2021 Türkiye Susuzluk Tehlikesi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Önümüzdeki yıl ne yazık ki Ocak ayındaki olası bir geçici rahatlamadan sonra barajlarımız açısından zorlu bir süreç bizleri bekleyecek. Bu sefer geçen seneki gibi rahatça bol bol yağışlar gelecek diyemiyorum. Lütfen mümkün olduğunca suyu tasarruflu kullanmaya devam edelim. Şubat ayında pozitif NAO'nun geri gelmesiyle birlikte kurak patern geri gelebilir. Orta-Doğu Karadeniz, Akdeniz'in bir kısmı ve Doğu şehirlerimizin dışında kalan şehirler 2021'in ilk yarısında devam edecek bir kuraklığa hazır değil.



    naoindex.png


    111778-tprep-glob-djf2021-1dec2020-f1-gif


    AMJ21_World_pcp.gif

  • Konu için teşekkürler hocam,birçok platformda da açıklamaya çalışıyoruz bu durumu ancak kuraklıktan haberi bile olmayan çok insan var.Bahar aylarında La Nina'nın sonlanmasıyla beraber yağışlı patern umuyordum ancak modellerin beklentisi farklı görünüyor.Umarım Pandemi döneminde susuzluk gibi üzücü bir durumla da karşı karşıya gelmeyiz..

  • Bizi kurtarirsa kar kurtarir, ocak ayi yagis anlaminda iyi gecmeli yoksa 2021 yazi son 40-50 yilin en kurak ve en susuz yili olmaya aday olur..

    Ayrica konu icin tesekkurler Storm Chaser

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Konu açılışı isabetli olmuş , susuzluk sinsice aniden gelir bir bakmissin barajlar , göletler çekilmiş.. o an yapacak hiç bir şey yok .bunun çözümü o an yok işte.

    Büyükşehir belediyelerin acilen şu kullanımıni en aza indirmeye teşvik için , belli metreküpe kadar az kullanıma %50 gibi oranlarda indirime gidip halkı teşvik etmesi , ayrıca medyada ve tv lerde yüksek algı için her reklam aralarında vtr dönmesi lazım durum ciddi...

    Orta ve uzun vade tahminlerde kuraklık gözüküyor , sistem kovalayan bizler kar yağsin istiyoruz ama, görülen o ki Ocak ve Şubat ayları soğuk ancak kurak geçecek gibi.Allah yardımcımız olsun.

  • ülkemiz her açıdan kötü olaylara maruz kalıyor umalım ki bugünleri atlatalım bunlara bir de kuraklık eklenmesin allah yardımcımız olsun

  • Allah korusun kuraklıktan. Çok sıkıntı yaşarız. Umarım alabildiğince yağış alırız. Kendi ilimden örnek vereyim kasım ayında zirve kayak bölgesi örtü olurken uludağ'da ocak ayına gireceğiz bomboş zirve. Bursa'ya çok katkısı oluyordu eriyen karların,doğal kaynak suları vs. Nilüfer Barajı yüzde 5,Doğancı Barajımız yüzde 30 dolu. Çok sıkıntı ilerisi için. Umarım artık daha ciddiye alınır televizyonlarda da görürüz. Kimse umursamıyor ve günlük su tüketimleri çok fazla. Gereksiz israf var ortada.

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • Avustralya da ve yanılmıyorsam Suudi Arabistan da deniz suyu arıtılarak kullanılıyor. Nüfusu 20 milyona dayanmış İstanbul içinde bu seçenek yakın zamanda gündeme gelecektir.

  • Çok önemli bir konuya deginmissiniz hocam. Geçen twitterda diyanet yağmur haberini aldı ondan sonra yağmur duasına karar verdi diyenlere kuraklığın devam edeceğini,yağışların sadece belirli bir bölgede etkili olacağını anlatmaya çalıştığımda sağlam küfürler yemiştim. Maalesef milletimizde 0 bilinç var bu konu hakkında.

  • Sevgili ustalarım,bilmiyorum benim bilgisizliğimden mi ancak;

    Geçen sene Ankara'da ki barajlarda bulunan su miktarından sadece 2 milyon metre küp fark var ki sanıyorum bu kolaylıkla telafi edilebilecek bir miktar.



    30178df69e.png


    Öte yandan önümüzdeki Ocak,Şubat,Mart ve Nisan ayları ülkemizin en çok yağış alan ayları.Su savaşları olacağından bahsedilmiş ancak su savaşları ancak gelişmemiş toplumlar arasında olabilecek bir savaştır diye düşünüyorum.

    Sadece Akdeniz'de 3.750.000 km'3 su hacmi var. 1km'3 tam tamına 1 trilyon litre su veya 1 milyar metre küp su yapıyor ve sadece 1km'3 su Ankarada ki tüm barajların yaklaşık %65'i yapıyor.Tuzlu su arıtma tesisleri kurularak çok kolay bir şekilde halledilecek bir problemdir bence bu problem.

    Bence buradaki asıl soru şudur; hangi ülke bilimi ve ekonomik kaynaklarını akıllı kullanacak ve halkını refaha ulaştıracak.Düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim,herkese iyi geceler dilerim.

  • ben halkin onemli bir kisminin ozellikle ana haberlerde barajlarin alarm verdigi yonundeki haberlerden sonra bu konudan haberdar oldugunu bir cok kez sahit oldum.tabi haber izlemeyen dunyadan bi haber insanlar varki bu insanlara bu konuyu anlatmak ve farkindalik olusturmak iste en zor olani.su son aldigimiz ciliz yagislarin (ankara) barajlari doldurduguna inanan insanlar var.

  • milliar kar yağışı alamadığımız sürece kolay kolay kapanacak bir fark değil hocam . Ve yine kar yağışı alamadığımız sürece düşüş olacaktır . Geçirdigimiz yağışlı günler de merkeze yaklaşık 10-15 mm miktarın da yağış düştü , barajların bulunduğu istasyonlar da ise bu miktar hemen hemen 2 katı diyebiliriz , Ama sadece barajlarda ki düşüşü bir miktar azalttı .