Posts by cedkanbiryafes

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Bu akşam 20-21 ile sabah 7-8 saatleri arasında özellikle gece 2-3 civarlarına denk geleceğini düşündüğüm güzel yağışlar göreceğiz.

    Vortex konusunda ise doğu karadeniz dışında her hangi bir vortex oluşumu göremiyorum. Gerçi bunun tam olarak ismi de vortex değil de. Ağzımıza oturmuş vortex kelimesi onu kullanıyoruz sürekli. Her beyaz sakallı dedemiz değil :)

    Şu kütle kalıcı kar örtüsü yapacaktır gebze - altınova - dilovası - körfez - gölcük - başiskele - derince - izmit - kartepe - sapanca şehir merkezlerinde. Oluşumlar şu anda beklediğim üzere sabah 4-5 saatlerini bulacak varması. 8-10 gibi yoğun kısımlara geçiş yapacağız iyice.


    Hocam ben seve seve sorarım size,deklere yabancıyım malum Afyondan geldim siklon harici yağış alamıyorduk doğal olarak,minimum 4 sene İzmitteyim bilgilerinizden yararlanmak çok isterim

    Kuvvetli dek bantlarının oluşması için hangi parametrelere bakmamız gerekir ve bu parametreler hangi değer aralığında olmalı ? Ek olarak bu bilgilere de İzmit üzerinden de birkaç parantez açabilirseniz çok mutlu olurum

    Şimdiden teşekkür ederim

    *Kuvvetli* Deniz Etkili Kar (DEK) (yada terminolojik ismiyle Lake Effect Snow) bantlarının oluşması için birkaç temel parametreye bakmamız gerekir.


    1. Deniz ve Atmosfer Sıcaklık Farkı

    Parametre: SST (Sea Surface Temperature - Deniz yüzeyi sıcaklığı) ile 850 hPa sıcaklık farkı - mgm deniz suyu sıcaklıkları linki

    Koşul: En az 13-15°C fark olmalı

    Neden? 850hpa da ki soğuk hava kütlesi ile deniz arasındaki bu fark, kuvvetli konvektif hareketleri (dikine hava yükselişlerini) tetikler.


    2. 850 hPa ve 500 hPa Sıcaklıkları

    850 hPa Sıcaklığı (Yaklaşık 1500 metre irtifa): -6°C veya daha soğuk (bölgemiz adına buna -9 diyelim şehirleşme ısı adaları yüzey şekilleri vs.)

    500 hPa Sıcaklığı (Yaklaşık 5500 metre irtifa): -30°C veya daha soğuk

    Neden? Atmosferde kararsızlığı artırır ve bulut gelişimini destekler.


    3. Rüzgar Yönü ve Şiddeti

    Parametre: 925 hPa ve 850 hPa seviyesindeki rüzgar yönü

    Koşul: Karadeniz üzerinden KKD (Kuzey-Kuzeydoğu) veya Poyraz (Kuzeydoğu) rüzgarı esmelidir. (En güzeli Doğrudan yıldız almak)

    Şiddet: 20-40 knot arası rüzgar daha organize ve sürekli DEK bantlarını oluşturur. Ama rüzgar daha fazla olursa oluşan DEK'lerin parçalanmasına neden olabilir. Bu da istenmez. Bu aralık önemli.


    4. Dikey Wind Shear (Rüzgarın Yükseklikle Değişimi)

    Koşul: Düşük olmalı (0-6 km arasında büyük değişim olmamalı).

    Neden? Eğer shear yüksek olursa bantlar dağılabilir ve düzenli DEK oluşmaz. (Bir önceki madde ile aynı mantık sayılır)


    Omega Değeri (Dikey Hareketler) : Negatif olmalı

    CAPE ve LI Değerleri

    LI (Lifted Index): -2 veya daha düşük olursa, atmosfer kararsızlığı artar.

    Atmosfer ne kadar kararsızsa, DEK bantları o kadar dik gelişebilir.


