Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Muhtemel 5 aralık sistemi -7,-8 bandında sahillere havada kar yapan sistem tarzı bir şey olsa tadından yenmez. Gönül ister ki örtü yapsın ama 10 aralıktan öncesi zor:((

    Hocam o zamanda havada kar görsek bayram ederiz :) Örtü işini Ocak ve Şubata bırakıyorum ben.

  • Sert kışlarda kar yağışı kademe kademe aşağıya iner bir sistem gelir 1500 m kar yağar 10 gün sonra bir sistem daha gelir 1000m kar yağar vs böyle böyle sahillere yaklaşır. Bu yıl sezonu erken açtık dağlar daha eylül ayında karla tanıştı kasımın ilk günlerinde ise 600-800 m civarlarına kadar indi ancak devamı gelmedi sistemciklerle kasımı bitiriyoruz bir süre lodos-karayel kovalamacası olacak bu maalesef geç kalmış bir süreç aralığın ilk haftasına kadar da pek umut yok.

  • aysonuna doğru blokaj yavaş yavaş etkisini kaybediyor aralık ayında yağışlıbir periyoda girme olasılığımız çok yüksek önceliğimiz herzamanki gibi yağmur olacak.kar yağışlarıda zamanı geldiğinde oda olacak.merak etmeyin😊

  • sıcaklıklar kış genelinde ortalamaların üzerinde (ılık) geçecek.Yağışlar ülke genelinde ortalamaların üzerinde (bol yağışlı) gerçekleşecek Batı’dan Orta akdeniz siklonu ,dönem dönem kuzeyden cephesel ataklar inecek. Orta Akdeniz siklonları ziyaretiyle lodoslu günler artacak özellikle Batı bölgelerimizde lodos fırtınaları sıklaşabilir bir ihtimal.

    Kış Sezonu içerisinde Endexslerdeki dalgalanmalarla zaman zaman Azor ve İskandinavya yükseği uyanarak ,Orta veya Doğu Avrupa’dan


    Türkiye’ye en az 2 kez Arktik veya Sibirya Bileşeni içeren Soğuk hava indirerek Trakya-İstanbul-Marmara-Karadeniz bölgelerinde en az 2 kez örtü oluşturabilecek kar yağışlı sistemlere yol açabilir.

    İç Ege-İç Anadolu-Doğu Anadolu bölgelerinde ise geçmiş senelere oranla kar yağışlı gün sayıları artması bekleniyor hatrı sayılır örtü oluşumları kaydedilebilir.


    Batuhan Çolak on Twitter
    “Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib: "Avrupa'nın elinde Suriyelilerin Lübnan'a göçünü sonlandıracak herhangi bir yol haritası bulunmamasından dolayı…
    twitter.com


    bu kış bana göre 2020 tarihindeki gibi birşey olacak hadi hayırlısı


    başka bir forumun linkini paylaşmak yasakmı bilmiyorum yasak ise kusura bakmayın arkadaşlar.

  • Arkadaş o kadar emin konuşmuş ki Kasım basınç örüntüsüne göre tahmin yapmış olmalı. İç Ege İç Anadolu ve Doğu Anadolu bol karlı geçecek demiş ve tahmini ile çelişmiş. Gröndland blokajlı dönemlerde iç bölgeler zaten ayaza mahkum kalır. Orta Akdeniz siklonları da iç bölgelere sağanaktan öte bişey getirmez. Modellerin son 72 de dahi yanıldığı bu neoklima döneminde bu kadar emin bir kış tahmini çok cesura kaçmış. Arkadaşa katılmamakla beraber gröndland blokajın dan ziyade arktik veya sibirya kökenli sistemlerin İtalya ile ülkemiz arasında rekabete neden olacağı kanaatindeyim

  • Osman Akkaya hocama katılıyorum. Negatif endeks, Atlantik sırtı, pasif azor ve grönland blokajını aynı metin içinde kullanıp Türkiye için olumlu bir beklenti kurabilmek neredeyse imkansız. Arkadaşın ilk paragrafı doğruysa ikinci paragrafı duygusal. İlk paragrafı baz alırsak, soğuğun bir türlü ülkemize sokulamadığı bol ama kuru lodos yediğimiz, kısa yağışların arkasından uzun yb günler geçirdiğimiz berbat bir kış kalır elimize.

    Doğrusuna gelince hiçbir negatif endeks bütün bir kışa yayılamaz. Arktik bileşenli Sibirya beklentisi ancak bu sisteme 15-20 gün kala tespit edilebilir. Genellikle Kasım ve Aralık aylarında Gb. etkili olur ama bu durum 15-20 günü aşmaz.

    Akdeniz çalışacak demek, bütün iç bölgeler kara gömülecek demek değildir. Mesela önümüzdeki cumadan itibaren yaşayacağımız Akdeniz depresyonu gibi AB'nin soğuk cephesi uzakta kalınca şakır şakır yağmurla geçer gider.

    Kısacası bana göre ezber bir tahmin. Çünkü bahsettiği herşey (iki kez sert sistem beklentisi bile) neredeyse her kış gerçekleşen klasik şeyler.

    Son olarak bütün bir sezon mjo tahmini yapmak çok iddialı olmuş. Bu tahmini bilimsel bir metodla yapıyorsa kendisine sonsuz saygılar.