Posts by berkeeldek

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

Kış tahminimiz yayında ! Youtube'da beğenip, yorum yapmayı lütfen unutmayın :)

İzlemek için buraya tıklayın...

    Aydos için bile konuşuluyorsa kartepe cuma akşamından itibaren yoğun kar alırmi acaba?ona göre cumartesi sabah gideceğiz. Yağış yoğun görünüyor ama sıcaklık sınırda sanki

    Aydos aslında masada değil, icon.eu çıktısına göre yorumlamıştım. Modellerin ortak görüşü şuan 1700m civarlarinda olan kar sınırının yarin bu saatlerde 600-800 bandina kadar gerilemesi. Soğuklar ab konumu sebebiyle doğu marmaraya doğru tam olarak sokulamayacaklar. Yani istrancalarda kar sınırı 200m civarlarina kadar inebilirken bu kartepede belki 1000m'de bile kalabilir. Ancak kesin olan şu ki cumartesi gece kartepe her halükarda kar yağışı alacaktır. Pazar öğlene kalmadan giderseniz dağın muhtemelen üst yarısında örtü olacaktır. En zirvede yarim metreden fazla birikim olacağını tahmin ediyorum. Kayak merkezi hattı da yine yarım metre ile 20cm arasında bir değerde olacaktır. Iyi eglenceler :)


    Şu sırada ufaktan giriş yapan soğuklar ile bati dogu farkını görebilirsiniz. Çatalca radar şimdiden 3.5 derece ile kartepeden daha soğuk



    edit: mesajınızı doğru okumamışım kusura bakmayin. Yarin sabah saatlerinde kartepe istasyonuna bakarak karar verebilirsiniz. Eğer sıcaklık 0.5 ve altında değilse muhtemelen ikindi saatlerine kadar kaliteli kar olmayacaktır. Don seviyesi 1400-1500m bandında görünüyor. Gün boyu lapa lapa güzel kar görebilirsiniz ama örtü kısmı muhtemelen tatmin etmez. Pazar daha garanti olur

    Haftasonu aydos yapılır mı? Kar tanesi görsek yeter. ^^

    AB konumuna göre böyle bir ihtimal var, ICON.eu'da göründüğü gibi gelirse cumartesi akşam saatlerinden pazar sabah saatlerine kadar en azından havada kar görülür.
    Ancak diğer hiç bir model bu görüntüyü desteklemiyor. Bir çoğu Istrancaların uzantında kalan Binkılıç bölgesindeki yüksek kesimlerde kar olur diyor ancak Aydos bölgesi için bu ihtimali veren sadece ICON.eu var.


    Bu sene bir çok sistemde ne kadar güvenilir olduğunu gösterdi. Genellikle ARPEGE de aynı görüşte oluyordu ancak bu sefer yalnız gibi. Test etmek için iyi bir sınırda sistem olacak. Takipte kalalım.

    Selam herkese,


    Takvimsel kışa girişimizi, tam da buna yakışır bir sistem ile selamladık :)

    Hava sıcaklıklarının gündüz 6-10 derece bandında gezindiği, kış yağmuru ve insanın içine işleyen soğuk rüzgarların eksik olmadığı bir gün geçirdik. Önümüzdeki 1 hafta boyunca böyle kasvetli havalar ve ıslatmıyormuş gibi yapıp insanın içine işleyen ahmak ıslatan yağmur (sprey yağış) göreceğiz. Rakamsal olarak pek bir şey değilmiş gibi görünse de her bir damla yağmurun toprağa, yer altı sularına, ve barajlara faydasının olacağı bir hafta olacak. Tam bir kış havası.


    Yeri gelmişken, oldukça karmaşık bir sinoptik hakim olmasına rağmen (atlantik alçak basınçları avrupada fink atıyor) modellerin başarısını es geçmemek olmaz. Özellikle 2020 ve 2021'deki kötü gidişatlardan sonra (pandemi sebebiyle eksik veri girişi vs.) şuanki başarılarını gerçekten takdir etmek istiyorum. Düşük çözünürlüklü GFS'den, orografik yağışları çözebilen yüksek çözünürlüklü ARPEGE'ye kadar hemen her model kısa vadede çok başarılı tahminlerde bulunuyor.


