Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Şunu belirteyim küresel açıdan kutuplarda soğuk birikimi normallerin epey altında. Gfs ve ecmwf modellerinin 850hpa anomali haritasından görebilirsiniz bu durum düzelir elbet ama bu sene gerçekten her şeyi uç değerde yaşıyoruz . ExcuseMe hocamıza katılıyorum şimdiden neyse tahminler o olacak diye bir şey yok. Gréy hocamın dediğine de katılıyorum bu sene belirleyici faktörler ao nao pna. Ay ay gitmekte fayda var tahminlerde önümüzde güzel bir sonbahar öngörüsü var ekim ve kasım adına genel olarak. Bakalım onlar tutacak mı önce sonra kışa bakarız.

  • Kutup Girdabı PV (Polar Vortex) kışın ardından uzunca bir aradan sonra tekrardan gücünü toplamaya başlıyor.

    Buna kışın ilk ayak sesleri diyebiliriz. Gücünü her arttırdığında kuzeyde ki soğuk miktarı da artışa geçecek ve gelecek serin dalgalar kademeli olarak güçlencek.


    Tue 19 Sep 2023

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Ekim ayına girmeden tüm modellerin (ve ortalamaların) son güncellemelerine göre Ekim, Kasım ve Aralık aylarının yağış tahminlerini görecek olursak;


    ECMWF, NCEP, CMCC, DWD, METEOFRANCE, ECCC, UKMO, JMA ve modellerin ortalaması şeklinde hesaplanan 96 senaryoya sahip NMME (Kuzey Amerika) ve 460 senaryoya sahip C3S çoklu modellerinin Eylül ayı güncellemesi önümüzdeki 3 ay için Ekim, Kasım ve Aralık yağış tahminlerinde ülke genelinde normallerde ve özellikle ülkenin doğusunda normaller üstü yağış geçireceği hemen hemen her model destekliyor. Pek çok model Orta Akdeniz havzası için kurak bir süreç tahmin ederken, NOAA/NCEP ve ECCC2 modelleri Karadeniz havzası için kurak bir süreç tahmin ediyor.


    Pekin, Seul, Moskova, Melbourne merkezli tahmin modellerininde ortalama olarak içinde bulunduğu Dünya Meteoroloji Örgütü'tünün Ekim, Kasım ve Aralık yağış tahmininde ülke genelinde normallerde ve özellikle ülkenin doğusunda normaller üstü yağış tahmini bulunuyor.




    C3S:


    NMME:


    Dünya Meteoroloji Örgütü:

    MME Plot image

  • Dünkü güncellenen 100 senaryoluk Ecmwf topluluğuna göre Ekim ayında yağış durumu bu şekilde demiş.

    Doğu karadeniz en kurak orta/batı karadeniz ve Trakya civarıda hafif kurak diğer yerler normallerin biraz üzeri ve normallerde. Değişimler olacaktır tabi olumlu veya olumsuz yönde.

    ecmwf-weeklies-LTBA-indiv-qpf-4476800.png"

  • Süper el nino üst atmosferin dengesini bozuyor ve serin ve yağışlı havayı tropik ve kutupsal atmosfer arasına sıkıştırıyor. Yakında süper elninoya rağmen kuzey yarım kürede soğuk hava çanları çalacağı için sıkışma durumu düzelir ama aşırı yağış olarak patlayabilir coğrafyamıza tıpkı arabistan yarımadasında olduğu gibi ekim 10-30 arası şartlar ve üst atmosfer

    takip edilmeli çok güçlü bir el nino etkisindeyiz .

    Eylül ayı yağışız olsada hala yaz olduğunu unutmayalım küresel ısınma normlarında coğrafyamız için bizim için önemli aralık 15 kasımla -15 nisan arası

    Eylül ayı şuanlık stabilize gidiyor . ( Doğu akdenizde )




    Konjonktür mutlaka değişecek kaçınılmaz bir şekilde eğer büyük bir değişim olmazsa.

  • 25 Eylül 2023 verisine baktığımızda "Günlük Küresel Ortalama Sıcaklıklarında" rekor kırılıyor. Dünya'da 2023 senesinin, günlük ortalama olarak baktığımızda en sıcak günlerini yaşıyoruz (1. Görsel).

    23 Eylül 2023 verisi Dünya'daki yüzey hava sıcaklığını karşılaştırdığımız durumda Temmuz ayından neredeyse farksız (2. Görsel).


    En yakın geçmiş tarihli Güçlü/Süper El Nino senesi 2015-2016. 2015'in sonlarına doğru El Nino olayı, Süper El Nino'ya dönüşmüş ve 2016 senesinde Şubat-Mart aylarında eşi benzeri görülmemiş bir günlük Küresel sıcaklık ortalaması ile karşılaşmıştık ve 2016 senesi Dünya'daki en sıcak sene olarak kayıtlara geçmişti.


