İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 85 ve 87 seneleri ( Aralık ve Ocak ayları ) İsveç ve Norveç’in kardan kıştan başını kaldıramadığı, soğuk rekorları kırdığı yıllardır, bu yıllara bir de 2024 eklendi.

    85 ve 87’de Ocak sonu, Şubat ortası gibi oralara yüksek basınç yerleşiyor ve devamında soğuklar bize akıyor, umarım aynı durumu bu sene de yaşarız.

    agzın bal yesin dostum

  • Yarın yağışın direk kar olarak başlama olasılığından da bahsedersen sevinirim,kolay gelsin.

    Icona göre tam yağışın girdiği saatlerde 850 hpada -6 -7ler gözüküyor sahil kesimleri saf kar alamayabilir bu nedenle. Ama atmosfer her zaman şaşırtır yarın öğleden sonrasını bekleyelim

  • Çok yüksek bir ihtimal olmasa da Cumartesi Günü sürpriz DEK oluşumları şehrin bazı noktalarında ince örtüler oluşturabilir bence yine de fazla beklentiye girmeyin derim

  • Bostanci'da oturuyorum. Kozyatağında çalışıyorum. Kafam rahat. -10 olmadıkça havada görmek bile çok zor.🤣 26 yaşına kadar Kavacık'da çok güzel sistemler yaşadım ama 2019 sonrası kışlarda geriye gitmeye başladı. Ocak ortasında havada kar kovalamak oldukça üzücü. Ocak sonu , Şubat ayı ve Mart ilk 15 günü çıkmadıkca umut vardır ama. Umarım en azından 1 tane çok iyi 1 tanede ortalama karlı sistem alırız.✌🏻

  • 12-13 Ocak Sitem Analiz Değerlendirme

    Herkese selamlar iyi akşamalar. Artık resmi olarak 21 Aralıkla beraber kış mevsimine giriş yapmış bulunuyoruz. Bununla beraber model ve sistem takipleri de hız kazanmış durumda. Kurak ve yağışsız geçen sonbaharın ilk yarısını çok şükür atlattık diyebiliriz. Barajlarımız da bu süreçte yüzde 50 seviyesini geçti. Bu haber özellikle biz İstanbullular için önemliydi. Melen çayından transfer edilen su ile beraber El Nino döneminin de etkisiyle kış mevsiminin devamında yüzde 70'leri yakalamamız olası gözüküyor. Eğer 1 yada 2 tana şehir genelinde 20cm yapacak sistem yakalarsak barajlarımızı yüzde 90'lar ile kapatabiliriz.


    Şimdi önümüzde ki sistemi inceleyelim. Sistemi incelemeden önce modellerin 96-120h'de bile ne kadar değişebildiğini umarım bu sistemde daha iyi anlamışsınızdır. Bundan sonraki yorumlarınızı ve beklentinizi her zaman buna göre ayarlayın diyerek sistem analizine geçiyorum.


    Sistemin ana merkez çıkış noktası Kutuplar olarak gözüküyor bundan daha önce bahsetmiştik. Kutuplardan ciddi soğuklar güney enlemlere sarktı. Maalesef bu soğukların sadece ucundan yararlanıyoruz (İzlandik olarak) hatta yararlanamıyoruz bile diyebilirim. Potansiyeli bir hayli yüksek sistemi böyle ucundan kaçırmak insanı üzüyor.


    Jet Stream(Jet Akımı)

    Jetstream Forecast


    Yer kartları/Cepheler

    Surface pressure - Forecast chart


    Neyse, biz şuanda yarın akşam ve cumartesi günü olan ihtimallere bakalım. Yarın sabahleyin şehir genelinde Dew Point kar sınırında gözüküyor ama gün ortasına geldiğimizde sıcaklıklar yükselecek. Cuma günü yani yarın ikindi saatlerine doğru ilerlediğimizde 17.00/18.00 itibariyle zayıf/orta düzeyde bir soğuk cephe geçişi Karadeniz üzerinden şehrimize doğru yaklaşacak. Kısa süreli saatler seyisinde olacak 18.00-01.00 arası diyebiliriz. Bu soğuk cephenin etkin kısmı Batı Karadeniz üzerinde görünüyor. Etkin olmayan zayıf kısmı da şehrimizin Anadolu yakası ve Boğaz hattında gözüküyor. Avrupa yakasının da özellikle doğusu ve boğaz hattına yakın olan kısımlarda ucundan da olsa etkilenecek duruyor.


