İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bizim köyede kar yağmıyor uzun zamandır İstanbul neyse köyde aynı oluyor Köyde ısı adasımı var :) İstanbula yağmayınca bizim köydede kar kesinlikle olmuyor. 1987 martta askerler askere gidemediler bizim köyde Bursada 20 cm kar vardı :)

  • Merhaba kimse kusura bakmasın. Bu ısı adası, yok yüksek binalar kar yagısına engel oluyor. Argümanları tek başına geçerli değil bence. olan sadece iklim degişikliği. (Oda ne hikmetse bize vuruyor) Yoksa dünya şehir sıralamalarına bakın istanbul 28. Sırada. İlk sırada Tokyo var. 38 milyon nüfus ve binaların alası. Maşallah kar eksik olmuyor. Newyork, seul diğer örnekler. Isı adasının kralları orda da var. Sert kış eksik olmuyor. Takip ediyosanız görürsünüz. O yüzden bahane aramak yerine. Ülkede ağaç kesenleri, sulama alanlarını yok edenleri, maden açmak için çevreyi mahfeden leri. 3 tarafı deniz ülkede hamsi bile alamayacak gelen halimizi yazalım.

    Not geçen günlerde Suudi Arabistan çöllerine muhteşem kar yagdı. Videolar da izleyebilirsiniz.

    Bu vesile ile bu forumda emeği geçen herkese teşekkürler ve herkese iyi mutlu sağlık lı ve bol kar yağışlı bir 2026 dileklerimle. uzays3271653126:thumbup:

    Koca ülkede 10 milyon yaşıyor İsveç'te bile karlı sistemlerde dramatik düşüş mevcut. Isı Adası dediğimiz şeyin sistemlerle etkisi oldugunu düşünmüyorum, ısı olarak sınırda kalan sistemler dışında bir etkisi yok.

  • New York’ta da ısı adası vardır; ancak güçlü soğuk hava sistemleri ve daha kuzey enlem nedeniyle bu etki kış koşullarını İstanbul’daki kadar baskılayamaz. Okyanus farkı var bir kere. Atlantik kışın çok daha soğuk olur. İstabul Marmara, boğaz, Karadeniz kombinasyonu kışı yumuşatıyor. Ayrıca oranın geniş caddeleri rüzgar koridorları var. Güneş açısı daha düşük bu sebeple yüzeyler İstanbul kadar ısı depolamıyor ve atmosferik sistemler orada daha güçlü.

    “Kontrol edilemeyeni kabullenmek, aklın en yüksek disiplinidir.” hava-simsek3232

  • Dün akşam uğrayan deniz etkili yağışları yılbaşı sisteminde de alabiliriz. Dün Avrupa yakası akşam ve sonrasında hiç yağış almadı aynı şekilde yılbaşında da bunu yaşaması yüksek ihtimal çünkü rüzgar uygun değil. Anadolu yakasının kuzeyi daha şanslı olmakla beraber iç kesimleri de İstanbul'un geneline göre şanslı belki birkaç DEK uğrar ve Anadolu yakasının bir kısmını az da olsa beyazlatabilir. Ama genel olarak bakarsak çok büyük potansiyelli bir vur-kaç sistemini kaçırıyoruz kış boyunca bu soğukları inşallah çok aramayız.

  • Hani şu heryerde bahsedilen atmosferde ki KELEBEK ETKİSİ PRENSİBİ mevzusu varya hani, işte o prensip bizim lehimize işleyeceği zaman sanırım bizim kelebekler kozasından çıkıpta kanat çırpamıyor… Hep mi aleyhimize olur be kardeşim 😅 neyse vardır rabbimin bir hikmeti diyip teslim olalım hayırlı forumlar..

  • 3-4 gün önce yine 2-3 gün sonrası için muazzam kararsız olan modeller sistemsizlik söz konusu olunca 7 gün boyunca ip gibi aynı doğrultuya geldi hiç aksi senaryo yok nerdeyse inanılır gibi değil

  • Herkese selamlar yaptığım araştırmalarda şu sonuca vardım

    Evet ısı adası var FAKAT ısı adası kar yağışının azalmasındaki ana etken değil

    Aşağıdaki verileri doğrudan resmi kaynak ve başka araştırmaları tarayarak buldum şimdi kısa bir özet paylaşıyorum sizlerle:

    1)

    Avrupa ve Kuzey Yarımküre’de kar örtüsü azalıyor.
    Northern Hemisphere (Kuzey Yarımküre) kar kaplama alanı 1967–2012 döneminde ilkbahar sonunda %7, yazda %53 azaldı.

