Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • C3S çoklu model sistemin Kış Mevsimi için Kasım ayı tahmini çıktı.

    Ülke genelinde sıcaklıkların normallerinde üzerinde, yağışlarında normallerin üzerinde özellikle ülkenin iç ve doğu kesimlerinde bol yağışlı bir kış mevsimi tahmin ediliyor.


    Geçen sene Ocak ayının ilk haftasında bile ülkemizin kayak merkezlerinde, iç ve doğu bölgelerimizde kar kalınlığından bile bahsedemiyorduk.

    Bu sene öyle olmayacak, kayak merkezlerimizde, iç ve doğu bölgelerimizde yağış konusunda, kar kalınlığı konusunda da gayet iyi bir kış mevsimi geçirecek.

    Modellere göre Ülke genelindeki kuraklığa ilaç gibi gelecek bir kış sezonu bekleniyor.


    5. Görselden itibaren C3S çoklu modelinin içinde bulunduğu modellere tek tek baktığım ve aralarında en iyi bulduğum Met Office ve JMA modellerini de paylaşıyorum. Özellikle bu 2 modelin tahminleri daha iyi, yükseğin konumu biraz daha iyi ve net. Bu iki model, diğer modellere göre ülke genelinde bol yağışlı tahminlerinde bulunuyor.




    DJF 2023/2024

    DJF 2023/2024

    DJF 2023/2024

    DJF 2023/2024




    Met Office:


    DJF 2023/2024

    DJF 2023/2024



    Jma:


    DJF 2023/2024

    DJF 2023/2024

  • Dünya'da Kayıtlı Tarihte ilk defa, 17 Kasım 2023 tarihi itibariyle 2.07°C ile günlük küresel ortalama sıcaklıkları 2.0°C'yi geçti. (1. Görsel)


    Bugün açıklanan yeni verilere göre de 18 Kasım günü de günlük küresel ortalama sıcaklıklarında 2.0°C geçilmiş. Yani 2 gün art arda günlük küresel ortalama sıcaklıklarında 2.0°C geçildi. (1. Görsel)

    Aşağıya alıntılamış olduğum yazımda da bahsetmiştim, 2024 yılında +2.0°C göreceğimizden bahsetmiştim ki şimdiden görmeye başladık. 2016 senesinde de olduğu gibi El Nino olayının bu durum üzerinde çok büyük bir etkisi olduğu aşikar. Fakat Dünya'mızın küresel iklimi artık bir kırılma noktasından geçiyor gibi duruyor. Hızlı bir şekilde gerçekleşen küresel ısınma ve buna bağlı olarak değişen iklim çok büyük sorunlara neden olacak.



    Aynı zamanda Hawaii'de, Mauna Loa Dağı'nda atmosferdeki Karbondioksit (CO₂) ölçümleri yapılıyor ve son 1 haftadır aşırı düzeyde bir artış yakalandı. Neden olduğuna dair bir fikrim yok. Tarihte böyle oldu mu bilmiyorum. 2 gün içerisinde 2 ppm artmış, bu aşırı ciddi bir artış. Günlük küresel ortalama sıcaklıklarında rekorlar kırılmasının nedenlerinden biri de bu durum, aşırı artış gösteren CO₂. (3. Görsel)




    2024 senesinde kayıtlı tarihte hiç karşılaşmadığımız küresel ortalama sıcaklıkları ile karşılaşacağız ve hatta bazı senaryolara göre 2024 yılında Küresel Ortalama Sıcaklıkları 2.0°C üzerine çıkacak.


    Bu nedenle, Doğal Afetlerin yaklaşık %90'ı hava, su ve iklim ile ilgili olduğunu söyleyecek olursak, 2024 senesinde Dünya'da yıkıcı doğal afetlerin (Sel, Kuraklık vb.) sıklığı ciddi bir şekilde artacaktır.





  • Hocam iyi akşamlar, küresel iklim değişikliği ile ilgili sık sık paylaşım yaptığınız için size bir soru sormak istiyorum.

