Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • İzmir'de yaklaşık 50 kilometre uzunluktaki Tuzla fayında inceleme başlatan deprem uzmanları, Menderes ilçesinde kazdıkları hendekte fayın jeolojik geçmişini araştırıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Tuzla fayının kuzey ve orta bölümlerinde uzun zamandır bir kırılma meydana gelmediğini belirterek, "Uzun bir süredir deprem üretmemiş. Bu da depremin yaklaştığı anlamına gelir" dedi. Sözbilir fayın gelecekte 7'ye varan büyüklükte bir deprem üretebileceğini söyledi.


  • Daha önce gördüğünüz bütün deprem sallamasyoncu,tahmincileri unutun. Herif windy uygulamasına göre deprem tahmini yapıyor. Rüzgar,basınç dağılımlarına bakıyormuş. Hahahaha çok güldüm öğlen öğlen şuna. Ey maşallah abime.

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞


  • Daha önce gördüğünüz bütün deprem sallamasyoncu,tahmincileri unutun. Herif windy uygulamasına göre deprem tahmini yapıyor. Rüzgar,basınç dağılımlarına bakıyormuş. Hahahaha çok güldüm öğlen öğlen şuna. Ey maşallah abime.

    daha neler:) bunun altına sen ne ayaksın diyen yok mu yahu? bide rahat rahat açıklama yaparım diyor :):)

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • daha neler:) bunun altına sen ne ayaksın diyen yok mu yahu? bide rahat rahat açıklama yaparım diyor :):)

    Yok be hocam nerede millet yazmış marmara depremi mi olacak hocam diye :D Kimse dememiş yahu bu windy uygulaması ne diyorsun sen diye :) Bu ülke akıl hastalarıyla dolu diye bir söz var he işte o. Windy nedir ya hahahaha

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • Dyson Lin denen şarlatandan sonra ben bunlara inananlara doğruyu anlatmayı bıraktım.Herifin takipçisi 7 binden 300 bine çıktıydı 2 günde. sura16

    Neymiş bunda basınç her yandan basıyormuş aynı sivilce sıktırmak gibiymiş.İyi güldürdü. ^^^^^^

  • Yok be hocam nerede millet yazmış marmara depremi mi olacak hocam diye :D Kimse dememiş yahu bu windy uygulaması ne diyorsun sen diye :) Bu ülke akıl hastalarıyla dolu diye bir söz var he işte o. Windy nedir ya hahahaha

    akil hastasi degil konudan uzak ve bilgiye ac, boyle seyleride seviyoruz ciksin birisi felaket tellalligi yapsin herkes korksun filan..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • İzmir ve Manisa'da 5-5,5 büyüklüğünde bir deprem şu an sürpriz olmaz. Çok hareketlilik var ve amatör tahminlerine genelde güvendiğim bir kişi de bunu yazmış.

  • Konunun ağırlını yitirmeyelim derim.Sanaldaki abuklukları konu dışı konusundan gündeme getiriniz.Her mesajda bir acaba demek istemiyorum...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Manisa, İzmir ve Balıkesir'deki binalar çok yoruldu Ocak'tan beri. Yeni gelebilecek +5 depremler eski, dayanıksız binalarda önemli hasar yapabilir artık bu 3 şehirde.

    2 Mal editiert, zuletzt von Onur35 ()

  • Manisa, İzmir ve Balıkesir'deki binalar çok yoruldu Ocak'tan beri. Yeni gelebilecek +5 depremler eski, dayanıksız binalarda önemli hasar yapabilir artık bu 3 şehirde.

    5 ile 5.5 arasındaki depremler betonarme dediğimiz ; taşıyıcının beton ve çelikle desteklendiği kolon olan binalarda hasar ve yıkım yapmaz. Zira bu büyüklükler arasında olan depremin yaptığı atım miktarı derinde 5 ila 10cm arasındadır yüzeye ulaşmaz.

