Arkadaşlar herkese selamlar! Bölge sorumlumuz Berkay34 ile sabah erken saatlerde Aydos zirve yaptık ve kendisi artık İstanbul'un sefiri oldu 
Uzunca yazacağım yazıya başlamadan önce, bazı yerlerde neden kar yağdı, neden kuzeyde yüksek rakımlar bile boş geçti, neden çok kısa süreliydi ve hemen ardından yağmura döndü, rüzgar neden uyarılardaki gibi olmadı gibi sorularınızı yanıtlayacak olan perşembe sabahki ECMWF çalıştırması (ve ne kadar el ile çizilmiş gibi kusursuz olduğu) hakkında yazdığım mesajı tekrardan okumanızı rica ediyorum. RE: İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar
O ECMWF çıktısından beri her modelin her çıktısını sıkı takipteydik. (en kusursuz görüntüydü ve bunun gerçekleşebileceğini düşünüyorduk) Eğer ki öyle bir görüntü olacaksa Aydos zirveden sezonu selamlamanın zamanı geldi dedik ve AB rotasını uydudan takibe başladık. ICON ve UKMO'nun konumunda gerçekleşirse gecenin ilerleyen saatlerinden öğlen 11-12'ye kadar kar alabileceğimizi, ARPEGE veya ECMWF gibi olursa da 9-10'a kadar vaktimiz olduğunu hesaplayarak sabah çok erkenden yola koyulduk.
Öncelikle düşük çözünürlüğüne rağmen kendi içindeki verileri en iyi şekilde yorumlayan ECMWF'ye, sonra da Yüksek çözünürlüğü ve AB rotasını en doğru şekilde günlerdir gösteren ICON-eu'ya kocaman alkışlarımı gönderiyorum. Bu iki modelin verilerini doğru şekilde yorumladığınızda (şehrinizi tecrübe ile tanımak) gerçekleşecek senaryonun hemen hemen bu şekilde olacağını tahmin edebilirdiniz. Bunun yanında ARPEGE modeli ise her ne kadar AB konumunu doğru göstermeyip sunduğu verinin çelişkili olduğunu düşünsem de (o konumda AB olsaydı gösterdiği şekilde kar alınamazdı) sonuç olarak kar yağışlarını çok güzel şekilde gösterdi. Bir alkış da ona 
Bu saat 6 civarındaki radar görüntüsü. AB'nin gözünün bulunduğu konum ve geometrisi ICON ile benzer.

Bunların yanında kar yağışlarını aldığımız sırada, o konumların 850hPa değerleri -2 ila +2 arasındaydı. Üstelik daha kasım ayındayız ve balkanlarda bile daha kuvvetli soğuklar yok. Böylelikle ezberci olmamak gerektiğini, (kar için 850hPa'da en az 8 olmalı vs.) doğru şartlar oluştuğunda bu değerler ile de kar alınabildiğini çok net bir şekilde bir kez daha görmüş olduk.
Yeterince konuştuysam şimdi günümüze başlayalım 
Berkay ile sabah 7 buçukta Pendik metroda buluşma kararı almıştık (mümkün olan en erken saat) Ancak beni uyku tutmadı, forumu ve istasyonları takipteydim. Saat 5 sularındayken, daha kuzeydeki istasyonların saat 3'e kadar sert düşüş yaşadığını ancak 3'ten sonra aynı hızla yükselmeye başladıklarını fark ettim. Aydos'tan biraz daha kuzeydeki istasyonlarda düşüş hala devam ediyordu ama tahminimce 7-8 gibi bizim de yükselmeye başlayacağımızı fark ettim. (AB güney doğuya doğru ilerledikçe, hem rüzgarın açısı kırılıyor hem de çekirdeğinin sıcaklığı sebebiyle sıcaklık artıyordu)
Bu korkuyla 7 olmadan yola koyuldum. Şimdi size ilerlediğim/ilerlediğimiz rotayı paylaşıyorum. Yan taraflarında rakım bilgilerini paylaştım.

