İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Tahmin aralığı; 25 kasım Cumartesi 05:00/ 26 kasım Pazar 08:00

    Sinoptik görünüm:

    Önümüzdeki 48h boyunca mevsimine göre oldukça soğuk bir polar hava kütlesi Adriyetiğe temas ederek siklojenez oluşumunu başlatıyor, üst seviyedeki aşırı soğuk hava hala sıcak olan denizlerle ciddi bir tepkimeye girerek hızla derinleşmeye başlayacak ,en derin anlarından biri kuzey ege denizi geçerken 975Mb gibi bir değeri içeriyor siklonun kuzeyinde belirgin bir baroklinik sınırda mevcut.

    Siklojenez'in güneyinde ege denizi merkezli kurulan ortalama 65-70m/s yer yer 75m/s'ye varan yoğun jet akımı mevcut, çıkış bölgesindeki üst düzey sapma ile siklonik girdabın derinleşmesine yardımcı oluyor.

    Yoğun jet akışının sağ çıkış bölgesinde yukarı doğru dikey hareket için güçlü bir kaldırma bekleniyor bazı sınırlı alanlar orografik etkiyide baz alarak bazı bölgelerde ısrarcı hücreler simüle ediyor.

    Yüzey alçağının soğuk bölgesi kuru hava sınırına yayıldıkça muhtemelen bölünmüş bir ön yapıda geliştirecektir.

    Hattın yakınında +40 m/s'lik 850 hPa rüzgarların tahmin edildiği göz önüne alındığında, yüzey bazlı 30 m/s'lik şiddetli sınırı aşan konvektif rüzgarların nispeten yaygın olması beklenir. Yerel olarak 32 m/s'yi bile aşabilir. Hattın ilerisindeki +300-400 m2/s2'lik fırtınaya bağlı sarmallık (SRH) tahmini, hattaki düzensizliklerin yakınında veya hattın ilerisindeki izole konvektif hücrelerde yukarıya doğru dönen bazı risklerin mevcut olacağını göstermektedir. Bunlar muhtemelen düşük kararsızlıkda bile F1 yoğunluğunda hortum tehdidine sahip olacak.


    Tüm bu özelllikler Anadolu'da geniş bir bölgeye yayılan yoğun bir rüzgar alanıyla sonuçlanıyor.

    (düşük kararsızlık değerleri ve modeller bazındaki bazı farklar kafa karıştırıcı bu bir ön tahmin) sistem anında haftasonu nowcasting'de yapmaya çalışacağım.


    Yerel olarak çok kuvvetli yağış,hortum,süper hücre,küçük çaplı dolu gibi hava olayları bölge genelinde görülebileceği için tamamına seviye 1

    800-1000Jkg civarında Mucape değerinin -10c seviyesi üzerinde yoğunlaştığı güney ege kıyılarında ekstra olarak yerel iri dolu görülme ihtimaline karşı seviye 2 uygun.


    Ana tehdit hortum görülmese bile +32m/s'yi (+115km/h) aşabilecek düz rüzgar hamleleridir.

  • Çok çok geçmiş olsun abi.Rabbim uzun ömürler verir inşallah.Kolestrol,tansiyon,şeker bu üçlüye dikkat etmek gerekiyor.Herhangi bir sağlık sorunumuz yoksa bile bu testleri belli bir yaşa geldikten sonra belli periyotlarla yaptırmak gerekiyor.Hayatta sağlıktan daha değerli hiçbir şey yok.


    F1 seviyesi hortum,pergomon dan İlk kez duyuyorum bu sene daha değişik çok şey duyacağız sanki..

    Odemis ve Bayındır denizden uzak oldugu için bu yağışlardan pek etkilenmez sıcaklık sorunu yok ama yağış sorunu var mesela Yamanlar, Catalkaya gibi yerler sizle aynı rakım veya daha alt rakımda olmasina rağmen körfeze yakinligindan dolayı denizden gelen kutleler ile tipi ile birlikte yoğun kar yağışı alacak..

    Beni pazar günü Yamanlara çıkartıcaksın gaza geliyorum bak:))

    Sağlam yağışlarımız var. Ayrıca dağlara kar geliyor

    Einmal editiert, zuletzt von 1912 ()

  • PergamoN , kar seviyesi sizce kaç metreye iner özellikle yamanlar dağı ve çevresi kar alır mı sizce?

    Genel olarak 800 metre ve üzerinde kalabilir bunun tahmini biraz zor.

    1-DEK-ler ne kadar etkili olacak? templerde etkili olacağı saat dilimlerinde genel olarak rakım 800 hatta 900m'nin üzerinde görünüyor,sonradan rakım düşsede templerde karayele rağmen hava kuru görünüyor bunun nedenine ayrıntılı bakmam lazım , kuru hava = düşük dewpoint (işba sıcaklığı) düşük dewpoint= yüksek sıcaklığa rağmen kar görülme ihtimali demek yalnız iç kesimlerde enverziyon seviyeside oldukça düşük bir yükseklikde muhtemelen yağış olmayacakdır sis muhtemel.

