Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Telefondan çok iyi hazırlayamadım mavi alandaki etkinlik kısa kırıklarda meydana gelen kesinlikle bağımsız bir etkinlik,ana faya açılı antitetik reidel kırıkları olabilir mi diye düşünüyordum ama episantrlar hemen hemen tüm kurumlarda oldukça kuzeyde topografyada yükseltinin ayırmasıylada bu ihtimal olanak dışı kalıyor antitetik faylar daha güneyde ,şahinyurdu deprem etkinliği tek başına birşey ifade etmiyor büyük deprem riski çok düşük.

    2 gün önce meydana gelen 4.1Mw’lik depremi takip eden depremler görülmedi bu depremin episantrı iki ana tektonik yapı arasında kalıyor kırmızıyla çizdiğim doğrultu atımlı fayın uzantısı , yalnız 30-45derece KD’ya eğimli ciddi bir normal bileşeni mevcut (mavi çizgi) ,episantr öyle bir yerdeki uzantı her iki faylada uyuşuyor ve her iki faydada normal bileşen mevcut hatta Gençali fayı tamamen normal fay davranışı gösteriyor olabilir.

    Kuzeydeki depremlerden ziyade bu etkinliğin devamı önem arz ediyor (Körfez içindeki dağılımlar dahil).

    • Offizieller Beitrag

    O Sistem Buraya Gelecek! eline sağlık, ek olarak bölgedeki aktif segmentler iznik ve geyve içinde büyük problem özellikle izniğin zeminide gemlikten iyi değil. Yukarıda yalova taraflarıda kötü bir zeminde.. Körfezin devamında Mudanya var burasıda maalesef kötü bir zemine ait. Ayrıca bu saydığın ve eklediğim yerlerin dışında Bursa ovasıda olası bir 7 üzeri depremde kuvvetli sallanacaktır,


    Bölgede sismik boşlukta bulunan 3 segment var buradaki fayların yıllık kayma hızları düşük ancak tarihsel döngüde özellikle geyve oldukça fazla zamandır suskun. Ben belki abartarak farklı düşünüyorum ama maraş depremlerinin mekanizması beni KAFın kuzey ve güney kolu konusunda çok daha büyük bir felaketi yaşarmıyız sorusunu sordurtuyor ve cevabım hayır olamıyor maalesef..

    • Offizieller Beitrag

    Bu arada son günlerde bursada yeni bir fay bulundu şeklinde açıklamalar vardı Ramazan hoca açıklama getirmiş

  • Marmara da o kadar çok tekrarlama zamanını doldurmuş fay var ki sanki biri kırılsa peşin sıra diğerleri de gelecekmiş gibi hissettiriyor . Bursa , İstanbul , Yalova , Tekirdağ , Kocaeli hepimiz sıramızı bekliyoruz .

  • Dün saat hatasına takıldığı için silinen yazımı tekrardan paylaşıyorum.



    Gemlik hakkında şunları söyleyebilirim:

    İznik Gölü'nden gelen ve Gemlik Körfezine dökülen Karsak Deresi var ve bu dere Gemlik'te ilçenin içinde iki kola ayrılıyor. İlçe merkezi olarak Hisar ve Cumhuriyet (Manastır) mahalleri hariç Gemlik komple Alüvyon, Bataklık üzerine kurulu olduğundan Zemin tamamen Berbat. Gemlik'teki Yapı Stoğu/Malzemesi hiç iyi değil desem yeridir. Binaların neredeyse tamamı Deniz Kumundan yapılmış çok kötü binalar ve çok kötü sokaklar ile tamamen Çarpık Kentleşme var olduğunu söyleyebilirim. Şahinyurdu ve Umurbey biraz daha iyi zemin olarak. Fakat Gemlik Körfezi boyunca Mudanya'ya doğru uzanan kıyı yerleşim yeri olan Kurşunlu Mahallesi ve Armutlu'ya doğru olan kıyı yerleşim yerleri olan Kumla, Karacaali, Narlı, Kapaklı ve Fıstıklı (mahallerinde) köyleride dereyle içi içe, bu yerlerde Alüvyon üzerine kurulu ve yapı stoğu iyi değil.

