Posts by ibroesra
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Usak merkez dolu yağışı var
-
En düşük 25,1
En yüksek 31,4
-
Bayındır'da evet, vadi tabanında ve yolun içerisinde kalıyor. Yani sadece Baltalı da değil, Uşak, Susuzören, Selvioğlu, Banaz, Sivaslı, Banaz Orman Sahası vs hepsi ile uyumsuzluk var havalimanında. Gece sıcaklıkları bazen yakın çıksa da, rakım ve benzer topoğrafyada yer alan istasyonlarla %90 uyumsuz. Yıllık ortalamada 3,5 derece fark açıklanmaya muhtaç. Uşak'ın bütün ilçeleri ile hatta Denizli-Afyon-Kütahya ilçeleri ile 95'in üzerinde korelasyonu varken, en yakın istasyonla bundan 20 puan daha düşük korelasyon, istatistiki olarak da açıklanamaz.
Eldeki verilerle afyon mail adresine mesaj atın kontrol ediyorlar ben öyle yapmıştım o dönem hatta Uşak ta başka bir yere daha ölçüm yeri ayarlansa demiştim ama olmaz demişlerdi.
-
Evet hocam o geçen seneydi (21 Temmuz 2024). O gün ilçelerde 37-38'ler ölçülmüş. Temmuz yüksek sıcaklık ortalaması ilçelerin sıcaklıkları dikkate alındığında 2 derece kadar fazla çıkmış. #6336'da bahsedilen 41,9 ise önceki seneye ait olduğu için yazdım bende. Onda hata yoktu.
Uşak Havalimanı verileri ile Uşak'ın il merkezi, ilçeleri ve kırsal istasyonları arasında korelasyonunu ölçmüştüm y.lisans zamanında eksik verileri tamamlamak için. Hepsi ile korelasyon değeri çok düşük çıktı havalimanının. Sadece kış değil, yaz günlerinde de düşük sıcaklıklarda azalış ve yükselişlerinde st. sapma değeri de hepsinden yüksek. Ortalama düşük sıcaklık değeri (yüksekliğine göre) olması gerektiğinden ortalama 3-4 derece daha düşük. (Mesela kırsal 1200 rakımlı Baltalı'da ort düşük sıcaklık 6,8 iken, 870 rakımlı havalimanında tahmini 8,5 olması gerekirken, Havalimanında 5,0 derece olmuş geçen sene)
Baltali da ki ölçüm yeri köyün ova kısmında değil sanki bazen yüksek çıkıyor gece sıcaklıkları Bayındır köyü kısmında sanki biz oradan geçiyoruz ama yol üzerinde göremedim
-
Hocam dediğiniz hatalı veriler 2024 için doğru ama haziran-temmuz dönemindeki bazı günler için; 2023 için değil. Bence de geçen sene haziran-temmuzda gündüz yüksek sıcaklıklarında ortalama 2 derece kadar etkiledi gibi. (Bu fark bazı günler 4 dereceye kadar çıkmış olabilir, bazı günler de normaldi). Bende Uşak'ın tüm çevre istasyonlarının verileri var bu arada. (Rekor sıcaklık 41,9, hatalı dönemde değil, 2023'te ölçülmüştü. Afyon hariç, Kütahya ve Uşak çevresinde istasyonlarda o günlerde 40-42 dereceler görülmüştü. Uşak Havalimanı istasyonu kıyas kabul edecek bir istasyon değil bu arada bence çünkü sadece Uşak Merkez ile değil, bütün çevre istasyonlarla da uyumsuz verileri. Minimum sıcaklıklarının en az 4 derece kadar hatalı olduğu açık.
