Her sene aynı durumlar yaşanıyor ancak istatistik diyagram olayı ile ilgili bir yorum gördüm onun hakkında bir şey diyeyim öncelikle çok kere diyagramın aşağı yönlü olup nasıl yukarı kırdığına şahit olduk. Aşağı yönlü gidiş de yok eğimi çok az bir grafik zaten ki uzun vadeli diyagram bakmak bu dönemde çok doğru değil çünkü son 96 saatte bile tam tersine dönmüş diyagramlar görüyoruz.
Ayrıca bu sene evet iyi geçmesi beklenen bir seneydi yine bi bakmışız şubatta iyi bir sistem gelmiş her şeyi unutturmuş ama mevzu şu grupta bazı daha tecrübeli ve bilgili kişilerin ağzından çıkacak cümlelere göre ümitlenen insanlar var. Benim ricam tahmin de ve görüşlerde bulunan abilerimden bunu da düşünerek yazmaları. Doğruya doğru ben burda kimseye bir şey demiyorum elbette tahmin bu yanılabilir ötelenir hiç gerçekleşmeyebilir elbette çok doğal bir durum. Ama 1 güncellemeye göre ümit ya da umutsuzluğa kapılmayın yoksa çok boş yere kendinizi yıpratırsınız. Tahmin ve görüş bildirenlerden bunu düşünerek yazmalarını sadece rica ediyorum
Önümüzdeki dönem can sıkıcı duruyor sistem ihtimali her zaman vardır ama benim tavsiyem uzun vadeli bakmayın 3 4 gün içerisine bakın gerisine hobi gözüyle bakın maalesef 240 saatteki tablo aynı şekilde bugüne gelemeyecek 96 saatte hatta 48 saatte bile bozan ne sistemler gördük. İyi forumlar herkese sağlıkla huzurla kalın
Ecmwf doğulu verdi sıkıntı yok vade çok uzun bize arada deneseler olur sürekli bize verirlerse vade yaklaşınca bozuluyor coğrafyamıza sert soğuklar inecek bunda bir fikir birliği var onu cebimize atalım ve bekleyelim
Maalesef haklı çıktım bana göre ocağın ilk 15 günü kapandı daha önce de belirtmiştim. Büyük bir alanı kaplayacak yb hakimiyeti olacak gibi duruyor avrupa ve türkiyede . Bu yb döneminin ardından artık ciddi bir sistem konuşulabilir yine bakalım nasip ancak haliyle ümitler törpülendi epey yapacak bir şey yok artık nasip kısmet
Ecmwf negatif endeks beklentisini pozitife çevirdi 180 derece dönüş resmen modellerde de 10undan itibaren avrupaya yerleşmeye çalışan azoru görmeye başladık ümit verici
Son bir not, tek güncelleme asla en doğru planı veremez, aşağıda işaretlediğim ab merkezlerinin hangisinin güçleneceği, inen sistemin de etkisini değiştirir .
En batı ucu güçlenirse etkili sistem alırız, orta kısım güçlenirse sıyırır, doğu ucu güçlenirse kafkaslara gider
Doğu abdye inen güçlü sistem varlığında genelde bu abler atlantiği kaplar bize de pide azor düşer doğu abdye o sistemin mümkünse inmemesi ineceksede atlantiği saracak kadar parazit üretmemesi şart aksini düşünmek dahi istemiyorum
Şunu artık çok net söyleyebilirim tek tük sistemler dışında ülkemiz sistemler konusunda epey sıkıntı yaşamaya başladı. Ya ötelenir ya binbir türlü çile çektirir öyle gelir saç baş yoldurtur en son gider 72 saatte bozar bunlara artık adapte olmamız gerekiyor ülke olarak. Vade elbette çok uzun ama önce bi 8 ocak civarına bir şeyler gösteriyolardı şimdi 10 12 ocak oldu artık o da muamma. Gfs de görünen düzen oluşursa daha ocağa girmeden ocak ilk yarısını kapatabiliriz. Burdaki değerli abilerim beni yanlış anlamasınlar evet herkes elbette yanılabilir özellikle son yıllarda verilerdeki tutarsızlıklarda eklenince tahmin yapmak zorlaşır. Ama şöyle bir gerçek var ki aşağı yukarı ocak ilk 15 kapandı kışın yarısı bitti neredeyse bunu da göz ardı edemeyiz.
