Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hocam mikro aktivite fazlaydı Düzce/Bolu arasında bu yüzden o bölgeyi takibe almıştım. Dikkatle izleyeyim dedim. Nitekim hissedilir deprem oldu. Aynı şekilde Silivri batsında da micro aktivite depremler (kümelenme) oldu. Silivri civarında da hissedilir deprem olsa şaşırmam. Fay hattında pürüzler giderken bazen hissedilir derecede depremi tetikleyebiliir, doğal.

    Dediğin gibi bunu başka yerde yazsaydım adım kahine çıkardı. ^^


    Biz bilimsel olarak takip edelim, o yeterli:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Herkese çok geçmiş olsun bu arada.


    Bu işlere merak salıp araştıralı çok olmadı ama kendi düşüncem olarak şunu söylemek istiyorum ilerleyen günlerde gün olur ay olur bilemem ama Sakarya dokurcuk segmentinde 4.5-5.5M arası bir deprem olası izlemek lazım.

  • Berkay34 sismik aktivetinin arttığı kesimlerde er yada geç hissedilir daha büyük bir depremin meydana gelme olasığı yüksekdir.Deprem davranışlarını ve geçmiş deprem aktivitesini (riski) bilmen yeterli.


    Bolu depreminin haritalanan fayla ilgilisi yok gibi görünüyor çözümlerin tamamı KD/GB doğrultu atımlı faya işaret ediyor, Afad'ın artçı dağılımla uyumludur Kandillideki artçılar haritalanan fay üzerinde gelişiyor ama çözüm uyumlu değil,geçmiş depremlerede baktığımızda bölgenin çok sayıda kısa fay tarafından denetlendiği bir göstergesi daha denebilir.

    İran depremide yine önceki depremlerden bağımsız DKD-BGB ihmal edilebilir doğrultu atım bileşeni olan bindirme fayı çözümü vermiş ,önceki depremler ağırlık doğrultu atımlı ve normal fay depremleriydi bu bölgedeki faylar hem uzun hemde çok sayıda görünüyor,topografyada çok belirgin.


    17 Kasım 2022 -16 Mart 2023 deprem dağılımı;

    Bugün ki depremin episantrı asıl kümelenmenin GB'sında bağımsız gibi duruyor bu kümelenme haberci niteliği taşıyor olabileceği gibi bağımsız bir etkinlikde olabilir bunun verisi yok ve yorumunu yapamıyoruz, asıl kümelenmenin olduğu kesimdede 4.0-5.0 arasında

    deprem-ler olası olabilir.

    Düzce depremi sonrası Elmalık/Bakacak fay zonunda depremler görülmüşdü bunlar Düzce depremi sonrası tetiklenen depremler olabileceği gibi bağımsızda olabilir, Karadere segmenti havza içine doğru normal bileşeni olan doğuya eğimli doğrultu atımlı bir fay.

    Son 1 aydır deprem sayısı artan Sakarya'nın güneyinde bir etkinlik daha mevcut bu kesimdede 4.0-5.2 arasında deprem olasıdır ama bu kesin olacak diye birşey yok.

    • Offizieller Beitrag

    Daha önce yazdım her kümelenme sonu bir depreme işaret etmez, böyle olsaydı Marmara denizi içerisinde onlarca kez kümlenme depremleri olup üzerine hissedilir bir deprem gelirdi. Rastlantılar doğruyu getirmez...


    Diğer yandan bolu bölgesi KAFın kontrolünde olan bir bölge ancak yakın zamandaki depremler ile beraber enerjisini boşaltmış durumda (KAF için), dolayısıyla 7 ve üzeri bir deprem oldukça düşük ihtimal, bazı tali faylar var bunlarında 7 ye kadar çıkacağını sanmıyorum. KAF yıllık kayma hızı gözönünde bulundurulduğunda ki bu ortalama 15-20mm arasında, bu bölgede büyük depremler için( biri kuzey diğer güney kolda) 200-250 yıl geçmesi lazım.


    Depremi hissedenlere geçmiş olsun..

  • dostlar bu boludaki fay maks kaç üretebilir 7 üstü mümkün mü

    Merhaba ben Onurcan Aydın 27 yaşındayım fiziksel engelliyim açık lise mezunuyum yılardır hava forumda model takibi yapıyorum.

  • Narsil dediğin gibi her kümelenme hissedilir daha büyük bir deprem meydana getirecek diye bir şey yok ,ama meydana gelme olasılığı çok daha yüksekdir tabi zaman aralığını bilmek mümkün değil bu birkaç yıl sonrada meydana gelebilir.Marmara denizindeki kümelenmeleri takip eden özellikle (Tekirdağ açıklarında) çok sayıda +4M deprem mevcut.


    Yine ezbere bilinen yanlışlardan biri KAF'ın şuan için +7M deprem üretme potansiyeli olmadığıdır.KAF'ın Bolu güneyinde kayma hızı 20mm'nin altında değil 20-26mm arasında bir hıza sahip ortalama 22-23mm hızdan bahsedilebilir ,KAF'ın kuzey kolu boyunca zaten hızlar genel olarak 20mm altında değil özellikle birden fazla kolay ayrılan bölümlerde bu deformasyon bölünerek paylaşılıyor tabi.


    basit bir hesapla Gerede depremi üzerinden 2023-1944= 79 yıllık bir süre geçti 2cm hız baz alsak 79yılx2cm=1.58Metrelik kayma açığına karşılık gelir bu atım miktarı kırılacak uzunluğa bağlı şuan için bile ana kolda 6.8-7.0 arasında deprem üretebilir. KAF'ın geçmiş bilinen deprem davranışında böyle bir depremsellik yok tabi bu bölüm için 200-400 yıl aralığında ortalama 5-8m atıma karşılık gelen 7.4-7.7 bir depremin hazırlığından bahsedilebilir.


    Birde depremleri geçmiş depremselliklerle bağıntılı yorumlamayı bilmek çok önemli ,1 Aylık depremlere bakıldığında deniz içinde geçmiş deprem aktivitesine göre belirgin bir kümelenme olmadığı söylenebilir , hatta Çınarcık önündeki çok kısa süreli aktivite hariç bu depremler kümelenmeyi temsil etmez bunları tek bir etkinlik olarak ele alırsan yayılan toplam uzunluk gereği (35km) 6.8-7.0Mw arasında bir depremden bahsetmen lazım özellikle 3'ün altındaki çoğunlukla sismojenik zondaki kırılmayı simgelemeyen depremlerden bunun yorumunu yapmak imkansız. Batı çukurlukda 3.8Mw'yi takip eden birkaç küçük artçı depremle daha batısında 4-5 adet microdeprem mevcut, Marmara denizi içinde oldukça olağan ve çok sık gözlenen hareketlerden biri tabi bu hissedilir veya yıkıcı daha büyük bir deprem olmayacağı anlamına gelmiyor.

  • Vakit ayırdığınız için teşekkürler hocam umarım sadece böyle değerli bilgileri konuşuruz burda.

    Narsil Size de aynı şekilde teşekkürler.