Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ha diyorsun ki ocakta şubatta gelen sistemlerde 850 hpa sıcaklığı sorunu olmaz hemi.E öyle olsun bakalım:D

    Bal gibi de olur ama ne alacaksak ocak da şubatta alalım her anlamda daha kârlı. Tabi martta da kar yağsın isteriz ama en iyi ihtimalleri ocak ve şubatta yaşamak daha mantıklı

  • Arkadaşın bahsettiği durum daha farklı bir durum. Mart'taki sıcaklık yükselmesi Ocak ve Şubat'la karşılaştırılmayacak kadar fazladır. Çünkü güneş ışınları dünyaya daha dik açıyla düşmeye başlar ve sıcaklık yükselir. Yani Mart'ta -16 da gelse yine eriyecektir. Ocak'ta gelecek -16, Mart'takini 2'ye katlar. Tabii şöyle bir durum da var. Bahar aylarına geçerken hava bir miktar kararsızlık kazanır. Bu kararsızlık konvektif yağışlara güç kazandırır dolayısıyla uygun sıcaklıklarda daha fazla birikim olabilir. Tabii kışı kış gibi yaşamak istiyorsak Ocak veya Şubat'ta sistem almalıyız.

    Bence sorunun cevabını yazı da verdin aslında neyse.Asla kış mevsimine dediğin noktadan bakmadım bakamam.Çünkü yeri yeri geldi aralıkta,yeri geldi martta nisanda,ocak ve şubattan çok daha iyi sistemler gördüm : )Siz kışı ocak ve şubatta isteyebilirsiniz saygı duyarım ama benim kışım sadece ocak ve şubatta asla yaşanmayacak.Daha geçen sene ocak ve şubatta görmediğim yağışı aralık ve martta görmüşüm sonra kalkıp nasıl ocak-şubat güZellemesi yapayım : )Benim kışım aralıkta başlar mart 2. Yarıya kadar biter sizi bilemem : )

  • Ha bu arada eski takvime iyi hakim olun ne demek istediğimi anlayacaksınız.1 martın mart olmadığını 15 şubatın şubat olmadığını 1 ocağın ocak olmadığını bileceksiniz.Neyse kafanızı karıştırmayayım :D2

  • Bence sorunun cevabını yazı da verdin aslında neyse.Asla kış mevsimine dediğin noktadan bakmadım bakamam.Çünkü yeri yeri geldi aralıkta,yeri geldi martta nisanda,ocak ve şubattan çok daha iyi sistemler gördüm : )Siz kışı ocak ve şubatta isteyebilirsiniz saygı duyarım ama benim kışım sadece ocak ve şubatta asla yaşanmayacak.Daha geçen sene ocak ve şubatta görmediğim yağışı aralık ve martta görmüşüm sonra kalkıp nasıl ocak-şubat güZellemesi yapayım : )Benim kışım aralıkta başlar mart 2. Yarıya kadar biter sizi bilemem : )

    Tamam işte abi Ocak ve Şubat'ta, Mart'taki kadar uygun basınç dizilimleri olmadığı için o kadar iyi yağış alamadık. Önceden de yazdığım gibi bahar aylarında hava kararsızlık kazanır. Bizim DEK yağışları birer konveksiyonel yağıştır. Yani havanın kararsızlık kazanması DEK'lerin daha güçlü olması anlamına geliyor. Bu da daha fazla kar birikimi anlamına gelir. En basit örnek geçen yıl 200m rakımın çok iyi bir kış geçirmesi. Basınç dizilimi bizi sıcaklıklarda hep sınırda bıraktı o yüzden adam akıllı bir birikim göremedik. Sıcaklıklar 1-2 derece daha düşük olsa burada ocak şubat tartışması yapmazdık.


    Kısacası kışı kış gibi yaşamak için Ocak ve Şubat ayları biçilmiş kaftan. Yani Mart'ta iyi sistemler görmek, Mart'ın Ocak ve Şubat'tan daha iyi olduğu anlamına gelmez. Neyse abi sen kendi fikirlerini sundun, ben kendi fikirlerimi sundum. Güzel bir beyin fırtınası oldu :)

  • Yeni sloganımız “Kışı kış gibi yaşamak için:).Hadi bakalım tamam senin dediğin gibi olsun aralık ve martı eliyoruz. :D

    Abi eleyelim demedim. Yazdığım yazıdan bunu nasıl çıkardın ^^ Demek istediğim Ocak'ta ve Şubat'ta yağan karla Mart'ta yağan kar bir değil. Tabii Mart'ta efsaneler alabiliriz bu gayet olası bir şey ancak demek istediğim alsak bile ömrü çok uzun olamaz. Bu yazdıklarım kıyı kesimler için geçerli. Bu demek değil Ocak ve Şubat'ta yağan kar asla erimez. Tabii erir veya kalitesiz olabilir ama işin içine güneş ışınlarının düşüş açısı girince işin rengi değişiyor. Neyse abi sen benim ne demek istediğimi anladın :) İyi geceler.

