Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hocam kesinlikle bilinmeyen fay hatlarının olduğunu düşünüyorum , hatta bu bir gerçek diyebiliriz . Çünkü bu bilgileri edinmek için elimizde hiçbir şey yok ne yazık ki . Belki bu konu üzerinde gidilseydi çalışmalar yapılsaydı elimizde çok daha temiz ve kesin bilgiler çok daha işimize yarardı. Ama şu konumda adeta bilinmezin içindeyiz . Keşke hava durumu tahmini kadar biraz daha sağlam fikir sahibi olabilseydik.

    MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

  • matematige ve bilime inan hocam 6.0 lik depremden 1000 tane filan olmasi lazimki 7.0 i karsilasin, buda teorik olarak mumkun ama gel gor ki dunyada ornegi yok.

    Çünkü her ondalik virgillerin siddeti tabiri caizse katlanarak gidiyor oyle degil mi?

  • burada bir bilgi kirliligi var profesor ve uzmanlar tarafindan aciklanan. Biri diyor 1 tane 6 lık deprem olasi buyuk depremin etkisini azaltir, digeri 6 lik en az 10 deprem gerekli. Kime inanacagimizi sasirdik

    Hocam,

    yukarıda yazdım. Richter ölçeği logaritmik bir fonksiyon.

    6 büyüklüğündeki bir depremle 6,1 arasında 2 kat büyüklük farkı var.

    7 büyüklüğünde bir depremin enerjisini yok etmek için, aynı yer, aynı zaman, aynı derinlikte tam 1000 tane 6,0'lık deprem olması gerekir.


    Gerisi hikayedir. yukarıdaki bilgileri verende cahil demeyeyim ama, matematik, jeoloji, mühendislik, çarpma, bölme, toplama filan bilmiyordur.

  • Çünkü her ondalik virgillerin siddeti tabiri caizse katlanarak gidiyor oyle degil mi?

    enerji ustel bir fonksiyonla hesaplaniyor o yuzden hocam

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Beni de sasirtan oydu zaten. Inanin belki insanlar kizacak bana ama bazen diyorum ki, şu büyük deprem olsa da kurtulsak. Tabi o da kurtulabilirsek. Iyice paranoya olduk

  • Havaforumun sadece havadan sudan ibaret olmadığını tekrar görmüş olduk. Uzun süredir deprem konusunu takip eden bir kardeşiniz bir abiniz bir arkadaşınız olarak emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizi bilgilendiren ellerinden geldiği kadar aydınlanmamızı sağlayan herkesin emeğine sağlık.


    Deprem konusunda altın kurallar.

    1. Panik yapmayın.

    2. Paranoya yapmayın.

    3. En kötüye en iyi şekilde hazırlanın.

    4. İlk Yardım konusunda minimal seviye de olsa eğitim alın.

    5. Çevrenizi doğru şekilde bilgilendirin.

    6. Sosyal medya soytarılarına itibar etmeyin prim vermeyin.

    7. Olabildiğince çok uzmanı dinleyin bilgileri harmanlayın.

    8. Bize bir şey olmaz yargısından kurtulun.

    9. Deprem değil ihmal öldürür kuralını unutmayın.

    Ulu önderimiz, ebedi ve ezeli liderimiz, alemlerin sultanı Hz.Muhammed Mustafa (SAV)'ya salat ve selam olsun.

  • Kaynak: Kaynak

    İTÜ KAMUOYU AÇIKLAMASI

    Eyl 26, 2019, 18:11
    İstanbul’da 26 Eylül 2019’da yerel saat ile 14:00 civarında meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Marmara Fayı üzerine Üniversitemizde uzun yıllardır uluslararası araştırmalar yürüten Prof. Dr. A.M. Celal Şengör, İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Prof. Dr. M. Sinan Özeren ve Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Uçarkuş’un değerlendirmelerini kamuoyunu aydınlatmak amacıyla paylaşılması gereği duyulmuştur.



    Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi’nin içine giren kısmı (ve buna bağlı ikincil faylara) yer bilimcilerce genel olarak “Marmara Fayı” diye adlandırılmaktadır. Bu fay, davranışı her yerinde aynı olan bir fay değildir. Bazı yerlerinde fay üzerinde İngilizce’de “creep” denen kaymaya benzer bir hareket ve bununla ilişkili küçük depremler olur. Bazı yerlerinde ise deprem neredeyse hiç olmaz. Marmara Fayı’nda gerçekleşen son büyük deprem 7.4 büyüklüğündeki 1999 İzmit depremidir ve bu depreme neden olan kırık İzmit Körfezi’nin içine doğru ilerlemiştir. Marmara Fayı üzerinde depremsellik yönünden suskun olan (dolayısıyla kırılması beklenen ve ekteki Marmara denizi fay haritasında sismik boşluk olarak adlandırılan) bir ucu Silivri açıklarında ve diğer ucu da Avcılar’ın güneyi olan Kumburgaz fay segmentidir. Deniz tabanında yapılan jeoloji, jeodezi ve sismoloji çalışmaları Kumburgaz fayının çok uzun bir süredir kırılmadığı, kilitli olduğu ve Marmara Denizi’nde olması beklenen depremin üzerinde olacağı düşünülen fay segmentidir.



    Son iki günde meydana gelen 4.6 ve 5.7 büyüklüğündeki iki depremin tam kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olması durumun kritikliğine işaret etmektedir. Sismoloji verilerine dayanarak, söz konusu iki deprem ve bunların arasında gerçekleşen artçıların tamamının, aynı mekanik kırılma süreci kapsamında gerçekleştiği sonucuna varılmıştır. Bilimsel göstergelere dayanarak, mevcut sismik aktivitenin dikkatle takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir.



    Bu süreç içinde Üniversitemiz, bilgi kirliliğini önlemek adına konunun uzmanı akademisyenlerin görüşlerini kamuoyu ile paylaşmaya İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi üzerinden devam edecektir.



    deprem_gorsel_1



    Ş
    ekil Başlığı: Marmara Denizi aktif fay haritası. Kırmızı daireler deprem aktivitesini göstermektedir. 24 Eylül ve 26 Eylül 2019 tarihlerinde meydana gelen depremlerin fay mekanizma çözümleri yeşil-beyaz toplarla gösterilmiştir. Deprem verileri, B.Ü. Kandilli Rasathanesi’nden alınmıştır.

  • O kadar çok muhabbeti sohbeti yapıldı ki orta şiddette oldu aslında kendimce düşünüyordum olur mu diye bu kadar lafın üstüne...

    şu büyük deprem olsa da kurtulsak.

    Bu kadar konuşmaya bazen ben de böyle düşünüyorum bu şekilde pek yaşanmıyor.Kendini hatırlatınca işte hoş olmuyor bugünkü gibi. Kaldı ki ben büyük deprem olarak Düzce'yi biliyorum 99'u yaşamadım.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.