenli hızlı cephe geçişinden sonra, şu sıralarda AB alanı karadeniz kıyısı boyunca ilerleyip, Sinop açıklarından doğu karadenizin en orta kısmına doğru yerleşmeye gidiyor. O bölgede sochi AB'si olarak isimlendirdiğimiz bu AB alanı ile üzerimize doğru genişlemeye meyilli Azor YB alanı arasında izobarlar, önümüzdeki saatlerde ip gibi dizilecek. Bu sırada Antalya açıklarında oluşmuş olan başka bir AB alanına doğru kuzeydoğumuzdaki soğuk deposu, bahsettiğim ip hattı doğrultusunda akışa geçecek.

    Bu ikinci soğuk deposunun çekirdeği -36 civarlarında. Şuan modellerin ön gördüğü kadarıyla soğuk akışı doğrudan İstanbul merkezli olarak görünüyor. Soğuk akışı 850hpa haritalarında sanki balkanlarda gibi görünüyor olabilir. (O bölgede -11, -12 civarına kadar soğuma görünüyor) Aynı sırada ise İstanbul ve Karadeniz üzerinde ise -6 ila -7 gibi cılız soğuklar görüyoruz. Bu bir çoğunuzu şaşırtıyor ve moralini bozuyor.

    Bu konu hakkında iki şey söylemek istiyorum. Biri şu ki "Karadeniz üzerinden aldığımız sistemlerde" -12 850hpa ile sahillerde tutunamayan -14 ile de kalıcı örtü oluşmayan sistemler aldık. Bu şekilde bakınca bu sistemdeki -6 -7 ile hayal bile kurmamamız gerekiyor. Ancak durum o kadar basit değil. Bu sistemdeki üst seviye -36 ve soğumanın merkezinde olmayan balkanlarda bile 850hpada -12 bandına kadar düşüşler görünüyor. Modellerde görünen zayıf soğuma DEK ile gelişen tepe enverziyonu ve ılıman karadeniz ile alakalı.

    En basit anlaşılacak şekilde, kıyaslayabilmeniz adına şunu söyleyebilirim ki sistemde İstanbula giren 850hpa değerini -9 veya -10 olarak kabul edebilirsiniz ve beklentinizi ona göre oluşturabilirsiniz. Balon verilerini sistemden sonra burada inceleyip kıyaslayabiliriz.

    Nerede kalmıştık. Sochi AB alanın konumlanmasıyla 1030'lu değerlerin üzerinde deniz etkili sağanaklar almaya başlayacağız. Bu yağışların karakteristik özelliği artık hepinizin bildiği üzere, dikey hareketi ile etki anında ortamı bir kaç derece soğutup sert rüzgarlara sebep olmasıdır. Bu sağanakların, pazar akşam saatlerinden itibaren kuzeydoğudan ilimize doğru genişlemeye başlamasını bekliyoruz. Gündüz sıcaklığın en yüksek olduğu anlarda sahillerde güneşlenme ile beraber 6-7 dereceye varan ısınmalar görebiliriz. Şehrin geri kalan büyük kısmında da 4-5 derece bandı bekliyorum. Akşam saatlerinde ise şartlar her kesim için daha iyi olacaktır. İç kesimlerde gece enverziyon ile beraber don ve buzlanma görülebilir.

    Deniz etkili yağışlar salı gününe kadar bant şeklinde gelecek gibi görünüyor. İlk gün Anadolu yakası ve boğaz hattı daha şanslıyken pazartesi akşamdan itibaren ibrenin Bermuda ve Çatalca hattına dönmesini bekliyorum. Buna sebep olan ufak detayı biraz açmak istiyorum. Görsel ekleyemediğim için bu konunun detaylı incelemesini başka bir güne saklıyorum. Ancak yine de biraz bahsedeceğim.

    Düzce-Zonguldak kıyısındaki körfez coğrafi şekli sebebiyle basıncın düşmesine meyilli bir konum. Bunca yıldır fark ettiğiniz üzere İstanbul boğazı da mikro bazda basınç düşüşü anomalisine sahip bir konum. Bunu şimdilik bi kenarda tutalım. Aynı doğu karadenizde her fırsatta oluşan Sochi AB'si gibi Düzce-Zonguldak kıyısındaki körfezde oluşmaya meyilli AB alanları genellikle derinleşir ve sıcak çekirdeği ile özellikle Şile kıyılarında sıcaklıkların oldukça yükselmesine sebep olur. Bu sene bir kaç sistemde bunu gözlemledik. Bazen ise (özellikle Azorun üzerimize yattığı ve basıncın oldukça yüksek olduğu durumlarda) bu derinleşme gerçekleşmez ve sadece 2-4 milibar kadar bir basınç düşüşü yaşanır. Bu bir kaç milibarlık basınç düşüşü rüzgarda kırılmalara yol açar ve kendi etrafında mini bir dönüş hareketi başlatır. Bu dönüş hareketi izmit ve anadolu yakasındaki rüzgarın çok yatıklaşmasına ve güney kıyılarına ulaşamamasına yol açarken, daha uzaktaki bir konumda kusursuz bir hat çizmesine sebep olur. Evet tahmin ettiğiniz gibi meşhur Çatalca bandından bahsediyorum.

    Bir kaç çalıştırmadır icon.eu ve arpege modellerinde bahsettiğim konumda bir kaç milibarlık bir basınç düşüşü akabinde bu senaryoyu görüyorum. Henüz bu bir ihtimal olsa da ben oyumu bunun yaşanacağını düşünmemden yana kullanıyorum. Hatta biraz daha tahminde bulunursam bu düşük basınç anomalisi sevdiği konum olan boğaz hattına doğru ilerlemesini bekliyorum. Bu yaşandığı taktirde, kuzeyde çatalca-bermuda bölgesinde yay şeklinde geniş bir dek siklonu, güneyde ise marmadan beslenen ve anadolu yakasına doğru hat çizen yeni bir yağış hattı oluşmasını bekleyebiliriz. Evet bu bahsettiğim de 24 ocak 2022'de çok dramatik bir halini gördüğümüz "vortex" veya benim ifade ettiğim şekliyle DEK karakterindeki siklonik yağış.

    Aslında bu mekanizmayı hemen her sene yaşıyoruz. Hayatımıza WX.charts girmesi ile beraber bunu detaylıca modellerde görmeye başlayınca ve 2022'de gerçekten son derece özel bir tanesiyle harika kar yağışları alınca sanki yeni bir şeymiş gibi bahsedilir oldu. Bundan sonraki YB hakimiyetindeki sistemleri gözlemlerseniz, bunun oldukça yaygın görülen bir durum olduğunu ve Düzce-Zonguldak kıyısının basınç düşmesine yatkınlığı sebebiyle oluştuğunu görebilirsiniz. Çatalca bandı efsanesinin doğuşu da bu durum altında yatıyor.

    Hatta hafızanızı zorladığınızda DEK sistemleri sonunda genellikle "şehrin tümünü saran son bir hattın" olduğunu hatırlayabilirsiniz. İşte bunlar hep vortex dediğiniz oluşum ile aynı oluşumlar. Bu sistemde de oluşmasını bekliyorum.

    Fazla uzun ve görsellerle desteklenmeyen bir yazı oldu üzgünüm. Yakın bir zamanda görsellerle ile tekrardan bu konuya değinmek istiyorum. Sistem için genel beklentim alıntıladığım yazı şeklinde. Herkese iyi şanslar :)