    Sistemin bugünkü etkili kısmını tamamladık. (belki sprey şekilde bir kaç mm daha artısı olabilir) İstanbul'a karşı sanki bir tık cimri davranmış gözükseler de yakınlaştırarak bakıldığında çok da uzak durmuyorlar. Modellerin tahminleri ile ölçülen yağış miktarlarını kıyasladığımız zaman ortaya çıkan sonuç son derece başarılı. Umarım tüm sezon bu şekilde ilerler :)


    Hocam selamlar,

    farkındaysanız mesajını alıntılayarak yazmamıştım. Sizin mesajınız üzerine yazılan mesajlarda Çatalca radarın düşük değerlerde olmasının, modellerin çuvalladığına veya beklenmedik durumlar geliştiğine yorulduğunu gördüm. Bu sebeple de sıcaklıkların beklendiği doğrultuda ve değerde olduğunu "modeller" üzerinden göstererek sebebini açıklamaya çalıştım. Sevgiler, saygılar :)

    Merakımdan soruyorum.

    100ml yağış kaç santim kar yağışına bedel?

    Hocam öncelikle ml olarak değil (ölçülen kabin hacmine gore farkli degeler oluşur) yükseklik olarak ölçüyoruz, değerimiz mm. Bir metrekareye düşen kg olarak da ifade edilebilir. (neredeyse bire bir kabul edilebilir)


    Konumuza dönersek kar yağışının su oranına göre bu değer tamamen değişir. Kupkuru kristalize karda 1mm yağış ile 2,54cm kar kalınlığı oluşabilir. (ama cok hızlı bir şekilde söner ve olması gereken değere düşer)


    Biz hesaplarken ortalama olarak 1mm yağış 1cm kar olarak baz alırız. (bu da çok değişkenlik gösterir ama en makul böyle kabul edebilirsiniz)


    Misal olarak 10mm kar yağdığında 10cm kar kalınlığı olmasini bekleyebiliriz. Ama 100mm kar yağdı diye 100cm kar olacak diye bir geçerlilik yok. Miktar arttığında erime, kütle yüzünden sıkışma ve geçen zaman sırasında karşılaştığı uçuşma ezilme gibi etkiler ile 50-70cm kar olması daha muhtemeldir.

    Bir iki saat sonrası için beklenen 2m sıcaklığı bu şekilde, Çatalca radarın bu değerlerde olması son derece normal :)



    Üst seviyelerdeki kuvvetli lodos sebebiyle üst seviyeler oldukça ılık olsa da, daha alt seviyelerde kuzey batıdan soğuk sarkmaya başladı. Soğuklar sokuldukça yağış kütlelerini de doğulatmalarını bekleyebiliriz. Hatta sabaha karşı yağış çekilirken uludag gibi zirvelerde tekrar kar yağışı görülebilir.


    İnanilmaz bir sistem ve inanılmaz bir kasım ayı geçiriyoruz, toplayabildiginiz kadar veri toplayın. İleride analiz veya tahmin yaparken işinize yarayacak :)

    Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. İşte o hasar olayı yangından mı ne olmuştu kütüphane de etkinlenmişti vs. ondan taşınmışlardı.

    rica ederim hocam, tekrar söylüyorum "2019 silivri depreminde" binalarımız ciddi hasar aldiğı için taşındı/taşınıyor. Yurtlar tamamen mühürlendi ve alternatifi yapılmadı. Mühendislik ve Veterinerlik fakultelerinin binalarının bodrum katları çöktü ve bir çok bölüm buyukcekmece kampüsüne taşındı

    Yanlış hatırlamıyorsam İstanbul Üniversite'nin Avcılar yerleşkesinin bir kısmı oraya taşınmıştı. Ben 12. sınıfken oranın Jeoloji bölümünü gezmiştim. Tabi şu an Beykent'de okuyoruz ve memnunuz :) (HT19'larda boş olsa keşke...)

    selamlar hocam, 2019'daki silivri depreminde kampüsümüz oldukça fazla hasar aldı. Bölümüm jeoloji de olmak üzere bir çok bölüm ve fakülte hadımköydeki buyukcekmece yerleşkesine taşındı

    Herkese selamlar :)


    AB'nin son konumu sebebiyle kar ihtimalleri hepten azalmış durumda ancak çok daha dikkat çekici bir durumla karşı karşıyayız. Çok kapsamlı olmayacak şekilde yaptığım ufak bir araştırma ile İstanbul'un da Karadeniz'in de rekor basınç değerlerini bulamadım. (birisi bu veriyi paylaşabilirse harika olur.) Ancak bu modellerin bu sistem için gördüğü değerleri daha önce görmedim ve duymadım. Bu alanla ilgilenen kime sorduysam da bu değerlere yakın değerleri kimsenin görmediğini söylüyorlar.