    Dünya üzerinde de daha önce soğuk ve sıcak dönemler olduğunu artık herkes biliyor, işin detayına hakim olmak ise çok güç günümüzde olan bilimsel gelişmeler buna yetmiyor.


    Sıcak periyottan soğuk periyota geçiş ile ilgili jeoloji ve volkanizma bilimi bize ne söylüyor.

    Jeolojinin geçmişte olan örüntüyü yakalaması kesindir, kayaçların yapıları değişir. Bu geçişler nasıl olmuş, jeoloji bilimi için 1000 sene uzun bir zaman değildir yer biliminde olan ölçümler bir iklim değişikliği olacağını bize haber ediyor mu merak ediyorum.

  • Hocam iyi akşamlar, küresel iklim değişikliği ile ilgili sık sık paylaşım yaptığınız için size bir soru sormak istiyorum.

    Dünya üzerinde de daha önce soğuk ve sıcak dönemler olduğunu artık herkes biliyor, işin detayına hakim olmak ise çok güç günümüzde olan bilimsel gelişmeler buna yetmiyor.


    Sıcak periyottan soğuk periyota geçiş ile ilgili jeoloji ve volkanizma bilimi bize ne söylüyor.

    Jeolojinin geçmişte olan örüntüyü yakalaması kesindir, kayaçların yapıları değişir. Bu geçişler nasıl olmuş, jeoloji bilimi için 1000 sene uzun bir zaman değildir yer biliminde olan ölçümler bir iklim değişikliği olacağını bize haber ediyor mu merak ediyorum.


    İyi akşamlar hocam.

    Dünya'mız aktif bir jeolojiye ve tektonik yapıya sahip olduğundan bir atmosfere de sahip ve bu yüzden bir iklime sahip. 4.5 milyar yıllık geçmişe baktığımız zaman insan etkisi, beşeri faktör olsa da olmasa da doğal yollarla da iklim her zaman değişmiştir ve değişmeye de devam edecektir. Dediğiniz gibi Dünya'mız geçmişte bazen çok soğuyarak uzaydan bakıldığında bir kar topu halinde bile gözükmüş ve bazen de çok ısınarak ortalama sıcaklıklarda +14 sıcaklıklara kadar çıkmış.

    Sorduğunuz sorular biraz daha Paleoklimatoloji ve Stratigrafi disiplin dalları ile alakalı. Bu konular hakkında çok bir bilgiye sahip olamasamda cevaplamaya çalışırsam:

    Dünya'nın iklim geçmişini bilgilerini; Deniz Tabanı Çökelleri, Oksijen İzotop Analizleriyle, Fosilleşmiş Polenlerden, Mercanlardan,(önceki sayfada da paylaşılmıştı) Mağaralardaki dikit bilgilerinden, Dağlardaki buzullardan ve Gezegenin kara kutusu olarak geçen Güney Kutbu, Antarktika'dan (ve Grönland'da sayılabilir) bu yerlerden aslında yine Dünya'mızın kendisinden öğrenebiliyoruz. Kısa geçmişi de ağaçlardan anlayabiliyoruz. Bu ısınmaların veya soğumaların bir periyodik halinde olmadığını veya jeolojik ölçümler ile alakalı olmadığını biliyorum yani daha doğrusu bu konu hakkında çok bir bilgiye sahip değilim. Fakat şunu biliyorum kısa vadede (senelerce süre yani) bir soğumaya tekrardan gireceğine dair bir işaret yok. Ancak sadece şöyle olabilir: Dünya'daki süpervolkanlardan biri çok şiddetli bir şekilde patlarsa biz ancak o zaman soğuma evresine geçebileceğimizi söyleyebilirim. Tabii bunun yanında (Bu sene sonuna kadar palanlarımın arasında Küresel ısınma ve etkileri ülkemize etkileri hakkında açmayı planladığım bir konuda bu bilgi ve paylaşımları detaylandırmayı düşünüyorum.)

    Şunu da eklemek istiyorum 2 sene önce Hunga Tonga-Hunga Haapai volkanı güçlü bir şekilde patlamıştı. Bu volkandan atmosfere (stratosfere) kadar ulaşan 146 Trilyon gram su buharı göndermişti. Bu Stratosferin dinamiklerini etkiledi. Bu aşırı su buharı nedeniyle Dünya'nın şu anda ısınmasına katkısı olduğu da söyleniyor.


