Posts by O Sistem Buraya Gelecek!

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Tatsız modeller yılbaşına doğru sonlarda bir kıpırtı olsa bari GFS'de.

    Kesinlikle katılıyorum, en azından (gelmeyecek olsa bile) insan modellerde bir şeyler görmek istiyor,biraz heyecan lazım bize...


    Aralık son haftası için GFS'de bir sistem belirtisi yok ancak ECMWF haftalık tahminlerinde Aralık son haftası için bir sistem belirtileri gelmeye başladı :hfyeni (29): . Takibe devam.


    Mon 23 Dec 2024 - Mon 30 Dec 2024

    Mon 23 Dec 2024 - Mon 30 Dec 2024

    Bu ayın 12 ile 15 arasındaki olası sistem için, ECMWF bu akşam güncellemesinde bu sistemi İtalya'ya indirdi. Bulgaristan, Sofya'da 850 hPa'da -17°C var. İstanbul'da 850 hPa'da -7 °C ve -8°C gözüküyor. (Birazdan Meteociel sitesinde güncellenecektir.)

    GFS ile neredeyse tam tersi çıktı. Modeller tam olarak mutabık değil. Aksiyonlu günler bizi bekliyor olabilir, vade uzun, takibe devam.


    850temp_20241205_12_246.jpg?

    850temp_20241205_12_228.jpg?


    overview_20241205_12_234.jpg?

    2. yıldönümünde bu efsane sistemi yad ediyorum.


    Cuma (yarın) - Pazartesi arasında ise yine Büyük Göller Bölgesinde etkili Göl Etkisi Kar Yağışları olacak, yine buradaki konudan takip edebilirsiniz. Cuma-Pazartesi arasında 1.5 metre kar kalınlığına ulaşan yerler olacaktır.

    Özellikle Watertown kenti bu sistemde çok iyi kar alacak. Bölgeye Extreme uyarı verildi.


    Resim



    Watertown kenti Canlı Kamera:


    Bugün Anadolu yakasında Ümraniye'de 150 metre rakımda bile sulu kar/karla karışık yağmur varken, Kartal-Pendik-Tuzla sahil kesiminde bile kar yağışının görülme sebebi budur:


    Thickness değeri şehrimiz için sınır değer (1300 gpm) yani kar seviyesinde olan alan zaten Anadolu Yakasının Güney Doğusu ve özellikle Pendik yüksekleri-Kurtköy-SGH civarı alanı (haritada açık mavi gözüken alan) işaret ediyordu. Nitekim öyle de oldu.

    Geri dönüşü olmayacak nokta olan 1.5°C eşiğine sadece son 6 senemiz kaldı.

    Paris İklim Anlaşması Aralık 2015'te imzalandığında, Küresel sıcaklık ortalamalarındaki 1.5°C eşiğine Mart 2045'te ulaşılması tahmin ediliyordu.

    Ancak son verilere göre Haziran 2030'da 1.5°C eşiğine ulaşacağız.

    Zaten "şimdilik bu sene" 1.5°C eşiğine ulaştık ve 2024 yılı kayıtlı tarihin en sıcak senesi olacak ve emisyonlarda da rekor kırıyoruz. Küresel Isınma'nın etkisini tahmin edilenden çok ama çok daha hızlı bir şekilde hissediyoruz.

    Küresel Isınma'nın en önemli faktörlerinden biri olan ABD'de ise yeni hükümet Paris İklim Anlaşması'ndan çıkacağını açıkladı.

    Yani kısacası Küresel Isınma için atılmış adam akıllı bir İcraat yok ve uzun vadede görünmüyor.

    Dünya'mız için, İklimimiz için artık sadece Geçmiş Olsun diyebiliyorum...


    Resim

    Lodos ilerleyen saatlerde etkisini dahada artıracak.