    Gemlik'in nüfusu en az 120.000. Bu bölgede yazlık sayısı ve site sayısı çok fazla bu yüzden Yaz aylarında bu bölgedeki nüfus 200.000'i geçiyordur diye tahmin ediyorum.

    Ayrıca Gemlik'te Gemport Limanı gibi önemli bir Liman ve içinde Borusan gibi Fabrikaların olduğu önemli Sanayi Bölgesi var.



    Aralık 2017 senesinde Hükümet, Kanun Hükmünde Kararname ile olacak büyük deprem nedeniyle Gemlik ilçesinin neredeyse tamamını taşımak istemişti. Gemlik komple berbat olan zeminden, zemini daha düzgün olan tepelere taşınacaktı. Aralık 2017 senesinde konuşulan bu konu bir kaç ay sonra Mart 2018 senesinde KHK'den çıkarıldı ve bu proje hiç bir zaman hayata geçirilmedi. Bu konunun yerine ise yeni konutların tepelere yapılması ve eski konutların kentsel dönüşüme girmesi gibi konular konuşulmaya başlandı fakat bunların özellikle kentsel dönüşümün önemle yapıldığını göremedim.



    Olacak büyük bir depremde sadece Gemlik ilçesi etkilenmeyecek fakat sadece Gemlik ilçesi için konuşursak Nüfus - Yapı Stoğu - Zemin üçlüsüne baktığımızda büyük bir deprem sonrasında Felaket bir durumla karşılaşacağımızı söylemek zor değil...




    Aşağıya linkini bıraktığım bir çalışmadan sayfa 46'da Gemlik ilçesinin Jeoloji Haritasına ve sayfa 65'te Gemlik ilçesinin nüfus yoğunluğu haritalarına ulaşabilirsiniz: Nüfus Yoğunluğunun çok büyük bir kısmı Alüvyon zeminin üzerinde:


    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://acikerisim.sakarya.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12619/96892/T09123.pdf%3Fsequence%3D1%26isAllowed%3Dy&ved=2ahUKEwjurffKrsiEAxWHg_0HHSYXBJUQFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw3DwKgGG7T8q0iekvmnYLfH




    Gemlik ilçesinin KHK ile taşınma haberi ve sonrasında KHK'de yapılan değişikliklerin haberlerinin linkleri:


    Gemlik'in taşınma krizi KHK ile aşıldı
    Bursa’nın Gemlik ilçesinde uzun zamandır beklenen depremselliğe yönelik yasa, hafta sonu yayımlanan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) Geçici 25.…
    www.cumhuriyet.com.tr


    KHK'den çıkarıldı: Gemlik taşınmıyor
    696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) Geçici 25'inci Maddesi'nde Gemlik'le ilgili yer alan 'İlçe sakinlerinin halihazırdaki yerleşim yerlerinden…
    www.birgun.net



  • Einmal editiert, zuletzt von SnowManN ()

    • Offizieller Beitrag

    Ramazan hocanın paylaşımının son kısmı çok önemli, burada çokça dile getirdiğimiz birşeyden bahsediyor. Ana segmentlerde ana şok öncesi hazırlık bu segmentlerin uçlarında kümelenen depremlerle kendini gösterirken depremin episentrı genelde suskun ve çok deprem olmayan merkeze yakın yerlerde oluyor. O sebeple özellikle 5.1 ve 4.1 hizasında segmentlerin uçlarında kümelenen depremler dikkatle izlenebilir. Ayrıca ana faylara tali konumda bulunan faylarında ufak ufak kırılması artık gerilimin iyice arttığını ve kırılmaya hazırlandığını gösteriyor..