    Şüphesiz, dediğiniz gibi kayaların bozunmasında, kayaç döngüsünde bir iklim bağlantısı var. Yukarıda dediğim gibi buradaki jeoloji ölçümlerin kısa vadede bize bir yol gösterdiği veya haber verdiği hakkında çok bir bilgim yok maalesef. Ancak milyon seneler içerisinde şöyle olabilir: İklimi, Levha tektoniği yüzünden orojenez (dağ oluşumları) etkiler ve kıtaların hareketi sonucu İklimde önemli rol oynayan Okyanus Akıntılarını yönünü değiştirme/bozma olabilir. Okyanus Akıntıları da iklim üzerinde önemli rol oynar.


    Okyanus Akıntılarınada değinmişken özellikle Kuzey Atlantikte etkili olan Atlantik Meridyonel Devir Dolaşımı (AMOC) tuzlu su oranı ve daha az tuzlu su oranların değişimiyle bu okyanus akıntısında bir çökme meydana gelirse Avrupa Kıtasının geneli çok ciddi soğuyacak.


    Güneş'ten gelen enerji ve Güneş'teki Lekeler ile Sıcaklık ve Kuraklık arasında ilişki olabileceğine dair çalışmalar var.


    Dünya'nın yörüngesindeki değişimler ve ekseninde yalpalaması sonucunda bile İklim ile bağlantılar olabileceğine dair çalışmalar var.


    1. Haritada görüldüğü üzere verilerden alınan bilgiler üzerine 20.000 sene önce itibaren Dünya'mızın sıcaklığı artmaya başladığı görülüyor. Ondan öncesinden çok kısa süre içerisinde ciddi anomali sapmaları yaşayan Dünya'mız, artık daha sakin anomaliler şeklinde yükselmiş. İçinde bulunduğumuz Küresel Isınma'nın son 200 senesinede bakacak olursak beşeri faktörünün burada çok önemli rol oynadığı kesinlikle göz ardı edilemez.


  • Elinize kaleminize sağlık, mesele değişim değil devinim dünya için sürekli devam ediyor. Önemli olanın bu değişime bizim ırkımızın dayanıp dayanamayacağı siz de bunu yazmışınız dolaylı yoldan teşekkürler.

  • Ecmwf Kasım ayını Ekim ortalarında iyi yakalamış. Cfsv2 modeli ise 28 Ekim güncellemesi bu şekildeymiş ağır patlamış oldu.

    1 Hafta sonra Aralık ayındaki oluşacak pattern hakkındada fikir edineceğiz.

    Ecmwf 2 haftadir benzer haritayı önümüze koyuyor Kasım için yagişlarda bir kaç güne başliyor zaten batı bölgelerimizde bu cfsv2 batı için tam tersi demiş ilginç.eu-Prec-Mon-Ind1.png"

    Son 10 günde gerçekleşen yağış anomalysi.

    cpc-gauge-global-turkey-10day-anom-mm-0352000.png"

  • Eps 12 günlük yağış tahmini ülkenin iç kesimleri ve Karadeniz'de yağış Normallerde olacak Ege Marmara kıyı Akdeniz ve Güneydoğu nun bazı kesimlerinde normallerin üzerinde olacak.

  • Türkiye Kasım ayı toplam yağış haritası. Haritanın kalan kısmını en yakın zamanda tamamlamaya çalışacağım. Veriler MGM verileridir. Yanlış olduğunu düşündüğünüz veriler istasyon hatası olabilir.

    knfl3wi.JPG

    n7hvqc8.JPG

  • Selamikaya kardeşim Haritayı hazırlamaya 15 gün önce başladım. İlçe sınırlarını tek tek girip meteorolojinin istasyon verileriyle eşleştiriyorum. . O yüzden biraz zahmetli ve uzun sürüyor hazırlaması. En kısa zamanda tüm ülkeyi gösterecek şekilde tamamlayacağım.