Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Herkes durumun çok kötü gittiğinin farkında farklı basın kanalları neredeyse hergün kar yağmadığı için haber yapıyor halk artık kar nerede diyor çevremde hiç kar kış sevmediği halde bile insanlar gidişattan hiç memnun değil kar nerede kaldı diyor , Ocak 24 oldu daha kayak pistlerini açmayan kayak merkezleri var dağlarda metrelerce kar olması gerekirken komik rakamlar mevcut kuraklık hat safhada susuzluk kol geziyor karı geçtim yağmur düşmüyor rüzgar esmiyor önümüzdeki süreçte parlak değil resmen felaket yaşıyoruz çok korkunç açık ara tarihin en kötü kışı şuana kadar bundan kötüsü olamaz Aralık'tan beri çift haneli sıcaklarla buraya kadar geldik üşüdüğümü hatırlamıyorum korkunç birşey bu.





  • (Öncelikle şunları söyleyeliyim;

    Her kışın ve sistemin kendine has özellikleri vardır. Her kış ve sistem birbirine benzemez ya da benzemek zorunda değildir. Kış mevsiminin içinde gelişen olaylar, parametreler, veriler değişkendir. Modellerde gözüken sinoptik benzerleri de devamında benzer şekilde gidecek diye bir kaide yoktur.)


    Hem kış arşivlerine hem de bir önceki gönderi için 1985 kışına bakarken 1985 kışında da Önümüzdeki günlerde beklenen koşullara yine benzer tarihlerde yine benzer koşullar farkettim: 31 Ocak 1985 Özellikle yine kuvvetli Pasifik jetleri ve Alaska sırtını güçlendiren Pasifik AB'si, ABD'ye 850 hpa temp. -30'lar inen soğuklar varken ülkemize yine -4/-6/-8 düşmesi ve ardından kuvvetli Atlantik jetleri ve Şiddetli soğukların ülkemize göre Kuzey yarım kürenin öbür tarafında toplanmış olması.


    1985 kışı arşiv model sinoptiklerini atıyorum. Önümüzdeki günlere benzer diyebileceğim 21 Ocak 1985 tarihinde yine bir 850 hpa temp. -30'lar sistem ABD'ye inmiş, sonra yine 1 hafta sonra ( Ocak sonu ve Şubat başı 1985 ) tekrardan 850 hPa temp. -30'lar bir sistem daha kıtaya dalıyor ve Atlantik jetlerinin güçlenmesine bir daha neden oluyor. Bunların hepsini atmak isterim fakat 10 görsel paylaşabildiğimiz için önümüzdeki sisteme benzer tarih olanlarınkini paylaşıyorum. Meteociel arşiv sitesinde dediğim tarihlere bakabilirsiniz.


    Bu durumu birazda farklı yapan durumlardan 1 Ocak 1985 tarihli SSW. Bu yüzden Avrupa ve bizim en en kuzeybatı kesimlerimiz dahil soğuk bir ocak ayı geçirmişti. Ülke geneli bu durumdan etkilenmemiş ve normallerde diyebiliriz. Ama yine de 1985 Ocak ayı bu kadar yağışsız olmasa da yine bir çok ağacın çiçek ve meyve verdiği bir Ocak ayıydı. Fakat yukarıda bahsettiğim 1985 Ocak son haftası Kuzey Amerika kıtasındaki bu soğuklardan sonra ülkemiz için 1985 Şubatında tam tersine dönmüştü. İskandinav YB'si ön plana çıkmıştı. Şubat 2. haftası itibariyle sistem etkisi altına girmiştik ve Şubat 3. haftası ülkemiz üzerinde 850 hPa temp. -20'ler üzerimizdeydi. Aşağıya alıntıladığım gönderide (bir önceki gönderimde de) 1985 Şubatına ait arşiv model sinoptiklerine ulaşabilirsiniz.


    1985'de bu benzer tarihlerde de ABD'deki soğukların kuvvetli Atlantik jetlerinin İskandinav YB'sine (1040 mb) sebebiyet verme ihtimalinin bulunduğunu ve durumu lehimize işlemesinin örneğinin güzel bir arşivi. (İskandinav YB açısından 6. Görsel)


    Kış mevsimi daha devam ediyor. Umutla takibe devam...;)


    1985 Kışı arşiv:








  • Karadeniz suyu bu sene çok sıcak. Geçen seneki vortex enerji olarak 3 atom bombası gücündeydi. Bu seneki 5'e çıkabilir. Bilin bakalım kim demiş bunu tahmin edin ama yazmayın :hfyeni (18):

    "Allah'a ve âhiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun." Hadis-i Şerif

  • Şuradan ayağı gösterdi çaycı öteleye öteleye bir hâl oldunuz ama size doğru rotayı çevirdim dedi 😂

    Edit' Tunga'nın ayak sesleri 😂

    Modeli güncelleyen elemanlar cumaya gitmiş çaycı güncellemiş o yüzden gfs öğleni :hfyeni (18):

    "Allah'a ve âhiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun." Hadis-i Şerif

  • 15-20 Ocak

    5-10 Şubat

    Bu tarihlerde sistem gelsin istiyorum ki ara tatille beraber 1 ay tatil yapalım :D

    15-20 ocak da sistem olmadı onun yerine ben son hafta okula gitmedim 5-10 Şubat iyi karalamışım:hfyeni (29):

    "Allah'a ve âhiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun." Hadis-i Şerif

  • İzmir'de, mesela özellikle Kordon, Karşıyaka, Alsancak gibi merkezi yerlerde yaşayan arkadaşlar (İlçeleri merkez olarak doğru mu yazdim bilmiyorum) İzmir'li arkadaşların arzularını ve mevcut atmosferik şartlarla birlikte degerlendirdikçe: Bir İstanbul'lu olarak bu sene İzmir'in şimdiden tahmin edilemeyecek kadar kar alacağını, kardan adam yapılacağını hem can-ı gönülden diliyorum hem de ne yalan söyleyeyim:Hissediyor ve Görüyorum...

  • Yaklaşık 1 hafta kadar önce 18'inde İstanbul'da baya ekstrem bir kar yağdığını gördüm nedense rüya kısmında ciddi ciddi tarih kısmı aklımda kaldı. Modeller şubat ortası için hareketlenmeye başladı, yaşanır mı acaba :D2

  • 7 mart 2023 sistemi İstanbul sahillerinde 4 5cm rakım yükseldikçe kar derinliği ve kar kalitesi artar 12 mart 2023 İstanbul yüksekleri yerde ince örtü görür ve kış biter

  • Önümüzdeki sıcak ataklarının karşılığı olacak 500m üstü yerler için. Buna rağmem ortalama üstü sıcaklıkla kapatırız martı. Bu sıcakların karşılığı nisana da sarkabilir inşallah sarkmaz.