Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kıymetli arkadaşlar, deprem kendini sürekli hatırlatıyor. Hem depreme hazırlıklı olmak hem de deprem vb. afetlerde çevremize ve diğer afetzedelere faydalı olmak için herkese Afad gönüllüsü olmayı tavsiye ediyorum. Aşağıdaki linkten e-devlet üzerinden gönüllülük başvurusunda bulunuyorsunuz. Onaylandıktan sonra internet üzerinden 6 eğitim modülünü tamamladığınızda temel afad gönüllüsü oluyorsunuz. Sonrasında ilçenizdeki duruma göre 3 gün teorik 2 gün saha eğitimlerine çağırılıyorsunuz. Özellikle saha eğitimleri çok şey katıyor. Bu eğitimler sonucunda Destek Afad Gönüllüsü olarak afet zamanlarında uzman personele destek olmak için çağırılabiliyorsunuz. Ne kadar çok kişi gönüllü olursa o kadar bilinçlenmiş oluruz. Ben katıldım herkese de tavsiye ederim.


    AFAD Gönüllülük Sistemi

  • PergamoN hocam Malatya depremleri hakkında düşünceleriniz var mı Prof.Dr Okan Tüysüz hoca Çelikhan Pütürge civarlarında 30 km kırılmayan bir yer olduğunu ve 6 civarı deprem üretebileceğini yazmış kendi twitter sayfasında

  • Kardeşim nasılsınız , herhangi bir olumsuz durum yoktur inşallah, bir ihtiyacınız varsa söyle

    İyiyiz çok şükür ama Adıyaman merkezde bazı evler yıkılmış 3 Aile göçük altında bizimde Merkezden duyduklarimiz inşallah bir can kaybı olmamış tır.

  • PergamoN hocam Malatya depremleri hakkında düşünceleriniz var mı Prof.Dr Okan Tüysüz hoca Çelikhan Pütürge civarlarında 30 km kırılmayan bir yer olduğunu ve 6 civarı deprem üretebileceğini yazmış kendi twitter sayfasında

    Bunu Türkiye’de depremden saatler sonra ilk defa dile getirenlerden biri benim sonradan çok sayıda yabancı çalışmada dahil makaleleştirildi,Okan hoca’da onlardan feyz alarak birşeyler dile getirmeye başladı yalnız bu konu oldukça tartışmalı.


    Deprem episantrları ülkemizdeki iki kurumdada haritalanan ana fay izi üzerinde görünmüyor, geçmiş depremlerdede kümelenmeler genelde o bölgede yoğunlaşıyordu.

    Doğrultu atımlı faylar dik açılı faylardır episantr doğrudan fayın yerini simgeler;

    1- İlk sorulacak soru depremlerin episantrı bu kesimde niye ana fay izinde değilde kuzeyde dağlık kesimin altında görünüyor?


    İlk depremin odak mekanizması çözümü KD/GB sol yanal doğrultu atımlı faylanma veriyor. Ana fay izi ve DAF’ın karakteriyle uyumlu ama episantr ana fay izinin 8km KB’sında.


    Bu depremlerin çoğu muhtemelen DAF’a paralel, aynı uzantıda gelişen ikincil kırıklardan kaynaklanıyor.


    İnSAR verilerinde 25-30km civarında kırılmamış/ diğer bölgelere göre çok az atım yapmış belirgin bir kesim mevcut evet ,normal şartlarda bu tür bir durum yüksek riski simgeler ,ilk günlerde benimde büyük endişelerim vardı , ama meydana gelen depremlerin episantr ve odak mekanizmalarını değerlendirdiğimde bu kesimdeki deformasyon muhtemelen ikincil yapılarda dahil büyük oranda paylaşılıyor yani deformasyonun çoğunluğu ana fay üstlenmiyor bu durum bu kesimi DAF’’ın aletsel dönemde en aktif kesimide yapıyor kısa aralıklarla farklı faylarda meydana gelen depremler..


    Bu söylemim ana fayda deprem riski yok gibi algılanmamalı 30km civarında belirgin bir boşluk mevcut ama üzerinde biriken deformasyonu bilmiyoruz ve ana fayın yapısı günümüzde bu kesimde muhtemelen diğer bölgelere göre daha yavaş hareket ediyor.