Posts by FreezingRain
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Hava cok soguk ve durum boyle olunca, en ufak bir guneyli ruzgârda (sicak esen hava, kuzey yarim kure) yukselim hareketi tetiklenir (sicak hava, soguk havanin ustune cikar ve yukselerek sogur; bu da bulutu (yogun nem kutlesi) olusturur).
Bu tetiklenmenin kat sayisi, soguk hava ile sicak hava derecesi arasindaki farkla dogru orantilidir.
Yarinkk goruntu umut verici. ECMWF SKEW-T verilerine baktigimizda, yarin saat 12.00'de Mersin Silifke'nin guneyindeki Akdeniz mevkiide 1600 m'de guneyli ruzgâr neticesinde CB gelisimi olacak ve Hatay'a dogru ilerleyecek.
Denizdeki gorece sicak hava destegiyle yogunlasan CAPE degeriyle beraber, bu cephedeki bulutlarin yuksekligi taban: 2800 m. zirve: 4500 m. (4500 m = yarinki katman nem EL degeri = -28 °C) yani uyudan koyu maviye yaklasan bulutlar gorulebilir, ki bu da orta kuvvete dogru giden kar demek.
Evet, alt katmandaki nem degeri cok dusuk; ama orta katman nemliligi fena degil ve bu neticede ince ince de olsa orta kuvvet kar yagisi gorulebilecektir.
Bunun disinda, yarin aksam 17.00 sonrasi; Hatay-Nurdagi'ndaki CB'lerden geken 600 hPa bulutlari (cirrus bulutlari) destekli 700 hPa'ya kadar inen yogun Cumulusler ile Gaziantep-Kilis cevresinde cok hafif olmak uzere kar gorebiliriz.
Bir de, yarin 16.00 - 20.00 arasi guneyli akimlarin denk geldigi yer olarak; Mazidagi, Midyat, Batman ve Siirt'te de cok hafif kar gorulebilir.
Son olarak, bu hafif kar yagisi durumu; yarin Divrigi-Erzincan hattindan gelen nem destegiyle Malatya ve Elazig'da da goruluyor, ancak yuksek daglar ile fon etkisi sonucu etkisinin cok kirilma ihtimali goz ardi edilmemeli.
-
Cumartesi öğle saatlerinden sonra Hatay'da 600 ile 750 hpa katmanlarında nem oranı %90 üzerine çıkıyor.
Havada uçuşan kar taneleri görebilir miyiz?
FreezingRain buzmavisi hocalarımızın fikrini almak isterim.
Verilere gore evet Hocam, gorunur.
-
Yarın Mardin ve Atatürk Barajı çevresinde öğle saatlerinden sonra 700 hPa nemliliği iyi görünüyor.
Özellikle alt katmanlardan güneyli rüzgâr denk geldiğinde, güneşin de etkisiyle bulut oluşumu tetikleniyor.
Bakalım az da olsa kar görülebilecek mi?
Veriyi ICON'dan almistim, ancak yine basari gostermedi.
ECMWF'ye de bakmistim, Baraj cevresine nem kutlesi vermemisti ve oyle de oldu.
Bundan boyle katman nem incelemesinde ECMWF agirlikli gitmekte yarar var.
-
-
22-24 arası 500hpa -40 dayanıyor bölgede hocam ne dersin.
Hocam, hatta yarından itibaren tetiklemeler oluşuyor görünüyor.
Sizin de belirttiğiniz gibi, yarından itibaren özellikle öğle-ikindi arası aşırı soğukluk + güneş etkisiyle ısınan yerlerden yükselen hava + az da olsa kopan nem parçaları etkisiyle bölgemizde yağış tetiklenebilir.
Buna kısaca Güneş Etkisiyle Kar (GEK) diyebiliriz
Bunu aynı kırkikindi yağışlarına benzetebiliriz; zaten şu anki durumuyla neredeyse aynı mantık işliyor.
Bunun sağlamasını, yarın ve sonrası için 700 hPa - 500 hPa arası nemlilik değerlerine bakarak tespit edebilirsiniz.
-
Türkiye özel haritadan bakınca daha iyi görünüyor:
https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?…v=0&tr=6#mapref
-
-
-
Aslında ikiniz de aynı şeyden bahsediyorsunuz, buzmavisi Hocamızın dediği; sonuçta Kırım'dan giriyor ve Harunsalman72 Hocamızın da dediği gibi Orta Akdeniz'e kıvrılarak, sonraki yağış dönemi uzuyor.
Soğuğun kökeni sağlam, o kadar soğuk ki Akdeniz dayanamaz; vurgulandığı gibi.
-
WRF de son güncellemelerde bölgemize yarayacak şekilde (daha doğrusu, neredeyse her bölgemize) üst üste sinoptik veriyor:
WRF'nin de gece güncellemesi başladı, inceleyelim. WRF de sağlam modellerden.
Link: https://www.meteociel.fr/modeles/wrfnmm…&mode=21&map=20
Bu arada, WRF'nin ülkemizi de içine aldığı sinoptik verilen sitesi var mı? MGM'de 72 saatlik var, ona da vade kısaldıkça bakarız; ama uzun vade gösteren (120 saat) varsa iyi olur.
