Avrupa Sibiryası Uyanıyor Kış Sertleşecek

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Arkadaşlar beklediğimiz SSW nihayet kesinleşti diyebiliriz artık. 6-7 Ocak gibi Minor bir SSW'yi takiben üst stratosferden başlamak üzere 13-14 Ocakta Major(Büyük) bir ani stratosfer ısınması(SSW) ile karşı karşıyayız. Bu Major SSW ile birlikte Avrupa Sibiryasının uyanmasını bekliyorum.


    S8eNc0.png

    NmjsZt.png


    R60ltm.png


    Bu büyük ani stratosfer ısınmasın hemen öncesinde Grönland blokajının da etkisiyle Orta Avrupa kuvvetli bir polar atak alacak. Bu Ocağın 11-13'ü gibi gerçekleşecek. Bundan ne kadar yararlanabileceğimiz meçhul. Yani soğuklar bizi sıyırabilir. Muhtemelen en fazla Marmara'da normallerin 4-6 derece altına inebileceğimiz bir soğuk hava dalgası olur.

    Yükseğin Azora dönüşüp Güneydoğu'ya doğru kayması durumunda daha ciddi bir sisteme dönebilir. Ancak bu ihtimal biraz daha düşük.


    SSW'den 4-5 gün sonra üst seviye rüzgarlarının Japonya-Türkiye arasında 30 mb seviyesinde tıpkı 2012'deki gibi doğuluya dönmeye başladığını göreceğiz.

    SSW öncesi:


    rtNZvk.gif


    SSW gerçekleştikten 4-14 gün sonra:


    zUneNo.gif



    Son 10 gün bu sene:

    QtrCYT.gif


    2 senaryo var.

    1.senaryo: Grönland'daki yüksek basınçların kolunu İskandinavya'ya doğru uzatıp bölgede yeni yüksek basınç basınç oluşması. Ve bu yükseğin güçlenip doğuya kayarak Avrupa Sibiryasına dönmesi(2010 kışı)

    2.senaryo: Sibirya Yükseğinin kendi bölgesinde hakimiyetini ara ara zayıflatıp ara ara güçlenmesi ve Sibirya yükseğinin bulunduğu sırtın batıya doğru kayması yani bildiğimiz 'Doğudan Gelen Canavar' durumu

    AO indexinin benzerliği nedeniyle 2012 ihtimali çok daha yüksek. 2012 Ocağında AO indexi 1 puanlık düşüşün ardından çıkışa geçmiş ve bu esnada Sibirya batılamaya başlamıştı. O zamanlar AO indexinin -3 -4 civarında olması bekleniyor.


    Es28Kj.png


    Ve 30 mb'da doğulu bileşenli rüzgarları güneye kaydıkça Sibirya Yükseği batılanması için tetiklenmeye başlayacak. Bunun 18-22 Ocak arasını bulacağını düşünüyorum.


    s5WOvF.png


    2012'deki :

    38GJDh.gif


    MJO indexinin o zamanlarda 5-6'ya doğru gideceğini düşünüyorum. Bu sene çıkartılan NAO BLO'da ise şöyle bir senaryo bekliyorum:


    Dl24pd.png


    NAO indexinde çok uzun vadede nötre doğru çıkış ve ardından tekrar düşüş bekliyorum.


    Sonuç olarak;

    - 13-14 Ocak gibi Major SSW başlıyor. Alt enlemlere hızla soğuk akışı başlayacak. Grönland blokajı da bu tarihlerde gücünü kaybedecek.

    - Bir sürpriz olmaz ve Split SSW gelmezse Sibirya soğukları Ocak ayının 2.yarısında Doğu Avrupa'ya hakim olacak. Benim beklentim bunun 18-22 Ocak gibi başlayacağı yönünde. Ancak bunu tam gün olarak tahmin etmek Rus ruleti oynamak gibi bir şey. Yani çok zor.

    - Güzel günler yakın. 3 kışın acısını çıkaracağız. 8)8)8)

  • Elinize emeğinize sağlık üstadım, nereye gittiğinin pek bir önemi yok, maksimum faydalanmak isteriz elbette, fakat benim için ders niteliğinde bir süreç başlıyor. Konunuzu yakından takip edeceğim süreç ilerledikçe.

  • Я люблю тебя сибиръя. Seni seviyorum sibirya :)

    Ulu önderimiz, ebedi ve ezeli liderimiz, alemlerin sultanı Hz.Muhammed Mustafa (SAV)'ya salat ve selam olsun.

  • Hayırlısı olsun hocam. gelecekse bize gelsin bol yağışla, zaten herkesin malumu siklon patlasa bile fazla etkinlenmiyr bu sibirya soğukları :)

  • Eline emeğine sağlık 3 aydır canım Türkiyem kurudu o canavar sibirya dan Karadeniz e ve oradan Akdeniz e indimi Girit te Kıbrıs ta alçak basınç lar oluştumu yağmur kar tipi bora ver Allah IM ver yarabbim bu açılan elleri boş çevirme amiiiin

  • emeğine sağlık hocam

    Merhaba ben Onurcan Aydın 27 yaşındayım fiziksel engelliyim açık lise mezunuyum yılardır hava forumda model takibi yapıyorum.

  • Hocam elinize emeğinize sağlık.


    Aralık ayının başında da veriler Aralık ayının sonunu gösteriyordu. Fakat şu an malumunuz lodos çekiyoruz.

    Verilerin istikrarı önemli. Son 3 günde 180 derece evrilen modellerle karşı karşıyayız. Allah sonumuzu hayır etsin. Tüm dualarımız istikrar için.