    5'lik deprem yığma yapı dediğimiz ; iskelet sisteme sahip olmayan, yalnızca duvarların taşıcıyı olduğu binalarda bile zor yıkım yapıyor.Yığma yapılarda hasar 5.5'dan sonra başlıyor genelde o yapınında çok çok kötü yapılması lazım, bu yüzden şehir merkezlerinde betonarme binalarda oturuyorsanız, 5'lik depremlerden korkmanıza gerek yok sadece sallar.Senin dediğine gelirsek özellikle Akhisar ve Kırkağaç merkezli ocak ve şubat ay'ında meydana gelen depremlere köyüm çok yakın olduğu için köyümden örnek vereyim büyüklükleri 5.7Mw/5.2Mw/5.2Mw/5.0Mw/5.0Mw başta 5 adet olmak üzere çok sayıda +4Mw deprem izledi, sadece bizim köyde orta/ağırlı hasarlı bina sayısı 100 adete yakın, toplam hanesi sayısı 200-250 civarındadır tahminim, bunların çoğu orta derece hasarlı iyileştirme yapılması için hemen hemen herkese afet kredisi çıkartıldı. 5.0Mw/5.2Mw'lik depremler bizim köyde bile yıkım yapmaz gibi şu aşamada.Asıl sorun çevredeki fayların üretebilecekleri en büyük depremler bunlar değil, ne getireceğini bilmediğin bir oluşum hakkında yorum yapmakda imkansızlaşıyor.Misal gece başlayan bir seri deprem mevcut Akhisar/Sazoba merkezli depremlerin episantr merkezleri geçtiğimiz haftalarda meydana 5.5'lik depremin lokasyonuyla aynı o depremin çözümü eğim açısı vb. olsun Gölmarmara fayıyla uyuşuyordu, depremler Gölmarmara fayının kuzeybatı ucunda meydana geliyor. Uzunluğu 16-20 km'yi bulan bir faydan bahsediyoruz geçmiş davranışı ve son deprem tarihi bilinmeyen bir fay hakkında yorum yapmak çok zor.4'lük 5'lik deprem olabilir dersin fay 6.0Mw veya daha üstünde bir depremde üretebilir o zaman işler değişir işte.


    Şu deprem tahmincilerine gelirsek yazmayayım diyorum ama insan tutamıyor kendini, bir toplum bu kadar salak yerine konamaz birde bunlara itibar edenler yokmu diyecek söz yok.Adamlar isim vermeyeyim, ülkemizin deprem konusunda uzmanlaşmış yıllarını bu işe vermiş kişilerden daha fazla el üstünde tutuluyor yazıklar olsun.Bir Allahın kulu çıkıpda demiyor kardeşim her gün/hafta tahmin yapıyorsun +4'lük 5'lik depremlerden bahsediyorsun bu zamana kadar hangi büyük depremi bilipde can kurtardın veya yaptığın tahminlerin bana bir yararı varmı diye sorgulamıyor..


    5 Mart 2019'da yazdığım forum üzerinden paylaştığım bir gönderi mevcut , aktif (faal noktalar) deyip bölgeleri saymışım.

    Bugün tarih 25 Temmuz 2020 hemen hemen 1.5 yıl olmuş günler/aylar içinde gerçekleşen +4M depremleri yazmıyorum,sadece bir kaç etkili depremi paylaşacağım 1.5 yılda saydığım bölgelerin neredeyse tamamında +4M deprem meydana geldi kırmızıyla işaretlediğim bölgeler halen aktif devam eden bölgeler.Yoksa Diyarbakır/Silvan'da dahil 4.1Mw olmak üzere deprem meydana geldi.

    Elazığ/Sivrice 6.8Mw (Malatya/Doğanyol aslı)

    Bingöl/Karlıova 5.9Mw

    Van/Başkale,gelenler köyü 6.0Mw

    Manisa/Akhisar 5.7Mw

    Malatya/Hekimhan 4.9Mw

    Balıkesir/Savaştepe 5.0Mw

    Çankırı/Çerkeş 5.1/5.0Mw

    Erzincan/Kemah 4.5Mw

    Hatay açıkları 4.8Mw

    8c8c8e1ce65.png

    Mesele sadece depremleri biliyorum demekse ,il veya bölge bazında tahmin yapmanıza gerek yok , ilçeye kadarda lokasyon verilebiliyor.Windy'den basınçla,karıncayla,bulutla falan uğraşmayın gerek yok :) Açın kandilli'nin haritasını 3'er Aylık bazlar halinde aktif (faal) noktaları çıkartın hangileri sönümleniyor hangileri devam ediyor bakın. Rastgele seçeceğiniz 3-4 Bölgede mutlaka deprem meydana gelicektir,bunları haftalar halinde 1 yıla yayarak söylerseniz, Deprem tahmin uzmanı olup binlerce takipçiniz olabilir..

    Önümüzdeki Gün/Ay/Yıllar'da Adana ve Osmaniye'nin kuzeyi Kozan,Sumbaş,Kadirli ve Kahramanmaraş/Andırın civarlarında +4/+5 Belkide +6M Deprem meydana gelebilir alın size tüyo..