    Şimdi o uç değerleri paylaşıyorum. İlk yazdığım değer İstanbul'un merkezinde ulaştığı en düşüğü. İkinci ise paylaştığım görselden de görebileceğiniz gibi, o modelin karadenizde en düşük ulaştığı değer. Gerçekten inanılmaz


    gfs-0-84.png?12archives-2004-1-22-12-0.png

    alçak basıncın konumu birini yüzyılın efsanesi diğerini ise sıradan yağmurlu sistem yapıyo hayat da böyledir ufak değişiklikler tüm hayatınızı etkiler

    Ders niteliğinde iki görsel ve iki cümle. Çerçeveletip duvara asmalık.


    Günlerdir buradan bir kaç hocamla aramızda tartışıyorduk. AB merkezi 200-300km güneydoğulu olmadıkça bu sistemden fazla beklentiye girmemek gerek diye. Bu görsel bunu harika şekilde gösteriyor.

    Merhaba arkadaşlar :)


    Keyifli bir kasım sisteminden sonra birazcık güneşi görüp tam kemiklerimiz ısınırken en keyiflisinden orta vade sistem takibine girdik :)

    UKMO son saatinden sistemi tuttu ve o çıktıdan beri her bir modeli yanına ala ala ilerliyor. Peki henüz ortada vade varken meşaleleri yakmaya değer mi?

    Ben size bu tür sistemlerden "genel olarak" nasıl bir beklentide olmamız gerektiğinden bahsetmek istiyorum.


    Öncelikle sistemimiz İzlanda-Grönland kökenli çok derin bir alçak basınç ve beraberinde oluşturduğu cephelerden oluşuyor. Bu tip AB'ler kara üzerinde gücünü kaybedip basıncını yükseltmeye, denizlerle karşılaştığında da güçlenip derinleşmeye meyillidir. Bizi etkileyen Alçak basınçlar genelde 1000 milibar değerlerde olurken bu mega ölçekteki derin siklonlarda basınç 950 hatta düşük değerlere ulaşabiliyor. Tahmin edebileceğiniz üzere etkilediği alan da aynı ölçüde büyüyor.


    Sistemimizde yarın akşam civarlarına kıtaya iskandinavya bölgesinden 965'li değerlerle girecek olan siklonumuz, batı akdenizde güçlenmeye başlayacak Azor yüksek basıncının baskısıyla, geçtiğimiz gün bizi ziyaret edip şu sıralar tekrardan güçlenlenmeye meyilli alçak basınç merkeziyle birleşerek tekrardan doğu avrupa - balkanlar ve trakya hattından bizi ziyaret edecek gibi görünüyor.


    Bu tip sistemlerin karakteristik özelliği büyük bir coğrafyayı kapsadığı için sınırlı bir alanı etkilemek yerine büyük bir alana yayılıp, yağış konusunda oldukça cömert olmasıdır. Aynı zamanda üst seviye soğukları çok kuvvetlidir ve 850hPa basınç değeri yer yüzüne daha yakındadır. Genellikle çok kuvvetli soğuklar ve kuru havayla gelmek yerine, çok sınırda sıcaklıklar ama yüksek nemlilik ve yağış ile görülürler. Yağış anında üst seviyelerdeki kuvvetli soğukları hızlı dikey hareketlerle yer yüzüne indirdikleri için, yağış şiddeti arttığında sıcaklıklar düşüşe geçerken sakinledikçe sıcaklıklar bir miktar yükselir.