    UKMO akşam güncellemesinde ise yarın beklenen rüzgar hamlelerini artırdı. Karayel/Yıldız bileşenli rüzgarda Marmara kıyılarında beklenen rüzgar hamlelerin zaman zaman 130 km/h'ye ulaşmasını tahmin ediyor.

    Yarın aksiyonu bol bir gün olacak ve "kar ihtimalinden daha çok" beklenen kuvvetli rüzgar ve "Şiddetli Yağışa (yağmur)" karşı dikkat.


    Bilen varsa cevaplarsa sevinirim.Kayıtlarda İstanbul'a yağan en erken kar için net bir tarih var mı?

    Trakya efsanesi olan 18 Ekim 2011 tarihinde İstanbul, Sarıyer, Kireçburnu'nda 4.7°C kaydedilmiş (bu istasyonda en düşük sıcaklık rekoru olması lazım) ve o sistemde İstanbul sınırları içerisinde Çatalca, Binkılıç taraflarında (ve bir ihtimal Aydos'ta ?) kar yağışının görüldüğünü düşünüyorum. İstanbul merkezli ise Ekim ayında kar yağışı olduğuna dair bir veriye ulaşamadım, ancak 1945-1995-2004-2006-2023 seneleri Kasım aylarında kar yağışı görüldü,


    Kayıtlı tarihteki Kasım ayındaki en efsane Kasım sistemi ise 11-12-13 Kasım 1897 sistemidir.

    İstanbul, Halkalı'da, 11-12-13 Kasım 1897 tarihlerinde, 3 gün üst üste sıcaklıklar 0°C üzerine çıkamamıştır.

    (Burada o zaman her saat ölçüm yapılmıyordu, ölçüm yapılan saatinde etkisi vardır.)


    İstanbul için meteorolojik kayıt olarak en fazla 1930'lu kayıtlara kadar dönebiliyoruz (ancak model arşivi olarak NOAA arşivi 1836 yılına kadar) ancak ben geçen sene burada 1897-1916 yılları arasında İstanbul, Halkalı'daki meteoroloji kayıtlarını bu linkten veya aşağıya alıntılamış olduğum yazıdan paylaşmıştım, o senelerdeki meteorolojik olaylara daha detaylı bakabilirsiniz: RE: İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar


    archives-1897-11-11-0-0.pngarchives-1897-11-11-0-1.pngarchives-1897-11-11-12-0.png?archives-1897-11-11-12-1.png?


    ECMWF modeli artık 240h vadesine kadar yani 10 günlük değil, yeni gelen güncellemeyle 360h vadesine kadar yani 15 günlük güncelleme yaptığı için paralı sitelerde 20.00'da güncellenmeye başlıyor, ayrıca Wxcharts ve Meteociel sitelerinde de güncelleniyor, bu sitelerden takibi yapılabilir. Meteociel sitesini beklemeye gerek yok.


    Az önce güncellenen ECMWF modelinin akşam güncellemesinde de sabaha göre şartlar bir tık daha iyileşmiş, ancak GFS kadar değil. Cumartesi öğlen saatlerinde sabah güncellemesinde aynı saatte 1000 metre rakıma donma seviyesi verirken, bu akşam güncellemeyle 700 metre rakıma kadar düşürmüş. Yine sabah güncellemesindeki aynı saate göre akşam güncellemesinde dew point değeride 1-2 derece daha düşürmüş. Sabah güncellemesindeki aynı saatlere göre bu akşam güncellemesinde kısa süreliğinede olsa 150-200 metre rakım üstü karla karışık yağmur/sulu kar ihtimaline kapıyı açık bırakmış. Takibe devam edilmeli.


    Her türlü aksiyona açık bir hafta sonu bizi bekliyor, "ancak zaten Aydos gibi rakımı yüksek yerleri etkileyecek kar ihtimalinden" daha çok İl Genelini etkileyecek şiddetli yağış (yağmur) nedeniyle sel ve su baskınlarına karşı dikkat.