    Yinede sınırlı alanlar ve farklı modellerdende ayrıntılı incelemek lazım kar odaklı bakmadım hiç.

  • Özellikle Çeşme ve Muğla civarı dikkatli olsun. Yüksek kararsızlık ve diğer parametrelerin yüksek olması nedeniyle şiddetli hava olayları olabilir. Downburst, iri dolu, küçük çapta hortum, güçlü konvektif rüzgar ve anlık aşırı yağış ihtimaline karşı dikkatli olalım.

  • GFS gece güncellemesi Pazartesi sabahında İzmir için çok güzel bir ayrıntı var ve 2-3 güncellemedir bunda ısrarcı.


    DEY-DEK oluşumları devam etmiş, dewpoint eksiye iniyor ve İzmir merkez bile 4-6 derece aralığında. Bu senaryo gerçekleşir ve eğer nem ile dp yükselmezse sürpriz bir şekilde İzmir'in merkezinde yağmurun arasında kar taneleri, 200-300 rakımlı yüksek semtlerde (Evkalar vs.) seyirlik kar görülebilir.




    Einmal editiert, zuletzt von Onur35 ()

  • diyagramda da her güncellemede 5-6 senaryo o saatlere dikkat çekiyor

  • showforecast.cgi?lightningmap=yes&fcstfile=2023112606_202311242306_2_stormforecast.xml




    Seviye 2, Türkiye'nin batısı ve kuzeybatısı için esas olarak şiddetli rüzgarlar ve kasırgalar, ardından şiddetli yağışlar ve marjinal büyük dolu için yayınlandı.


    İki çukurun geçişiyle bağlantılı olarak bölge genelinde iki turlu şiddetli hava durumu bekleniyor. İlk çukurun sabah ve öğleden sonra saatleri arasında Güney Ege Denizi'nden Türkiye'nin güneyine ve daha da doğuya doğru hareket etmesi bekleniyor. Daha derin olan ikinci çukurun öğleden sonra geç saatlere kadar bölgeye yaklaşması bekleniyor. Çukur ön bölgeyi aştığından, gece boyunca Karadeniz'de hızlı siklogenez bekleniyor. Yüzey alçaklığı hızla KD'ye doğru ilerlerken, 06 UTC Pazar gününe kadar bir yüzey soğuk cephesi Ege Denizi'ni ve Türkiye'nin büyük bir kısmını geçecek.


    Türkiye'nin güneyi üzerindeki ilk fırtına turu, aynı zamanda Afrika'dan gelen dik düşüş oranlarından da yararlanacak ve dolu büyüme bölgesinde yüksek değerlerde kaldırma kuvveti sağlayacak. Yerel olarak 30 m/s'yi aşan 0-6 km'lik kayma ile birlikte süper hücrelerde büyük dolu ihtimali yüksek olacaktır. Çok büyük dolu da göz ardı edilemez. Büyük dolunun yanı sıra, düşük seviyeli kesmenin 10 m/s'yi aşan 0-1 km'lik toplu kesmeyle ve kavisli hodograflar nedeniyle yüksek SRH değerleri ile daha güçlü olması gereken kıyı şeritleri boyunca kasırgalar da mümkün olacaktır. CAPE'nin aynı zamanda daha kuru orta troposferin simüle edildiği S'ye doğru artması tahmin ediliyor ve bu da Kıbrıs üzerinde konvektif başlama olasılığı hakkında soru işaretleri yaratıyor. Bununla birlikte modeller, CAPE > 1000 J/kg'lık bir ortamda konvektif yağışı ve yoğun süper hücrelere olanak sağlayan etkileyici bir rüzgar profilini simüle eder. Böylece adayı Lvl 2'ye dahil etmeye karar verdik.


    İkinci fırtına turları da süper hücrelerin oluşmasına elverişli bir ortamda oluşacak. Ön taraftaki modeller, 850 hPa'da 25 m/s'ye ulaşan rüzgar hızı ve 20 m/s'yi aşan 0-1 km kayma ile güçlü bir düşük seviyeli akışı oybirliğiyle simüle eder; bu da şiddetli rüzgar tehdidine işaret eder. Doğrusal segmentlerin gelişmesi durumunda yay ekolarının oluşması da mümkündür. Ayrıca, düşük bulut tabanı ve yüksek akış yönünde girdap değerleri (en düşük 500 m'deki SHR değerleri 300 m2/s2'yi aşar), özellikle hodografların en fazla olduğu Türkiye'nin Batı ve Kuzeybatı kesimlerinde kasırga olasılığının yüksek olduğuna işaret etmektedir. kavisli. Nemli termodinamik profiller ve çoğu bulutun sıcak kısmında bulunan zayıf CAPE, Türkiye ve Yunanistan'ın batı ve güney kıyı şeridinde şiddetli yağışların beklenebileceğini gösteriyor. Sürekli güçlü kıyı akışının fırtınaların yeniden gelişmesine neden olması ve yerel ani sellere yol açması muhtemeldir. Fırtına faaliyeti ancak soğuk cephe geçişinden sonra durdurulacaktır.