    Bu tip sistemlerde alçak basıncın rotası genellikle çanakkale - zonguldak hattından ilerler ve ülkemizi karayelle balkanlardan trakyaya doğru soğuk akımıyla etkilemeye başlar. Sadece bir kaç saat içinde 10-15 dereceye varan sıcaklık düşüşü görülür. Genellikle bölgenin yüksek kesimlerinde hatırı sayılır bir kar miktarı bırakır ancak sıcaklık kıyılarda bir türlü kar değerlerine gerileyemez. Misal olarak çatalcanın yüksek kesimlerinde 30-40cm kar görünürken Avcılar hattı sadece bir kaç dakika lapa lapa kar yağışı izler veya Aydos zirvede bilek boyunda kar varken, kuş uçuşu 5 km olan pendik sahilde kky bile görülmeden sistem tamamlanır.


    En güzeli ise çok büyük bir coğrafyayı etkileyen bu alçak basınç, genellikle etrafını saran yüksek basınç noktaları arasında blokaja uğrar ve tamamen zayıflayıp kendisine bir kaçış noktası bulana kadar 10-20 güne varan sürelerle geniş bir bölgede aralıklı yağışlara ve ortalamanın altında sıcaklıklara sebep olur.


    Biz bir çok senede aralık ortası civarlarında bu sistemden veya benzerlerinden alıyoruz. Şuan biraz erken oluyor. Özellikle kuraklık ve erken başlayacak kış turizmi için oldukça önemli bir durum. Heyecanla takip edelim.


    Tamamen tecrübelere dayanarak bir sistem tahmini yapacak olursam tertemiz bir rakım sistemi beklediğimi söyleyebilirim. -4 ila -7 arasında 850hPa değer girişiyle (10 gün civarında ortalamanın -5 ila 0 arasında kalacağını bekliyorum) iç ve yüksek kesimlerde kar yağışı ve bölgesel beyazlama beklemek hayal olmaz. Muhtemelen kıyılarda ve şehrin büyük bir kesiminde hayatı etkileyecek bir kar olmayacaktır (görsel kar bekliyorum). Ancak kar örtüsüyle popüler yüksek kesimlerde, derin bermuda ve kuzeybatıda güzel bir kar örtüsü olabilir.


    Tabi ki şuan konuşmak için çok çok erken. Bunu sadece genel beklentinin nasıl olması gerektiğini hatırlatmak için yazıyorum. Biliyorsunuz ki iki güne kalmadan "KIŞ GELİYOR", "YOĞUN KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR", "MEGA KENTTE SON 757 KASIM AYININ EN KUVVETLİ KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR", "HANGİ İLLERDE OKULLAR TATİL OLACAK" gibi başlıklar göreceğizdir. Bunlara şimdiden gülmeye başlayabilirsiniz :)

    Hocam çok güzel bir özet olmuş ellerinize sağlık. Barış hocayı yakından takip etmeye çalışıyorum ancak bu WRF çalıştırmasına daha önce rastlamadım. Açık bir paylaşımsa buraya da bağlantı linki bırakabilirseniz çok sevinirim.


    Bir de ufak bir not düşmek istiyorum, ICON.eu modeli yaklaşık 7km çözünürlükte, bu çalıştırma da yaklaşık 4km çözünürlükte. Yani topografya olarak çok detaylı bir çalıştırma değil. O yüzden bölgesel baktığımızda 2m sıcaklık ve kar yağışı değerlerinin aşırı doğru olduğunu görüyorum. Aydos ve çatalca radar gibi çok geniş alana yayılmayan tepelik alanlar tahminci hocamızın çalıştırdığı 1km çözünürlükteki WRF'de bile tam olarak doğru görünmüyorlar (ortalama yükseklik alındığı için, elbette rakımları zirveden daha az olarak hesaplanıyor) Bu sebeple bence -'li değer göstermemesi gayet olağan :)

    hocam selamlar, perşembe sabahı bu konu hakkında beyin fırtınası yapmıştık. Eğer AB bu şekilde gelirse beklentimiz tam olarak buydu. Sizin de bu konuda yorumlarınızı merak ediyorum :) mesajın linki RE: İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

    Arkadaşlar herkese selamlar! Bölge sorumlumuz Berkay34 ile sabah erken saatlerde Aydos zirve yaptık ve kendisi artık İstanbul'un sefiri oldu :D