Saat yaklaşık 7 civarındayken 50m rakım civarında kky başladı ve Kartal köprüsüne geldiğimde yoğun sulu kar yağışı vardı. (1)
Berkay'ı beklemek yerine önden şöyle bir tur atayım diyerek devam ettim ve yaklaşık 130m rakımda kar daha kuru bir görüntü aldı ve görsel şölen başladı. (2)
Uğurmumcu taraflarına yöneldim ve yaklaşık 190-200m rakıma ulaştığımda yollarda cıvık şekilde bir örtü vardı (3-4)
Yakacık'a gelmeden Aydos yoluna döndüm ve yaklaşık 220-230 metrelerde yerdeki örtü daha beyaz görünmeye başladı. Ormanın yoluna ulaştığımda rüzgarlı konumlarda kupkuru, rüzgarın doğrudan vurmadığı konumlarda biraz daha sulu bir örtü vardı. (5. konum rakım 310)

Karlı yollardan devam ettim ve ormanın girişini kontrol etmeye gittim (yollar aşırı bozuk, bazen girilemiyor bile) O bölgede de rüzgar alan konumlarda kupkuru, hafif kuytu noktalarda hafif ıslak bir örtü vardı. (6)
Daha sonra eski evimin konumuna doğru ilerledim ve oldukça büyük çaplı bir özlem yaşadım. Rakımı her ne kadar 250m olsa da Aydos'tan doğrudan esen rüzgar koridoru sebebiyle daha yüksek rakımlı yerlere taş çıkartan bir konum. (7)

Bu görüntüden yaklaşık 1 dakika sonra bulunduğum 230m konumlu 8. konumda sulu kar yağıyordu ve sadece arabaların camlarında çok zayıf kar birikintisi vardı.
200m rakımda ise tamamen yağmur/kky'ye döndü.
50m'lik Pendik köprüsü çölünden Berkay'ı aldım ve tekrar tırmanışa geçtik. 200m'de ufaktan kar yağışına dönmeye başladı (burada o geçişe dair Berkay'ın çektiği bir kaç video var)
Tekrardan evimin konumuna geldiğimizde durum bu şekildeydi. (7. Konum saat 08:02 yerler ufaktan erimeye başladı)

Aydos ormanı boyunca ilerlerdik ve yaklaşık 400. metrelere kadar yerlerde erimeler vardı. Bu noktadan sonra sanıyorum ki tekrardan don seviyesine ulaştık. (9. konum saat 08:26)

Orman korucusunun önünde arabayı bıraktık ve zirveye doğru yürümeye başladık. (10. konum saat 08:45 rakım 480)

Zirveye doğru devam ettik. Karayelin ortalığı toza dumana kattığı, benim meşhur dikenli fotoğrafımın olduğu konumda bitkilerin üzerinde kar yerine buz (belki de donan yağmur yaşanmış olabilir, üst seviye daha sıcaktı) olduğunu gözlemledik. (malesef aşırı rüzgardan fotoğraflar net olmamış)
Zirve noktasına ulaştığımızda radyo direğinin olduğu yere çok iyi korunan bir ASELSAN radarı kurulduğunu öğrenmiş olduk. (İlerleyen zamanlarda daha detaylı araştıracağım) Güvenlik bize yağışın saat 5'e doğru direkt kar olarak başladığını söyledi.
Her ne kadar görüş mesafesi düşüklüğünden manzarası görünmese de Berkay şehrinin zirvesine ayak basmış bulundu
(konum 11 saat 09:00 zirve 538m)

Bu noktada yaklaşık 15cm (rüzgar birikimi noktalarında daha fazla) kar kalınlığı oluşmuştu. O saatlerde etraftaki istasyonların ulaştığı toplam yağış değeri 15-18mm civarıydı. Yani muhtemelen Aydos zirvesi 2. dalgadaki tüm yağışı kar olarak aldı hatta tamamı tuttu.
Bu noktadan sonra dönüş yoluna geçtik. Yürürken artık kar üzerimizde tutmak yerine ıslatmaya başlamıştı. Yerler de kart kart ses yerine daha vıcıklı sesler çıkarıyordu. Arabaya saat 09:40'da ulaştık ve kar 480 metrede bile erimeye başlamıştı. Dönüş yolu boyunca yollar çamur olmuş bütün güzel görüntü bozulmaya başlamıştı. Rüzgar hamlelerine göre yağış sulu kar, kky ve yağmur olarak değişiyordu. Nihayet ormandan çıkıp yola ulaştığımızda neredeyse hiç kar kalmamıştı. (konum 6, saat 10:00 rakım 300)

Erken kalkan yol alır atasözünü tam olarak canlandırmış olduk. Belki bir saat daha geç kalsaydık hayal kırıklığı yaşayabilirdik. Eğlenceli bir takipti.
Akşam ilerleyen saatlerde sistemle ilgili yorumlarımı paylaşacağım. Bizim için çok güzel bir sezon açılışı oldu 