Posts by O Sistem Buraya Gelecek!

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Toplamda bu verileri karşılayan 10 sene kullanılarak Kış mevsiminde meydana gelen SSW-La Nina olayları ilişkisi ile kullanılarak yapılmış Avrupa'daki Mart ve Nisan ayları yağış anormalisi için güzel bir analog çalışması...


    Haritaların üst kısmında veri için kullanılan seneler mevcut.



    Eğer kış mevsiminde La Nina varsa ama Ocak ve Şubat aylarında SSW olayı yoksa genel olarak Mart-Nisan ayı yağış anormalisi :








    Eğer 15 Ocak - 28 Şubat tarihleri arasında SSW olayı varsa ve La Nina varsa genel olarak Mart ve Nisan ayı yağış anormalisi:







    External Content twitter.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

    2020 Haziran'ından beri yaklaşık son 3 senedir La Nina olayı ile soğuk sular etkili olurken, geçtiğimiz günlerde daha yeni El Nino olayına geçmemize rağmen ve hatta daha adam akıllı El Nino olayı bile yokken Küresel su sıcaklık anormalisi tarihin en yüksek seviyesinde...

    Okyanus ve Deniz suyu sıcaklık anormalleri çok yanlış yönde ilerliyor... Bu sıcak sular sadece okyanuslarda ve denizlerde kalmayacak, sıcaklıklara ve atmosfere de etkisi olacaktır.


    İlerleyen günlerde bu forumda IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) geçtiğimiz Pazartesi günü yayınladığı 6. Değerlendirme Raporu olan 2023 İklim Değişikliği Raporu'nu, artık Küresel İklim Değişikilği'nde son uyarılar olduğu, Okyanusların ve denizlerin ısınması, Seller ve Kuraklık, Buzul erimesi, Sera gazları emisyonları gibi tüm iklim göstergelerinin çok yanlış yönde ilerlemesi nedeniyle bunun için bu rapora dayalı Küresel İklim Değişikliği'nde ileriye dönük bir projeksiyon açarak ve anlatarak bir konu açmayı düşünüyorum.




    Avrupa'daki toprak nemliliği anormalisi bakımından en kötü ülkeyiz. Genel olarak en kurak giden ülkeyiz. Avrupa Birliği Kuraklık Gözlemevi'ne göre kuraklık bakımından ülkemiz "Uyarı" seviyesinde.


    Avrupa Birliği Bilim-Bilgi Ortak Araştırma Merkezi'ne göre Akdeniz havzasında bu yaz mevsiminde de yine etkili sıcak hava dalgalarının etkili olması tahmin ediliyor.





    AccuWeather 2023 İlkbahar tahmininde bizimde içinde bulunduğumuz bölge için erken yaz demiş, Mayıs ayında yaza giriş yapabilirsiniz demiş.

    Akdeniz havzasında özellikle Orta Akdeniz (İtalya, Balkanlar) normallerin üzerinde seyreden su sıcaklığı nedeniyle şiddetli hava olayları (iri dolu, hortum vb.) bekliyorlar.

    Yağış konusunda ise bizimde içinde bulunduğumuz Güneydoğu Avrupa'da yağmur, fırtına ve oraj konusu için elverişli demişler.

    alaskadaki volkanlar hakkında son durum nedir


    Alaska Volkan Gözlemevi sitesinde bakabildiğim kadarıyla özellikle 8-9 Mart'ta başlayan yoğun sismik aktivite nedeniyle Tanaga-Takawangha volkanlarında 9 Mart itibariyle volkan uyarı seviyesi Turuncu seviyeye yükselirken, 15 Mart itibariyle daha düşük uyarı anlamına sarı uyarısına düşürüldü. Bu volkanlarda yine bu sismik aktiviteye benzer 2017-2014-2005 senelerinde sismik aktivite olmuş fakat patlama meydana gelmemiş. Bu iki volkanın etrafında bulunan sismograflarda gözüken depremlerin 1 hafta öncesine göre büyüklükleri ve sıklıkları giderek azalmış. Magmanın yükselişinde yavaşlama olduğu söylenebilir. Son durum; özellikle geçen haftaya göre azalan sismik aktivite, diğer verilerdeki belirtilerde azaldığı için volkanların patlama ihtimali geçen haftaya göre epey azaldı.



    Alaska Volcano Observatory





    External Content twitter.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

    Napoli Körfezi normalde de sismik bakımında epey aktif olan bir bölge. Aynı zamanda Napoli Körfezi'nde çok sayıda sismik istasyon var, burası yakinen takip ediliyor. (1.Görsel)

    Her sene çoğu zaman burada böyle mikro sismik aktivite olur sonra sönümlenir, sonra tekrar başlar sonra yine sönümlenir. Son olan depremlere de patlamanın habercisi niteliğinde bir işaret bulunmamakta. Çünkü burada bu aktivite hep olur.