    Uzunca yazacağım yazıya başlamadan önce, bazı yerlerde neden kar yağdı, neden kuzeyde yüksek rakımlar bile boş geçti, neden çok kısa süreliydi ve hemen ardından yağmura döndü, rüzgar neden uyarılardaki gibi olmadı gibi sorularınızı yanıtlayacak olan perşembe sabahki ECMWF çalıştırması (ve ne kadar el ile çizilmiş gibi kusursuz olduğu) hakkında yazdığım mesajı tekrardan okumanızı rica ediyorum. RE: İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

    O ECMWF çıktısından beri her modelin her çıktısını sıkı takipteydik. (en kusursuz görüntüydü ve bunun gerçekleşebileceğini düşünüyorduk) Eğer ki öyle bir görüntü olacaksa Aydos zirveden sezonu selamlamanın zamanı geldi dedik ve AB rotasını uydudan takibe başladık. ICON ve UKMO'nun konumunda gerçekleşirse gecenin ilerleyen saatlerinden öğlen 11-12'ye kadar kar alabileceğimizi, ARPEGE veya ECMWF gibi olursa da 9-10'a kadar vaktimiz olduğunu hesaplayarak sabah çok erkenden yola koyulduk.

    Öncelikle düşük çözünürlüğüne rağmen kendi içindeki verileri en iyi şekilde yorumlayan ECMWF'ye, sonra da Yüksek çözünürlüğü ve AB rotasını en doğru şekilde günlerdir gösteren ICON-eu'ya kocaman alkışlarımı gönderiyorum. Bu iki modelin verilerini doğru şekilde yorumladığınızda (şehrinizi tecrübe ile tanımak) gerçekleşecek senaryonun hemen hemen bu şekilde olacağını tahmin edebilirdiniz. Bunun yanında ARPEGE modeli ise her ne kadar AB konumunu doğru göstermeyip sunduğu verinin çelişkili olduğunu düşünsem de (o konumda AB olsaydı gösterdiği şekilde kar alınamazdı) sonuç olarak kar yağışlarını çok güzel şekilde gösterdi. Bir alkış da ona :)


    Bu saat 6 civarındaki radar görüntüsü. AB'nin gözünün bulunduğu konum ve geometrisi ICON ile benzer.



    Bunların yanında kar yağışlarını aldığımız sırada, o konumların 850hPa değerleri -2 ila +2 arasındaydı. Üstelik daha kasım ayındayız ve balkanlarda bile daha kuvvetli soğuklar yok. Böylelikle ezberci olmamak gerektiğini, (kar için 850hPa'da en az 8 olmalı vs.) doğru şartlar oluştuğunda bu değerler ile de kar alınabildiğini çok net bir şekilde bir kez daha görmüş olduk.

    Yeterince konuştuysam şimdi günümüze başlayalım :D

    Berkay ile sabah 7 buçukta Pendik metroda buluşma kararı almıştık (mümkün olan en erken saat) Ancak beni uyku tutmadı, forumu ve istasyonları takipteydim. Saat 5 sularındayken, daha kuzeydeki istasyonların saat 3'e kadar sert düşüş yaşadığını ancak 3'ten sonra aynı hızla yükselmeye başladıklarını fark ettim. Aydos'tan biraz daha kuzeydeki istasyonlarda düşüş hala devam ediyordu ama tahminimce 7-8 gibi bizim de yükselmeye başlayacağımızı fark ettim. (AB güney doğuya doğru ilerledikçe, hem rüzgarın açısı kırılıyor hem de çekirdeğinin sıcaklığı sebebiyle sıcaklık artıyordu)


    Bu korkuyla 7 olmadan yola koyuldum. Şimdi size ilerlediğim/ilerlediğimiz rotayı paylaşıyorum. Yan taraflarında rakım bilgilerini paylaştım.



    Saat yaklaşık 7 civarındayken 50m rakım civarında kky başladı ve Kartal köprüsüne geldiğimde yoğun sulu kar yağışı vardı. (1)

    Berkay'ı beklemek yerine önden şöyle bir tur atayım diyerek devam ettim ve yaklaşık 130m rakımda kar daha kuru bir görüntü aldı ve görsel şölen başladı. (2)

    Uğurmumcu taraflarına yöneldim ve yaklaşık 190-200m rakıma ulaştığımda yollarda cıvık şekilde bir örtü vardı (3-4)

