Kuraklığa karşı tedbirler ve Tasarruf Bilinci

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bunu da görmedik demeyiz :hfyeni (18): Görmediğimiz başka bir şey kaldı mı :hfyeni (29):

    Var aslında birşeyler daha da yazmaya elim varmıyor :)) , bir an önce değişmesi lazım döngünün

    Tek çıkar yol kısa vadede Skandi yükseği görünüyor bana göre

    Oranın doğru pozisyonda yükselmesiyle ve doğuya doğru genişlemesiyle Ural blokajının sönümleneceğini sanıyorum

    Uraldaki GPH çıldırtacak cinsten değil şimdilik

    Tabi bu SSW için de pek iyi bir sinyal değil ama Doğu Sibirya’ya doğru oluşan azgın YB bu tetikleyici görevi üstlenebilir

    Ne merkeze Ne Sekize , çemberde koskoca 4 gün harcamış faz yazık hakkaten

    Esasında UB dediğimiz şey Sibirya yükseğinin özlediğimiz ittirici halinden uzak zaafiyete sebebiyet veren uyuz şekli

    Artık kıyılar için 23 Ocak’a kadar kar zor bana göre , o tarihlere kadar -10 girişi ve Aydos kar görse bunu başarı sayarım

    Sonrasına ümitleri öteleriz , ama altyapı da sağlanmış olur

    Unutmayalım para parayı çektiği gibi dağlardaki kar da karlı sistemleri çeker , dağında tepende kar yoksa istediği kadar model kıyıya kar versin pek bir gerçekliği yoktur ve sistem yaklaştıkça sönümlenir

    Dağlardaki kar da zaten kaynak suyudur, baraj katkısıdır, enerjidir sinerjidir , candır

    Tahmincilik açısından bu yalın gerçeği belki de ısrarla yıllardır en çok hatırlatan kişilerden biriyim ve bana göre en doğru gözcü de bu teoridir

  • Cold.EFso hocam eline emeğine sağlık.

    Çok moralim bozuk yağış yok modeller patlak ne oldu böyle bize :(3232

    Atlatırız inşaallah hocam

    Çok moralimizi bozmayalım

    Düzelmeyecek gibi değil

    Evet çok kolay da değil ama bi yerden itibaren kıracağız belini şu zaafiyetin

    Ya en azından Soğuk hava olsa onla avunurduk ( 2013/14 kuraklığında hava hep kapalı ve soğuktu ) şimdi bir de bahar havası var , geçen kış Avrupa’yla çok dalga geçtik galiba ( ben yoğundum pek yapmadım ama önceki yıllar Edwarda çok laf soktuğum doğrudur )

    Bakın Hans’ın diyagramı ne kadar hoş ve yağışlı

  • Çok teşekkür ederim arkadaşlar

    İstanbul Bursa Ankara Adana Antalya Kocaeli İzmir Sayın belediye başkanlarının şu mesajları okuduklarını düşünelim ( bu muhtemeldir )


    Siz onların yerinde olsanız ilk iş ne yapardınız şu kuraklık riskine karşı ( bakınız hala güncellemelerde muhteşem bir yağış yok )

  • Konu hayırlı olsun. Emeğinize sağlık. Konumum terkos yanında olduğu için gölün şu anki durumuna göre 6 ocak 2017 yada 24 ocak 2022 gibi bi sistem gelmezse İstanbul bu yazın ortasında terkostan umudu kesebilir.


  • Çok teşekkür ederim arkadaşlar

    İstanbul Bursa Ankara Adana Antalya Kocaeli İzmir Sayın belediye başkanlarının şu mesajları okuduklarını düşünelim ( bu muhtemeldir )


    Siz onların yerinde olsanız ilk iş ne yapardınız şu kuraklık riskine karşı ( bakınız hala güncellemelerde muhteşem bir yağış yok )

    1-Insanlara erkenden uyari gonderilmesi, egitim anonslari, videolari vb yapilmasi.

    2-Olasi susuzluk durumunda kullanmak icin sehirler arasi su transferinin kolaylastirilmasi

    3-Kalan az su kirli olacagindan kirli sulari aritmak icin maliyeti dusuk ve verimi yuksek aritma projelerinin baslatilmasi.



