Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • pazar ve pazartesi wxcharts diyagramı ara ara kar vermiş yanıltmaz umarım çok minikde olsa havada kafidir

    Uçurumun kenarında yıkık bir ülke.

  • Ayın 20'sine uzun zamandır vurgu yapıyorum öncelikle değişen bazı durumlar var...

    9 Ocak sisteminin öncü (zayıf), 1 hafta - 10 gün sonra gelecek olan sistemin daha sert olacağını tahmin etmiştim. Klasik İskandinavya sistemi ve polar atak destekli. Ancak göz ardı ettiğim durum 9 Ocak sisteminin aniden çok güçlenmesi oldu kaçan balık bu yüzden büyük. Atmosfer görevini yapıp yine beklediğim tarihlere sistem hatta blokaja gitme ihtimali bulunarak sistemler indirebilir ancak GFS öğle çıktısı gibi güçlü bir salınım beklemiyorum zaten kendisi açık ara en soğuk senaryo. Çünkü o enerjiyi büyük ölçüde maalesef birkaç gün sonra yaşayacağımız sistemde harcamış görünüyor. Neden bu kadar güçlü bir sistem oldu onu da tecrübeye dayanarak söyleyeyim.

    Geçmiş kış mevsimlerine baktığımızda Amerika Kıtası'na Kutup soğukları indiğinde bazen kısa bazen orta vadede bir benzerinin Asya'ya indiğine şahit oluyoruz. Asıl mesele ne zaman ineceğini kestirmekte. Bu konuda yanılarak 20 Ocak demiştim (bu arada bunu büyük ölçüde Amerika-Asya korelasyonuna göre söyledim başka konularda var tabi verilerden bahsederek yazıyı uzatmak istemiyorum) ancak 20 Ocak ile 9 Ocak sistemi yer değiştirmiş gibi kroşeyi erkenden indirdi. Sadede gelirsem henüz konuşmak için erken olsa da her şeye rağmen 20 Ocak sisteminde kıyı kesimlerin kar görme ihtimali her türlü daha fazla ancak aralıkta yağan ilk kar gibi bir sistem olacaktır beklentim çok yüksek değil..

    SSW olmazsa tek sıkımlık kurşunumuz var o kurşunun anlamı efsane sistemdi. Kendisini, ay sonuna doğru endekslerin fazla inmeden yeniden pozitife çıkışıyla beraber şubat ayında bekliyorum. 2020 tarzı aniden belirip gömüp geçen polar atak. Şimdilik tarihini kestiremiyorum bu sürede MJO ve Zonal Rüzgarları özellikle takip edeceğim.

    Sağlıcakla...

  • Orta ve Doğu Karadeniz'de Fırtına bekleniyor!


    Beklenen Hadise

    Fırtına


    Beklendiği Yer

    Batı Karadeniz’in doğusunda rüzgarın, yarın (Cuma) öğle saatlerden itibaren batı ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın (07.01.2023 Cumartesi) sabah saatlerinden itibaren etkisini kaybedeceği beklenmektedir.

    Doğu Karadeniz’de rüzgarın, yarın (Cuma) öğle saatlerden itibaren batısı, akşam saatlerinden sonra genelinde batı ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın sabah (07.01.2023 Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren etkisini kaybedeceği beklenmektedir.



    Başlama-Bitiş Zamanı

    06.01.2023 11.00-07.01.2023 13.00

  • 1.30m verdim 🤣

  • Habu sistemden erken mi vazgeçtim acaba. Hâlbuki Perşembe dedim, perşembeye kadar da bekledim.

    Pazartesi günü gittikçe enteresan bir hâl almaya başladı.

    Öğlen güncellemesinde (ecmwf) çoğu yerde ortalama -6.

    -8 civarı kümelenme bile var.



  • Hocam bir bakmışız son 12 saat -8 ler Doğu Karadeniz'de