Evet hocam ben yılları karistirmisim haklısınız.Usak havaalani hatalı olmayabilir çünkü kış günlerinde açık havalarda acayip soğuk oluyor araba termometresinde bile merkez ile en az 3- 4 derece farklar olabiliyor
-
Muhtemelen gecen seneki temmuz ayı hatalı
-
Aylık Sıcaklık Analizi - Meteoroloji Genel Müdürlüğü
Burayı incelediğimizde temmuz en yuksek usak 40.4 görülmekte
-
Değerli hemşehrim, Uşak'ta 2023 verilerinde hata olmamıştı (18 Ağustos 2023'te 41,9 ölçülmüştü ama 41,7 olarak güncellemişler). Zaten çevre istasyonların verileriyle de tutarlı o günler, Uşak'ın bütün ilçeleri o günlerde 40'ı görmüştü. Veri hatası geçen sene haziran-temmuz döneminde bazı günlerde ölçülen yüksek sıcaklık verilerinde (tahminimce 2 derece kadar) olmuştu. Geçen sene verilerde düzeltme oldu 2023'tekinde değil.
Bu arada Uşak için; Uşak Havalimanı (düşük sıcaklık), Eşme (hem düşük, hem yüksek sıcaklık), Banaz'da (yüksek sıcaklık);
Kütahya'da Gediz (yüksek sıcaklık); Tavşanlı (yüksek sıcaklık)
Afyonkarahisar'da Evciler (düşük sıcaklık), Kızılören (yüksek sıcaklık ve yağış), İscehisar (yüksek sıcaklık)
Denizli'de Baklan (düşük sıcaklık), Güney (düşük sıcaklık);
Manisa'da Demirci (düşük sıcaklık), Selendi (yüksek sıcaklık) gibi istasyonların yüksekliklerini dikkate aldığımızda, verilerinde çevre istasyonlarla ciddi uyumsuzluk var. Mesela özellikle Uşak Havalimanı istasyonunun düşük sıcaklık verileri ile Uşak-Banaz veya kırsal çevre istasyonlarla korelasyonunun değeri çok düşük çıkıyor. Bazı günler bu fark 10 dereceleri bulabiliyor. Standart sapması da çok yüksek mesela diğer istasyonlardan. Yüksek sıcaklık değerlerinde aynı uyumsuzluk yok. Veri doğruluğu açısından ne yapılabilir?
Bu konuyu haziranda fark ettim devamlı olunca temmuzda mgm ye yazdım birkaç gün düzeldi tekrar bozuldu iç Ege sayfası 125 ten 135 e kadar sayfalara bakabilirsin havaalani ile geceleri fark fazla ama gündüzleri aşağı yukarı aynı ama o dönem fark 5 dereceye kadar çıkıyordu görüntüleri de aldım bakabilirsin kendileri hatalı olduğunu belirtti
-
-
-
En düşük 21,8
En yüksek 29,4
-
Evet hocam Kütahya Uşak 41-42 ye giderken biz 39.6 da takılı kalmıştık
oraj sezonuyla,yazıyla,şubatta kaçan sistemiyle çok enteresan bi seneydi gerçekten
Usak ölçümleri yanlıştı o dönem usak meteroloji genel müdürlüğü ile iletişime geçtim hatali olduğunu kabul ettiler ama sistemde o 41.7 görünüyor aslında yüksek ölçüldü.
-
-
-
Egitim şart bizler ağaç dikelim koruyalım kollayalim millet yaksın sert tedbirler alınmalı bilinçli yakanlar sınır dışı edilmeli
-
En düşük 17,5
En yüksek 35,5
-
Seferihisar ile urkmez arasındaki yangında sabah arkadaşa mesaj atmıştım sizin tarafta yangin varmış diye bize uzak demişti şimdi mesaj attı kara bulutlardan bir anda ateş düştü yakın çıkarlara bir anda yangin başladı esyalarimizi zor topladık afad çıkardı bizi akrabalar alacak bizi dedi muhtemelen şu an yazligimiz yanıyor dedi
-
-
Uşak civarında hava acayip dumanlı gibi yakın yerde yangında yok