    Yakacık'a gelmeden Aydos yoluna döndüm ve yaklaşık 220-230 metrelerde yerdeki örtü daha beyaz görünmeye başladı. Ormanın yoluna ulaştığımda rüzgarlı konumlarda kupkuru, rüzgarın doğrudan vurmadığı konumlarda biraz daha sulu bir örtü vardı. (5. konum rakım 310)



    Karlı yollardan devam ettim ve ormanın girişini kontrol etmeye gittim (yollar aşırı bozuk, bazen girilemiyor bile) O bölgede de rüzgar alan konumlarda kupkuru, hafif kuytu noktalarda hafif ıslak bir örtü vardı. (6)


    Daha sonra eski evimin konumuna doğru ilerledim ve oldukça büyük çaplı bir özlem yaşadım. Rakımı her ne kadar 250m olsa da Aydos'tan doğrudan esen rüzgar koridoru sebebiyle daha yüksek rakımlı yerlere taş çıkartan bir konum. (7)


    Bu görüntüden yaklaşık 1 dakika sonra bulunduğum 230m konumlu 8. konumda sulu kar yağıyordu ve sadece arabaların camlarında çok zayıf kar birikintisi vardı.

    200m rakımda ise tamamen yağmur/kky'ye döndü.

    50m'lik Pendik köprüsü çölünden Berkay'ı aldım ve tekrar tırmanışa geçtik. 200m'de ufaktan kar yağışına dönmeye başladı (burada o geçişe dair Berkay'ın çektiği bir kaç video var)

    Tekrardan evimin konumuna geldiğimizde durum bu şekildeydi. (7. Konum saat 08:02 yerler ufaktan erimeye başladı)



    Aydos ormanı boyunca ilerlerdik ve yaklaşık 400. metrelere kadar yerlerde erimeler vardı. Bu noktadan sonra sanıyorum ki tekrardan don seviyesine ulaştık. (9. konum saat 08:26)



    Orman korucusunun önünde arabayı bıraktık ve zirveye doğru yürümeye başladık. (10. konum saat 08:45 rakım 480)



    Zirveye doğru devam ettik. Karayelin ortalığı toza dumana kattığı, benim meşhur dikenli fotoğrafımın olduğu konumda bitkilerin üzerinde kar yerine buz (belki de donan yağmur yaşanmış olabilir, üst seviye daha sıcaktı) olduğunu gözlemledik. (malesef aşırı rüzgardan fotoğraflar net olmamış)


    Zirve noktasına ulaştığımızda radyo direğinin olduğu yere çok iyi korunan bir ASELSAN radarı kurulduğunu öğrenmiş olduk. (İlerleyen zamanlarda daha detaylı araştıracağım) Güvenlik bize yağışın saat 5'e doğru direkt kar olarak başladığını söyledi.


    Her ne kadar görüş mesafesi düşüklüğünden manzarası görünmese de Berkay şehrinin zirvesine ayak basmış bulundu :) (konum 11 saat 09:00 zirve 538m)




    Bu noktada yaklaşık 15cm (rüzgar birikimi noktalarında daha fazla) kar kalınlığı oluşmuştu. O saatlerde etraftaki istasyonların ulaştığı toplam yağış değeri 15-18mm civarıydı. Yani muhtemelen Aydos zirvesi 2. dalgadaki tüm yağışı kar olarak aldı hatta tamamı tuttu.


    Bu noktadan sonra dönüş yoluna geçtik. Yürürken artık kar üzerimizde tutmak yerine ıslatmaya başlamıştı. Yerler de kart kart ses yerine daha vıcıklı sesler çıkarıyordu. Arabaya saat 09:40'da ulaştık ve kar 480 metrede bile erimeye başlamıştı. Dönüş yolu boyunca yollar çamur olmuş bütün güzel görüntü bozulmaya başlamıştı. Rüzgar hamlelerine göre yağış sulu kar, kky ve yağmur olarak değişiyordu. Nihayet ormandan çıkıp yola ulaştığımızda neredeyse hiç kar kalmamıştı. (konum 6, saat 10:00 rakım 300)



    Erken kalkan yol alır atasözünü tam olarak canlandırmış olduk. Belki bir saat daha geç kalsaydık hayal kırıklığı yaşayabilirdik. Eğlenceli bir takipti.


