İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
    • Offizieller Beitrag

    Arkadaşlar selamlar,

    Bana Hak0 derler. Tanıştıma memnun oldum. Konu ya gelince hakkımızda hayırlısını diliyorum. En kötü yanı başımız deniz orda evlerimize kova kova su taşıyarak hayatta kalırız.

    Hoşgeldiniz. Banada AYARSIZ derler memnun olduk :)

  • Berke eline sağlık değerlendirme için.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Arkadaşlar ! Bu sistemin en önemli özelliği öncesi 90 Km bulacak lodos fırtınası arkasından yıldız - Karayel fırtınası saat deki hızı kara üzerinde 100 km açıklarda 120 km geçebilir boğaz çevresi 120 km bulabilir saatlik olarak köprü araç Gelişlerine kapanabilir Kara-deniz ve Marmara 20 derecelerde denizler çok sıcak siklon beklediğimizden de derin olabilir...

  • Balkanlar daha soguk olsaydi bizim için daha iyi hale gelebilirdi bu sistem ama malesef sagimiz solumuz her taraf çok sicak anomalye sahip Kasim ayinda. Aylik olarak normallerin üzerinde kapariz ha belki son hafta bu tarza yakin sert bir sistem daha gelirse bazi yerler normallere gerileyebilir.

  • Yağışlar diğer modellerin hepsinde azalmış, İstanbul için en iyi çıktı şu an ECMWF'de. Umarım diğerlerine uymaz veya yine değişir lehimize.

    "Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız." -M.Kemal ATATÜRK

  • gelen sisteme dair beni en çok üzen şey hafta sonu iki gün de erken kalkacak olmamız... şu yağışları öğleden sonraya alamıyor muyuz ya? rahat rahat uyusaydık. :sleeping:

    Atiba Hutchinson

  • berkeeldek eline emeğine sağlık hocam aynı fikirdeyiz, zaten siz de farketmişsinizdir. Ben de birkaç ekleme yapayım. Sıkıntı çıkarabilecek birkaç etken var ama kış sezonunda değiliz amacımız kar görmek değil ihtimalini kovalamak.


    Dikey hız, havanın yükseldiği veya alçaldığı hızdır. Havanın yükseldiği yerler, yağış üretme olasılığının en yüksek olduğu yerlerdir. Dikey hız saniyede negatif mikrobar olarak ölçülür. Hızlar her zaman mesafenin zamana bölümüdür (km/h gibi). Metre veya km yerine, ölçülen mesafe basınçtır. Yükseklik arttıkça basıncın azaldığını biliyoruz. Bu yüzden basınçta negatif bir mesafe aslında yükseklikte pozitif bir mesafedir, bu nedenle burada negatif bir mikrobar mesafesi kullanılır. Yani negatif olması daha güçlü düşey hız anlamına gelir bu da bizler için iyi bir şeydir. Aşağıdaki görselde olan aşırı negatif vertical velocity değeri daha güçlü dikey karışımı işaret ediyor.


    Advection of 600hPa Geostrophic Vorticity by 900-300hPa Thermal Wind verisini görüyorsunuz. Biz bunu Termal Rüzgar Tarafından Jeostrofik Vortisiti Taşınması olarak Türkçeye çevrilebiliriz. Bu harita, diferansiyel vortisiti transferi ve sıcaklık adveksiyonu ile ortaya çıkan dikey hareketi tahmin etmek için kullanılır. Haritalarda bu değer ne kadar yüksekse dikey harekette o kadar yüksek demektir. Gördüğünüz üzere il genelinde pozitif değer hakim yani dikey hareket güçlü olacaktır.


    Biraz da vorticitye bakalım. Vorticity dediğimiz şey havanın lokalize dönüşüdür. Siklonlarda ve troflarda her zaman saat yönünün tersine dönen bir pozitif girdap olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde antisiklonlarda da bu saat yönünde negatif bir girdaba sahiptir. Bu girdabın orta ve üst seviyelerindeki adveksiyon, havanın yükselmesine veya alçalmasına sebep olan bir tepkiyle sonuçlanır. Bu yüzden vorticity adveksiyonunu takip etmek bizlere hem bulutlar için hem de yağışların potansiyel konumları için fikir verir. Güçlü pozitif vorticity değeri hem dikey hız için hem de kuvvetli hava olayları için fikir verir. Aşağıdaki çok yüksek pozitif vorticity değeri ise dediklerimizi onaylıyor.


    Yeri gelince daha detaylı analiz yaparız.

  • cumartesi efsane bir gün olacak gibi. morla kaplandi resmen mgm tahmin haritalari. bu sene bariz belirgin iyilesme var bolgemiz adina modellerde bile bu ince ayrintiyi gorebiliyoruz. insallah ulkemiz adina her kesimi yagisa doygun bir mevsim olur.