  • Abi eleyelim demedim. Yazdığım yazıdan bunu nasıl çıkardın ^^ Demek istediğim Ocak'ta ve Şubat'ta yağan karla Mart'ta yağan kar bir değil. Tabii Mart'ta efsaneler alabiliriz bu gayet olası bir şey ancak demek istediğim alsak bile ömrü çok uzun olamaz. Bu yazdıklarım kıyı kesimler için geçerli. Bu demek değil Ocak ve Şubat'ta yağan kar asla erimez. Tabii erir veya kalitesiz olabilir ama işin içine güneş ışınlarının düşüş açısı girince işin rengi değişiyor. Neyse abi sen benim ne demek istediğimi anladın :) İyi geceler.

    Sistem minumum 3 gün sürsün ,aylardan Ocak yada şubat olsun ,soğuk girişi tam kıvamında olsun öyle fazla soğuk olup havayı kurutup da yağışı kesmesin,rüzgar da kuzeydoğulu olsun ki kütleler dağılmadan kıyıya yapışsın offf daha ne olsun ballı börek bende istiyorum:)))Anladım tabiki koçum :love:

  • Şimdiki gençler iklim değişikliğinin çocuklari oldukları için Mart ayının ne kadar ciddi bir kış ayı olduğunu çozemiyorlar olay bundan ibaret.. ağ olan iklim değişikliği bütün düzeni alt üst ettin yapma böyle da 😀

  • Şimdiki gençler iklim değişikliğinin çocuklari oldukları için Mart ayının ne kadar ciddi bir kış ayı olduğunu çozemiyorlar olay bundan ibaret.. ağ olan iklim değişikliği bütün düzeni alt üst ettin yapma böyle da 😀

    Hayır konu daha farklı hocam. Ülkemizi ziyaret eden 10 sistemden 8'i Doğu Karadeniz sahillerinde sıcaklık sorunu yaşar. Gençler bunu anlayamıyor. Bunun ayla yılla ilgisi yok. Bu rakımın ve konumun dezavantajı. 850 rakımdayım, 10 sistemden 6'sında da ben aynı sorunu yaşıyorum.

    1870 rakımda yaylam var, orda Ekim'de de Mart'ta da sorun yok. Mayıs'ta bile yok. Bilmem anlatabildim mi 1/kahkahas23s1

  • Hayır konu daha farklı hocam. Ülkemizi ziyaret eden 10 sistemden 8'i Doğu Karadeniz sahillerinde sıcaklık sorunu yaşar. Gençler bunu anlayamıyor. Bunun ayla yılla ilgisi yok. Bu rakımın ve konumun dezavantajı. 850 rakımdayım, 10 sistemden 6'sında da ben aynı sorunu yaşıyorum.

    1870 rakımda yaylam var, orda Ekim'de de Mart'ta da sorun yok. Mayıs'ta bile yok. Bilmem anlatabildim mi 1/kahkahas23s1

    Zaten anlattığınız gibi olmasaydı rakım farkinin yuksegin alcağın sahilin yaylanın köyün bı anlamı kalmazdı ALLAH ın kurduğu ilahi düzen bu düşünsenize sahilde 10 sistemin 10 un da da kar yagsaydi yaylaylan sahilin farkı ne olurdu ...ilahi düzen bu..

  • Hayır konu daha farklı hocam. Ülkemizi ziyaret eden 10 sistemden 8'i Doğu Karadeniz sahillerinde sıcaklık sorunu yaşar. Gençler bunu anlayamıyor. Bunun ayla yılla ilgisi yok. Bu rakımın ve konumun dezavantajı. 850 rakımdayım, 10 sistemden 6'sında da ben aynı sorunu yaşıyorum.

    1870 rakımda yaylam var, orda Ekim'de de Mart'ta da sorun yok. Mayıs'ta bile yok. Bilmem anlatabildim mi 1/kahkahas23s1

    Hay ağzın bal yesin emmioğlu.Kıyı kesimler olarak Aralıkta-Ocakta-şubatta dahil lambaya bakmaktan gözü bozulmuş bir nesiliz,martta sistem gelmesin diyecek kadar lüksümüz olduğunu bilemedik.Birdaha beni gençlerle yalnız bırakmayın,az daha dayak yiyordum:D

  • Bundan 35-40 yıl geriye gidersek eskiden karlı gün sayısı bölgemizde daha fazlaydı genelde bu karlı günler ocak ve şubat aylarında daha fazla.dünya 100-150 yıldabir mevsimsel döngüye giriyor ileriki zamanlar bizim için ne getirir onu bilemeyiz belki bizim buna ömrümüz yetmeye bilir lakin ilerde gelecek nesiller çok daha farklı kışlar yaşaya bilir nasıl bizden öncekiler gördüyse bizden sonrakilerde çok şeyler görecek ve bu kışlar nesilden nesile aktarılacak.şimdi teknolojide çok gelişti eskiden bu imkan yoktu mesela bu yıl vefat etmiş birinin hayattayken çekilen videosunu 50 hatta 100 yıl sonrabile torununun torunu görebilecek izleye bilecek işte teknoloji böyle bişey dostlar😊😊