İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Şuan Portekiz açıklarındaki iki alçak basınç alanı ve bizi salı günü etkileyecek olan şuan batı akdeniz civarlarındaki alçak basınç alanları haricinde basınç dizilimleri oldukça toparlı ve temiz. Yine yaklaşık olarak ayın 17-18'i gibi dizilim daha da toparlanacak ve o noktada sistemin inişini netleştirerek detay kovalamaya başlayacağız.

    Tüm modellerin son güncellemeleri tamamlandıktan sonra bir model kıyası yapmak istedim. Beklediğim gibi bugünkü AB denklemden çıktıktan sonra dizilim tertemiz kalınca tüm modeller mütabık duruma geldiler. ECMWF güneye doğru derinleşen bir jeopotansiyel yükseklik ön görürken GFS ve UKMO kuzeyde bağlantıyı koparmayıp bizi tabiri caize yalayıp geçen bir sistem ön görüsündeydi. ICON ve GEM ise zaman zaman ECMWF gibi zaman zaman da daha batıda konumlanan bir görüntü sunuyordu. Şimdi ise dizilim tertemiz hale geldi ve öngörülecek tek önemli kısım Portekizdeki AB kaldı.


    Aşağıda gördüğünüz üzere sistemin "iniş şekli" hemen hemen belli oldu. Buradan sonra vade yakınlaştıkça detaylar daha iyi oturacaktır. Bunun içinse perşembe akşamını beklememiz gerektiğini düşünüyorum. (Portekizdeki derinleşmenin oluşacağı zamanlar) O noktaya kadar sadece çıktıların neler sunduğunu takip edebiliriz.



    Mevcut görüntülerde İzmir'den Sinop'a doğru bir AB geçişi görünüyor. Bu geçiş sırasında Trakyadan batı karadenize kadar kesintisiz bir siklonik yağış görüyoruz. Modeller ilimiz için ortalama 30-60mm civarlarında bir yağış öngörüyorlar. Şuanki görüntüde en yüksek kesimler harici kar yağışı zor görünüyor. Bu olumlu veya olumsuz yönde ufak miktarda değişim yaşayacaktır ancak kıyı kesimlerde kar birikimi yapacak bir kar yağışı "bence" ihtimal dahilinde değil.


    Aydos gibi ciddi yüksek kesimlerde 50cm'ye varan kar kalınlığı oluşabilir. Perşembe akşamına kadar takibe devam.


    Bunun haricinde şuan görünen dizilim ile AB alanlarının göründüğü kadar temiz olması durumunda kolayca kuzeye tırmanan bir azor ile kutup kökenli bir sistem alma ihtimalimiz oldukça yüksek duruma geldi. Perşembe günü sistem sonrası için de tahmin yapmamız kolaylaşacaktır. :)

  • Yemezler artık gfs son 3 gün kuş olur ucarsın emc desen o zaten kendinden geçmiş ne yaptigı belli degil kimse ümitlenmesin bosuna 25 ocaga kadar ikside verir sonra emc bozar gfs de hemen ona uyar bize yarayacakya 21 /23 sisteminde kendine benzetti neden kotüydü de ondan yemezler model efendiler yemezler gidin başka ülkeler ile kafa geçin .

  • Her şeye rağmen yağmur açısından güzel ve bereketli bir kış geçiriyoruz. Geçen kış barajlarımız %35 'ten %55 'lere bahar yağmurlarıyla beraber zar zor gelebilmişken bu sene %16 'dan %59 'a ulaştık. Geçen kışın iki ayını gri hareketsiz yağışsız havayla geçirdik tam kar yağdığına sevinecekken 6 Şubat faciası oldu sevincimiz boğazımızda kaldı. Bunla beraber bu sene ocak ikinci yarısı ve şubat ayı beklentisi de yağışların devam etmesi yönünde . Sonuç olarak geçmişte yaşadığımız kış gibi kışları yaşamasak da en azından yağışı olan ve günlerce kapalı havalarla melankoliye sokan kış gibi sayılabilecek bir kış geçiriyoruz. Arada lodoslarla ısınan havalar zaten bu bölgenin bir gerçeği daha önce de oluyordu. Şimdi de olması gayet doğal. Sonuç olarak arkadaşlar morallerinizi bozmayın elbet yağan karlar göreceksinizdir yeter ki kar yağarken siz kendinizi sıcak tutun üşütmeyin. Isınmayan bir evde soğuk havalara lanet eden bir dünyanız da olabilirdi. Neyse ki yağan karda üşüdükten sonra ısınmak için içine girebilecek yerlerimiz var. Herkese iyi günler. Çalışanlara hayırlı işler okullarında olanlara iyi dersler. :)

  • Yıllardır Amerika soğuk taraftayken bize ciddi sistem geldiğini pek hatırlamıyorum.Yanlışım varsa düzeltirsiniz.Amerika’da devam eden rekor soğukların oradan çekilip Avrasya’ya kayması lazım.Sonrasına bakılır.

  • Yıllardır Amerika soğuk taraftayken bize ciddi sistem geldiğini pek hatırlamıyorum.Yanlışım varsa düzeltirsiniz.Amerika’da devam eden rekor soğukların oradan çekilip Avrasya’ya kayması lazım.Sonrasına bakılır.

    2 haftadır Avrasya'daydı yine bişey olmadı. -20'ler el sallaya sallaya gitti.