Tahmin aralığı; 25 kasım Cumartesi 05:00/ 26 kasım Pazar 08:00
Sinoptik görünüm:
Önümüzdeki 48h boyunca mevsimine göre oldukça soğuk bir polar hava kütlesi Adriyetiğe temas ederek siklojenez oluşumunu başlatıyor, üst seviyedeki aşırı soğuk hava hala sıcak olan denizlerle ciddi bir tepkimeye girerek hızla derinleşmeye başlayacak ,en derin anlarından biri kuzey ege denizi geçerken 975Mb gibi bir değeri içeriyor siklonun kuzeyinde belirgin bir baroklinik sınırda mevcut.
Siklojenez'in güneyinde ege denizi merkezli kurulan ortalama 65-70m/s yer yer 75m/s'ye varan yoğun jet akımı mevcut, çıkış bölgesindeki üst düzey sapma ile siklonik girdabın derinleşmesine yardımcı oluyor.
Yoğun jet akışının sağ çıkış bölgesinde yukarı doğru dikey hareket için güçlü bir kaldırma bekleniyor bazı sınırlı alanlar orografik etkiyide baz alarak bazı bölgelerde ısrarcı hücreler simüle ediyor.
Yüzey alçağının soğuk bölgesi kuru hava sınırına yayıldıkça muhtemelen bölünmüş bir ön yapıda geliştirecektir.
Hattın yakınında +40 m/s'lik 850 hPa rüzgarların tahmin edildiği göz önüne alındığında, yüzey bazlı 30 m/s'lik şiddetli sınırı aşan konvektif rüzgarların nispeten yaygın olması beklenir. Yerel olarak 32 m/s'yi bile aşabilir. Hattın ilerisindeki +300-400 m2/s2'lik fırtınaya bağlı sarmallık (SRH) tahmini, hattaki düzensizliklerin yakınında veya hattın ilerisindeki izole konvektif hücrelerde yukarıya doğru dönen bazı risklerin mevcut olacağını göstermektedir. Bunlar muhtemelen düşük kararsızlıkda bile F1 yoğunluğunda hortum tehdidine sahip olacak.
Tüm bu özelllikler Anadolu'da geniş bir bölgeye yayılan yoğun bir rüzgar alanıyla sonuçlanıyor.
(düşük kararsızlık değerleri ve modeller bazındaki bazı farklar kafa karıştırıcı bu bir ön tahmin) sistem anında haftasonu nowcasting'de yapmaya çalışacağım.
Yerel olarak çok kuvvetli yağış,hortum,süper hücre,küçük çaplı dolu gibi hava olayları bölge genelinde görülebileceği için tamamına seviye 1
800-1000Jkg civarında Mucape değerinin -10c seviyesi üzerinde yoğunlaştığı güney ege kıyılarında ekstra olarak yerel iri dolu görülme ihtimaline karşı seviye 2 uygun.
Ana tehdit hortum görülmese bile +32m/s'yi (+115km/h) aşabilecek düz rüzgar hamleleridir.