    Herkese iyi akşamlar. Sezonu açıyoruz.

    Ancak uzun zamandır ciddi bir yağış almadığımızı belirtmek istiyorum. Daha doğrusu değişmeye başlayan iklimimiz nedeniyle özellikle son senelerdir Sonbahar Mevsimindeki Yağışları artık kaybetmeye başladık...


    "Balkanlar'dan gelen soğuk hava" lafını uzun bir aradan sonra duyacağız. :hfyeni (29):

    Öncelikle Çarşamba günü (yarın) öğlen saatlerinden sonra Lodos kuvvetlenmeye başlayacak. Perşembe günü cephe geçişiyle birlikte il genelini ciddi şekilde etkileyecek rüzgarın hamleleri zaman zaman 80-90 km/h geçebilecek Lodos Fırtınası etkili olacak. Perşembe günü deniz seferleri aksayabilir. Perşembe günü bu Lodos Fırtınasına sabah saatlerinden gece saatlerine kadar özellikle öğlen ve akşam vakitlerinde il genelinde 10-30 mm+ yağış bırakacak kuvvetli bir yağış eşlik edecek.

    Cumartesi günkü sisteme daha 5 gün var, vade uzun sayılır, o yüzden hala modellerde değişiklikler görüyoruz, özellikle "kar yağışı ihtimali için" daha takibe devam edilmelidir.

    Fakat Cumartesi günkü sistem için Genel olarak ana hatlarıyla ise: Cuma günü önemli bir yağış olmayacak ancak Cuma akşam saatlerinden itibaren Lodos tekrardan kuvvetlenmeye başlayacak, Cumartesi sabah saatlerinden itibaren Balkanlar'dan gelen soğuk hava ve cephe geçişiyle nedeniyle yine il genelini ciddi şekilde etkileyecek rüzgarın hamleleri zaman zaman 90 km/h geçebilecek Lodos Fırtınası etkili olmaya başlayacak (yine deniz seferleri aksayabilir) beraberinde şiddetli yağışta eşlik edecek. Öğlen vakitlerinde Cephe geçişiyle birlikte rüzgar Yıldız'a dönecek yine kuvvetli esecek ve İstanbul'un batısından olmak üzere sıcaklıklar epey hızlı düşmeye başlayacak. Aynı anda İstanbul, Çatalca, Binkılıç taraflarında sıcaklık 4°C iken, Tuzla'da sıcaklık 17-18°C olacak. İl genelinde sıcaklıklar 4-5°C 'lere kadar düşecek ancak atılan haritalarda da gözüktüğü üzere sıcaklık-yağış-dew point değerleri uyuşmadığı için kıyı kesimlerde seyirlikte olsa kar yağışı görülemeyebilir (daha 5 gün var bu durum değişebilir, işin içinde dikey hız vb. etmenlerde var), bir ihtimal İstanbul'un en batı kesimleri ile birlikte, Aydos gibi yerlerde kar yağışı görülebilir.

    Cumartesi günkü yağış (30-50 mm+) şiddetli olacak gibi duruyor, Sel ve Su Baskınlarına karşı dikkatli olunmalı.

    Hafta sonu "ihtimal dahilindeki Kar yağışını" yakalamak isteyenlerin Aydos gibi rakımı yüksek yerlere çıkmasını tavsiye ediyorum. Önümüzdeki güncellemelerde bu durum daha da netleşecektir.


    Sırasıyla Cumartesi Sabah saatleri ve Öğlen saatlerindeki Sıcaklık haritaları: Sabah saatlerinde Lodos ile iyice ısınıyoruz (1. Görsel) ondan sonra cephe geçişiyle birlikte Öğlen saatlerini gösteren haritada (2. Görsel) Sıcak-Soğuk çatışmasını çok iyi görüyoruz.


