Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Orta Marmara sırtındaki direnç kırılırsa K.A.F Marmara boyunca tek parça halinde kırılır. Bu direnç şöyle kırılır : Tuzla nın doğusundaki verev faylardan birinde meydana gelebilecek 7 üzerindeki bir deprem K.A.F ın kuzey Marmara koluna yük bindirir, buda orta Marmara sırtını yırtar. Sevindirici durum şu ki, bir defa herhangi bir verev fayın 7 üzeri deprem oluşturma olasılığı düşük, ama olur mu olur. İkincisi yukardaki seneryo 1999 Gölcük depremi ile atlatılmış olmalı. 1999 depremi İzmit-Kartal arasındaki bir verev fayla tetiklenseydi İstanbul için büyük kıyamet olurdu. 99 depremi İzmit in hemen kuzeyindeki verev fayda tetiklendiği ve enerji büyük ölçüde boşaldığı için K.A.F ın tek parça kırılma olasılığı düşmüş olmalı.

  • Haftaya bugünlerde Karadeniz sahili boyunca uzanan bazı şehirler görsellik bir kar görecek yüksek rakımlar tekrar beyaz gelinliğe kavuşacak. İnşaAllah

    "Allah'a ve âhiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun." Hadis-i Şerif

  • 2023-2024 Kış Mevsimi: Kış gibi Kış:

    Fırtına, Yağmur ve Kar hepsinin olacağı bol yağışlı bir kış (ve tabii Karadeniz'de de bol sıcak çekirdekli siklon(lar))


    2023-2024 Kış Mevsiminde en az 1 tane İskandinavya'ya yerleşecek YB ile (çekirdeğin) kökeni Arktik-Sibirya bileşenli soğuk hava dalgasının 850hPa sıcaklıklarının Doğu Avrupa'ya, Romanya, Moldova dolaylarına -20°C ve Edirne, Kırklareli kuzeyine -15°C, -16°C ineceği ve Girit-Rodos arası AB oluşup, siklonu sağlam olan bir sistem gelecek. Ülkenin batısında hamleleri 90 km/h bulan Lodos ile başlayacak olan bu sistem, Ege Bölgesinde ve Batı Akdeniz'de sel olaylarına neden olacak. Kuzeybatı bölgelerinden başlamak üzere Karayele dönen ve sağlam rüzgar hamleleri ile yağışlar yoğun kara dönecek. Senelerdir doğru düzgün kar alamayan Batı ve Orta Trakya bu sistemde gayet iyi kar yağışı alacak. Tüm ülke bu bol yağıştan faydalanabilecek ve ülkenin çok büyük bir kısmında kar yağışları etkili olacak. Yüksek kesimlerimiz, iç kesimlerimiz ve doğu kesimlerimiz bu sistemde pert olacak. Bu sistemde İstanbul'da, Bakırköy sahilinde de, Moda sahilinde de, Tuzla sahilinde de 20 cm+ kar kalınlığı mümkün. İstanbul'un her yerinde kardan adam yapılabilecek bir sistem olacak. İzmir, Kordon'da kar topu savaşı yapılabilecek. Adana merkezde kar yağışları görülebilecek.


    Bu sene ülkemiz Kış mevsiminin her iki yarısında da neredeyse eşit derecede şanslı olacak.

    Ülke genelinde Aralık ayı sıcaklıkları normallerde ve normallerde yağışlı geçecek.

    Ocak ayı normaller ve normallerin altında sıcaklık ve normallerin üzerinde, bol yağışlı geçecek.

    Şubat ayında normallerde sıcaklıklar ve normallerde yağışlı geçecek.


    Bu kış mevsiminde rüzgar yönü olarak Lodos ve Karayel ikilisini daha çok ön planda göreceğiz.


    Kayak Merkezleri, İç ve Doğu ve Yüksek kesimlerimizde gayet iyi kar kalınlığı olacak, bu bölgelerimiz gayet iyi bir kış mevsimi geçirecek.


    Ocak ayı-Şubat ayında yine en az 2 tane kıyı şehirlere kar yapma potansiyeli olan sistemler gelecek. Bunlardan bir tanesinde tüm Karadeniz kıyıları çok iyi şekilde yararlanabilecek. Bu sistemlerde DEK ve özellikle geçtiğimiz senelerdeki gibi yine Karadeniz'de sıcak çekirdekli siklonlar çok daha ön plana çıkacak. Kısa süre içerisinde çok iyi kar yağışları alan yerler olacak. Bu sistemlerde ülke genelinde bol yağışlı olacak.


    Bol yağışlı geçecek olan bu kış mevsiminin sonunda Ülke genelinde özellikle İstanbul'da kuraklık konusunun artık gündemde olmayacağını tahmin ediyorum.