    Ek olarak uzun vadede etkili olmasi adina agaclandirma projelerinin grceklestirilmesi.

  • Çok teşekkür ederim arkadaşlar

    İstanbul Bursa Ankara Adana Antalya Kocaeli İzmir Sayın belediye başkanlarının şu mesajları okuduklarını düşünelim ( bu muhtemeldir )


    Siz onların yerinde olsanız ilk iş ne yapardınız şu kuraklık riskine karşı ( bakınız hala güncellemelerde muhteşem bir yağış yok )

    Konu hayırlı olsun hocam öncelikle elinize emeğinize sağlık.

    Çok önemli ve kritik bir mesele kuraklık, susuzluk..

    Forumumuz ülke genelinde belli bir itibarı olan, ve neredeyse artık günümüzde bir çok kişi tarafından biliniyor.

    Yolda 10 insanı çevirseniz en az 3'ü hatta 4'ü Hava Forumu biliyor ve yakından takip ediyor. Bunu sosyal medya verilerinden bizzat görüyoruz.

    Bu da ülke genelinde ciddi bir rakam. Yaklaşık yüzde 30/35 lere tekabül ediyor tanınma bilinme sayımız.

    Ve yine muhtemelen yüksek ihtimalle İl belediye başkanları vesaire de bu konuyu şuan okuyor olabilir.


    Gelelim sorunuza hocam,

    Ben bir belediye başkanı olsam, özellikle elimden geldiğince şehir de herkese muslukların başına takılan tasarruflu alet taktırırdım. Bunları halka dağıtırırdım.

    Çünkü bu aletler ciddi miktarda su kullanımını azaltmakta.

    Hatta faturaları bile gözle görülür şekilde azaltıyor.

    Onun dışında toplu taşımalarda sürekli olarak bilgilendirici sesli metin anlatım emri verirdim durumun ciddiyetini anlatmak adına(Metro, tranvay, otobüs vs)..

    Şehir içinde gereksiz su kullanımını azaltmak adına araba yıkamacılara günlük kota koyardım,

    Süs havuzlarının suyunu uzun süre değiştiremezdim şehirde.

    Hatta eğer durum daha da ciddiyse aralıklı olarak gecenin geç saatlerinde su kesintisi bile yapardım. Misal gece 3/5 arası tüm şehrin suyunu belli bölgelerde kullanıma kapatırdım.

    Bu arada bu saydıklarımız bir nebi abartı gibi gelebilir lakin 30-35 gün daha eğer havalar bu şekilde ilerlerse,

    Bunların hepsi gündemimizde olacaktır.

    İstanbul'un 75 günlük suyu var çünkü..

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Cold.EFso

    Konu için teşekkürler.


    3 Aylık Kuraklık Haritası


    Haritadan görüldüğü üzere Güneydoğu hariç bu sonbahar çoğu yer istenen yağışları alamamış. Zaten 2018 sonbaharından sonra ülkemizde sonbahar yağışlarında dramatik bir azalma göze çarpıyor. Umarım dönemseldir çünkü cidden üstüne kış kuraklığı eklenince çok büyük sıkıntılar yaşatıyor ve şu an yaşıyoruz. Bu Konunun 3-4 parametresi var.


    1. İklim değişikliği: Ülkemiz yarı kurak iklim kuşağında. Su fakiri değiliz ancak su zengini de değiliz. O yüzden suyumuzu dikkatli ve özenli kullanmaya ihtiyacımız var. Artık son yıllarda görüyoruz ki iklim değişikliği sebebiyle ülkemizde yağışlı dönem kısalıyor. Eskiden Eylül-Haziran arasında yağışlı dönem olarak kabul ederdik. Ama artık bu iklim değişikliği sebebiyle sonbaharda istediğimiz siklonik ve cephe yağışlarını alamıyoruz. Yağışlı mevsim artık Aralık'ta ya da Ocak'ta başlıyor. Bu büyük sıkıntı. Eskiden en azından sonbahar yağışları toprağı suya doyururdu ardından kış yağışları ise üstüne ekler ve barajlarımız rahat bir şekilde dolardı. Şimdi ise Yağışlı dönem Aralık-Haziran olarak değişti maalesef. Artık iklimimiz 6 ay yağışlı 6 ay kurak şeklinde. Bir nevi ılıman savan iklimine benzedi.