    GFS bugün öğlen güncellemesinde, geçen sene Kasım ayında yaşadığımız İstanbul'un kuzey ilçeleri ve ülkenin tüm Karadeniz kıyılarında Yıkıcı Rüzgarlar ile denizin taşması görüntüleri ile karşılaştığımız bir bomba siklonun benzeri tahmine benzer bir tahmin yapmıştı.

    Bu akşam güncellemesinde ise 23-24 Kasım'da Trakya'ya efsane kar, İstanbul'a çok kısa süreli olsada kar yağışı ihtimalini gösteren bir güncelleme yaptı.

    Öğlen ve akşam güncellemelerinden anlaşılacağı üzere çok oynak bir Alçak Basınç (AB) sistemi ile karşı karşıyayız. Gösterdiği her iki ihtimalde imkansız değil ancak "vade daha uzun olduğundan sistem takibe devam edilmeli."


    Balkanlardaki Alçak Basınçların hareketi nedeniyle 21 Kasım Perşembe günü ve 23 Kasım Cumartesi günü, 2 gün arayla, İstanbul'u hayatı ciddi anlamda etkileyecek rüzgarın hamleleri 90 km/h+ geçecek Lodos Fırtınası ile Şiddetli Yağış (Yağmur) etkili olacak.


    Sezonu açıyoruz. :hfyeni (29):



    Modele GFS - Carte prévisions

    Kasım ayının 2. yarısı Ege Bölgesi için geçtiğimiz haftalara ve geçtiğimiz aylara göre yağış bakımından "daha iyi" geçecek gibi duruyor. Ancak bu yağışlarla bile yinede Ege Bölgesi Kasım ayının yağış ortalamasının altında kapanma ihtimali var.

    2 gün önce güncellenen tüm modellerin bir arada olduğu Avrupa Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Multi-Model Sezonluk güncellemelerinde de gözüktüğü üzere Aralık ayında yine ciddi bir yayılım gösteren ve Türkiye'de kuraklığa neden olan Yüksek Basınç ile karşılaşma ihtimalimiz var.

    Yani yine Aralık ayının büyük bir kısmını yağış bakımından kaybetme ihtimalimiz bulunuyor. Ege Bölgesi asıl istediği yağışlara Ocak ayı itibariyle özellikle Şubat ayında kavuşacak gibi duruyor.

    Bu yüzden Su Tasarrufuna devam edilmelidir.


    Aralık ayı Yağış Tahmini: Modellere göre Akdeniz çalışmayacağı için Türkiye'nin zaten uzun süredir Kurak giden başta Ege Bölgesi olmak üzere ülkenin büyük bir kesiminde Kurak bir Aralık ayı olacak.


    Dec 2024 (T+720)

    Modellerin ortalaması alınarak oluşturulan C3S Multi-Model Sezonluk tahminine bugün Kasım ayı güncellemesi geldi.

    Kış mevsimine 3 aylık ortalama olarak baktığımızda zaten uzun süredir Kurak giden bölgeler için normallerin altında yağış tahmini devam ediyor. Ülkenin batısı, güneyi ve iç kesimleri kış sezonunu 3 aylık ortalamaya göre normallerin altında yağış ile kapatacak.

    2024 Aralık ayı:

    Neredeyse tüm modeller bu Aralık ayında yağış bakımından Akdeniz'in aktif olmayacağını yani Türkiye için Kurak sürecin devam edeceğini gösteriyor.

    2025 Ocak ayı:

    Modeller bu Ocak ayında artık yağış bakımından Orta Akdeniz havzasının harekete geçmeye başlayacağını göstermiş ve Türkiye için Aralık ayı kadar olmasada yinede normallerin altında yağış tahmini çıkmış. Ancak bu Ocak ayında kuzeyden sarkacak sağlam bir soğukta şanslı olursak güzel sistem(ler) yakalama potansiyelimiz olduğuna inanıyorum.

