İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Merhaba,

    Bence bu gece ve gün içinde grupel yağış görülme ihtimali yüksek, güzeldir, kara benzer hava-kars323 hava-kars323

  • Bir gün herkes İstanbul'dan İzmir'e taşınmak isteyecek :D İzmir'in tek eksiği merkezine çok az kar yağması onun haricinden 10 numara il. Denizi harika kasım ayında denize giriliyor doğası çok güzel insanları hoş ve saygılı

    dağlara çıkarız o zaman :)--

  • Soğuk cephe merkez için rüzgar ve yağış konusunda tahminiz nedir sıkıntılar için

    Şehir genelinde risk var geniş bir hat geçecek dolu, asiri yağış, yağış anında şiddetli rüzgar, yildirim düşmesi gibi riskler var..

  • şu saatlerde 3 km ile 5 km arasında çok zayıf geçiş oranları mevcut , aktif soğuk cephe güneybatıdan kıyı kesimlere ilerleyerek yaklaşık 2,5 ila 3 km'nin altına kadar hızlı bir soğumaya neden olacak, Bu soğuk cephe ege denizini geçerken güçlü bir şekilde kaldırmaya zorlanan alçak tepeli konveksiyon hattını tetikleyecek. 700 hPa'da 38 m/s'lik akış , 3 km civarı ve altındaki sütunu uygun sağ çıkış bölgesinin altına yerleştirir. Hem dinamikler hem de cephenin kendisi, güçlü bir fırtına hattı için yeterli kaldırmayı sağlayacakdır.

    bazı sınırlı alanların çalıştırmalarında en düşük 0-3 km'de +200-300J/kg SBCAPE ısrarla gösteriliyor ve bu konveksiyon için yeterli , 200 J/kg'ın üzerindeki 0-1 km helisite 25-30 m/s değerlerinde ,850 hPa'daki rüzgarlar ve 700 hPa'da +38 m/s'ye yükselen rüzgarlar ve düşük LCL'ler ile ana tehdit Tail-end ( Kuyruk ucu) fırtınalarının veya daha ayrık fırtınaların belirgin bir hortum tehdidi oluşturacağı yönündedir. Soğuk cephe boyunca konvektif aktivitenin ne kadar güçlü olacağına bağlı olarak yaygın şiddetli ve hasar verici rüzgarlar, ilerleyen bir fırtına hattıyla birlikte olası görünüyor ancak global modellerde kararsızlığın derecesi hala belirsiz.


    Tail-end storms (Kuyruk ucu) nedir ?

    Bir fırtına hattının veya başka bir hattın veya fırtına bandının en güney ucundaki fırtınayı ifade eden söylem. Bu fırtınaya güneyden düşük düzeyde sıcak ve nemli hava girişi nispeten engellenmediğinden, bu tür bir fırtınanın şiddetli seviyelere kadar güçlenme olasılığı genellikle hattaki diğer fırtınalara göre daha yüksektir.


    Tc-Td oranlarının 13/12 , 13/11 gibi fırtınalar için hala çok elverişli bir ortam sergilemesi nedeniyle kıyı kesimlere MD (mesoscale discussion) orta ölçekli tartışma uyarısı uygundur.

    Tüm değerler soğuk cephe önünde ve geçiş anında , ciddi zarar veren rüzgar/hortum riskiyle birlikte konvektif olarak aktif olacağı yönünde;

    Hortum ve hasar verici düz rüzgar hamleleri başta olmak üzere yerel kuvvetli yağış ve küçük çaplı dolu riski nedeniyle Batı marmara kıyılarıda dahil tüm kıyı şeride önümüzdeki 7-8 saat boyunca MD, riskin biraz daha azaldığı iç kesimlere seviye 2 uygun.
    İri dolu ihtimali üst seviyedeki kararsızlığın azalmasıyla birlikte oldukça düştü yinede görülmesi halinde fotoğraflamanız oldukça önemli.

    Siklonun derinleşmeye devam etmesi beklendiğinden soğuk cephenin gelişi gece geç saatleri bulabilir.

  • Risk bitmedi, devam. PergamoN hocam güzelce açıklamış ben de bir iki kelam edeceğim.


    750J/kg SBCAPE ile beraber 3,3SCP 0,3/0,7STP ve 250m²s-²SREH, 50kts 0-6km, 31kts 0-3km, 27kts 0-1km shear var. Low level shearlar kuvvetli, SREH kuvvetli, üst seviye rüzgarları kuvvetli, LCL az, yeterli kararsızlık ve kaldırma potansiyeli var. Hortum ihtimali var, dikkatli olalım.

    300hPa ve 500hPa rüzgarları kuvvetli , BulkShear kuvvetli olası bir Tornadik Süperhücre için yeterli...


    SREH yüksek ve Konverjans sahası gelişmiş. Dikkatli olalım...

  • Merkez de hava açtı, bütün gece Kemeralti nda çalışacağım ustatlar bilgi verebilir mi yağış olacak mı bu gece ona göre pozisyon alayım saygılar

  • Merkez de hava açtı, bütün gece Kemeralti nda çalışacağım ustatlar bilgi verebilir mi yağış olacak mı bu gece ona göre pozisyon alayım saygılar

    Gece geç saatlerde kuvvetli bir yağış olacak fırtina da eşlik edecek tedbir alın..