    Hatta Napoli Körfezi günümüzde GPS gözlemleriyle bile farkedilebilecek yer deformasyonları / zemin yükselmesi yaşıyor. Kasım 2005'ten bu yana bölge 103.5 cm yükseldi ve yükselmeye de devam ediyor.


    İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü her ay (ya da gelişen değişimlerde haftalık bültenlerde) volkan değerlendirmelerini paylaşıyor. Campi Flegrei için Şubat 2023 değerlendirmesi: (2. Görsel)

    2023 Şubat ayında bu bölgede büyüklüğü max=3,0±0,3 olan 278 deprem meydana geldi.



    Osservatorio Vesuviano - Stato Attuale (ingv.it)



    adgeo-52-131-2021-f01-web.png



    BültenWeb CF 2023 02






    ------------



    Bu yazıyı yazmakla uğraşırken İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü haftalık bülteni yayınlamış:



    6 Mart 2023 - 12 Mart 2023 Campi Flegrei Volkanı

    Büyüklüğü max = 2.2±0.3 olan 29 deprem meydana gelmiş.

    Kasım 2022'de artan sismik aktivite ve sonrasında azalan aktivite, Ocak 2023'ten itibaren tekrar arttığını ve dikkat çeken bir durumun olmadığını ve takip ettiklerini söylüyorlar.


    External Content twitter.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

    Haziran 2018'de Nature Geosince dergisinde yayımlanan makalede 1999 Ağustos depremi öncesinde mikro sismik aktivite olduğunu yayımlamışlardı.

    Kandilli / Boğaziçi Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi ile yapılan çalışmada 17 Ağustos 1999 tarihinde 03.02 saatindeki büyük depremden 44 dakika önce Gölcük ve çevresinde 0.9-2.8 arası 18 tane deprem, toplam 26 tane 'öncü' deprem meydana geldiğini açıklamışlardı.

    Yanlış anlaşılmasın bunlara 'öncü' diyoruz ama bunların öncü olarak anlaşılabilmesi için en ufak işaret yoktu çünkü 44 dakika önce meydana gelmeye başlayan 26 depremde hepsinin bu bölgede ya da Türkiye'de her zaman olan küçük depremlerden hiçbir ayırt edici özelliği yoktu. Aynı zamanda bu 26 depremin sistematik olarak batıdan doğuya ilerleyen bitişik bir dizi kırılma oluşturduğunu bulduklarına açıklamışlardı. (En alttaki Görsel.) Science dergisinde bu depremlerin öncü olduğuna dair çalışmalar yapılmıştı. Fakat yapılan son çalışmalar bu 1999 depreminde önce meydana gelen bu 26 depremde büyük bir depremin yaklaştığını gösterecek hiçbir özellik bulunmuyordu.


    Yukarıdaki videoda 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş bölgesinde Cenk hocanın göstererek bahsettiği 8 tane olan depremler büyüklük bakımından 3'ten küçük olabilir, hoca orada yanlışlıkla 3'ten büyük demiş olabilir. 6 Şubat'a ait o bölgede 3'ten küçük kayıt var mı tam bilmiyorum? Yine aynı şekilde bu bölgede 1999 depreminde olduğu gibi 3'ten küçük mikro sismik aktivite yaşandı ise eğer yine özellikle Kandilli'nin araştırmaları ve çalışmaları sonucu 'depremden önceki sismik aktivenin ana şoku etkisinin tahmin olasılığını irdelemek' konu başlıklı dergilerde ve makalelerde bilimsel çalışma yayımlanabilir türden...



    17 Ağustos 1999 depreminden 44 dakika önce başlayan mikro sismik aktivite:


    Kandilli, öncü sarsıntıların deprem tahmininde kullanılabilirliğini araştırdı
    Boğaziçi Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi’nden akademisyenler, 17 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos 1999 İzmit depremine dair verileri…
    haberler.boun.edu.tr




    Nature Geosince dergisi / Research Gate yayımlanan çalışma:


    Nucleation of the 1999 Izmit earthquake by a triggered cascade of foreshocks - Nature Geoscience
    The magnitude 7.6 Izmit earthquake that struck Turkey in 1999 was nucleated by an eastward-migrating cascade of foreshocks, according to high-resolution…
    www.nature.com

    https://www.researchgate.net/publication/325552150_Nucleation_of_the_1999_Izmit_earthquake_by_a_triggered_cascade_of_foreshocks







    Harita üzerindeki fay düzleminde 1999 depreminden 4 saat önce 23.18'de başlayan batıdan doğuya doğru giden depremler gözüküyor. Fakat yukarıda yazdığım gibi bunların büyük depremin habercisi olduğuna dair işaret bulunmamakta: