Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Naci Görür hocamıza sormak lazım 7.5 ve 2 dakika nasıl oluyor, gerçekten açıklasın isterim bilimsel bir şekilde.. Bunlar halkı korkutmaktan manipüle etmekten ve ilgi çekmekten başka hiç bir şeye yaramaz. Gölcük depremi 7.4 ve 45 saniye sürerken, 7.8-7.9 Maraş depremi 65-70 saniye sürerken ki kırılma mekanizması ve kaç tane fay segmentinin kırıldığı aşikarken 7.5 luk bir deprem 120 s nasıl sürecek?

2 dakika bana da çok saçma geldi imkansız. Ancak Celal Şengör ve Xavier Le Pichon gibi isimler de tüm fay birden kırılırsa maksimum 2 dakika sürer demişti ama yine fazla. Sanırım o iki dakika kırıldıktan sonraki salınımla alakalı. Nasıl 1. kattaki ile 10. kattaki aynı süre hissetmiyor. Onun gibi anladım ben. Yoksa 2 dakika boyunca aynı kuvvette sallantı olması saçma.

• Bazı hocalar gerçekten gereksiz felaket tellallığı yapıyor . Ülkede ortamını bulan şov peşinde. Cenk Yaltırak hoca bence içlerinde en sağ duyulu kişi. Ve üstte paylaştığım Serkan İçelli. Belki bir prof değil ama hep dedikleri çıktı. Profilinde şubat depremlerinden önce Maraş’a dikkat çektiği sabit tweeti duruyor. Bir de Ahmet Yakut var YouTube ve ınstagramda . Aynı şekilde o da çok başarılı.

• 3. de gelmiş. 1 dakika ara ile olmuşlar.

Code
    Tarih      Saat      Enlem(N)  Boylam(E) Derinlik(km)  MD   ML   Mw    Yer                                             Çözüm Niteliği
    ---------- --------  --------  -------   ----------    ------------    --------------                                  --------------
    2025.02.05 14:10:26  36.7752   25.5368       21.9      -.-  4.5  -.-   EGE DENIZI                                        İlksel
    2025.02.05 14:08:58  36.6440   25.5905       12.0      -.-  4.6  -.-   EGE DENIZI                                        İlksel
    2025.02.05 13:35:09  36.7200   25.4993       25.0      -.-  4.3  4.5   EGE DENIZI                                        İlksel
  • Kandilli son 500 depremi sitesinde sıralar. Son 500 depremin 450'si Ege denizi. Artık 500/500 Ege denizi olur mu diye bakıyorum şaka maka. :) Hareketlilik çok ama büyük depreme yol açmadan sönümlenir diye düşünüp umut ediyorum.

• afad’dan ziyade MTA’nın raporları önem arz eder ekipde bu işin ehli kişiler mevcut ve elle tutulur ilk resmi açıklama denebilir.

Şu kısım önemli; depremlerin lokasyonları ve odak mekanizması çözümleri Anydros yükselimi güney ve kuzey fayları ve bu faylar arasındaki normal faylarla uyumludur. (Anydros ana fayıyla uyuşan ,eğimli odak mekanizması çözümleri hala mevcut değil)

Yani 2gün önce bahsettiğim 1.senaryo olan (şuan için) ikincil kısa fayların birbirini tetiklediği depremler bu depremler kendi içinde max 5.7-5.8M’ye ulaşabilir (Andryos ana fayı hariç)

Bir diğer önemli açıklama dünde dediğim gibi bu depremler şuan için tektonik olsada volkanizmayı tetiklemeyeceğinin garantisi yok ,volkanizma ve tektonik hareketler zaten birbiriyle ilişkili, tektonik olarak seyreden depremler ilerleyen günlerde volkanik hareketleride tetikleyebilir bunun yorumunu yapmak içinde meydana gelen depremleri iyi yorumlamak lazım.

açıklamanın tamamı;
    https://www.mta.gov.tr/v3.0/sayfalar/bilgi-merkezi/deprem/pdf/2025-02-Ege-Denizi-Depremleri-Bilgi-Notu.pdf

Görseller gitmiş sanırım ama Bknz;

• 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, kalanlara sabırlar diliyorum.

Biz bir deprem ülkesiyiz. İnşallah birdaha olmaz demek yerine depremle yaşamaya uyumlu binalar tesis etmeliyiz

• Sabahına uyanmak istemediğimiz ama büyük bir felakete uyandığımız gün 6 şubat, artık bizim için en uzun gece 6 şubat, 200 bine yakın vatandaşımızı kaybettiğimiz yaşadığımız çağın şu ana kadar ki en büyük felaketi 6 şubat. Göz göre göre gelen bir felaket 6 şubat... 43 yaşındayım ,gölcük depremini hem gördüm hem yaşadım, ama öyle bir deprem felaketi yaşadık ki 2-3 ay kendimize gelemedik, üzüldük, hüzünlendik, öfkelendik.. Giden gitti çok insanımızı kaybettik, umarım bir daha böyle fekalet yaşamayız diye dua ederken bir yanımda belki de daha beterini yaşayacağız diyor..

Bu büyük felakette ölen vatandaşlarımıza Allahtan rahmet geride kalan yakınlarına sabırlar diliyoruz, zor manaların zor günlerin çabuk geçmesi dileğiyle..

• Sabahına uyanmak istemediğimiz ama büyük bir felakete uyandığımız gün 6 şubat, artık bizim için en uzun gece 6 şubat, 200 bine yakın vatandaşımızı kaybettiğimiz yaşadığımız çağın şu ana kadar ki en büyük felaketi 6 şubat. Göz göre göre gelen bir felaket 6 şubat... 43 yaşındayım ,gölcük depremini hem gördüm hem yaşadım, ama öyle bir deprem felaketi yaşadık ki 2-3 ay kendimize gelemedik, üzüldük, hüzünlendik, öfkelendik.. Giden gitti çok insanımızı kaybettik, umarım bir daha böyle fekalet yaşamayız diye dua ederken bir yanımda belki de daha beterini yaşayacağız diyor..

Bu büyük felakette ölen vatandaşlarımıza Allahtan rahmet geride kalan yakınlarına sabırlar diliyoruz, zor manaların zor günlerin çabuk geçmesi dileğiyle..

Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın milletimize. Deprem ülkesi olduğumu gerçeğini unutmadan depremlerla yaşamaya devam etmek zorundayız. Birde resmi ölüsü sayısı 200bin değil de 53bin diye biliyorum hocam