    Akşam ilerleyen saatlerde sistemle ilgili yorumlarımı paylaşacağım. Bizim için çok güzel bir sezon açılışı oldu :)

    anlaşılan forumdakilerin kafası karışmış şöyle diyeyim size 2 günü toplamını tahmin etmek tutarlı olmaz onun yerine daha ufak aralıklarda belli bir mm yağış tahmini yapabiliriz.
    aralık esnek olmalı çünkü bu meteoroloji
    örnek olarak mgm
    cumartesi 51-75 mm arası
    pazar günü ise 21-50 mm arası yağış beklemiş yani bu 2 günde verdiği mm aralığında yağış düşecek yüksek ihtimalle.

    söylediğinize katılıyorum hocam, biraz daha açmak gerekirse;

    cumartesi öğlen ilk AB'miz Karadenize çıkana kadar güney yönlerden 20-60mm (şehir geneli ortalama 30 civarı beklemekteyim)

    cumartesi akşam saatlerinden itibaren ise işler oldukça değişiyor. Kuzeyli yönlerden AB veya AB'lerin durumuna göre, uzun veya daha kısa süreli çok sert siklonik bir yağış/yağışlar alacağız. Burasını da 20mm'den açarak ucunu açık bırakmak lazım. 200m bile beni hiç şaşırtmaz :)


    AB'lerin durumunu ise en erken Cumartesi öğleden sonra görebiliriz.

    yavuz sultan selim köprüsünü umarım sağlam yapmışlardır yoksa halat koparır 2004te halat koparan rüzgar 122 kmh idi bu sistemde hamleler 150kmh istanbul için rekor olabilir

    Murphy bey bile yanılgıya düştüyse işimiz var :(


    Hocam köprü hasar aldığında rüzgarın anlık hızı değil ortalama hızı 122 km/h'ydi. O sistem anlık hızda 165 km/h rapor eden istasyonlar olmuştu. (nara burnu) Bu sistemde de bu tip çılgın değerler görebiliriz belki. Ancak şuan görünürde 120+ km/h'lik rüzgar hızımız yok. Kuzey kıyılar için 90-100, şehir merkezi için 70-85 beklentileri daha makul

    kar sürprizi var sanırım özellikle avrupa için havada görülse bile güzel bir sürpriz olur

    Son bir iki gündür modellerin görüntülerden genel beklentimiz AB'nin geçiş konumuna göre çok kısa süreliğine görsel şölen şeklinde kuvvetli sulu kar sağanağı olması. Ancak şartlar gerçekten neredeyse imkansızı yaratıyor. Her an bu ihtimal ortadan kalkabilir. Bunu en iyi şekilde cumartesi gecesi AB Sakarya-Düzce hattından karadenize çıktıktan sonra, uydu üzerinden takip ederek "evet yağabilir" diyebileceğiz. Şuan sadece takibi heyecanlı bir "ihtimal"

    Bir de küçük bir noktaya değinmek istiyorum, Kerem hocam detaylıca zaten anlatmış, çok ufak bir ekleme yapacağım.


    Dün 150-160'lı rüzgar hamlesi değerlerini görünce burada 1. kategori hatta 2. kategori kasırga diye yorumlandı. Arkadaşlar kasırgalar rüzgar hamlelerine göre değil, sabit rüzgar hızı değerlerine göre sınıflandırılıyor. Mesela sabahki ECMWF çıktısında en kuvvetli olduğu anda maksimum hızı 94 km/h


    Kerem veya tahminci hocam detaylıca bize sınıflarını açıklayacaklardır, kasırga ölçeğine göre ise tropikal fırtına sınıfının tam ortasına yerleştirebiliyoruz. Ne zaman bu değerler 119 km/h üzerine ulaşır. İşte o zaman 1. kategori kasırga diyebiliriz.


    Kalsın buda bir köşede zabaha kadar burdayıkk :D

    Ayrıca tarihe not düşelim, şu görüntüde kar yağan konumlarda 850hPa'da -1 ila +1 arasında değerler var. Derin alçak basınç ve fırtına rüzgarları +1 izotermde kar yağdırıyor, soğuk çekirdeği ise sadece -5 8)



    Ama bu güzel görüntünün dışında ECMWF çıktısı dünkü çıktının yanında oldukça kötü, 2. alçak basınç doğrudan doğulayarak bizi yağışsız bırakıyor.