    2023-2024 Kış Mevsimi için Teleconnection kısmına bakacak olursak:


    Öncelikle güzel bir veri çalışmasını paylaşmak istiyorum. (1. Tweet gönderisi)

    1958'den beri tüm kış mevsimleri incelendiğinde ENSO ve QBO rüzgarları ile SSW displacement ya da split olayları ele alınmış. (1. Tweet gönderisi)

    Bu 1. tweet gönderisindeki linkten veya aşağıya bırakmış olduğum linkten El Nino ve Doğulu Qbo olan kışlarda yaşanan SSW (Displacement/Split) olaylarını bir tablo halinde görebilirsiniz. Kaynak bırakıyorum aşağıya:


    Şimdi elimizdeki verilerle baktığımız zaman El Nino ve Doğulu QBO şeklinde (Bu veriler, kayıtlı tarihte en az rast gelen kışlardan biri.) SSW yaşanmayan (yaşansa bile Troposfer ile etkisi olmayan) kışlara bakacak olursak: 1973, 1983, 1992 ve 2010 gibi kışlar var. Bu kış mevsimlerine baktığımız zaman genel olarak ılık geçen kış mevsimi de olmuş, genel olarak soğuk geçen kış mevsimleri de olmuş. Tam olarak bir korelasyon yok. (1992 Kışına 1991'deki Pinatubo yanardağının etkisini de ekleyebiliriz.)

    El nino ve Pozitif IOD olayları ilişkisine bakabildiğim kadarıyla 1997, 2006 ve 2015 kışlarını bulabildim.


    O zaman El Nino ve Doğulu QBO olduğu senelerdeki SSW yaşanan kışlara bakacak olursak:

    1958'den beri tabii SSW (Downward) olayının olduğu kış mevsimine baktığımız zaman bu sene SSW yaşanma ihtimali olayı geçen seneye göre daha yüksek (1. Görsel).

    Bu kış mevsimlerine baktığımız zaman (Bunu da belirtmeliyim: Bu sene Kasım ayında SSW beklenmiyor.) en iyi sayılabilecek 1969 kışı ön plana çıkmaktadır, bu kış mevsiminde 28 Kasım 1968 tarihinde SSW Split olayı gerçekleşmiş, bu olaydan 2 ay sonra 1 hafta arayla Ocak ayının son haftalarında sağlam sistemler gelmiştir: (2., 3., 4. ve 5. Görseller)







    SSW.xlsx
    Foglio1 SSW date,Split/Displaced,dSSW/nSSW,ENSO,QBO 50mb,LEGEND ENSO,LEGEND QBO,LEGEND dSSW/nSSW January 31, 1958,S,dSSW,E,W November 30, 1958,D,dSSW,E,E,E =…
    docs.google.com








  • Hissiyat modunu açalım. Aralık ayı ikinci yarısında sahillere kadar kar inecek. Ama biz kar severler için en ağır ve en güzel kar yağışını 6-11 Ocak arası göreceğiz. Yılbaşı akşamı bu sistemi kovalayacağız.Rez al 😎😅

  • Bu sezon sıcaklıklar tipik el nino mevsim normalleri üzerinde seyredecek. Bu demek değildir ki hiç kar yagmayacak tabiki uygun basınç dizilimlerinde ülkemize kuvvetli soğuklar inebilir. Ama genel bir bakışta kış'ın kış gibi keyif veremeyeceğini düşünüyorum. 2-3 günlük soğuk sistem ardı 7-10 gün ılık hava döngüsü olur. Bu silsile şeklinde devam eder. Bie bakmışsın mart ayı. Kar da yağacaksa ocak ve şubat başı yağmalı sonra güneşin açısından ötürü su gibi erimeler oluyor.

  • Bu yılın en sert sistemini Şubat ayının ilk yarısında alacağız. Öncesinde kıyılar adına tatmin edici bir sistem yok. Bir parmak kar kalınlığı sizi tatmin ederse orasını bilemem.

    Sömestır çıkışında tekrardan okulları tatil ettirecek bir sistem. Kıyılar adına.

    Sallamasyon bir görüş değil sadece veri belirtmiyorum. Burada kalsın.

  • Kendi bölgem adına(Ankara) bir kaç senedir kışlar rezalet gidiyor. Sağımız solumuz yıkılırken biz el mahkum bakıyoruz ve bu hiç hoşuma gitmiyor. İyice huysuz dedeler gibi oldum ve bu kışdan da ümidim yok. Soğuk gelse büyük ihtimal boşlukta kalacağız zaten. Kışın yaşamak için en kötü şehirlerden birisi.

  • Bu yılın en sert sistemini Şubat ayının ilk yarısında alacağız. Öncesinde kıyılar adına tatmin edici bir sistem yok. Bir parmak kar kalınlığı sizi tatmin ederse orasını bilemem.

    Sömestır çıkışında tekrardan okulları tatil ettirecek bir sistem. Kıyılar adına.

    Sallamasyon bir görüş değil sadece veri belirtmiyorum. Burada kalsın.

    Buraya odaklanıyoruz. Şubat ilk 15 gün. Öncesinde ciddi sistem bekleyen varsa üzülür. 20-22 ocak ve son günleride dahil.

  • 21 Ocak Cumartesi sabah saatlerinde başlayan yağış akşam üzeri kar'a çeviriyor. Kar yağışı etkisini arttırarak devam ediyor ve pazartesi günü deklerle devam ediyor salı günü de ufak ufak dekler alıp sistemi marmara bölgesinde yer yer +30 cm ile kapatıyoruz. Kayak merkezlerimiz 2 metreyi geçiyor... İNŞALLAH

    "Allah'a ve âhiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun." Hadis-i Şerif