Beiträge von moonmadness

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Mor yaklaşıyor her saniye şimşek çakıyor

    Hani şimdi kullandığımız atasözlerinin bazıları 200-300 yıl önceye ait yaşam alışkanlıkları ve nesnelerle ilgili ya, acaba bundan 150-200 yıl sonra da şöyle bir atasözü kalır mı geriye geecek nesillere : "sarıdan kaçarken, mora tutuldum" ? filan gibi. Dönemin atasözü sözlüklerinde filan açıklamaları olur.

    Ataşehir de kuvvetli yağışa eşlik eden felç olan trafik var 5 dakikada 200m gidemedik muhtemelen son 1.5 km yi yürüyerek devam edeceğim

    "Ataşehir de kuvvetli yağışa eşlik eden felç olan trafik var 5 dakikada 200m gidemedik muhtemelen son 1.5 km yi yüzerek devam edeceğim."


    Minik bir düzeltme.


    İSKİ baraj doluluk grafikleri sayfası barajların tek tek doluluk oranlarını sadece o gün için gösteriyor, zaman çizelgesi üzerinde değişimini göstermiyor. Bugün itibarı ile (bugünkü yağışın etkisi yok, sabahki değerler) yüzdeleri gösteren ekran görüntüsünü not alalım. Bakalım bir kaç ay içerisinde nasıl değişecek.

    Burada havzası/kapasitesi geniş barajların yüzdelerinin artması daha önemli. Yanlış hatırlamıyorsam bir ay kadar önce Büyükçekmece %4'lerdeydi., yaklaşık %100 lük bir artış olmuş gibi 1 ay içerisinde. Ömerli 30'un altına inmişti, yeniden 50'ye yaklaştı, ve şu an halen çok iyi kütle alıyor.

    ölçümlerde hata var sanırım biri %22.74 biri %23.01

    Sanırım, SCADA ekranları üzerinden güncel ölçüm verisini alabiliyordur kendisi. Bizim İSKİ sayfasından gördüğümüz ise dün itibarı ile erişilen oran.. Tabii yeraltı sularının vs. katılımı ile sistem sonunda daha iyi bir rakam görebileceğimizi tahmin ediyorum.

    Bu sistemin (Perşembe'yi de dahil ediyorum) bana göre tek eksiği, Büyükçekmece Gölü'ne diğer barajlara göre daha az yağış düşmesi oldu. Kadıköy'deyim, ama sistem başlangıcında Avrupa yakası baraj bölgelerinin daha fazla yağış almasını temenni ediyordum açıkçası, çünkü Ömerli ve Darlık görece daha iyi durumdalar.


    Perşembe günü Terkos, Sazlıdere ve Alibey barajları iyi yağışlar aldılar. Biraz da Büyükçekmece. Ve tabii Ömerli ve Darlık da boş geçmediler. Istranca kaynakları diye anılan çok sayıda göl ve göleti tek tek kontrol etmedim ama onların da dün gece iyi yağışa denk geldiğini tahmin ediyorum.


    Dün gece Terkos, Kazandere ve Pabuçdere barajları iyi yağış aldılar, özellikle son ikisinin üzerine uzun süre bordo kütle oturdu.Dün gece Anadolu yakasında Darlık da hatırı sayılır yağış aldı.


    Bugünse başta Ömerli olmak üzere, yine Darlık, Avrupa Yakası'nda Sazlıdere ve Alibey birakaç saatlik uzun, istikrarlı yağış alıyorlar gibi gözüküyor.


    Ben buna, sonbahar başlangıcı olarak kazanım derim. Tabii bunların hepsi radar üzerinden takipler, gözleme ilişkin hata payları, başlangıçta toprağın su doygunluğunun çok düşük olması vb. bir çok faktör vardır. Bu konuda bir bilgim olmasa da Trakya'daki tarım arazilerinin de bu yağışlardan da oldukça pozitif bir etki yakalamış olduğunu umuyorum.


    Önemli olan devamının gelmesi. Umarım öyle olur.

    Erimeyle birlikte barajlar %90 ı geçer.

    15-20 gün içerisinde %100' e yaklaşır. Bazı barajlar tekil olarak %100'e erişir. 24 Ocak sistemi öncesinde genel doluluk seviyesi %53 idi. Sistemin tüm katkısının tam yansıması biraz zaman alıyor. Tabii Şubat'ta yağan yağmurların da katkısı var ama 21 ocak 2022 (ocak sistemi başlangıcı öncesi) ile 10 Mart 2022 (bu sistemin başlangıcı öncesi) %53'lerden %82'lere gelmiştik., ~ %30 katkı.

    Bir de radardan (kendi bölgem dışında) özellikle takip ediyorum, hem Anadolu hem de Avrupa yakasının baraj gölleri sistemin her aşamasında çok iyi ve şehir içine göre daha az kesintisiz yağışlar aldılar.

    Sistemin etkilerini lokasyon olarak -şu an için- görece daha az yaşayan veya pek yaşayamayan arkadaşlar "bence 24 ocak sisteminden daha zayıf" türünden yorumlar yapıyorlar. Üstelik radar herkesin gözünün önündeyken, yani o sarı -turuncu kütleler başka semtlerin üzerindeyken.

    Sorun analitik düşünme pratiklerinde mi yoksa iletişim nezaketinde mi, ben de bunu çözemedim. Ama her durumda komik duruyor bu tür yorumlar.

    Ayrıca herşeyi -belirli bir bilimselliğe dayanmayan-fanatik taraftar soslu kıyaslama huyumuzdan bir vazgeçsek. Sistem sona erdiğinde, tüm İstanbul genelinde toplam yaklaşık yağış miktarını öğrenmeyi ve bunu 24 Ocak ile kıyaslamayı ben de isterim bu arada.

    87'yi, 2004'ü filan dibine kadar yaşamış bir kar delisi olarak, her karlı sistem öncesinde modeller dışında takip ettiğim bir diğer şey de baraj doluluk seviyelerindeki değişim.


    Geçtiğimiz yıl Şubat ayında gerçekleşen, bu yıla göre tırt seviyesinde diyebileceğimiz karlı sistem bile baraj doluluk oranlarını (erimeler, yer altı sularının katılımı vs. tamamlanınca) %15 civarı artırmıştı. %40 gibi seviyelerden %55'lere çıkmıştı İstanbul su rezervleri.


    Bu sistemin başlangıcında (21.01.2022) yaklaşık %53 seviyelerinde idik. Dünkü büyük yağış dışında, bizim şehir içerisinde az miktarda aldığımızz sikolonik yağış ve dek geçişleri günlerinde (cuma-cumartesi-pazar) radardan takip edebildiğim kadarıyla İstanbul'un su rezervlerinin en önemli kısmını teşkil eden Ömerli, Terkos, B. Çekmece, Darlık gölleri sürekli iyi dek bantlarına denk geldiler.

    Bu takibi yapmanın şöyle psikolojik bir faydası da var : Şehrin bir kısmı kara gömülürken biz güneş topladığımızda (örneğin dün gün boyu bri Kadıköylü olarak ben), en azından Büyük Çekmece'nin, Terkos'un aldığı yağışlara sevinmiş oluyorum, psikolojiyi biraz dengeliyor, tavsiye ederim.


    Dün zaten özellikle Avrupa Yakası'ndaki göller çok iyi bir birikim yaptılar, gece de Ömerli ve Darlık sürekli iyi yağış aldı. 10-15 gün sonra sonuçlarını daha iyi görebiliriz ama geçen seneki sistem 10-15 puan arası bir katkı yaptıysa, bunun oldukça bereketli bir katkı olacağını tahmin ediyorum.