    Snow cover (no further updates)
    None
    climate-adapt.eea.europa.eu


    Alpler’de kar örtüsünde 1920–2020 arasında ortalama %34 azalma görüldü.

    Araştırma: Alpler'deki kar yağışı 100 yılda üçte bir oranında azaldı
    İklim değişikliği, Avrupa'nın en yüksek ve en geniş sıradağlarının çehresini önemli ölçüde değiştiriyor.
    tr.euronews.com


    Avrupa’da karın kalınlığı ve yerde kalma süresi de düşüş eğiliminde.

    A Europe with less and less snow - Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa
    In the Old Continent, snow is becoming increasingly scarce, with a marked decline especially in Central and Southeastern Europe. The consequences for the…
    www.balcanicaucaso.org


    Avrupa’da durum böyle iken benzer tabloları Sibirya,Amerika,Japonya,Türkiye gibi başka birçok bölgede de görebiliyoruz. (yazı uzamasın diye atmıyorum fakat isteyen olursa paylaşabilirim.)


    Başka bir araştırdığım konu ise şuydu tamam peki bir azalma var fakat bu azalmalar arasında şehir ve kırsal arasında bir ayrım var mı?

    Evet, var. Amerikada okumaya sunulan bir makale bunu desteklerken hem o makaleyi hem de ondan kısa bir kesidi türkçe çevirisiyle sunuyorum

    2)

    ”Kentleşmenin yağış aşamasındaki rolünün değerlendirilmesine ilişkin birkaç çalışma, kentleşmenin UHI(Kentsel Isı Adası)nedeniyle kar yağışını azaltabileceğini göstermektedir”

    https://www.nature.com/articles/s41467-024-46699-6.pdf



    Kar görülme olasılığı:

    Büyük şehirlerde:
    −8 % ila −15 % azalma

    Kırsal Bölgelerde:
    −2 % ila −5 % azalma

    Şehirlerde kar görülme olasılığı kırsala göre 3 kat daha hızlı düşmekte

    Toplam Kar Miktarı:

    Şehirsel Bölgelerde:
    −12 % ila −20 % (50 yılda)

    Kırsal Bölgelerde:
    −5 % ila −10 %

    Aynı iklim bölgesinde şehirleşme ek %7–10 kar kaybı yaratıyor


    Kar Yağışlı Gün sayısı

    Büyük şehirlerde:
    −10 % on yılda bir azalıyor

    Kırsal alanlarda:
    −3 ila −4 % on yıl bir azalıyor

    Şehirler kırsala göre yaklaşık -6–7 puan ek kayıp yaşamakta


    Kısacası evet Kent Isısı gerçek ancak bu sadece artan ısınmayı şehirlerde daha da katlayan bir etken

    Biz bu etkiyi pek de anlayamıyoruz çünkü hem iklim krizi hem de kent ısısı zaten hassas koşullarda kar alabilen iklimimizde çok daha az kar alabilmememize yol açıyor

    Not: İklim değişikliği olmasaydı bile büyüyen şehirleşme ile geçmişe kıyasla oldukça ciddi bir iklim farkı her halükarda yaşayacaktık.


    Okuyan herkese teşekkür ederim bir hatam varsa affola:)

    :chinese:hava-kars323

  • Arkadaşlar zaten sistemde dibimizdeki yüksek basınç yağış oluşumunu bi hayli azaltıyor malesef. Bide bunu üstüne berbat bir rüzgar yönü işin içine girince iş dahada zorlaşıyor.

    En iyisi yağış anında karın olabildiğince tadını çıkarmak:)

    Son ana kadar sistem nekadar batılarsa ve ne kadar içeri sokulursa o kadar şansımız artar.

    Sistem boyunca 850hpa rüzgar yönü

    animeav4.gif

  • Şu 500 sıcaklığı ile uygun rüzgar yönü olsa 1 günde İstanbul'da yer yer 20-30 cm bulan noktalar olurdu bence

    Hocam soğuk çok güçlü ben çok üzgünüm açıkçası tek umudum ani soğukla birşeyler olması Bahçeşehir(bermuda) olarak hep bir şeyler koparıyorduk şu ana kadar.Ama rüzgar yönü kötü