Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • ExcuseMe hocam, İzlanda'nın ne kadar kuduracağını tahmin edebilmenin de bir yolu vardır elbet, ama itiraf etmeliyim ki henüz bu konuda kendimi geliştiremedim.

    Bildiğim tek şey nötr-pozitif endekste çok kudurduğu. Sizin bildiğiniz bir bilgi varsa bu konuda, yararlanmak isterim.

  • 2018 ocak boş 2019 ocak boş 2020 ocak boş. Boştan kastım kırıntı soğuklar en fazla havada kar. Artık ocaklar da bi işe yaramaz oldu

    2018-2019 kışı rezaletti zaten. 2020 ocak sonlarında vur kaç sistemi ile kıyılar birkaç saatlik kar görmüştü. 2012 ve öncesindeki ocaklar iyiydi.

  • ExcuseMe hocam, İzlanda'nın ne kadar kuduracağını tahmin edebilmenin de bir yolu vardır elbet, ama itiraf etmeliyim ki henüz bu konuda kendimi geliştiremedim.

    Bildiğim tek şey nötr-pozitif endekste çok kudurduğu. Sizin bildiğiniz bir bilgi varsa bu konuda, yararlanmak isterim.

    En basitinden aşırı Pozitif endekste dediğiniz gibi kudurur fakat işin ilginç tarafı aşırı pozitif bir endeks yok gibi birşey şuanda sıkıntı burada başlıyor zaten +1 Ao +1 buçuk Nao var oda 7 sistemi için Yılbaşı civarı negatif endeks vardı. +3 +4 +5ler yok yani. Faz 7 ile alakalımı diyeceğim negatif görüntü veren analog pek yok açıkcası belkide vardır bilmediğim çünkü faz 7'nin içindede olasılıklar mevcut lag 1-2 vesair gibi. . Bu konuda açıkcası araştırma yapmak gerek belki Hakan abi biliyordur.

  • 2018-2019 kışı rezaletti zaten. 2020 ocak sonlarında vur kaç sistemi ile kıyılar birkaç saatlik kar görmüştü. 2012 ve öncesindeki ocaklar iyiydi.

    2015-2016-2017 ocakları da gayet iyiydi hatta o dönemler ocak iyi şubat kötü deyip hayıflanıyorduk

  • Acaba trabzon gümüşhaneyi birbirine bağlayan zigana dağı geçidi oralarda durum ne? Kütahyalı olarak muazzam bayılıyorum karadenizin coğrafyasına. En son temmuzda kullanmıştım o geçidi..

  • Trabzon/Vakfikebir karlakarışık yağmur yağıyor hespata varmıydı böyle birşey? Rüzgar yüzünden sanırım havada soğudu baya şiddetli bir rüzgar var

    Ben kaç gün önce den dememişmiydim, hatta sana yazdımya kar olmasa bile karla karışık görülebilir. İddamı da sürdürüyorum demiştim ve gerçekleşti.

  • 2015-2016-2017 ocakları da gayet iyiydi hatta o dönemler ocak iyi şubat kötü deyip hayıflanıyorduk

    Evet onlarda aklımda özellikle 2017'deki ama istikrarı devam etmedi. Benim demek istediğim 2000 ve sonrasında ocaklar genelde boş geçmemiştir. Bazı yıllar hariç tabii arada istisnalarda oldu.


    Doğu Karadeniz 20 ocak - 20 şubat arasını beklemeli.

  • En basitinden aşırı Pozitif endekste dediğiniz gibi kudurur fakat işin ilginç tarafı aşırı pozitif bir endeks yok gibi birşey şuanda sıkıntı burada başlıyor zaten +1 Ao +1 buçuk Nao var oda 7 sistemi için Yılbaşı civarı negatif endeks vardı. +3 +4 +5ler yok yani. Faz 7 ile alakalımı diyeceğim negatif görüntü veren analog pek yok açıkcası belkide vardır bilmediğim çünkü faz 7'nin içindede olasılıklar mevcut lag 1-2 vesair gibi. . Bu konuda açıkcası araştırma yapmak gerek belki Hakan abi biliyordur.

    Mesele şu ki +7 ao da Karadeniz -14 aldı. İzlanda sadece batıya darbe vurmuştu. Dediğiniz gibi hafif pozitif-nötr civarı endekste İzlanda nasıl kudurup sistemi bizden de süpürdü, anlayamadım.

    Demek ki bazen endeks filan takmıyor sinoptik desen.

    Faz 7'de ben böyle bir analog görmedim. Hakkaten açıklama için Hakan abiye muhtacız. Ufak bir yardım, bu kafası karışmış öğrencilerinize çok şey katar üstad. @4 Şubat

  • veri paylaşim merkezinden 4 şubat hocamız twittiedan birisinin verisini paylaşti adam 2 yarı icın kışın 2012 olabilir diyor bi bakın tam anlamadım ama

  • Kastamonu iç kesimlerine bakın. Örneğin sahil ilçelerini il merkezine bağlayan yol, Meşhur Yaralıgöz geçidi, ya da Ağlı ilçesi. Resmen kara gömülüyorlar iki sistemdir.

  • Çorum Tokat gibi şehirler en iyi ihtimalle Ocak 15'e kadar kar göremeyecek iç kesimler için en verimli ay olur genelde ocak hem soğuk hem yağış anlamında