    İzmit, Karadeniz etkisine açık olduğu için özellikle Poyraz (Kuzeydoğu) rüzgarlarında DEK’e daha elverişlidir. Kocaeli Körfezi'nin kuzeydoğusu ve Gebze-Dilovası hattı, DEK bantlarının en kuvvetli ulaştığı noktalardır (yeryüzü şekilleri). Özellikle Sapanca Gölü civarı, Karadeniz’den gelen nemli havanın etkileşim noktası olduğu için yoğun kar alabilir.


    Deniz sıcaklığı şu anda 9°C ve 850 hPa sıcaklığı -9 -10 -11°C’nin altına düştüğünde ki artık düştü İzmit'te güzel kar yağışları için uygun.

    Rüzgar yönü 30-60° arasındaki KKD rüzgarları olduğunda İzmit DEK açısından en avantajlı konumda olur. (Sabah saatlerinde buna uygun hale geliyor)

    500 hPa -34 -35°C olduğunda, DEK bantlarının sürekliliği artar ve yoğun yağış sağlar.

    Bu değerler sağlandığında, İzmit ve çevresinde 20-50 cm arasında ciddi kar örtüsü yapabilen DEK bantları görülebilir. Özellikle Kartepe Umuttepe ve yüksek kesimler, bu sistemlerden en fazla nasibini alır.


    Takip edilecek haritalar:

    ECMWF/GFS 850 hPa sıcaklık haritaları

    SST (Deniz Yüzeyi Sıcaklık) haritaları

    Rüzgar ve Omega haritaları

    Bu bilgilerle İzmit’te / adapazarında DEK bantlarının gelişimini daha iyi takip edebiliriz. Yani radar takibi bize tüm bu koşulların sonucunda oluşan kütleyi verirken eğer bu haritalara da bakarsak kütlelerin ne zaman nerede ve nasıl oluşacağını kendimizde tahmin etmeye başlarız. Ayrıca yüzey şekillerini ve yüksekliklerini de az çok ezberlersek tüm bunların birleşimiyle nokta atışı yağış tahminleri yapılabilir.

    Önemli bir uyarı da geçmek lazım.

    An itibariyle buzlanma için şartlar bölgemizde oluşuyor. Yerler bugün yağan karlardan dolayı nemli ıslak. Ciddi bir buzlanma oluşacak gece vakti. Özellikle gelen hafif yağışlar ile buz tabakası üzerine ince bir örtü oluşacak. Sürücüler için çok tehlikeli. Aynı şekilde kaldırımlarda da kar zannederek bastığımız yerler çok kaygan olacaktır. Sabah işe gidilecek saatlerde dikkat edelim bu duruma. Çok fena kayar.

    Peki ben sorayım hocam doğu Marmara için kuvvetli dek bantları oluşacak mı merak ediyorum 😉

    Yok oluşmayacak. Bitti sistem bu kadardı yağmur yağacak (!)

    3 sayfada 5 farklı yanıtta aynı soruyu cevapladım cevapladık. Adam balık istemeyin balık tutmayı öğrenin mesajı yazmış. O mesaja bile balık istiyorum sorusu soruyorsun. Kuvvetli dek bandı nasıl oluşur ne gerekli diye sorunu düzeltirsen eğer seve seve cevaplamak isterim.

    Sivastopolun batısından güneye doğru ilerleyen bulutlarda elektrik aktivitesi var. Bir kaç saat takibi gerekli. Üzerimize geldiğinde gökgürültüsü eşliğinde kar yağışı alabiliriz ki en sevdiğimdir kendileri :) İlerleyişi uzun vakit alacaktır ama. Öyle bir kaç saat değil**

    Hocam kusura bakmayın çok soru soruyorum ama yarınki alacağımız yağış bugün ku kadar zayıf olmayacak değilmi kartepe de 80 rakımda sadece akşam çatılar beyazlayabildi bugünkü yağışta

    şu anda sahne istanbulun ama yarın belirttiğim sabah saatlerinden sonra sahne sırası gebzenin doğusunda kalan bölgeye de gelecek. İstanbuldan daha şanslı bir konumdayız şu anda.

