Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Samsun merkezdekiler böyle gelirse rahat olunya 10 cm diyorumya. Ama sistem tabikide rakım sistemi. Gecen sene martta yağan karı hatırlayın. 2 metreden itibaren full örtü vardı ama ilkadım ve canikte kar yagarken hemen dibindeki atakumda yagmur ve kky yagmasi gerçekten neyle açıklanabilir anlamış degilim.

  • Yine rakım sistemi olduğu için Atakum-İlkadım ve Canik arasında bakalım fark olacak mı geçen yıl iki kere bu durum yaşandı hala fotoğrafı var bende. Samsunspor tesisleri sahilde karla kaplıyken İlkadım'da kar örtüsü 50 metrelerden başlıyordu Atakum'da 100

  • Samsun'da çatalarmut, ilyasköy, hasköy gibi merkeze bağlı mahalleler gömülür. Otogardan sonrası söylemeye gerek yok zaten. Atakum'da da okullar bölgesinden sonra ciddi birikim olacak görünüyor.


    Not: Sercan Balcı sormadan söyleyeyim, sana 5 cm :D

    Einmal editiert, zuletzt von Serhat. ()

  • Samsun'da çatalarmut, ilyasköy, hasköy gibi merkeze bağlı mahalleler gömülür. Otogardan sonrası söylemeye gerek yok zaten. Atakum'da da okullar bölgesinden sonra ciddi birikim olacak görünüyor.

    İlyasköy'e çok ayar oluyorum :D orada oturan arkadaşları vardı merkezde buluşurduk dalga geçerlerdi bizim orda şöyle kar var böyle yağıyor bi de buraya bak diye

  • İlyasköy'e çok ayar oluyorum :D orada oturan arkadaşları vardı merkezde buluşurduk dalga geçerlerdi bizim orda şöyle kar var böyle yağıyor bi de buraya bak diye

    Ben de aynı. Ben Kalkancı'dayım. 90-100 rakım arası değişiyor. Çatalarmut, İlyasköy 50 cm ise bizim ora 15-20 olurdu. Ama oralar 150-160 rakımlarda, 50 rakım bile çok fark ediyor. Bir de arkada Canik dağları var, sanırım etki ediyor.

  • gecen sene rakım sistemi olmustu mgm samsun 50 metre üzeri 30 ila 60 cm kar vermişti benim rakım 170 metrede 70 cm örtü almıstım ona benziyo bu sistem inş bi tık. Daha soğuk olurda sahilde 10 cm örtü olyr

  • Bu sistemi bu hale getiren Sochi değil. Bazı şeylerin nedenleri bizden çok uzaklarda oluyor.

    Atlantik sırtı kuzeye uzandığında, batısında güneye inmiş bir trof gereklidir. Bkz. kuzeyin_oglu .

    O trof, yapısı gereği Atr'yi bir bütün olarak doğuya iter. Çünkü bir trof, gerekli dönüş hareketini yapabilmek için bir alana ihtiyaç duyar.

    O alanı sağlayana kadar doğuya ittiği ATR, aynı zamanda trofun dönüş hareketiyle kuzeye itilir. Ege'ye kadar ayağını sokan Atr, Adriyatik ve Yunan riskini ortadan kaldırırır. Yatmadan doğulayan ATR, Ukrayna'dan Karadeniz'e doğru rüzgarlara sebep olur. Bu rüzgar yönü, Sochi ab'sini layık olduğu yere, Sochi sahillerine hapseder.

    Sinoptan Hopa'ya sıkıntı yaşamamanın yolu, o Atlantik trofundan geçer.

    Bu sistemde orda siklon yerine ikinci bir antisiklon var. Bu antisiklon, doğusuna aldığı küçük trofu güneye itemeden Atr'nin etkisine kapılıyor. Güneyinden itilmeyen Atr, kuzeyinden itilip, güneybatı-kuzeydoğu yönünde yatıyor. Kuzeydoğudan girmek zorunda kalan sistem, Sochi'yi tetikliyor.

    Yani, Samsun'mu kurtuldu, Trabzon'mu sorusunun cevabı, orta Atlantik'te veriliyor.

    Sistemi kısaca değerlendirmek gerekirse, Sochi'deki mini minnacık güç ve izobar değişimleri, kapladığı alan, gibi parametrelerle etki her an değişir.

    Eski tecrübelerden bildiğimiz şudur ki, Sochi, sinopun doğu, Samsun'un batısında sahil+ iç kesimlere, Samsun'un doğusu, Ordu ve Giresun'da ise iç kesimlerde muazzam etki oluşturur. Giresun'un doğusundan itibaren ise sistem katilidir.

    Giresun, Sochi varken son saatlere kadar sürprize açıktır.

  • Ellerinize sağlık hocam. Bu saatten sonra hâlâ değişebilir mi bazı şeyler soğuk biraz daha doğu veya batılı olabilir mi?

  • Ellerinize sağlık hocam. Bu saatten sonra hâlâ değişebilir mi bazı şeyler soğuk biraz daha doğu veya batılı olabilir mi?

    İlçe ilçe değişimler olur. Çarşamba gününe doğru Sochi etkisini kaybetmeye başlıyor. Orda değişimler biraz daha fazla olabilir. Yine geçmiş yıllar tecrübeme dayanarak şunu söyleyebilirim, Sochi etkisini kaybettikten sonra, yani sistemin son günlerinde Samsun'dan Hopa'ya birçok sahil lokasyonunda sürpriz kar yağışları görülecektir. Elbette bunlar 2-5 cm den fazla olmaz genellikle.