Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • IRI , benim doğu karadeniz sayfasinda yaptigim tahminin neredeyse birebir aynisini yayinlamis. Allah"tan ben öglen saatlerinde yapmistim tahminimi :)

    Aynen öyle hocam.Tahminde veri olarak Iri'yi kullanmadıysanız şaşırtıcı olmuş gerçekten:grinning_face_with_sweat:

  • Aynen öyle hocam.Tahminde veri olarak Iri'yi kullanmadıysanız şaşırtıcı olmuş gerçekten:grinning_face_with_sweat:

    Degil kullanmak, bu modelin varligini bile unutmuştum. Ben sadece kendi yaptigim analizlerle tahminde bulundum


    Hatta geçen yıl ki tahminimde dogu karadeniz sayfasindan bulunabilir. Bakmak isteyen bakabilir

    Einmal editiert, zuletzt von Chronic53 ()

  • JAMSTEC çok güzel bir tahmin yapmış Eylül güncellemesinde önümüz kış adına


    caf80f9cbd60c.jpg


    Bence iyi değil. Her şey sadece ortalama altı sıcaklıkla olmuyor ki. Avrupa'da ve Akdeniz'de YB hakimiyeti olursa yağmurun varlığını bile unuturuz Karadeniz Bölgesi dışında. Olası bir Sibirya veya Kutup sisteminde Akdeniz kapalı olursa yine sadece Karadeniz bölgesine yarar.

  • Kışın soğuk ve yağışsız mı? Yada, ılık ve yağışlı mı? Geçmesini isterseniz diye bir soru sorulsa bana.

    Ben ılık ve yağışlı geçmesi diye cevap verirdim...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Bence iyi değil. Her şey sadece ortalama altı sıcaklıkla olmuyor ki. Avrupa'da ve Akdeniz'de YB hakimiyeti olursa yağmurun varlığını bile unuturuz Karadeniz Bölgesi dışında. Olası bir Sibirya veya Kutup sisteminde Akdeniz kapalı olursa yine sadece Karadeniz bölgesine yarar.

    Haritaya dikkat ederseniz Avrupa'dan İskandinavya'ya ve Ege'ye kadar YB öngörülmüş ve bunun neticesinde Doğu Akdeniz'den Hazar'a ilerleyen AB oluşmuş.

    Marmara Deniz Etkisi Yağış, Karadeniz Siklonik ve DEY, Güney Doğu Anadolu Siklonik, İç Anadolu Siklonik ve Doğu Anadolu da Siklonik kar yağışları alır bu haritaya göre.

    Karadeniz, İç Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu kar rekoru kırar.

  • Herkesin kendi tercihi ve kendi yorumu, yılın çoğunluğunu zaten ılık sıcak geçiriyoruz, kışın soğuk geçmedikten sonra neye yarar.Üst mesajdaki arkadaş güzel açıklamış sadece Karadeniz diye genelleme yapılması yanlış.

  • Karadeniz diye ayrıyetten söyleme nedenim konumları sayesinde basınç yerleşimlerinden çok etkilenmiyorlar. Kış vakti Karadeniz'e YB oturma ihtimali de neredeyse %0 olduğu için her türlü yağış alacaklar. Akdeniz'i tamamıyla kurak gösterdiği için doğusunda siklon ihtimali daha düşük geliyor bana o yüzden böyle bir yorum yaptım. Batı için zaten çok sıkıntı. Marmara bölgesi deniz etkisinden faydalanabilir dediğiniz gibi ama Azor yatarsa Marmara'da sıkıntıya girer neyse zaten sadece basit bir tahmin daha çok vade var asıl Ekim sonu- Kasım gibi olan tahminler dikkatimi çeker benim.

  • bence şanki tahminler herzamanki gibi geçen senelere benzer tahminler. Fakat yagış konusunda gerçekten sıkıntı yaşıyoruz. Tropical fırtına haricinde ülke anlaminda tamamiyla bir yagisli periyot yasamaliyiz. Insallah ekim veya kasimda olacaktir.

  • Jamstec iyi çıkmış kış tahmini için ama bu tabloyu Kasım ayındaki güncellemesinde vermediği sürece çokta iyimser yaklaşmamakta fayda var. Henüz kış tahminleri için erken yaklaşık 1 ay sonraki tahminler daha kaliteli olur. Accuda patlatır 1 ay sonra tahminlerini zaten.

  • Weatherbell herkese açık ve ücretsiz olan sıcaklık anomali haritalarını erişime kapatmış yada ben ulaşamıyorum

    Son 2 hafta için Avrupa’nın anomali haritasını paylaşabilecek olan varsa sevinirim

  • Ecmwf'nin 1 Eylül de güncellediği aylık anamoli tahminleri;

    Eylül tahminleri büyük ölçüde gerçekleşmiş durumda. Ekim ayı eylüle nazaran daha sonbahar tadında kasım ayı ise kış tadında gözüküyor.Her ay yenilenen bu veriler bakalım kış ile alakalı neler gösterecek bize.

    Eylül 2020;

    e84a94c.png

    Ekim 2020;

    94d24c6933379c.png

    Kasım 2020;

    a7fa78c258.png

    Aralık 2020;

    2894e31eeb71673c.png

    Ocak 2021;

    3ffe4c27.png

    Şubat 2021;

    ec0d08b03313.png

    Mart 2021;

    46cf700892.png

  • ülkemiz için bu senede belirleyici olan şeyin akdenizde olusacak güçlü ab ler buna mutakip kuvvetli lodos ve azor yükselmesi ile ülkemize sarkacak muhtemel soğuklar olduğunu uzun süredir bu işe kafa yoran herkes bilir. Burda mesele bahsettiğimiz bu durumların sıklığı ve gücü. Akdenizin deniz suyu sıcaklığı bu sene epey yüksek. Buda etkili akdeniz ab leri ve kuvvetli lodoslara göz kırpar. Umarım kırım üzerinden inecek soguklarıda alırız ve şu kurak dönemi unutturur. (Tamamen temenni iceriklidir)