    Son olarak İznik Mekece hattı en sıkıntılı gibi görünsede komşu segmentleri geyve ve gemlikte de önemli bir zaman geçmiş durumda, bu 3 segmentten birinin kırılması diğerine stres aktaracağı için aynı anda veya kısa zamanlarla kırılma ihtimallerinide taşıyorlar özellikle Geyve hattı..

  • Ramazan hocanın paylaşımının son kısmı çok önemli, burada çokça dile getirdiğimiz birşeyden bahsediyor. Ana segmentlerde ana şok öncesi hazırlık bu segmentlerin uçlarında kümelenen depremlerle kendini gösterirken depremin episentrı genelde suskun ve çok deprem olmayan merkeze yakın yerlerde oluyor. O sebeple özellikle 5.1 ve 4.1 hizasında segmentlerin uçlarında kümelenen depremler dikkatle izlenebilir. Ayrıca ana faylara tali konumda bulunan faylarında ufak ufak kırılması artık gerilimin iyice arttığını ve kırılmaya hazırlandığını gösteriyor..


    Son olarak İznik Mekece hattı en sıkıntılı gibi görünsede komşu segmentleri geyve ve gemlikte de önemli bir zaman geçmiş durumda, bu 3 segmentten birinin kırılması diğerine stres aktaracağı için aynı anda veya kısa zamanlarla kırılma ihtimallerinide taşıyorlar özellikle Geyve hattı..

    Hocam maksimum kaç büyüklüğünde bir deprem üretebilir ana fay bununla ile ilgili bir bilgi mevcut mu?

    • Offizieller Beitrag

    Hocam maksimum kaç büyüklüğünde bir deprem üretebilir ana fay bununla ile ilgili bir bilgi mevcut mu?

    son maraş depremleri bile gösterdi ki kısa fay dediğimiz faylar sanıldığı gibi büyük deprem üretemez değil. Dolayısıyla tekrarlanma aralığı bu kadar uzun zaman olan (900-1000 yıl) faylar için konuşmak farazi olacaktır. Ancak 6.5 tan büyük olacaklarını düşünebiliriz. Eğer beraber kırılırlarsa büyüklük artar tıpkı maraşta ve gölcükte ve erzincanda olduğu gibi

  • son maraş depremleri bile gösterdi ki kısa fay dediğimiz faylar sanıldığı gibi büyük deprem üretemez değil. Dolayısıyla tekrarlanma aralığı bu kadar uzun zaman olan (900-1000 yıl) faylar için konuşmak farazi olacaktır. Ancak 6.5 tan büyük olacaklarını düşünebiliriz. Eğer beraber kırılırlarsa büyüklük artar tıpkı maraşta ve gölcükte ve erzincanda olduğu gibi

    Peki buradaki olası depremlerin beklenen Marmara depremi ile bir alakası var mı orayı etkiler mi onu anlayamadım hocam açıklar mısınız?

    • Offizieller Beitrag

    Peki buradaki olası depremlerin beklenen Marmara depremi ile bir alakası var mı orayı etkiler mi onu anlayamadım hocam açıklar mısınız?

    Soru işareti.. Normalde stres aktarımı olması için fayların bağlantılı olması gerekiyor. Orta kol dokurcuna kadar gidiyor, buralar ise 1960 lı yıllarda kırıldığı için oraya aktarım olsa bile henüz enerjisini biriktirmemiş olma ihtimali oldukça yüksek. 2 kolda büyük depremler olarak düşünebilirsin, orta kolda vadesini doldurmuş veya doldurmak üzere olan 3 segment var. Kuzey kolda da durum farklı değil. Dolayısıyla bölgede bu enerjisini dolduran fayların nasıl kırılacağı meçhul, kötü senaryoda yazabiliriz ancak bu falcılıkta öte olmaz. Sadece maalesef bizim neslimiz bu büyük depremleri gören nesil olarak tarihe geçecek endişem var..