    Şimdide benzer bir senaryoyla karşı karşıyayız. Son güncellemelere göre El Nino giderek güçlenmeye devam edecek ve Aralık-Ocak aylarında SST normallerin 2.0°C üzerine çıkarak Süper El Nino olayına dönüşeceği (yine aynı 2015 gibi) tahmin ediliyor. (3. Görsel)


    2024 senesinde kayıtlı tarihte hiç karşılaşmadığımız küresel ortalama sıcaklıkları ile karşılaşacağız ve hatta bazı senaryolara göre 2024 yılında Küresel Ortalama Sıcaklıkları 2.0°C üzerine çıkacak.


    Bu nedenle, Doğal Afetlerin yaklaşık %90'ı hava, su ve iklim ile ilgili olduğunu söyleyecek olursak, 2024 senesinde Dünya'da yıkıcı doğal afetlerin (Sel, Kuraklık vb.) sıklığı ciddi bir şekilde artacaktır.




    Image


    Image



    Image

  • CANSIPS modeline Ekim ayı güncellemesi geldi. Eylül ayındaki güncellemesiyle benzer geldi, istikrarını genel olarak koruyor. Ülke genelinde Kış mevsimi boyunca yağışlı ve normallerin altında sıcaklıklar gözüküyor.


  • Derna kasırgasında rekor sayıda baraj yıkılmasının ardından 11 bin 300 kişi öldü. Fırtına 1 gün sürdü.Eylül ayında şehirde normalin 200 katı kadar yağmur yağdı.

  • Ekim ayı sezonluk tahminler güncellenmeye başladı yukarıda paylaşılan Kanada modeli Cansıp'ın 500mb/2metre sıcaklıkları ve yağış haritaları 3 aylık Ocak/Şubat/Mart ortalaması bu şekilde. 3-4 Gün içinde Ecmwf ve Meteofrance felan güncellenecek.

    500

    cansips-all-avg-europe-wide-z500-anom-season-mostrecent-9251200.png"

    Sıcaklık

    ens-image.png"

    Yağış

    cansips-all-avg-europe-wide-precip-anom-season-mostrecent-mm-6745600.png"

  • Ecmwf'nin biraz önce güncellenen sezonluk kiş beklentisi son 2 aya göre ciddi derecede bozmuş rezalet neredeyse tüm avrupa için. Neyseki Kasim verisi degil tabi diger modellerede bakacagiz bir kaç gün içinde degisiklikleri görmek için. Teselli ikramiyesi olarak kurak göstermiyor

    .ecmwf-seasonal-monthly-avgs-avg-europe-wide-z500-anom-season-mostrecent-6745600.png" ecmwf-seasonal-monthly-avgs-avg-europe-wide-t2m-c-anom-season-mostrecent-6745600.png" ecmwf-seasonal-monthly-avgs-avg-europe-wide-precip-anom-season-mostrecent-mm-6745600.png"

  • Gfs ve ukmo iyi bu konuda onların tahminleride görmek lazım. Cansip iyi geldi Ecmwf son zamanlarda iyi değil ExcuseMe kardeşim.

    Gfs modeline bagli uzun vadeli kiş tahmini yok onun yerine ayni şirket cfsv2 modeliyle sunuyor onunda sezonluk çok kötü başari oranı. Ukmo ve meteofrance kısmen iyi sayılır, az kaldı güncellenince paylasıcam onlarıda.

  • Bu 500hpa ya bu yağış anomalisi nasıl olur diye düşünüyorum. Net bir şey canlanmadı kafamda tamamen bir "?". İzlanda ableri kıtaya saldırıp ılık ve yağışlı bir kış olacak olsa 500 anomalisi bu değerde olmazdı diye düşünüyorum ilginç geldi bakalım.

  • Eylül 2023, dünya çapında kaydedilen tarihteki en sıcak aydı.

    Artık rekorların küçük farklarla kırıldığını görmüyoruz, büyük bir kısmının yok olduğunu görüyoruz.

  • Eylül 2023, dünya çapında kaydedilen tarihteki en sıcak aydı.

    Artık rekorların küçük farklarla kırıldığını görmüyoruz, büyük bir kısmının yok olduğunu görüyoruz.

    Benim bu tablodan anladığım 2000'den önce buzul çağındaydık hep soğukmuş yani? Ortalamaların neye göre belirlendiği açıklanmadığı sürece benim için hep havada kalacak bu tarz veriler. Mesela 1964 yılı -0.9 olarak görünüyor ama son 20 yıldaki artıştan dolayı mı öyle yoksa hep -0.9 derece altında mıydı ?