    2025 Şubat ayı:

    Modeller bu Şubat ayında ise artık yağış bakımından Akdeniz'in en aktif dönemini işaret ediyor. Ülke genelinde önceki aylara göre daha yağışlı bir ay olabilir. Yinede etkili sistem(ler) yakalama potansiyelimiz olduğuna inanıyorum.


    Modelleri tek tek incelediğimde hepsinin tam olarak mutabık olmadığını gördüm. JMA modeli Kış mevsiminin tamamını Kurak bir şekilde kapatırken, Met Office modeli ise Doğu Akdeniz'in daha aktif olacağını göstermiş.

    Fakat neredeyse tüm modeller Aralık ayını ortalamanın altında yağış ile kapanacak olmasında hemfikir. Ülke genelinde etkili yağışlara Ocak ayı itibariyle kavuşacağız gibi duruyor.

    Ancak ben yinede modellerin tahmin ettiği kış sezonundaki Z500 anomali haritalarındaki Yüksek Basınç konumu nedeniyle sürprizlere açık bir Kış sezonu olmasını tahmin ediyor ve potansiyeli yüksek, etkili sistemler alabileceğimize inanıyorum.


    Jan 2025 (T+1464)

    Feb 2025 (T+2208)


    Dec 2024 (T+720)

    Jan 2025 (T+1464)

    Feb 2025 (T+2208)

    Samet hocam 2 sene önce unutulduğu ve listede bulunan arkadaşlarında hakkının yenmemesi için buradan yazmak istiyorum:

    2022-2023 Kış Ligi Yarışmasında tam isabet yapan kullanıcılara -bende dahil- hâlâ "Avcı Rozeti" gönderilmedi.


    Konunun ve mesajın linki:


    Samet
    April 10, 2023 at 2:55 PM


    Doğa kendini dengeler tezine dayanarak beni bu kuraklıktan sonra gelecek yağışlar korkutuyor. Çünkü bölgemizde birkaç aylık değil resmen 2-3 yıl önce başlayan ve devam eden extreme bir kuraklık var. Bunun patlaması olursa çok ağır olabilir, arka arkaya afetlik yağışlar alabiliriz. Bu kar yağışında da geçerli son 4-5 yıldır dağlarımız bile düzgün bir kar alamadı bunun patlaması olursa rekorluk kar sistemi de gelebilir bölgemize. Kar patlaması inşallah olur ama yağış patlaması cidden sakata kaçar. Çok uzun süren şiddetli kuraklıkların ardı çoğunlukla afetlik hava olayları olmuştur Dünya'nın çoğu yerinde.


    Evet, bunu geçen gün bu konuda :RE: GFS-ECMWF-UKMO YORUMLAMALARI (Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım 2024) paylaşmıştım.

    Akdeniz havzasının yeni iklim normali bu olacak: Çok uzun süre Kuraklık ardından birkaç saat içinde düşen rekor kıran Aşırı Yağış miktarları ve beraberinde Sel Felaketi.

    Geçen gün İspanya'nın Valensiya bölgesinde bunu yaşadık: Çok uzun süre kurak giden bu bölgede 1 günde rekor kıran aşırı yağış miktarlarıyla "12 saatte yaklaşık 700 mm" ile tarihlerindeki en kötü Sel Felaketini yaşadılar.

    Bu Kuraklık üzerine Aşırı Yağış olayını sadece Akdeniz değil, Karadeniz havzasınada dahil edebiliriz. Türkiye'nin bu yeni iklim "normaline" alışması, önlem alması ve hazırlanması gerekiyor.


    Geçen gün İspanya, Valensiya bölgesinde yaşanan ve rekor kıran değerlerde 4 saatte 343 mm ve 8 saatte 491 mm toplam yağış olayı aslında ilerleyen senelerde Akdeniz-Karadeniz havzasında daha sık yaşayacağımız olayların fragmanı idi. Çok uzun bir süre Kurak giden bölgelerde böyle birkaç saat içerisinde düşecek Aşırı Yağış miktarlarıyla Sel Felaketleriyle karşılaşma ihtimalimiz giderek artacak.

