İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
    • Offizieller Beitrag

    İstanbul’da Kuvvetli Yağış Bekleniyor!


    Beklenen Hadise

    Sağanak Yağış


    Beklendiği Yer

    Son değerlendirmelere göre; 15.02.2024 Perşembe günü sabah saatlerinden itibaren İstanbul’da kuzey ilçeleri ağırlıklı olmak üzere kuvvetli sağanak yağış (20-40 kg/m2) beklendiğinden su baskını, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır


    Başlama-Bitiş Zamanı

    15.02.2024 06.00-15.02.2024 23.59

  • Selamlar arkadaşlar,


    En son duruma göre bir güncelleme yapalım.


    Kutuptan Rusya karasallığına inen YB alanı beklediğimizden de daha güneye doğru genişliyor. Bu sebeple güneydoğusundan süpürmesini beklediğimiz sibirya soğukları yerine Hazar bölgesindeki görece ılık havanın dönüş açısına baskısına giriyoruz. Bu sırada batıda da Azorun kuzeye tırmanmasıyla, aşağıda paylaştığım soldaki görseldeki şekilde yaklaşık 1 hafta blokajda kalacağız. Bu blokaj sürecinde hava sıcaklıkları kış değerlerinde ve bir miktar daha soğuk olacak gibi duruyor. (detayına aşağıda devam edeceğim.)


    Blokajın etkisinden çıktıktan sonra ise kendimizi tekrardan İzlanda Azor savaşı içerisinde bulacağız gibi görünüyor. Bu savaşı kimin kazandığına göre Afrika atağına veya zayıf soğuk eşliğinde yağışlı bir dönem içerisinde geçirebiliriz.. (sağdaki görsel)




    %30'dan bir miktar daha yüksek ihtimal verdiğim bu doğudan gelen salınımı malesef kaybettik. Sonraki süreçte yine %30 ihtimal daha verdiğim başka bir salınımdan bahsetmiştim. Şimdi onun durumuna bakalım.



    Atlantikten Akdenizin güneyine doğru kaçan bir siklon haricinde devasa ölçekte Azor ve Kutup, yine devasa ölçekteki Kanada-Grönland-İzlanda örümceği ile savaş halinde. Bu siklon tüm sinoptiği etkileyebilecek konumda bulunuyor. Muhtemelen örümcekler Azorun geçişine izin vermeyecektir. Ancak azor kendisine koridor bulabildiği durumda kutup ile etkileşime geçme çabasında olacak. Bir bağlantı kurup örümceklerin doğuya ilerlemesini kesebilirlerse, bu sefer kutup YB alanının saat yönündeki dönme açısıyla Sibirya'da biriken soğuklar Avrupaya doğru yönelebilir. Bu ihtimali kovalamak haricinde ciddi soğuklara maruz kalma ihtimalimiz çok çok zayıf duruma geldi.


    Bağlantının kurulup Sibirya'nın bize veya Avrupaya yönelme ihtimalini %30 civarlarında, yöneldiği taktirde bizim etkilenip sistem alma ihtimalimizi de %50 civarlarında görüyorum. Yani Marta kadarki süreçte kıyılara kar yapma potansiyelli bir sistem almamız yaklaşık %15-20 civarlarına gerilemiş gibi duruyor. Oldukça üzgünüm :(


    Son olarak bu haftalık süreci tek görsel ile anlatmaya çalışırsam: Bizi blokajda bırakan güneydeki siklon kuzeye tırmanarak ve boş bıraktığı yerde yeni siklonların türemesine izin vererek bir haftalık süreçte sağdaki görsele benzer miktarda yağışlar almamıza sebep olacak. Bu süreçte bölgemizde don sınırı yaklaşık 1000-1200m civarlarında, kar sınırı da zaman zamana 400-500m bandına kadar gerileyerek genel olarak 800-1000m bantlarında olacak diye tahmin ediyorum. Yarın akşam saatlerinde siklonun batı karadeniz açıklarına geldiği süreçte şehrimizin en kuzey batıdaki tepelik alanlarında havada kar görülebilir. Bunun haricinde de uzun sürece yayılmış güzel miktarda alacağımız yağışlar ile barajlarımız bir miktar daha destek almış olacaklar.




    Bunun yanında bu blokaj, dok kötü sezon geçiren Kartepe ve Uludağ'a da bu süreçte yarım metre civarlarında yeni kar örtü eklemesiyle, önümüzdeki hafta kayak için güzel koşullar sağlayacaktır.


    Kıyılarda kar açısından gerçekten korkunç bir sezon geçiriyoruz :(

  • Herkese selamlar.


    Yarın sabahın erken saatleri itibariyle yağışlı sistem etkisine gireceğiz. Gün boyu şehrin kuzey kesimleri daha ağırlıklı olmak üzere yağış etkili gözüküyor. Zaman zaman ara verebilir.


    Yağışın yanında orta kuvvete Poyraz da etkili. Akşam iş çıkış saatlerine doğru 18-19 civarı sistem etkisini azaltmış olur.