-
Hocam az önce sizi yanlış anlamadım değil mi gök gürültülü kar sağanaklarımı olacak
Ta ki GFS akşam güncellemesine kadardı o Hocam
Şaka maka, ben; çoğunluğumuzda olduğu gibi sistemin GFS akşam gibi geleceğinin arkasındayım; zaten bu şekil gelirse gök gürültülü kar sağanaği kuvvetle muhtemeldir.
-
Hocam icon bence bölgemiz adına en detaylı veri veren modellerden birisi sizin icon hakkında düşünceleriniz nelerdir yani tutarlı açısından
ICON'un GFS'ye göre yüksek çözünürlük özelliği oldukça iyi; ama ICON'u sadece katman nemliliği ve çiy noktasında kullanıyorum; çünkü yağış konusunda bayağı yanlış tahminler yapmasına şahit olduk.
-
GFS'nin bir de senaryo değerleri gelsin bakalım.
-
Gfs gecede doğulu geldi ab patlamadi ve sistem süresi kısaldı. Batılı gelmesini o yüzden istiyorduk
ICON iyi gidiyor gibi Hocam.
-
Hocam hayırlı akşamlar.bölge geneli için müsait olduğunuzda bilgilendirebilirmisiniz?
Bence biraz daha bekleyelim Hocam
ULL, son GFS güncellemesinde beklediğimiz konumda geldi; ama buzmavisi Hocamız zaten uygun zamanda bilgilendirecektir.
Ben de naçizane tahminleri uygun zamanda paylaşacağım.
Teşekkür ederim.
-
Bu arada, sistem anında Graupel + Oraj görülmesi kuvvetle ihtimal dâhilindedir:
Orta-üst katmanlar aniden şiddetli şekilde soğuyor, alt katman bu soğuma hızına yetişemiyor ve orta-üstlere göre sıcak kalan alt katman; modeldeki EL: 2085 m. (bulut zirve eşiği) yüksekliğe kadar yükselen (kış mevsimine yani soğuk havalara göre oluşması zor bir yükseklik/bulut) Cumulonimbuslar, 200 j/kg'ye dayanan enerji üreterek oraj eşliği ve yükselim hareketi + görece kuru (düşük nem) alt katman sonucuyla graupel sağanakları; bizi yoğun kar öncesi karşılayabilir
Çok heyecan verici...
Gerçekten, bölgemize göre olağanüstü görünümler mevcut.
250 j/kg:ye varan CAPE değerleri ve 5000 m'ye varan bulut zirve noktası (EL (Equilibrium Level) yani normal yağıştan ("normal dediğim, 3 saatte 15 cm kar biriktiren yağış yani
) sonra bile (hava açar açmaz) Cumulonimbusların cirit atacağı ve dolayısıyla gök gürültülü graupel yağış ve nemin de yağış etkisiyle artmasıyla kar yağabileceği bir ortam bizi bekliyor inşallah
Hepinizin vurguladığı gibi, o kadar soğuğa kim dayanabilir ki? Daha bu gördüğümüz Şanlıurfa'daki katmansallık tablosu. Bunun bir de Akdeniz hâlini düşünelim
:O
-
-
Bu arada, sistem anında Graupel + Oraj görülmesi kuvvetle ihtimal dâhilindedir:
Orta-üst katmanlar aniden şiddetli şekilde soğuyor, alt katman bu soğuma hızına yetişemiyor ve orta-üstlere göre sıcak kalan alt katman; modeldeki EL: 2085 m. (bulut zirve eşiği) yüksekliğe kadar yükselen (kış mevsimine yani soğuk havalara göre oluşması zor bir yükseklik/bulut) Cumulonimbuslar, 200 j/kg'ye dayanan enerji üreterek oraj eşliği ve yükselim hareketi + görece kuru (düşük nem) alt katman sonucuyla graupel sağanakları; bizi yoğun kar öncesi karşılayabilir
Çok heyecan verici...
-
Bir modelin bir konuma ait yağış hesaplamasını doğru şekilde yapmak istiyorsanız, o konumun skew-t (katmansallık tablosu) değerine bakmalısınız (mümkünse her model üzerinde)
Buna hem bir örnek hem de bir ispat yapacak olursak, GFS'nin 23 Şubat 09.00'da Şanlıurfa'ya verdiği 1,1 mm'lik yağış durumunu; katmansallık-tablosunu inceleyelim:
https://www.meteociel.fr/tendances-orage/75069/sanliurfa.htm Buradaki linkte, ilgili güne geldiğimizde 1,1 mm'lik yağış değerini görüyoruz. Onun hemen sağındaki katmansallık tablosu simgesine basarak, karşımıza çıkan sayfanın alt kısmındaki seçenekler bölümünden SharpPY yazana girelim:
Bu katmansallık tablosundan görüleceği üzere, o tarihte Şanlıurfa'da yaklaşık 450 hPa'ya (~ 6 km yükseklik) kadar bulut kütlesi (yağış, ~~%100 nem) mevcut.
Şimdi sorarım sizlere, yukarıdaki katmansallık tablosundaki atmosfer durumunda; o konuma 1,1 mm mi yoksa 10+ mm mi yağış düşer?
FreezingRain hocam kar fırtınası varmı kar fırtınası ?
Hocam, bu atmosferlerdeki gibi gelsin; Graupelli kar bile görürüz inşallah