Ayın 22sinden itibaren yağışlı bir sürece giriyoruz ardından modellerin ayrıştığı 24 26 aralık sistemi var iç kesimler adına efsane potansiyeli taşıyor gfs gibi inmesi yeterli ecmwf batıda bırakıyor o yüzden hoş değil ancak o tarihlerde naonun pozitifte kalması sistemi yavaş yavaş doğuya itrcektir ecmwfde beklentim ve umduğum gfs gibi olması tabi gfsde fazla uçuk ama sistemin iniş güzergahı üzerinden konuşuyorum
Düzelme beklemiyordum yanıldım aslında sistemin baştan beri bu tarz olması lazımdı bozduklarında ümidi kaybetmiştim ama sürpriz oldu düzelme trendi devam bile edebilir
Baskın bir yb yok aslında. Düzelmeye aday bir sistem. Yb nin ayakları güçlü olmadığından fazla değişkenlik gösterebilir sistem.
Var abi akdeniz çanağında yb sağlam ha oynar doğru. Sistemi belirleyen asıl faktör grönlandın güneyindeki ab ve çevresindeki hareketlenme orayı takip etmek lazım asıl
Topragim sen bu yorumu yaptıysan samsunda kar garanti olmuştur artik
Bu dostumuzun yaptığı yorumlarda genelde gerçekçi yaklaşımla oluyor ve tecrübelere dayanarak konuşmuş kendisine katılıyorum. Aralıkta son senelerde kaçan balıklar büyük oldu bu sistem adına ben aslında marmara girişli bekliyordum ama hali hazırda görünen desenlerde ihtimali yok denecek kadar az muhtemelen kafkasyadan sıyıran bir sistem olma olasılığı fazla ancak tabiki bölgeyi etkileme ihtimali de var. Ama benim de şahsi görüşüm sistemin kafkasyadan sıyıracağı yönünde. Son senelerde aralıkta gelen sistemlerde ülkemize direkt dalanı oldu mu hatırlamıyorum ama yok yani 21 aralık 2021 en büyük örnektir kaçan balık büyük olmuştu ama yine de sahillerde kar görmüştü. Hayırlısı olsun arkadaşlar can sıkmadan takip edilebilir.
4 senedir çorumdayım bugünkü yağışı 21 22 senesindeki o efsane kışta bile görmedim çok iyi yağdı tabiki sıcaklık sorundu ama yine de 26 kasımdaki sisteme göre ana yol ve kaldırmlarda da örtü oldu erime var ancak geçen sistem daha hızlı erimişti pus var şuan onunda etkisiyle kar hala yerde erir yarına ama bugün gerçekten çok sürpriz ve mükemmeldi. O yoğun yağışı çorumda görmek nasip olur mu bir daha bakalım. Bu seeneye iyi başladık 26 kasım ve 4 aralık 2 tane örtülü sistemle başladık. Bu arada 850de +1 civarı vardı yağış sırasında yer seviyesinin soğuk olması etken oldu tabiki
Çorumda 850de +1 ile muhteşem bir kar yağışı ve ana yolları dahi beyazlatan bir görüntü var 2cme yaklaştı bekliyordum görsel ama bu kadarı fazla oldu mutlu etti
Arkadaşlar geçirdiğimiz sistem ardı oluşan yb iç kesimlerde dondurucu özellikte kar erimesini de minimalize etti. Şimdi önümüzde ılık bir dönem var şuan görünen ay ortasına kadar , döngü sürekli bize işlemez ama bu ılık döngünün ay ortasında kırılması gerektiğini görüyorum. Aralık 2.yarısı hareketli güzel geçebilir. Şahsen aralık ilk yarısının kaybolmasını yeğlerim 2.yarısının kaybolmasından ziyade. Gönlünüz rahat olsun sadece biraz sabredin.
Sistemler bu sene ayların ikinci yarılarında geliyor. Ekim 2.yarısı kasım 2.yarısı güzel geçti. Şimdi de aralık ilk 10 günü net kapalı yine 2.yarısı hareketli geçecek gibi duruyor
Çorumda erken geldi sulu da olsa örtü yaptı daha kuvvetli yağış sabah 9a kadar devam edecek öğlene kadar sürecek sıcaklık vs gece 3 gibi pik yapacak güzel ilerliyoruz bakalım ilerleyen saatler neler getirecek. Ha bu arada suluda olsa örtüyü kaptığımız için geçen seneki kıştan her türlü daha iyi bir kış oldu diyebiliriz ahahaha
Gfs bütün diğer modellerden farklı çıktılar sunuyor ama son yıllarda olduğu gibi bu akşam güncellemesinde de pek değişim göstermeyen ecmwf bana göre bu sistemin kazananıdır en kötü eco ufak batılar gfs ise ecoya yanaşır. Ama gfs gibi bir senaryo beklemiyorum