İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hocam valla tebrik ediyorum sizi. Cidden Vortex gibi kıvrılmaya başladı drift atıyor kütleler. Az önce o yazınız aklıma gelmişti.

  • Arkadaşlar önemli bir konuya değinmek istiyorum. Türkiyedeki Meteoroloj Mühendisleri Amatör Meteorologlara inanılmaz mobbing uygulamaya başladı. Kendilerinden başka kimsenin bu işi yapmasını istemiyorlar çünkü otorite sahibi olmak istiyorlar. Eskiden kimsenin bilgisi yoktu herkes ekranlara kitlenir onları dinlemek zorunda kalırdı. Artık öyle bir şey yok açan bakıyor tabii işlerine gelmiyor. Tahminlerdeki tutarsızlıklar da buradan kaynaklanıyor. Bu yazım öyle içi boş bir yazı değil lütfen okumadan geçmeyin. Özellikle bunu sosyal medyada görmeye çokça başladık. Bunların başında da kendini Meteoroloji Mühendisi sanan Mikdat Kadıoğlu geliyor. Kendilerini ilah zannediyorlar. Çoğu iklimciye TV kanallarına çıkmama konusunda baskı yapılıyormuş.

    Hocam artık teknoloji öyle bir duruma geldiki bazı şeyleri takip etmek daha kolay hale geldi. Teorik olarak benden daha fazla bilgiye sahip olabilirler ama aynı senaryoda bende kar yağmaz diye biliyorum sizde. Bazılarımız daha iyi altyapıya sahip olduğu için yükseklik, salınım kky tahmini yada daha ekstrem tahminler yapabiliyor. Yani sonuç olarak senaryo aynı. Bu neyin tavrı anlamıyorum. İnsanları bı salsinlar artık. Maalesef amatör olarak meteoroloji ile ilgilenen çoğu arkadaş sözüm ona mühendislerden daha iyi tahmin yapabiliyor.

    İnna lillahi ve inna ileyhi raciun

  • hocam peki bunu yağmur olarak mı kar olarak mı alırız acaba

  • berkeeldek o zaman bu yağış giderek Boğaz hattı ve Anadolu yakasınıda sarmaya başlayacak diye anlıyorum. Peki sizce ne zaman yağış Boğaz hattına yani doğulamaya başlar.

    Gecenin ilerleyen saatlerinde olabilir ancak çünkü o ab alanı heniz daha Boğaz bölgesine bile ulaşmadı. O saate kadar düzgün bir dek yağışı da pek mümkün değil Boğazın doğusu için.

  • Hocam hatırlarsanız bu konudan bahsetmiştim ve güzel bir şekilde açıklamıştınız öncelikle tebrikler.:)


    Bir sorum daha olacak, neredeyse her DEK yağışı aldığımız sistemde hep bu şekilde sistem sonlarına doğru Batı Karadenizde AB alanı oluşup ilimize doğru ilerliyor bunun herhangi bir sebebi var mı? 2015, 2021 Tulpar, 2022 Mart (2 defa) en son hatırladıklarım.

  • Hocam hatırlarsanız bu konudan bahsetmiştim ve güzel bir şekilde açıklamıştınız öncelikle tebrikler.:)


    Bir sorum daha olacak, neredeyse her DEK yağışı aldığımız sistemde hep bu şekilde sistem sonlarına doğru Batı Karadenizde AB alanı oluşup ilimize doğru ilerliyor bunun herhangi bir sebebi var mı? 2015, 2021 Tulpar, 2022 Mart (2 defa) en son hatırladıklarım.

    Hocam bir önceki mesajımda alıntıladığım uzun yazıda oluşum ve hareket mekanizmasından bahsetmeye çalıştım. Uzmanlık alanım olmadığı için işin teknik kısmı konusunda pek bir bilgim yok. Yazdığım mesaj, genel meteoroloji bilgim ve geçmiş sistemlerden yaptığım analiz ve kıyaslamalar sonucunda ulaştığım "yorumlamaydı". Vaktim olduğu bir gün konunun detayına inerek burada daha detaylı ve görselli şekilde açıklamaya çalışacağım :)


    isobarmania hocam AB şuan şile açıklarına kadar geldi. Muhtemelen ufak bir batılama daha yaptıktan sonra boğaza ulaşıp etkisin kaybedecek (siklonik etkisi). Şuan dönme hareketi sebebiyle bantların gelişimi bozuldu ve anadolu yakası bant şeklinde yağış alamıyor. Bundan sonrası için beklentim bir miktar daha batılayan kuvvetli yağışlar, yarın öğle saatlerine kadar Arnavutköy-İğneada hattına yay şeklinde kesintisiz yağış bırakabilir. Şileden küçükçekmece gölüne kadar çekilen hayali çizginin alt kısmında kalan yerlerde ise bu saatten sonra "çok daha yerel gelişen yağışlar" bekliyorum. (nadir yağış). Yarın AB etkisi tamamen kalktıktan sonra ise hepten zayıflamış deniz etkili yağmur veya kky yağışları seyrek olarak ziyaretlerine devam edebilirler.


    sakaryalipolis hocam bu yağışlardan şehrin en batı kesimleri faydalanabilecekler gibi duruyor. Oralarda da yüksek rakımlı yerler yoğun sulu kar, kıyılar ise kky yağmur alabilirler. En yüksek kesimleri ise bu yağıştan kuru kar yağışı olarak faydalanabilirse (umarım), yarın Berkay34 hocam size güzel görsellikler sunacaktır :)

  • Çorlu 190 küsür metre rakımıyla 2-3 cm örtü yapabiliyorda aynı rakımıyla kütleler gelmesine rağmen ve aynı rakımda olmalarına rağmen tüyap ve hadımköy civarları neden örtü yapamadı

  • Karasallik desteği

    Hocam Çorluda bissürü fabrika var küçük İstanbul gibi orasıda ısısallık orda da var bence bu yerin 50-60 km kuzey batı tarafları meşhur Trakya boşluğu Lüleburgaz tarafları zaten oralarıda dek yağışlarını enerjisini yıldız dağlarında bıraktığı için Lüleburgaz taraflarına bişey kalmıyor

  • Hocam Çorluda bissürü fabrika küçük İstanbul gibi orasıda ısısallık orda da var bence bu yerin 50-60 km kuzey batı tarafları meşhur Trakya boşluğu Lüleburgaz tarafları zaten oralarıda dek yağışlarını enerjisini yıldız dağlarında bıraktığı için Lüleburgaz taraflarına bişey kalmıyor

    heryerin kendine göre dinamikleri vardır mesela sana şöyle örnek vereyim denizin dibindeki 200 rakımla iç kesimde kalan 100 rakım çoğu zaman aynı işlevi görür çünkü karasallik etkeni çok büyüktür