  • Alaska depremi lokasyonu ve artçı dağılımı 1938 Depremi (8.3Mw ) ve 1946 Depremi (8.6Mw) arasında sismik boşluk konumunda kalan alanı kırmış görünüyor.Mega bindirme niteliğindeki bölgede bu büyüklüğe varabilecek hala birden fazla sismik boşluk mevcutdur.Kayma hızıda yüksek olduğu için depremlerin tekrarlanma süreleride nispeten daha düşüktür.c5f57e5d927.pngDeprem sonrası meydana gelen yer değiştirmeler yüzey kırığı değil,insan eliyle inşa edilmiş yapılarda yol,köprü vb. meydana gelen deformasyonlardır. Ters/Bindirme niteliğinde bir fay olduğu için yatay bir atım değil yükselim şeklinde deformasyon görülüyor;

    Benzer kırıklar 2011 Van depremi (7.2Mw)'indede görülmüştür. 2011 Van depremi kör fay denilen , kör bindirmede meydana gelmiştir.Bu yüzden belirgin bir yüzey kırığı izlenemezken Alaska depremindeki gibi insan eliyle inşa edilen yapılarda deformasyonlar gözlenmişdir. (Görsel; Cengiz Zabcı,Taylan Sançar,Serdar Akyüz'e aittir.)

    7128f3.png

    Sismik Boşluk Kavramı
    Kabuk içerisinde gerilmelerin kümulatif olarak artıp, jeolojik birimlerin dayanım gücünü aşacak düzeye erişince, aniden boşalması ile deprem meydana gelmekte ve yüzeyde faylanmalar oluşmaktadır. Oldukça uzun faylar boyunca, uzun süredir depremlerin olmadığı kısımlar, gelecekte deprem oluşturma potansiyeli yüksek olan yerler olarak tanımlanmaktadır. Mogi (1979) tarafından bu kırılmadan kalan kısımlar birinci tip sismik boşluk olarak (First kind of seismic gap=Spatial gap) tanımlanmıştır. Sismik bir bölümde büyük depremlerin artçı şokların yayıldığı bölgelerin harita üzerine işaretlenmesi sonucu, arada yer alan boşlukların hepsinin gelecekte deprem oluşturmasının şart olmadığı belirtilmiştir. Çünkü bu kuşakların bazı kesimlerinde asismik kayma sonucu sürekli deformasyon boşalımı olabilir ve çok sık olarak mikrodepremlere maruz kalırken büyük magnitüdlü depremler oluşturmazlar. Bu kısımlar,fayların krip (kayma) gösterdiği segmentleri olarak bilinir (Demirtaş vd. 2000).

    Bazı durumlarda, büyük bir deprem oluşmadan önce, büyük depremin odak bölgesinden uzakta yer alan bölgelerde yoğun mikro deprem etkinliği görülür. Büyük bir depremden önce odak bölgesinde bir çeşit haberci olaylara işaret eden bu sismik suskunluk ilk defa Inouye (1965), tarafından ikinci tip sismik boşluk (Second kind of seismic gap=temporal gap) olarak tanımlanmıştır (Demirtaş vd. 2000). Sismik boşluk alanları yorumlanırken dikkat edilmesi gereken bir konu sismik boşluk

    teorisine uymayan bazı istisnaların olmasıdır. Örneğin İmperial Valley’de (Kaliforniya) 1979 yılında orta büyüklükte bir deprem, 1940 yılında benzer büyüklükte bir deprem oluşturmuş fayın aynı segmentinde tekrarlanmıştır. Bu yüzden aynı fay segmenti
    boyunca depremlerin hızlı bir şekilde tekrarlanması sözkonusu olabilir (Demirtaş vd. 2000). Paleosismolojik çalışmalar, deprem tekrarlanma aralıklarının normal faylarda doğrultu atımlı faylara nazaran daha uzun ve ters faylardaki depremlerin daha kısa aralıklı olduklarını ortaya koymuştur (Demirtaş vd. 2000).

  • Tahminlerine güvendigim nedir ya, hava tahmini mi bu? :))


    Bu tarz haberlere ve bu haberleri yapan kisilere hicbir sekilde itibar etmeyiniz. Deprem, tahmini yapilan bir dogal afet degildir...


    Manisa bolgesi zaten aktif bir bolge simdi deprem olacak diyenler yarin oburgun deprem olunca bak ben bildim diyecekler yutan arkadaslar yutmaya devam etsinler..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğünün 'Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları' başlıklı bir kitapçık yayınlamışlardı. Burda da paylaşılmıştı.

    Şimdi ise 'İstanbul Tsunami Eylem Planı' başlıklı kitapçık ve 'İlçe Tsunami Bilgi Kitapçıkları' adlı araştırmalar yayınlandı.


    'İstanbul Tsunami Eylem Planı' kitapçığa ulaşmak isteyenler;

    https://depremzemin.ibb.istanb…tanbul-tsunam-eylem-plani


    'İlçe Tsunami Bilgi Kitapçıkları' kitapçığına ulaşmak isteyenler:

    https://depremzemin.ibb.istanb…#le-tsunam-blg-ktapiklari