    İzmit'te kütle kalmadı, kaçta gelecek gibi gözüküyor tahminlerde?

    Hocam 4 mesaj öncesinde paylaştım güncel durumu.

    Sabah 4-5 gibi oluşumlar tekrar canlanacak. Asıl yağışlar 8-10 civarlarında giriyor. Sabah 4-5e kadar yine yağış denk gelir ama az ve güçsüz yağışlar olur bunlar. Bu gece radar takibine çok ihtiyaç yok.

    İzmit için dün akşam da söylemiştim tekrar ediyorum. Dün gece 20-21 itibariyle kar koşullarını tamamladık. Fakat yağış için ilk dek'lerin ulaşması sabah 4-5'i bulacaktı. Öyle de oldu, hemen hemen saat 3 gibi İzmit'te ilk yağışı izledim. Peki bugün nasıl devam edecek bölgemizde;


    Bu şekilde parça parça kütleler almaya devam edeceğiz, kütle oluşumlarında sarı renkli kütleler artacak akşam saatlerinde, denk geldiği yerlere güzel örtüler bırakacak. Yine hava kararmasıyla 21 sularında sıfır derecelere kadar gelmemiz olası. Fakat bu saatlerde yağışlarımız azalacak biraz, sabah 4-5 gibi oluşumlar yeniden başlayacak ve asıl güzel kısım olan, uzun erimeyen kuvvetli bantları saat sabah 8-10 civarlarında başlatmış olacağız. İşte o zaman kütle eridi mi, dağa mı kaçtı suya mı düştü dertlerimiz bitiyor.

    Güncel

    İzmit için dün akşam da söylemiştim tekrar ediyorum. Dün gece 20-21 itibariyle kar koşullarını tamamladık. Fakat yağış için ilk dek'lerin ulaşması sabah 4-5'i bulacaktı. Öyle de oldu, hemen hemen saat 3 gibi İzmit'te ilk yağışı izledim. Peki bugün nasıl devam edecek bölgemizde;


    Bu şekilde parça parça kütleler almaya devam edeceğiz, kütle oluşumlarında sarı renkli kütleler artacak akşam saatlerinde, denk geldiği yerlere güzel örtüler bırakacak. Yine hava kararmasıyla 21 sularında sıfır derecelere kadar gelmemiz olası. Fakat bu saatlerde yağışlarımız azalacak biraz, sabah 4-5 gibi oluşumlar yeniden başlayacak ve asıl güzel kısım olan, uzun erimeyen kuvvetli bantları saat sabah 8-10 civarlarında başlatmış olacağız. İşte o zaman kütle eridi mi, dağa mı kaçtı suya mı düştü dertlerimiz bitiyor.

    Hava Forumun koyduğu 'Altay kar fırtınası' ismini beğenmeyen bir arkadaş var şimdi bir içeriğini gördüm de açık açık isim de kullanarak hedef göstermeye giriyor artık bu. Hava forumun kalitesini bir kere daha ortaya koyan bir içerik olmuş aslında. Bir kere daha isim konusunda tebrik ederim. Ne güzel isim seçilmiş öyle :)

    Buradan baktım da cuma akşamı için morluk kısımlar izmit boşluk içinde yanlışım varsa düzelt ben acemiyim daha

    Model 3 saatlik Aralık veriyor, deniz üstünde oluşan kütleler karaya girecek. Dakika dakika yağışı göstermediği için kimi çizim de deniz üstünde, kimisinde kara üstünde görüyoruz. Rüzgarla denizde oluşan yağış karaya taşınıyor.


    Edit : ayrıca öğlen güncellemesine bakıyorsunuz, Run kısmından güncelini seçin