Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hocam eğer o senaryo gerçekleşirse yapabileceğimiz bir şey kalmaz yapabileceğimiz tek şey ölmeyi beklemek olur herhalde Allah korusun. ?(

  • Jeolojide period hesaplanirken herzaman son kirilmadan hemen sonra fayin kilitlendigi var sayilir ama bazen oyle olmiya biliyor bir segment kirildiktan 10 20 30 50 yil sonrada kilitlenmis olabiliyor dua edelimki marmaradaki segmentlerde bu durum yasanmis olsun ve cok kisa araliklarla 1766 gibi bir durumla karsikarsiya kalmayalim. Cunku ganos fayinin 1912 de ve 1999 depremi hem dogudan hem batidan cok muaazam bir enerjiyi mamara ya aktardi. Bu nedenle pes pese kirilma ihtimali cok yuksek. Sahsi fikrimdir.

  • Olası beklenen ilk kırılacağı düşünen segment kaç km uzunluğunda kırılır ve kaç dakika sürer tahmini bir düşünce var mı?

    göreceli bir soru bu, fayların uzunlukları türleri ve derinlikleri biriktirdikleri enerji, bu süreyi etkiliyor. Ancak çok güzel örneği var 17 ağustos depremi 45 sn sürdü ve büyüklüğü 7.4 idi. Bazı yerlerde yanal atım miktarları 4.5 metreyi geçti. Kırılan fayın uzunluğu yaklaşık 150km idi ( internetten okudum bilen hocalarım teyit edebilirlerse sevinirim). Dolayısıyla 1509 depremini oluşturacak faylarında diğer segmentlerinde 70-150 km uzunluklarında olduğunu varsayarsak, bu büyüklükte depremlerin süresinin 30sn den aşağı olmayacağı aşikar. Düzce depremi 7.2 büyüklüğünde idi ve 30 sn sürdü. yani yaşayacağımız deprem süre bakımından 30 sn den aşağı olmayacak yaklaşımında bulunabiliriz.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Buarada yukarıda enerji aktarımından konuşmuştuk Cenk hocanın çalışması çok güzel özetliyor, 1490-1509 ile1999 ve 2015 arasında faylardaki stres ortada, benzerlikte ortada..

    Görüntünün olası içeriği: telefon

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

    Einmal editiert, zuletzt von Narsil ()

  • Benim anladığım kadarıyla doğu Marmara şu aşamada en riskli bölge , zaten hocaların bir kısmı doğu Marmara depremi olarak da yorumluyor ,Yalova veya adalar fayının kırılma ihtimali orta Marmara çukuruna göre daha yüksek sanırım , Yalova Kocaeli Bursa ve İstanbul Anadolu yakasında yıkıcı olabilir , burdan kısa süre sonra orta Marmara kırılırsa daha da büyük felaket, ortada çok ciddi bir afet var ,çok büyük aksiyon alınması gerekiyor

  • Gecen gun Storm Chaser de bahsetti. 1963 te adalar fayinda deprem olmus. En son 1509 da kirilan fayda sanirim. Neden ramazan hoca cenk hoca veya naci gorur yada celal sengor bu depremden hic bahsetmiyor. Surekli 1766 1 ve 2 1509 vs bunlardan bahsediliyor.(bahsetmiste olabilirler ama hic gormedim duymadimda)


    Egerki 1509 dan beri kirilmayan fayda 450 sene sonra 6.3 luk bir deprem oluyorsa ya bu fayin yapacagi maximum deprem budur yada bu fay baska depremlerle tetiklenemez. Eger 1963 te bir kismi kirilmis olsaydi simdiye kadar o strese dayanamaz kirilirdi. Bu durumda usumezsoy 6.5 u gecmez diyerek hala hakli durumda. 6.5 u marmara denizi genelindeki faylar icinmi yoksa sadece adalar icinmi kullandi bilmiyorum.


    Depremin lokasyonu kartal aciklari diyende var. Bence okadar geriye gitmedeb bu depremi cozmek gerekiyor. Belkide tali faydir ama nasilki 5.8 tali fayda oldu silivrideki fayi ha tetikledi tetikleyecek diyorsak ozaman 6.3 luk fayinda adalar fayini simdiye kadar tetiklemesi gerekiyordu kanimca. Oyle bi icimi dokeyim dedim. Sacma bilgiler iceriyorda olabilir:)

  • Benim anladığım kadarıyla doğu Marmara şu aşamada en riskli bölge , zaten hocaların bir kısmı doğu Marmara depremi olarak da yorumluyor ,Yalova veya adalar fayının kırılma ihtimali orta Marmara çukuruna göre daha yüksek sanırım , Yalova Kocaeli Bursa ve İstanbul Anadolu yakasında yıkıcı olabilir , burdan kısa süre sonra orta Marmara kırılırsa daha da büyük felaket, ortada çok ciddi bir afet var ,çok büyük aksiyon alınması gerekiyor

    Artık kimin ne dediğinden çok kendimizi olacak büyük depreme alıştırmalıyız. Ben o yüzden hangi profosor ne demiş nerede bekliyormuş diye bakmıyorum 2 tarafta doğu marmarada batı marmarada bariz riskli bölgede. Kimbilir belkide olası depremi yaşamaya ömrümüz yetmiyecek bi 30-40 yıl daha olmayacak Allah bilir.