    Poyraz şehrin Batısında daha etkin gözüküyor. Kuvvetli değil ortalama hamlesi 35-40km/h civarında.



    Toplam yağış görüntüsüne göre şehrin kuzeyinde 25-40mm bulan istasyonlar olabilir.


    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Yarın şehrimiz gün boyunca güzel yağmur yağışı alacak gibi görünüyor. Barajlarımıza şimdiden şifa olmasını diliyorum.

    Merhabalar, ben Yiğit. Bugün 19 yaşındayım ve uzun zamandır hava olaylarına merak saran birisiyim. Şu an Beykent Üniversitende İktisat 2. sınıf Türkçe bölümü okumaktayım. Bu forumda amacım özellikle kış mevsiminde güncel veriler hakkında amatör tahminlerde bulunmak kar hevesini diğer üyelerle yaşamaktır :)


    "Bütün ümidim gençliktedir." - Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk

    (1881-193∞)

  • Berkay kardeşim , anlaşılır ve bilgilendirici analiz için teşekkürler.

  • Türkiye'de geçtiğimiz 2023 Aralık ayı, normallerin 3.5°C üzeri bir sıcaklık ortalamasıyla son 53 yılın en sıcak Aralık ayı olmuştu.

    Bugün açıklanan veriye göre, 2024 Ocak ayı, normallerin 2.8°C üzeri bir sıcaklık ortalamasıyla son 53 yılın en sıcak Ocak ayı oldu. (1. Görsel)

    Ülke genelinin yağış bakımından Ocak ayı yağışları normaline göre %25 artış ile normallerin üstü bir yağış ortalaması ile geçirdiğini de belirtelim.

    Peki bu rekor kıran ortalama sıcaklıklar sadece Türkiye'den mi ibaret? Hayır, Dünya genelinde 2024 Ocak ayıda dahil son 8 aydır yani Haziran ayından beri her ay kayıtlı tarihteki en sıcak ay oluyor. (2. Görsel'de 2024 Ocak ayı grafiğini de bırakıyorum oradaki kırmızı noktalar normaller üstü, mavi noktalar normaller altını gösteriyor.)


    Tabii ki bu durumun yaşanmasında Güçlü El Nino olayının etkisi var ama 40 sene önce günümüzden çok daha etkili olan yani Süper El Ninolu senelerde bile sıcaklık ortalamalarında aşırı sapma görülmemiş, Türkiye'deki Sonbahar ve Kış Mevsimleri sıcaklık bakımından normallerde ve hatta soğuk geçmiş. Küresel Isınmanın etkisini iyice hissetmeye başladığımızı söylemek zor değil... 2024 Şubat ayını da normaller üstü kapatacağız gibi duruyor. Kar Örtüsü sadece Türkiye'mi berbat? Avrupa Alpleri'nde son 30 yılın en düşük seviyesinde kar örtüsü var. Avusturya'nın en çok kar alan yerlerinden Hochfilzen'deki meteoroloji istasyonunda bugünlerde ortalamalara göre en az 80 cm kar olması gerekirken 1 cm bile kar kalınlığı yok...

    Bu yazıyı çok uzatmamak amacıyla, Şahsi Tahminler konusunda bu bilgilere çok daha detaylı şekilde değindiğim, " Neden böyle sıcaklıklarla karşılaşıyoruz? " , " Güçlü / Süper El Ninolu seneler ile Sonbahar-Kış mevsimi Sıcaklık Ortalaması arasındaki ilişki " , " 2023-2024 Kış Mevsimi Kar örtüsü bakımından sadece Türkiye'de mi kötü geçiyor? " konularına değinmiştim, buraya tekrardan yazmıyorum, buradaki linkten veya aşağıya alıntılamış olduğum yazımdan okuyabilirsiniz: RE: Şahsi Tahminler ve Yorumlar (2023/2024 Kışı)


    İklim değişikliği için Birleşmiş Milletler - COP İklim Konferanslarında yapılan küresel ısınma konuşmaları haricinde bu konu hakkında adım atılmış adam akıllı bir İcraat görünmediğinden iklimimiz için sadece Allah sonumuzu hayır etsin diyebiliyoruz...






  • Kar yağma ihtimali mart ortasına kadar sürer. Ben henüz umudumu kaybetmedim.

    Yine de kar yağmazsa bile sezon sonuna kadar yağan yağmurlarla barajların %90 üstüne çıkacağına inanıyorum.


    Susuz kalmayalım, bu hepsinden daha önemli.


  • %30 hiç az değil. Açıkçası her gün bu ihtimali takip ediyorum. Geçmişte örümcek ağlarının hakim olduğu ama aynı zamanda Kutup Y.B nında devrede olduğu dönemlerde beklemendik sistemler aldık. Şartlar şükür var diyelim. Bu ihtimalde hiç olmayabilirdi. berkeeldek senin düşünce nedir? Hangi tarihlerde bu %30 ihtimal gerçekleşebilir? Diğer konuda bu tarz oluşumlar sanki ansızın 120 saat kala gibi çıkıyor.