İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yani şuan gfs güncellemesine bakıyorum da yakın vadede nasıl bu kadar farklı bir çıktı sunabiliyor hala şaşırıyorum.İnanılmaz yani tek güncellemede hem kar yağışı hem soğuk adına eser yok

  • Aslında bu kaçırdığımız sistem bizim için önemli bir olay olabilir. Çünkü ay sonu için güzel bir zemin hazırlıyor gibi duruyor. Belkide gfsnin hem bu kaçan sistemin hem de ay sonu için ısrarla gösterdiği görüntü bize bir şeyler anlatmak içindir. Kısaca güzel bir zemin hazırladı ve ay sonu için canavar salabilir :)))

  • Yıllardır Amerika soğuk taraftayken bize ciddi sistem geldiğini pek hatırlamıyorum.Yanlışım varsa düzeltirsiniz.Amerika’da devam eden rekor soğukların oradan çekilip Avrasya’ya kayması lazım.Sonrasına bakılır.

    1990 dan beri partner kanada ve kuzey Amerika soğuk bakımında küresel ısınma pasifik teki ısınma ve Atlantik Okyanusu sıcak su akıntısı vs neden Lerle Asya ve Avrupa kıtası daha sıcak ve daha azkutup tan polar atak aldı kuzey Amerika muhteşem polar atak ve sistem ve soğuk hava dalgaları aldı

    Son 10 senedir bütün atakların çoğu kuzey Amerika ya yaradı 2030 dan sonra Avrupa ve Asya da daha fazla polar atak ve soğuk ataklar güçlü olacak

    Yıllardır Amerika soğuk taraftayken bize ciddi sistem geldiğini pek hatırlamıyorum.Yanlışım varsa düzeltirsiniz.Amerika’da devam eden rekor soğukların oradan çekilip Avrasya’ya kayması lazım.Sonrasına bakılır.


    Yıllardır Amerika soğuk taraftayken bize ciddi sistem geldiğini pek hatırlamıyorum.Yanlışım varsa düzeltirsiniz.Amerika’da devam eden rekor soğukların oradan çekilip Avrasya’ya kayması lazım.Sonrasına bakılır.

  • Selam arkadaşlar,

    "Sistemin genel inişi belli oldu, bundan sonra detayları konuşacağız" dedik ancak dün gece ile şuan arasında detaylarda inanılmaz ciddi değişiklik oldu.


    Dün gece 6 büyük model arasında mütabakat oluşmuştu ancak sabah bazılarında değişimler vardı. Öğle çalıştırmalarında tekrardan bir fikir birliği oldu gibi görünüyor. Son durumdaki değişikliği aşağıdaki görsel üzerinden anlatmaya çalışayım



    Dün akşam İzmir civarlarında oluşan AB alanı, Sinop civarlarına doğru uzanarak geniş bir yay halinde siklonik yağışa sebep oluyordu. Bir yandan üzerimize baskı oluşturan Sofyadaki YB alanı da bu oluşan alçak basınç alanları ok yönünde güneydoğuya doğru ittiriyordu.


    Şuan ise Girit civarlarında kuvvetli bir AB daha türediğini görüyoruz. Bu AB alanın zaten sınırda olan soğuk depomuzu bir miktar daha zayıflatıyor ve kar sınırı artık 200-300m rakım yerine 500 bantarına doğru çıkıyor. Ancak kuzey egede oluşan zayıf AB alanı ile beraber yağış süremizi ve miktarımızı da aynı oranda artırıyor.


    Son çalıştırmalarda genel olarak modellerde görünen durum bu. Yarın akşama kadar hala değişiklikler olacağını düşünüyorum. Umarım açıklayıcı olmuştur :)

  • Sistemler bu kadar hızlı doğularsa bize yaramaz maalesef.Şu görüntü Karadeniz için efsane potansiyeli taşıyor.

    Ay sonu için konuşuyorsan hiç kafanı yormaya gerek yok.Çünkü biri doğulu gelse diğeri batılı gelecek.1 tane bize kesmez ki 2-3 dalga olur Şubat 10 a kadar 25 inden itibaren

  • İstanbul boşluğu her güncellemede artık. Biri beddua falan mı etti ne oldu. Sınır çizer gibi İstanbul boş.

    Hocam yağış için diyorsanız bu süreci en verimli geçirecek konumlardan birisindeyiz. Kar için diyorsanız da modellerin çözünürlükleri çok kilometreye çok kilometrelik karelere bölündüğü için deniz kenarı olan İstanbul elbette ki bu tip rakım sisteminde boş görünüyor. Diğer şehirler genel olarak tepelik kenarlarındaki düzlüklere kurulduğundan ortalama rakım daha fazla görünüyor ancak emin olun o şehirlerde de "modellerde görünene göre" kar olmayacaktır. Bu sistemin en iyi hali kıyılarda belki havada kar ve yüksek semtlerde belki vıcık vıcık bir örtücükten öteye gitmez.


    Örnek olarak sırasıyla ECMWF ve GFS İstanbul'u bu şekilde görüyorlar.



  • Değerli bilgilendirme için teşekkür ederim. Ancak benim isyanım uzun vade de bile sağımız solumuz boyanmışken, bizi kutsal boşlukta bırakmasıydı 😁. Yoksa haftasonu için fırtınalı yağmura şükredeceğim hocam :)

  • Değerli hava delisi arkadaşlarım!

    Artık havaya bir süre ara veriyorum stresten ötürü mide ve bağırsak problemi yaşamaya başladım ve artık modellere de yine bir süre bakmak istemiyorum

    Gelirse gelir gelmezse gelmez aman bıktım artık...

  • Henüz kış ayını kapatmış değiliz ancak şuana kadar yağış bakımından iyi olmakla birlikte, kış mevsiminin en güzeli olan kar yağışını göremedik. 4 aylık bir kızım var ve ben bu kış ona hava da kar tanesi göstermek ya da dışarıya çıkarıp ilk kışında o beyaz güzelliği göstermek istedim. Şuana kadar bu gerçekleşmedi, umarım 21 Mart'a kadar güzel bir veya iki sistem görmek nasip olur tüm kar severlere( ayrıca soğukların sınıra gelip kaçmasına çok tepkiliyim)

  • hüseyin öztel ocak son hafta istanbul için kar yok dedi karadeniz iç ve doğu bölgeler karlı geçşcek dedi offff😢