    Saat 18.00 cephenin giriş yaptığı zaman (İCON)




    Şimdi asıl soru işareti bu cephe yağışının girişi ile beraber yağış direk saf kar olarak mı başlayacak? Burada bize yol gösterecek olan çiğneme sıcaklığı nem/sıcaklık bağıntısı olan Dew Point.


    Dew Point değerlerini incelediğimizde gün içinde kıyı kesimlerde 0-1 derecenin üstüne çıkıyor. Yani bu durum bize kıyı semtlerde ve yaklaşık olarak 80/100m rakım altında yağışın yağmur/kky olarak başlayacağını söylüyor diyebiliriz. 150m rakım civarı ve üstünde ise yağış KKY/Kar olarak başlayabilir gibi duruyor. Bu noktada yine sınırda olduğu için 0.5 derece bile önemli sıcaklıkları takip edeceğiz. Cephenin çıkışına doğru 22.00-23.00 sularında ise kıyı kesimlerde dahi (yağış olan yerlerde KKY/sulu kar gözlemleyebiliriz). Son Durum bu şekilde.



    Dew Point

    Modele GFS - Carte prévisions


    Yağış (GFS)

    Modele GFS - Carte prévisions


    Bu süreçte yüksek kesimlerde seyir zevki olan saatler seyisinde zayıf/orta kar yağışı ve 0-1cm aralığında çok hafif arabaların üstünde tarih atacak kadar incelikte ufak bir örtü gözlemleyebiliriz. Şahsen bunun ötesine geçeceğini de düşünmüyorum. Cuma akşamı için olabilecek ihtimaller bunlardır.


    Cumartesi günü Skew-T'ye baktığımızda ise DEK şartları pek uygun gözükmüyor. Bizler için önemli olan Skew-T'de rüzgar şiiri nemlilik 700hpa/850hPa arasındaki bağıntı rüzgar yönü ve deniz ile arasında ki sıcaklık farkı. Rüzgar üst seviyede şehrimiz için uygun açıdan esecek gibi görünmüyor. Bu yüzden ciddi bir beklenti içine girilmemeli. Ama velakin yakın vadeli model çalıştırmaları ufak da olsa nemlilik düzeyini iyi tutuyor. Bu sebepten dolayı İstanbul ufak da olsa sürpriz yapabilir diyerek kuzey semteler de belki bir iki tane ufak kütleler uğrayabilir diyerek açık aralık bırakmak istiyorum. Onu da radardan takip edeceğiz.


    gfs_2024011112_048_41.25-29.0.png


    WRF-SlpRain-6km-T69.png


    Son durum bu şekildedir arkadaşlar. Böyle potansiyelli bir sistemi havada kar olarak almak gerçekten üzdü. Modellerde beklenti içerisinde girilmemesi gerektiğini sizlere dikkat çekmiştim. Önümüzde ki sistemleri takip etmeye devam edeceğiz. Elimden geldiğince açıklayıcı bir analiz yazdım. Herkese hayırlı akşamlar. Sağlıcakla.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Yeni sayfanın ilk mesajına da alalım analizi. Güncel.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Elinize sağlık hocam.

  • Eline,emeğine sağlık hocam. Bir sonraki analiz havalarında desteği ile daha detaylı hatta kar miktarından dolayı daha keyifli olur umarım. :)

    Teşekkürler. Umarım bir sonraki sistemde şehrimiz için iyi kar yağışları olur diyelim. Şuan ki duruma neredeyse sistem bile denmez. Ama yapacak bir şey yok. :)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • ens_image.php?geoid=118104&var=201&run=12&date=2024-01-11&model=ecm&member=ENS&bw=1

    Kuru ayaz da iki tane kar tanesi göreceğine

    17 ocaktaki gibi mis gibi 5/6 derece civarında şakır şakır yağmurlu sistemi tercih ederim . Eziyet gibi bir hafta sonu yaklaşıyor. Uzun zamandır bu 13 Ocak sistemi gibi şevkimi kıran bir sistem olmamıştır...