  • 4,4

    Değerli hocam ben bile çocukluğumda bilenler bilir şimdiki avcılar ambarlı olan yer denizdi sonradan doldurma bir alan şuan oraya gidin bakın bir sürü yeni binalar yaşam alanları vb... Sonra diyoruz ki afet , aslında afetin boyutunu felakete dönüştüren bilinçsiz yapılaşma ve kentleşme adına yapılan yanlışlıklar maalesef...

  • 24 Eylül 2019 ve iki gün sonrasında 26 Eylül 2019 tarihlerinde meydana gelen 4.6 ve 5.8 büyüklüğündeki iki deprem, bugün bilimsel dergilerde yayınlanan makalelerle kilitli olduğu belirtilen Kumburgaz Baseni’nden geçen Orta Marmara fayının kuzeyinde meydana gelmiştir. Bu deprem sismologları tedirgin etmiş ve kilitli olan fayın çevresinde meydana gelen depremin “kilitli fayı uyandırmaya” çalıştığı şeklinde yorumlanmıştır.Ayrıca 1999 depreminde bugüne depreme hazırlanmamış İstanbul başka olmak üzere Marmara bölgesinin depreme hala hazırlık hala getirilmediğini de ortaya koymuştur.

    KİLİTLİ FAY UYANMAYA VE UYARMAYA DEVAM EDİYOR

    Kilitli bir fay gerilmeyi önce çevresinde sonra da merkezinde başlayacak yamulmayla deprem hareketinin nasıl seyredeceğini bize gösterir. Yani “elastik rebound teorisiyle” ifade edilen sürecin gerilme/deformasyonun yer kabuğunda nasıl şekillenip, depremi ne zaman meydana getireceğinde ifade edildiği gibi, davranır. 24-26 Eylül 2019 ve 11 Ocak 2020 depremleri asıl kırılması gereken Orta Marmara fayının çevresinde meydana gelen şekil değiştirmeler olarak yorumlayabiliriz. Son deprem 26 Eylül kırığının yaklaşık 1 km doğusunda olmuştur. Metin yazıldığı anda depremin mekanizma çözümü rasathaneler tarafından yayınlanmadığı için bu iki deprem arasında bir ilişki kurmak şimdilik mümkün değildir. Ancak son depremin bağımsız olması ve etkinliğin benzer bir şekilde belirli periyotlarda, benzer büyüklüklerde depremlerle tekrar etmesi, büyük depremin giderek yaklaştığını göstermektedir.

    FERMUAR TAMAMEN AÇILDIĞINDA, BÜYÜK DEPREM MEYDANA GELEBİLİR

    Yani fermuar yukarıdan aşağıya doğru açılmaya başlamış ve son noktaya geldiğinde sanki çevresindeki gerilmeden bağımsız (kilitlenmeyen neden olan olgu bu olabilir) olarak kırılacak fayın üzerinde biriktirdiği tüm enerjiyi boşaltacak, gibi davranmasına neden olacaktır. Ya da çevresinde orta büyüklükte depremleri beklemeden, kırılacaktır. Bu nedenle 24-26 Eylül depremleri sonrası elbisenin fermuarı açılmış ve son depremle bu fermuar daha da aşağıya çekilmiştir. Her iki durumda da büyük depremi öne alan bir sürecin parçası olarak yorumlanabilir.

    Bu nedenle 17 Ağustos 1999 depreminden bugüne kentlerdeki yapıları depreme hazırla(ya)mayan kent sakinlerinin bir an önce güvenli yaşam hakkının kamu bütçesiyle sağlanması ve diğer tüm mega projeler ivedilikle terk edilerek, en kutsal bir hak olan “güvenli barınma hakkı” ivedilikle tesis edilmelidir.

    Savaş Karabulut / Jeofizik Mühendisi, Sismoloji Doktoru

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Dostum bu iyi bir şey midir? Bilmediğimden soruyorum.

    İyi veya kötü diye yorum yapmak hatalı olur.

    Çünkü, oradaki deprem fırtınası hareketini başlatan mekanizma neydi?

    Ve hareket başladıktan sora hareketi bitiren mekanizma neydi?


    Bunlar bilinmedikten sonra ki klasik yaklaşımlar harici bilindiğini düşünmüyorum, iyi veya kötü yorumu

    yanlıştır.