    Türkiye olarak Kuraklık, Sel Felaketleri vb. extreme meteorolojik olaylar için önlemler almaya ve hazırlanmaya başlamalıyız.

    Şu unutulmamalıdır :

    "Şehirler iklime uyumlu olmazsa, İklim şehirleri kendine uydurur."

    Son tahminlere göre yağış anlamında Ege Bölgesi için Kasım ayının ilk 15 gününü kapattık. Hatta bu 20 güne ve hatta komple Kasım ayını kapatmamıza bile neden olabilir.

    Avrupa'dan ülkemizin batı kesimlerine kadar uzanan Yüksek Basınç hakimiyetini değiştiremezsek Kasım ayını komple kapatabiliriz. Yağışlara kavuşmamız için son senelerdir Avrupa-Akdeniz havzasında daha sık karşılaştığımız ve etki alanı daha geniş olan, ciddi yayılım gösteren ve uzun süreli etkili olan Yüksek Basınç alanından kurtulmak gerekiyor.

    CanSIPS modelinde Kasım ayı güncellemesinde ise Ege Bölgesi için Aralık ayındaki yağış miktarını artırmış.

    8 gün sonra çıkacak olan tüm modellerin ortalaması alınarak oluşturulan C3S Multi-Model Sezonluk Kasım ayı güncellemesine tekrardan bakacağız.


    CanSIPS modeli Aralık ayı Yağış Ortalaması


    2011 Kasım ayından sonraki En Soğuk Kasım ayı mı?

    Değişime fazlasıyla açıktır.

    (Not: Geçen seneki 2023 Kasım ayı, tarihin En Sıcak Kasım ayı olmuştu.)


    Soğuk bir Kasım ayı olacak gibi duruyor ancak son tahminlere göre Avrupa'da ve ülkemizin batı kesimlerine kadar uzanan Yüksek Basınç nedeniyle zaten uzun süredir Kurak giden Ege, Akdeniz ve İç kesimlerde Kasım ayının ilk 15 gününü kaybettik.

    2011 Kasım ayınıda, yine bu Kasım ayındaki gibi Avrupa'da ciddi bir yayılım gösteren ve uzun süre etkili olan Yüksek Basınç nedeniyle Türkiye geneli soğuk ve kurak bir ay olarak geçirmişti.

    Kasım ayının 2. yarısına ise ilerleyen günlerde tekrardan bakacağız.


    NOAA ve CanSIPS modellerine Kış Mevsimi tahmini için Kasım ayı güncellemesi geldi:

    NOAA modeli 1 hafta-10 gün içinde tekrardan güncelleneceğinden çok güvenilmemeli. NOAA modelinde Ocak ayı için Orta Akdeniz değil, Doğu Akdeniz daha aktif görüldüğünden ülkenin güneyi ve doğusu yağış bakımından daha şanslı olurken batı kesimlerinde kuraklık riski devam edeceğini gösteriyor.

    CanSIPS modelinde ise Aralık ayında ülkenin batı kesimlerinde Yağış miktarını artırmış. Kış Mevsimi boyunca İngiltere-İskandinavya üzerinde sürecek Yüksek Basınç nedeniyle ve Türkiye için Kurak bir Kış mevsimi göstersede bu tahminden ufak oynamalar ile potansiyeli çok iyi olabilecek sistem(ler) çıkarabileceğimizi düşünüyorum.


    10 gün sonra çıkacak tüm modellerin ortalaması alınarak oluşturulan C3S Multi-Model Sezonluk güncellemesine tekrardan bakacağız.


    CanSIPS Kasım-Aralık Yağış Ortalaması (GİF şeklindedir.)


    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfsv2fcst/imagesInd3/euPrecMonInd3.gif