    2. Nüfus ve Göç sorunu: Burada siyaset yapmak istemem. Ama sayın Ümit Özdağ haklı. Ülkemize Suriye-Afganistan başta olmak üzere Arap yarımadasından ve Asya'dan göç geliyor. Su kaynakları kıt olan ülkemizde artan nüfus suyun daha çabuk tükenmesine sebep oluyor. Özellikle büyük şehirler ve Güneydoğu'da ki şehirlerimiz bu göçten çok daha fazla etkileniyor. Önümüzdeki yıllarda iklim değişikliği ile beraber Muğla-Van hattı boyunca bu şehirlerimizde 2100'e kadar %20-40 yağışların azalması beklenirken. Güneydoğu şehirlerinde artan Suriyeli nüfus burada su sorunu demektir. Çünkü ortalama bir Suriyeli kadın 5,3 çocuk doğuruyor. O yüzden kim iktidara gelirse gelsin 2-3 sene içinde en geç tüm Suriyelilerin-Afganların vs. ülkelerine gönderilmesi lazım.


    Büyükşehirler için ise özellikle İstanbul gibi şehirlerde Nüfus planlaması lazım. Nüfus kotası konulmalı. İstanbul 10 milyondan fazla nüfusu kaldıramıyor. 15 milyon Türk var. Buna göçmen ve turistleri vs. eklediğimizde 20 milyon nüfus yapıyor. İstanbul'da toprak alanı kısıtlı. Dolusuyla baraj olsa da yetmiyor demek ki sorun ne ?Nüfus. İstanbul'da nüfusun aşamalı olarak azaltılması gerekli. Bir de Hükümetimiz gösterişli ve biraz da şov amaçlı yapmaya çalıştığı 'Kanal İstanbul' projesi İstanbul adına büyük ihanettir. En az +5 milyon nüfus ve İstanbul'un Avrupa yakasının önemli su kaynaklarının bulunduğu Terkos ve Istırancaların devre dışı kalması demek.


    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne güne duruyor onu da merak ediyorum. İlla yumurta kapıya dayandıktan da sonra mı harekete geçmek gerekiyor. Ya da başımıza musibet mi gelmesi gerekiyor??? Acilen en yakın zamanda kentsel dönüşüme sokulan binalarda hem de yeni yapılan binalarda su hasadına uygun inşa edilmesi gerekiyor. Çok zor değil bir yönetmelik çıkarmaya bakar devlet gerekirse müteahhitlere sübvanse etsin .Barajlar artık şehri beslemeye yetmiyor. Su hasadına tüm büyük şehirler ve Karadeniz hariç tüm illerde başlanması acilen gerekli.


    3. Tarımda Bilinçsiz Sulama: Ülkemizde barajlarda ki suyun %70'i tarımsal ve zirai amaçlar için kullanılmaktadır. Maalesef ülkemizde çiftçimiz eğitilmiyor ve onların çoğu da bilinçsiz bir şekilde hareket etmekteler. O yüzden ilk önce Çiftçilerin eğitilmesi gerek. Devletin gene Tarımda bilinçli sulamanın altyapısını kurmalı. Damla sulama sistemi ivedilikle tüm tarım alanlarına kurulmalı. Diğer konu ise gelişi güzel açılan kuyular. Kuyular için ise ruhsatlandırma yapılmalı. Ruhsatsız kuyuların kapatılması ve sıkı denetim yapılması. Kurala uyulmaması halinde caydırıcı cezaların tatbik edilmesi şart. Aksi takdirde yağışına az olduğu bölgelerde çok daha Obruk oluşumu devam edecek. Konya'da güncel Obruk sayısı 2500.


    Kendimizce yapacağımız çözümler:


    1. Dişlerimizi fırçalarken suyu kapamak.

    2.Sebze ve meyveleri bir kap suda yıkamak.

    3. Duşlarımızı ise hızlı bir şekilde almak.

    4.Su sızdıran muslukları tamir etmek.

    5. İhtiyacımız kadar giyim ürünü almak ve sık sık dışarıdan yemek yememek. Ülkemiz bir tekstil ülkesi. Tekstil ürünlerinin üretim için çok su harcanıyor: Bir Tişört için 2500 lt. bir kot pantolon için ise 4000 lt. su harcanmaktadır. Bir fincan kahve için 250 lt. ve bir hamburger için ise 2500 lt. su harcanmaktadır.

    6. İhtiyaç kadar su ısıtılmalı.

    7. Çamaşırlar biriktirilip öyle yıkanmalı.

    8.Bulaşıkları zorunda olmadıkça muslukta yıkanmamalı. Bulaşık makinesinde yıkanmalı.

    9. Gıda israfı azaltılmalı.


    Karbon ayak izimizi küçültmek kadar su ayak izimizi azaltmakta önemli. Bunun için tüm yetkililerin merkezi yönetim hem de yerel yönetimlerin bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları yapmalı. Toplum bu yaşama hızlıca adapte edilmeli. Okullarda öğrencilere bu konularda dersler verilmeli.


    Benim bu konuda düşüncelerim naçizane böyle arkadaşlar.

  • Buna ek olarak Seçim döneminde olduğumuz için bu konu hep 2. planda kalacak maalesef. Ama eğer yeterince yağış alamazsak asıl gündemin susuzluk olduğunu acı bir tecrübe ile görmüş olacağız. Rabbim'den niyazım Şubat ve İlkbahar'ın aşırı yağışlı geçmesi aksi takdirde işimiz yaş.

  • Suudi Arabistan, Avustralya gibi ülkelerin denizden su arıtarak kullandıklarını biliyorum. Bizde de özellikle bu durum kaçınılmaza doğru gidiyor. Pahalı bir yöntem ama yaz aylarında İstanbulun susuz kalma ihtimalini düşünürsek para çokta önem arz etmez bu noktada.

  • Bir ekleme daha yapmak isterim bu konuda. Tarımsal açıdan özellikle kurak bölgelerde çok su isteyen ürünlerin değil susuzluğa dayanıklı ürünlerin yetiştirilmesi gerekli. Yani iklime uygun tarımsal üretim yapılmalı.

  • Buna ek olarak Seçim döneminde olduğumuz için bu konu hep 2. planda kalacak maalesef. Ama eğer yeterince yağış alamazsak asıl gündemin susuzluk olduğunu acı bir tecrübe ile görmüş olacağız. Rabbim'den niyazım Şubat ve İlkbahar'ın aşırı yağışlı geçmesi aksi takdirde işimiz yaş.

    Çok değerli görüşleriniz için teşekkür ederim

    Aşırı kuraklığın sonuçları da aşırı olur hocam

    Ya kuraklık devam edip zaten yüksek olan gıda ve Su fiyatları uçar ( başlık bu riski hatırlatıyor )

    yada çözüm için olası süreç atmosferin kendini dengeleyip kısa sürede aşırı yağış göndermesi

    Bu durum da su baskınları , sel , heyelan , çığ vb sonuçlar , geç kış geç don ve buzlanma ile ürünlerde ciddi zarar ziyan getirebilir

    Her durumda zor süreç bizi bekliyor

    Benim yapacağım ilk icraati diğer görüşler de ortaya çıktıktan sonra yazacağım

  • Forum fites artırmış hoşgeldin reis:) özletiyorsun kendini.

    Lokomotif Moskoftan bonservissiz kiraladılar hocam :))

    Maaş + yemek + sigorta + prim eğer 2 metre kar yağarsa olacakmış 🥶☃️

    Ama fakat lakin bu kışın devamında herşey ama herşey olabilir

    Hele şu SSW 180 saatin altına insin gör bak curcunayı

    O sürece kadar yağmur kovalayacağız

  • Evet atmosfer kendini bir yerde dengeleyecektir. Bu ilkbahar ve yaz. kuvvetli sağanakları sık sık göreceğiz gibi gözüküyor .Bazı mevsimsel tahminler ilkbaharı normaller üzeri yağış gösteriyor zaten.